Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Rønns tavse erindringer

Man har de seneste dage i medierne kunnet læse om en 'kæderygende' Lars Løkke Rasmussen og en 'ynkelig og forstokket' Villy Søvndal. Udsagnene stammer fra Birthe Rønn Hornbechs kommende erindringsbog, der kommer vidt omkring, men undgår at forholde sig til den sag, som førte til hendes fald
2. september 2011

»Den 8. marts 2011 blev jeg fyret. Det hedder sig, at jeg fratrådte. Men jeg blev fyret.«

Sådan begynder teksten på bagsiden af Birthe Rønn Hornbechs erindringsbog Ministerbilleder, der udkommer på tirsdag. Og ifølge Gyldendal er bogen »den personlige fortælling om hendes tre år som integrations- og kirkeminister fra 2007 til marts 2011.«

Hele første kapitel handler om hendes sidste dag som minister, og det er her, man finder de saftige citater om en »kæderygende« statsminister, der »trygler« Birthe Rønn om at gå, og som i sidste ende ser sig nødsaget til at fyre hende. For hun nægter at gå selv .

Men ingen steder på bogens 243 sider forklarer hun, hvorfor hun nægtede at gå, efter det kom frem, at hun i tæt på halvandet år havde ladet sine embedsmænd give ulovlige afslag på statsborgerskab til statsløse unge og holdt sagen skjult for Folketinget.

Man skal også lede længe efter ord, der beskriver den kontroversielle statsløsesag. Længere nede på bagsiden står der nemlig, at »der skal nedsættes en undersøgelseskommission, og før den har færdiggjort sit arbejde, vil hun ikke udtale sig.«

Intimiteter med Anders

Det holder ikke hovedpersonen tilbage fra at strø om sig med historier og anekdoter. For eksempel tager hun læseren med på en tur til et slagteri i Sønderjylland.

»På et slagteri nær den tyske grænse arbejder mange tyskere. Min chauffør, Kim, træffer slagteriarbejderne i frokoststuen, hvor han erfarer, hvorfor tyskerne gerne vil arbejde i Danmark: Lønnen er højere end i Tyskland. Og arbejdstiden er lavere!«

Lidt senere fortæller hun om et besøg hos vognmandsvirksomheden Leif M. Jensen A/S.

»For direktør Claus Buus er satsningen på mangfoldighed et bevidst valg for at tiltrække og fastholde nydanske medarbejdere. Jeg hilser på en ny medarbejder. Han stråler som den nyopståede sol. Han har ikke haft arbejde i lang tid. Han kigger med en ejermine ud over vognparken og forklarer mig, hvordan han skal starte med at lære at betjene de små og simple køretøjer. (...) Så skal vi fotograferes. Der bliver noget at vise familien, erklærer han, så man ser alle hans hvide tænder i det mørke ansigt.«

Hendes historier handler dog ikke udelukkende om det jævne folk. Et andet sted i bogen ikke-beskriver hun nogle helt særlige, intime stunder, som hun og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen har delt.

»Anders holder en lille tale og forklarer blandt andet: 'Birthe og jeg har altid haft et særligt forhold,' og det har han ret i. Vi har været igennem episoder og samtaler, som aldrig vil blive omtalt til noget menneske.«

Nærmere kommer vi det åbenbart ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

... nogle helt særlige, intime stunder, som hun og forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen har delt.

Et billedet jeg gerne vil have fjernet fra nethinden igen, tak.

Birthes såkaldte retspolitiske integritet er en absolut skrøne; helt fra starten af sin folketingskarriere udtrykte den tidligere videpolitimester og underviser på politiskolen xenofobiske og rabiate synspunkter.

Intimiteten med Anders aflejrer indre billeder af hård tyskersex med schäfer og spartel.

Mandatar Torben Wilken

Birthe Rønn Hornbech´s særlige forhold til tidl. statsminister Anders Fog Rasmussen (V) går mange pr tilbage. Hun var Anders Fog Rasmussens talerør. Gennem hende afprøvede og fremførte han sine politiske tanker og forslag. Han turde dog ikke gøre hende til Integrationsminister efter valget i 2001. Dertil havde hun været for meget "Rappenskralde" sammen med den, dengang socialdemokratiske Indenrigsminister Karen Jespersen. Hun fik tilbudt Kirkeministeriet, men takkede, dybt skuffet, NEJ TAK. Da Rikke Hvilshøj (V) i 2007 uvarslet forlod posten som Integrationsminister, fik Birthe Rønn Hornbech oprejsning med ministerposten i både Integrations- og Kirkeministeriet. Hendes forsoning ses tydelig på fotoet af det nye ministerhold foran Amalienborg. Birthe Rønn Hornbech fik en chokmeddelelse, da hun mødte op til sit nye job som Integrationsminister. I 2005 havde Danmark indgivet et såkaldt "Indlæg" i Eind-sagen ved EU-domstolen i Luxembourg. Her ville DK have den danske fortolkning af Udlændingepolitikken i DK "Blåstemplet". Denne politik var Anders Fog Rasmussens og hendes værk. Domstolens dommere var helt enige. En total afvisning med ordene "helt uacceptabel". Dette var et hård personligt slag. Da Birthe Rønn Hornbech på min foranledning, via de radikale, blev kaldt i et åbent samråd d. 6. januar 2008 oplyste hun lige inden samrådet, at hun bestemt ikke ville tale om domstolens afgørelse af det danske indlæg. Dette har hun fastholdt lige siden og det omtales slet ikke i hendes erindringsbog. Hun flygtede fra pressen og skiftede fuldstændig karrakter. Hun blev bange for sine egne handlinger og især den administration hun gennemførte presset af DF. Hun var sagt på god gammeldags sprog "Hunderæd" for at sandheden om den lovstridige Udlændingelovgivning skulle blive kendt. Hendes sag er større og omhandler langt flere personer end Tamil-sagen. Anders Fog Rasmussen havde fuld personlig forståelse for denne tavshed. Han havde selv sammen med minister Claus Hjort Frederiksen (MF)(V) alt for meget i klemme. Regnskabets time er ikke kommet endnu, men det nærmer sig. Vi er nogle der ved alt for meget og det ved de involverede godt selv. Den dårlige samvittighed "gnaver" indefra, retfærdigvis. Det er første del af straffen for de lidelser de har påført helt uskyldige dansk-udenlandske ægtepar siden 2002.