Læsetid: 3 min.

'Hvis bare hashen kom væk fra Christiania ...'

Selv om hashhandlen dagligt florerer i Pusherstreet, uden at politiet griber ind, fastholder vicepolitiinspektør Paw Mangelsen, at politiets strategi er rigtig
Normalt er det ikke under ransagningerne, de store slagsmål med 'gaden' opstår. Det er, når betjente i civil har foretaget anholdelser af pushere, at hashmiljøet svarer igen med at antænde containere midt i Prinsesse-gade, fortæller politiets operative leder på Amager

Normalt er det ikke under ransagningerne, de store slagsmål med 'gaden' opstår. Det er, når betjente i civil har foretaget anholdelser af pushere, at hashmiljøet svarer igen med at antænde containere midt i Prinsesse-gade, fortæller politiets operative leder på Amager

Martin Sylvest Andersen

28. september 2011

Mens Christiania blandt andet ved at sælge folkeaktier skridt for skridt arbejder sig frem mod en lovliggørelse, er det modsatte tilfældet med Pusherstreet, hvor der efter politiets skøn årligt omsættes for mellem 750 millioner og en milliard kroner.

»Vi kan sagtens gå ind i uniform og klare de almindelige politiopgaver på Christiania. Vores problem er Pusherstreet, hvor storkriminelle forbryderbander af den ene og anden herkomst sælger hash på et umætteligt marked,« siger Paw Mangelsen, der er fungerende vicepolitiinspektør og operativ leder af beredskabet på 90 mand på Station Amager.

Selv om der er et godt stykke vej ind ad Amagerbrogade til Prinsessegade på Christianshavn, er det fra Paw Mangelsens kontor i Tårnby, at beslutninger om, hvornår og hvordan politiet skal tilrettelægge indsatsen mod hashhandlen i Pusherstreet, træffes. Og her skelner politiet, understreger vicepolitiinspektøren flere gange, skarpt mellem Christiania og så Pusherstreet.

Tabt udmattelseskrigen

Paw Mangelsen erkender, at politiet ikke længere har ressourcer til »en udmattelseskrig«, det vil sige patruljere dag efter dag i Pusherstreet, således som politiet gjorde det i mange måneder efter den første rydning af hashboderne i marts 2004.

»Det koster os alt for meget at være så mange mennesker herude hele tiden. Og dengang var der også stadig tvivl om, hvad Christiania egentlig skulle være,« som Paw Mangelsen siger.

Han er helt på det rene med, at hashhandlen på Christiania kører for fulde gardiner fra omkring 20 boder. Alligevel er det stadig politiets erklærede strategi at stoppe hash-handlen.

»Der er det særlige med Pusherstreet, at vi ikke kan komme to mand i en patruljevogn og se, hvad der sker, som vi kan alle andre steder i byen, f.eks. i Jægersborggade. En indsats i Pusherstreet kræver minimum et vist antal grupper, og endnu flere når det er mørkt.«

Normalt er det ikke under ransagningerne, de store slagsmål med 'gaden' opstår. Det er, når anholdelsesgrupper i civil har foretaget anholdelser af pushere, at hashmiljøet svarer igen med at antænde containere midt i Prinsessegade.

»Så er det, at vi får sten, som vi så sidst i juni, hvor vi måtte skyde varselsskud for anden eller tredje gang i træk. Det gik ret galt. Men for os er det et hint om, at det virker. Det må gøre ondt på dem, når de reagerer så voldsomt. Og jeg tror også, at ganske mange almindelige christianitter er trætte af at bo så tæt ved så stor kriminalitet.«

Ifølge Paw Mangelsen har politiet indset, at hashmarkedet ikke kan stoppes.

»Vi kan skubbe hashmarkedet rundt, men vi kan ikke stoppe folks misbrug af hash,« som han formulerer det.

Får du så ikke fornemmelsen af, at indsatsen er forgæves?

