Læsetid: 5 min.

Har christianitterne selv ansvaret for Pusherstreet?

En smed, en præst, en rektor, en tømrer og en arkitekt giver deres bud på en mulig løsning på Christianias største dilemma
En smed, en præst, en rektor, en tømrer og en arkitekt giver deres bud på en mulig løsning på Christianias største dilemma
Indland
29. september 2011

Da VK-regeringen nedsatte et officielt Christiania-udvalg i 2003, skulle udvalget arbejde ud fra, at hashhandlen på Christiania er et politianliggende. I 2004 gennemførte politiet en omfattende aktion og fjernede godt 30 hashboder. Alligevel er den årlige omsætning i 'gaden' med Nordeuropas største åbne hashmarked ifølge Københavns Politi i dag vokset til et sted mellem 750 millioner og én milliard kroner. Den seneste tid har politiet markant reduceret deres tilstedeværelse i Pusherstreet, og på den baggrund har Information spurgt fem personer med lokalkendskab, om det er christianitternes ansvar at håndtere hashmarkedet.

Preben Smed, cykelsmed på Christiania: Skizofrene tilstande

»Hash, Christiania og ungdomsoprøret hænger uløseligt sammen. Dengang gik man ind for størst mulig frihed, inklusiv fri hash. Vi har jo levet med den lidt skizofrene tilstand i mange, mange år, og erfaringen viser, at det godt kan lade sig gøre. Selv om jeg selv hverken ryger eller drikker, så tror jeg ikke, at hashproblemet på Christiania kan løses på anden måde end med fri hash. Det er kun fordi, stoffet er forbudt, at der står rockere og gangstere bag. Og mit indtryk er, at de om man så må sige gode gamle Christiania-pushere er blevet udkonkurreret af Hells Angels og andre bander.«

Jens Arnfred, arkitekt hos Vandkunsten: Selvfed pensionistklub

»For mig er hashmarkedet på Christiania sådan lidt upassende. Det er ikke, fordi jeg er asketisk eller vil have det at ryge en joint forbudt, men på en eller anden led svarer hashmarkedet ikke til min nok lidt romantiske forestilling om Christiania. Hvor forsvinder alle de mange penge hen? Alle de steder, hvor der er så mange penge på højkant, belaster det den gode stemning. Man skal nok være christianit selv og ikke bare en besøgende for at kunne klare den balancegang. For mig er det upassende, og det giver ridser i mit eget billede af Christiania. Jeg har haft mange drømme på vegne af Christiania, som i dag dog er blevet en lidt for selvfed pensionistklub. Stadig er det dog et vidunderligt sted med højt til loftet, og tak for det! Når du så spørger om en løsning ... så tror jeg ikke, at man kan komme uden om en eller anden form for legalisering. Hvis man sætter det på spidsen, kunne man jo spørge: Ville der findes et Pusherstreet om fem år, hvis hash kunne købes på apoteket?«

Troels Vang Andersen, rektor Christianshavns Gymnasium : Få problemer på skolen

»Christiania har et medansvar for Pusherstreet. Forstået på den måde, at de som bydel har et ansvar for at samarbejde med resten af Danmark og herunder politiet om bekæmpelsen af kriminelt arbejde, i dette tilfælde hashhandlen, som jo både finder sted inden for og uden for Christiania. Det er efter min mening vigtigt, at man indtænker et samarbejde med det øvrige Danmark omkring bekæmpelse af kriminalitet i Christianias vej til normalisering. Det burde christianitterne også selv have en interesse i. Som leder af en skole kan jeg sige, at vi oplever nogle problemer med en trafik ind og ud af Christiania, hvor man kan formode, at de pågældende har været inde og købe hash, men derudover er det ikke et stort problem på skolen. Vi har også en regel om, at det er øjeblikkelig udmeldelse, hvis en elev har røget hash i forbindelse med aktiviteter i tilknytning til skolen.«

Johannes, christianit: Kampen er tabt

»Det er desværre en gammel hest, I trækker af stalden med det spørgsmål! Den forrige regering strammede i 2004 loven om euforiserende stoffer, og derved røg bøden for f.eks. en 15-årig knægt, der havde en smule hash i lommeulden, op på 2.000 kroner. Samtidig blev strafferammen for sælgerne også straffet, så de nu får hårde fængselsstraffe. På den baggrund kan det ikke undre, at sælgerne også bliver mere kriminelle og mere hårde. Efter min mening er vi nu på vej tilbage, fordi politiet ikke er der så ofte som tidligere. Min oplevelse er, at sælgerne faktisk er blevet lidt blødere. Det kan man se, hvis man går forbi hashboderne. Men det er rigtigt, at der skete en absolut forråelse tilbage i 2005-06 efter rydningen af hashboderne. Nu har Københavns Politi så brugt tre år på at køre konflikten op uden rigtig at komme nogen vegne, hvorefter de nærmest har stoppet indsatsen. Så efter min mening må politikerne fjerne den lovgivning, som de ikke selv vil afsætte ressourcer til at få håndhævet. Der er kun en mulig løsning, og det er at legalisere hashen. Det er politikerne, der har lavet den lovgivning, der nu har tabt virkeligt stort. Der er så massivt et forbrug af hash, specielt her i København, at kampen mod hashen er tabt, totalt tabt. Så drop det nu, legaliser hashen og lad os komme videre med samfundets vigtige problemer!«

