Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Peter Sommer som konservativ

Kunstnerne bliver blandet ind i valgkampen. Om de vil eller ej
Indland
10. september 2011

Flere kunstnere er ufrivilligt blevet en del af valgkampen, når politikere bruger deres kunst i kampagnerne ofte uden at spørge om lov. DSU har brugt filmplakaten til Casper Christensen og Frank Hvam-filmen Klovn som inspiration i deres propaganda, Nanna har sagsøgt de konservative, fordi de tillod sig at omskrive sangen 'Afrika' og adskillige fotografer har ikke fået betaling for genanvendelse af deres fotografier.

Men det er ikke kun det visuelle udtryk, som politikere tager i anvendelse. Konservatives Tove Videbæk forklarer, at hun valgte at bruge musikerne Peter Sommer og Simon Kvamms fælles projekt De Eneste To, som inspiration, fordi deres sange afspejler konservative værdier: »Vi gør det også som en tribut til dem, for vi kan godt lide deres sange om hjemstavn og så videre,« sagde hun til Avisen.dk

Tove Videbæk og kollegaen Frank Borch-Olsen optræder på deres fælles valgplakat over sætningen: De to eneste i nøjagtig samme positur som Peter Sommer og Simon Kvamm på deres pladecover. Avisen.dk spurgte Tove Videbæk, om hun var klar over, at Simon Kvamm stemmer radikalt: »Jo, jo, men dem har vi også et godt samarbejde med,« svarede hun. Men måske er det ikke gået op for Tove Videbæk, at den jyske hjemstavn, som De Eneste To synger om er Østjylland. They are 'Østjylland dreaming', hvor Tove Videbæk er Vestjylland dreaming.

»Det er ude af vores hænder, hvad var det lige der skete for vores rock'n'roll« spørger Simon Kvamm og Peter Sommer næsten profetisk på deres debutplade, men de bad selv om det, da de sang: »Det er det gode ved det gamle, der starter alt det nye for De Eneste To.« Det er da ikke så mærkeligt, at Konservative finder sådan en ytring interessant. 'Vi vil forandre for at bevare' har i mange år været et konservativt slagord.

Det er faktisk sjældent, at danske kunstnere frivilligt blander sig i valgkampen. 'Danske kunstnere gider ikke deltage i valgdebatten,' lyder en overskrift på DR Kulturs hjemmeside. En ekspert i branding af kultur ærgrer sig over, at kunstnerne ikke kaster sig ind i valgkampen, som Bruce Springsteen gjorde det i forbindelse med præsident Obamas kampagne i USA. Men Johan Olsen forsanger i bandet Magtens Korridorer forklarer, at han synes, at han har lydt ubehjælpsom, hver gang han har ytret sig politisk. »Politik er jo ikke mit medie, jeg er jo bare helt almindelig, og jeg har svært ved at overskue hele den politiske virkelighed. Politik er meget et cirkus, hvor jeg ikke føler, at jeg har noget at bidrage med, andet end måske en ufrivillig klovnerolle, hvis jeg gik ind i manegen,« siger han til DR Kultur.

Men nogle behøver altså ikke engang selv gå derind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her