»Det er aldrig forgæves. Vi skubber noget af handlen væk fra Christiania og ud i områder, hvor vi nemmere kan overvåge det. Tingene flytter sig, og personligt tror jeg godt, at vi kan tænke nye tanker om, hvordan vi kan gøre det anderledes.«

Så du er fortrøstningsfuld?

»Ja, vi har været gode til at få opklaret de sager, der er i et miljø, hvor ingen vil tale med os, heller ikke selv om de er blevet skudt på.«

Personlig er Paw Mangelsen »ligeglad« med, om hashen en dag bliver legaliseret.

Men på den lange bane, som han siger, kunne det da godt være, at interessen for Christiania dalende noget, hvis der ikke var et så omfattende hashmarked.

»Selv om Pusherstreet ikke er en hollandsk cafe placeret midt i København, så ligger der nok en hel del pr-værdi i denne her gade.«

Men en legalisering..?

»Da jeg var i uropatruljen i over tre år, hvor vi bl.a. arbejdede med narkomanerne på Vesterbro, var min tanke: Giv dog de mennesker det stof, de vil have. Så hvis hash blev frigivet, ville der måske komme mere rene linjer og større klarhed, og så ville du være klar over, at hvis du køber en rygeklump nede i gaden, risikerer du dybest set at støtte det samme Taleban, der slår din nevø ihjel, hvis han er udsendt som dansk soldat.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Ja, UD er en rigtig journalist, som retter lidt op på Informations blakkede image.

Paws afslutningsreplik er bare kostelig morskab.

Og netop, hvis hashen blev legaliseret kunne man jo undgå, at pengene gik til alle mulige lyssky aktiviteter.

Alle kan se, at kampen mod stoffer er en fejl. Der er bare ingen, der tør tage skridtet fuldt ud og afkriminalisere området.

Det må være deprimerende med sådan et sisyfosarbejde gennem årtier - det kunne minde om aktiverings- og beskæftigelsesprojekter.

Ved Christianies 40års fødseldag konstaterede jeg, at priser var ca. 3 doblet i forhold til sidste, jeg så på priserne. Der er altså tale om, at brancen har haft indtægtsfremgange svarende til chefer i det offentlige og direktører i erhvervslivet.

Men man må selvfølgelig tilskrive de høje priser politiets, domstolenes og fængslernes vedholdende sisyfosindsats. Men det er omkostningstungt både for skatteyderne og forbrugerne. Og gevinsten ved de høje monopolpriser, hvor havner den?

Kunne vi ikke snart få et rationelt politisk flertal, der legaliserer og evt. afgiftsbelægger hashen.

Svend Erik Sokkelund

Legal dansk pot, dyrket på de vestjyske marginaljorde og solgt på samme måde som cigaretter, med varedeklaration, helbredsadvarsler & statsafgift.
Det er, så vidt jeg ved, rigeligt stærkt.
Det ville være dejligt at komme af med det dybt kriminelle hashmarked og det mest skadelige, de umådeligt mange kriminelle penge, der er gift for ethvert samfund.

Ja se så at få legaliseret den Hash.
Det eneste et fortsat forbud gavner er diverse afskygninger af mafiavirksomed, med uoverskuelige omkostninger for samfundet.

@ Poul Simonsen spoerger :

" Kunne vi ikke snart få et rationelt politisk flertal, der legaliserer og evt. afgiftsbelægger hashen. "

Det synes oplagt at vaere loesningen. Naar det alligevel ikke er sket, maa der vaere en forklaring.

Ofte skal forklaringen i den slags sager findes for enden af pengestroemmen.

Hvor mon pengene ender ?

Selv efter de infame ti aar med VoK toever jeg med at tro, at der er fremtraedende politikere for enden af den lille Mia kroner, men paa den anden siden er politikerne vel ikke dummere end vi almindelige mennesker, saa hvordan ?

Eller er det nogle af de "kloge" eksperter, der staar paa loenningslisterne ?

PS : Fin artikel

Kom nu i gang med at afkriminalisere hashmarkedet. I stedet for at bruge ressourcer på at bekæmpe et marked der aldrig kan stoppes, ville man kunne hente masser af skattekroner ind ved at gøre markedet til sit eget.

@Bente Harlang,

Ja jeg vil egentlig gå ind for en total legalisering af samtlige former for narko.

Her er citat fra en anden tidligere ansat i politiet:

Har vi gjort landet til et bedre sted at være? Har borgeren ”godt af” at få en bøde på et par tusinde kroner? Tænker han over sin ugerning til næste gang? Bliver gaderne mere sikre og redder vi unge mennesker fra et misbrug af stoffer?

Eller er vi som samfund med til at kriminalisere, hvad der reelt er normal adfærd hos unge og faktisk også fornuftige mennesker? Er vi hovedårsagen til, at der overhoved er et marked, hvor det kan betale sig at udøve vold og drab for at forsvare sin forretning?

Hvorfor i alverden skal vi bruge samfundets ressourser på at jagte, hvad der i realiteten er offerløse forbrydelser? Det har jeg meget svært ved se fornuften i.

Selve det at politiet jager brugere og sælgere af stoffer gør det til en uhyrre indbringende levevej, der hvert år omsætter for milliarder af kroner på gader og stræder. Uden vores ”hjælp” ville der ikke eksistere et overmåde lukrativt marked på området. Der ville ikke være fortjenester på mange tusind procent, og det ville ikke kunne betale sig at bestille lejemord for at udrydde konkurrenter på markedet, som vi fornylig har set i en sag fra København.

Er det rimeligt at bruge samfundets ressourser på at jage offerløs kriminalitet? En jagt, der holder kunstigt liv i et marked, hvor det kan betale sig at bevæbne sig og udøve vold og en jagt, der efter alt at dømme ikke forhindrer en eneste dansker i at bruge de stoffer, han eller hun alligevel havde tænkt sig?
En seriøs og velgennemtænkt liberalisering af markedet vil efter alt at dømme føre til færre skudepisoder, færre indbrud, mindre vold og færre narkorelaterede dødsfald .

Hvis man vil se ovenstående sat på spidsen kan man kigge på de menneskelige ofre i lande som Mexico, hvor bekæmpelsen af stofferne koster langt langt flere menneskeliv end kampen nogensinde vil kunne spare. END CITAT.

Det er nogle interessante tanker og syn på hvad narkolovgivningen indebærer, og det er fra atter en ansat i politiet der arbejder med det.

Det er så underligt, at et stof der ligger LANGT under alkohol på farligheds-skalaen, stadig er forbudt i et moderne samfund.

Lad da folk dyrke deres egen pot i haven eller vindueskarmen - akkurat som man tillader folk at have 2 kasser øl i kælderen og adskillige sprutflasker i barskabet.

Robert N Gjeertsen

Et samfund kan i stor udstrækning selv bestemme vor mange kriminelle der er .
Når markedet i Pusher Street angiveligt styres af 'stor-kriminelle bander' skyldes det at Samfundet har valgt at gøre dem 'stor-kriminelle'.
Desuden opfylder 'hash-misbrug' ikke de traditionelle krav der stilles for at definere noget som en 'forbrydelse', nemlig at der er offer, gerningsmand OG et 'angrebet rets-gode' .

I kan ikke forbyde jer ud af det her, det eneste der opnåes med højere straffe er højere priser, mere vold
og en generelt faldende respekt for lovgivningen .
For det er almindelig juridisk børne-lærdom at ingen respekterer tåbelig lovgivning .. Det er da også lige hvad vi har set ske, der er flere og flere der vil skide 'loven' og 'samfundet' et stykke .
Med intellektuelle sværvægtere som Paw til at styre politikken kan det jo ikke undre at det ikke virker ...

Hvad med at gøre hash lovligt, så er vi ude over det problem. Så slipper brugerne for usunde blandingsprodukter, og handlen bliver transparent. Jeg er sikker på der er nogle driftige mennesker, der allerede har foden indenfor i medicinalindustrien, der gerne kaster sig over et lovligt hashmarked.

Morten Pedersen

Der er ikke umiddelbart udsigter til at hash bliver legalt - når Christiania en dag bliver ejet af fonden som jeg og andre har købt folkeaktier i, så kan CA vel også sige til pusherne at de har lov at være der, men det har boden over i hjørnet også.
Den sælger bandefri dansk pot fra private leverandører som et troværdigt CA-organ kan garantere er bandefrit.
Pusherne kan nok ikke lide det nej, men der er helt sikkert stadig et flertal af kunder til deres eksklusive og store udvalg og et fællesmøde på CA kunne vel legitimere et sådan skridt.
Med selveje bliver CA fri for den store ydre fjende,så bliver det spændende hvordan den indre spænding mlm. gangstere og kerne-christianitter forløber.
Jeg var til den fantastiske fødselsdag i mandags, tak for den fantastiske fest Christania!
Men at man skal støtte et kriminelt netværk der sikkert også har forgrener til trafficking og andet destruktivt fordi man vil ryge en pind og ikke selv dyrker noget.......det kræver en fortrængning af de helt store.

I USA i forbudstiden levede gangsterne højt på at handle med alkohol.

Da forbuddet så blev ophævet mistede de velorganiserede bander en fin levevej - og hvad skete ?

Banderne udviklede andre kriminelle intjeningsområder ( bordelvirksomhed, afpresning af virksomheder, hård narko, forsikringssvindel og meget andet ) - det vil nok også ske i Danmark, hvis hash blev afkriminaliseret.

Ja, ja Paw Mangelsen - den sidste bemærkning er jo irrelevant i forbindelse med handlen med hash i Danmark, eftersom - og det ved du forhåbentlig - den største del af hashen i Danmark stammer fra Marokko.

Selvfølgelig kan man som polititjenestemand være fuldstændig ligeglad med hvad man laver, lønnen falder jo til den første, men det er da indlysende at efter en politiindsats der startede i 1970'erne, er vi endt med at have bandekrig og bandedrab på offentlige gader, og samtidig med at indsatsten er blevet forstærket er indtjeningen steget og omsætningen ligeså.

Dette må jo være et klart bevis på, at strategien har været forfejlet - at man har opnået det stik modsatte af målet, nemlig mere og hårdere kriminalitet, større forbrug af stoffet, og en milliardindtjening til de involverede.
Som briterne siger: "*When You stand in a hole - stop digging."
Men hele tiden er indsatsen blot mere af det samme - selv om det ikke virker.

Hvor længe kan man som ledende politimand leve med at yde en indsats der er kontraproduktiv, og som har kostet menneskeliv, hvilket cannabis som stof aldrig har gjort?

Hvor længe skal skatteydernes penge smides lige ud af vinduet på at bekæmpe noget der er så almindeligt udbredt i befolkningen, og som enhver kan skaffe inden for 15 minutter i hver eneste flække i landet?

Hvis man sætter sig ind i hvorfor cannabis blev forbudt i USA og efterfølgende (uden debat) i størstedelen af verden herunder Danmark, vil man jo nå frem til et misk-mask af racistiske synpunkter og industriinteresser bl.a. fra olie- og farve- og lakindustrien.
Inden cannabis blev vidt udbredt i USA, var det overvejende mexicanere og sorte der røg en spliff.

Så forbudet er begrundet ud fra nogle snævre erhvervsinteresser, og ikke at forglemme - moral.
Der findes intet farlighedskriterie der kan begrunde at cannabis er forbudt.

Det må være på tide at nogle ledende politifolk retter henvendelse til folketinget, og forklarer at politiet må konstatere at indsatsen der har stået på i 40 år ikke virker efter hensigten, men tvært i mod har skabt et hårdt kriminelt miljø, der ikke viger tilbage for grov vold og drab i deres stræben efter at sikre deres indflydelsessfære.

Vi har allerede en model der virker - den hollandske model - omend den ikke er perfekt, idet levering og dyrkning til brug i coffeeshops stadig er kriminaliseret, hvad de færreste måske er klar over.
Men vi ved at antallet af cannabisbrugere i Holland er mindre end i andre sammenlignelige lande, selv om enhver der er fyldt 18 år kan ryge legalt på en coffeeshop.
De har såmænd også færre narkomaner.

Stoffet i sig selv har jo en ringe økonomisk værdi der hvor det produceres, selvfølgelig ikke for den marrokanske bonde, men indkøbsprisen er set med danske øjne latterligt lav.
Ved en legalisering ville stoffet blive inderligt uinteressant for disse oksehudsbehængte typer med rygmærker, men som situationen er i dag er det en væsentlig indtægt, der betaler for Harley'er, biler, skydevåben og bling-bling.
De har altså 1 milliard at gøre godt med, for at beskytte deres interesser - hvor stort er politiet budget, der er prioriteret denne indsats - noget mindre må man formode.

Samfundet er altså dømt til at tabe, fordi de kriminelle netværk hele tiden har flere penge så de kan købe den største skyder.

Det endelige spørgsmål er faktisk, hvornår det danske samfund kommer til fornuft og handler rationelt, hvilket i sidste ende vil stække de kriminelle netværks indtjening og gøre det mindre attraktivt at indgå i sådanne netværk, samt ikke mindst afkriminalisere en halv million danskere eller mere, der ynder at ryge sig en fredsommelig pind, men derudover er velfungerende, ikke-kriminelle samfundsborgere.

Lad os nu få en fornuftig legalisering - det er den simple løsning der skal til.

Robert Kroll

"Banderne udviklede andre kriminelle intjeningsområder ( bordelvirksomhed, afpresning af virksomheder, hård narko, forsikringssvindel og meget andet ) - det vil nok også ske i Danmark, hvis hash blev afkriminaliseret."

De nuværende forhold i Danmark har allerede befordret denne udvikling - det har intet at gøre med om cannabis er legalt eller ej - cannabis er rugbrødet - de andre ting er smør på brødet og florerer i vidt omfang allerede i dag.

En legalisering vil således betyde en formindskelse af kriminaliteten, og frigøre resurser til bekæmpelse af netop de kriminalitetsformer du har nævnt.

Svend Erik Sokkelund

Hovedproblemet er de kriminelle formuer, der helt sikkert allerede nu investeres i mange andre slags kriminalitet til stor skade for samfundet.
Ifl. Jyllandsposten er omkring halvdelen af rockerne på overførselsindkomst. Den ka' sgutte financiere en Harley, så der er virkelig behov for et tilskud1

John Vedsegaard

Hvor svært kan det være at legalisere det?

Så kan man sige at de nuværende forhandlere simpelthen vil gå over til andre "forbrydelser", men men en ordentlig legalisering, kan det lade sig gøre at de samme sælger det - bare legalt. Oven i købet kommer de så til at betale skat af det, derved vil deres overskud til forbrug blive lidt mindre, men ikke meget da det er forbundet med store omkostninger at smugle og videresælge det.
Jeg tror endda på en væsentligt lavere markedspris når det bliver legaliseret engang. Med en indkøbspris på for eksempel 50 øre grammet (som lovligt køb) og små omkostninger til transport vil der også være gode muligheder for at lægge en afgift på, svarende til for eksempel afgift på tobak og alligevel vil det være billigere end nu.
Skulle tal som 1 milliard bare på staden være rigtige, kan det alene give måske 500-800 millioner i ekstra skatteindtægter - bare på Christiania. Måske op til 3-5 gange mere på landsplan. Alligevel vil ingen tjene mindre end nu, nærmere mere..

Da man alligevel kan købe det overalt, det tydeligt har vist sig at politiet intet kan gøre og skadevirkningerne er meget begrænsede, kan jeg ikke se rimeligheden i det fortsatte forbud.

Staten må så selvfølgelig ansætte nogle prøverygere, så det sikres at kvaliteten altid er i top hehe.

Jeg tror desværre, der er lang vej til en legalisering.
Den politiske modvilje er koloenorm.
En væstenlig grund, formoder jeg,
er at cannabis var det fortrukne stof
under UNGDOMSOPRØRET.
Myndighederne ser det som underminerende for deres AUTORITET!...uha uha... Mvh Th

Martin Svendsen

@Robert Kroll: Hvis man undlader at fratage kriminelle organisationer indtægter i milliardklassen, af angst for at de kunne finde på at begå anden kriminalitet, hvem er det så egentlig der har magten?

collateral damage:
Hvis hashen er ulovlig, og man derfor får et stærkt organiseret kriminelt miljø, så er det åbenlyst nødvendigt med strammere polititiltag alle vegne, og derfor nemmere at gennemføre det, end hvis det ikke var åbenlyst nødvendigt. Lissom med terrorpakkerne.
Det fremmer altså bevægelsen hen imod en politistat. Man regner så nok med at når det kriminelle miljø har udlevet sin gavnliughed kan man komme det til livs, men som man har set i mexico er det ikke nødvendigvis tilfældet.
Det går så ud over alle der kommer i klemme på en eller anden facon, hvadenten det er dem der gerneres direkte af det kriminelle miljø eller dem der generes af politiet i medfør af politiets vals med det kriminelle miljø.

For at legalisere Hashen i Danmark kræver det også, at vi opsiger én international konvention vi har underskrevet på området.

Så det er ikke så lige til. Men det ville være rart såfremt, den tidligere tolerance omkring småsager (op til 5 g.), blev genindført. Det var først i 2001, at der ideologisk blev indført en nultolerance via VKOS, mod den tidligere straffrihed for op til 5g.

Således kriminaliserer man ikke længere i praksis uskyldige brugere.

Som situationen er i dag, så er det da ikke rart at købe sin hash, og vide, at man der igennem støtter kriminelle sammenslutninger økonomisk. Dette kan dog nemt undgåes ved selv at dyrke lidt. Det tager ikke meget plads at dyrke selv, kræver kun et lille vækstskab, som alle nemt kan få plads til. Det helt store plus for hjemmedyrkere er, at den marihuana man får ud af det, er af en meget høj kvalitet.

Kan det bevises at Taliban finanseres med hash-penge? Eller var det bare en påstand for at give os borgere en forståelse for, hvorfor al narkokriminalitet under nuv. politiledelses fokus på Christianias hashmarked, samt borgere der måtte føre bil under indflydelse af islam, er eksploderet ud af myndighedernes kontrol i hele Danmark?

I øvrigt er det mig komplet umuligt at forestille mig, at en myndighed kan bevare sin autoritet ved at jage borgere for noget der er blevet kriminaliseret, af de selv samme gangstere politiet BURDE jage. Det fratager den enkelte betjent, og borgerne generelt, deres forståelse for politimyndighedens formål og krænker retfærdighedsfølelsen.
Kriminaliseringen af hash er korrupt og korrumperer hele samfundet. Forbuddets kongstanke var, at forbyde en adfærd man primært fandt blandt USA's sorte, så de fortsat kunne holdes indespærret som tvangsarbejdere, jvf. d. 13. tilføjelse i forfatningen. Og det er så hvad der foregår i USA i dag. Men er det også DK's officielle politik?

Lad os få frie stoffer som i gamle dage så er der INGEN kriminalitet omkring stoffer der er jo en grund til stoffer er ulovlige ellers kan man jo ikke tjene så store penge på det, så kan man jo læse lidt her og tænke lidt over dette

NY Times: Afghan Opium Kingpin On CIA Payroll

http://www.infowars.com/ny-times-afghan-opium-kingpin-on-cia-payroll/

ournalist Who Blew Whistle On CIA Drug Trade 'Commits Suicide'

http://www.infowars.com/articles/us/reporter_webb_suicide.htm