Flemming Pless, sognepræst i Christianskirke : Vil ikke have stor effekt

»Jeg synes, at Christiania har et ansvar på samme måde, som at vi alle har et ansvar, hvis vi ser ting foran vores næse. Men Christiania kan ikke alene komme af med hashen, det er helt uvirkeligt at forestille sig. Derfor må vi have intelligente politikere til at løse det. Løsningen er, at vi i Danmark gør det samme som i Holland, altså at man gør hashen legal og derefter regulerer salget. Jeg synes derudover, at man skal beskatte salget vildt og bruge pengene til undervisning og information blandt unge om hashens skadevirkninger. Akkurat det samme gør man jo i forvejen med alkohol, hvor ungdommen får at vide, at det er skadeligt at drikke for meget. Danmark har prøvet alt muligt andet end legalisering, men det er aldrig lykkedes. Så en frigivelse af hashen er den eneste vej, og jeg tror også, at det ville have en god effekt for Christiania, fordi det sikkert ville fjerne meget af den rockerrelaterede kriminalitet, der er der i dag. Dybest set synes jeg ikke, at hashproblemet er så særligt stort, forstået sådan at bydelens unge falder i kanalen eller lignende. Problemet er kriminaliteten og de nogen gange mærkelige typer, der bevæger sig rundt i kvarteret på en til tider meget uhensigtsmæssig måde. Og der er jeg sikker på, at en legalisering vil have en stor effekt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Ja, før Stadens tid blev der solgt hash først på Nikolaj Plads og sidenhen på Amager Torv. Så hash har vel ikke mere med CA at gøre end med Den Kongelige Porcelænsfabrik. Der er førhen også blevet solgt masser af hash i Rødovre Centrum og på Rebæk Søpark Kollegiet, ja sågar over for politistationen i Odense. I årevis var der velfungerende hasklubber over hele København, og man kan sikkert også få det med bud. Det er ikke specielt frugtbart at blande de forskellige problemstillinger sammen.

Den bedste måde at begrænse et uundgåeligt misbrug på er legalisering, åbenhed og hjælp til behandling.

Man siger nok, at Jeppe drikker, men hvorfor drikker han? Den problemstilling er der sjovt nok ingen, der taler om mere. Et bedre, mere lighedsorienteret og mindre stresset samfund ville nok hjælpe en del på alskens misbrugsproblemer, om der så er tale om privatbilisme eller flødeskumskager.

Det er klart, at de, der sidder på magten ikke er udelt utilfredse med alskens forbud og håndhævelse af disse, da det jo giver en god undskyldning for at opretholde en stor politistyrke, der som bekendt jo kan bruges til lidt af hvert i påkommende tilfælde.

Næste gang Information skal skrive om emnet, foreslår jeg nogle nærgående interviews med de kommende regeringspartiers "hashordførere", tag bare dem fra den kommende opposition med i runden.

Man kunne også tænke sig en ordentlig og lødig meningsmåling om vælgernes holdning til disse emner, fordelt efter partier fx.

Som det kører i disse dage er debatten ren tomgang, og en billig omgang.

Faktisk har Christiania en interesse i, at Hashen ikke legaliseres.

I gamle dage (30 år siden) var man fuldt bevidst om, at skønt mange fandt pusherne irriterende, var de det ultimative trækplaster, der tiltrak folk til værtshuse om aftenen og turister til værtshuse og butikker i dagtimerne.

Det spillede en stor rolle for Christianias økonomi, at der var mange kunder i butikkerne.

Skønt pusherne dengang var folk udefra, der ikke direkte betalte til fælleskasserne.

Christiania måtte finde et alternativt trækplaster, hvis pusherne forsvandt af sig selv - f.ex. fordi man indførte hollandske tilstande.

Uvidenhed på hash området er helt ude af proportioner. Politikerne har blot fungeret som den forlængede arm. Sparker man til folk, hvorfor, hvor de har deres holdning fra, og hvad der er baseret på sund fornuft. Så er der blot forvirring at spore.

Det der er det største problem, er at staden bliver opfattet som en trussel fremfor et tilbud og et alternativ.

@ Niels-Holger,

Citat: "Et bedre, mere lighedsorienteret og mindre stresset samfund ville nok hjælpe en del på alskens misbrugsproblemer".

Det er jo sikkert en velment tese, men den har desværre ingen hold i virkeligheden. Mennesker (og dyr, for den sags skyld) har dopet sig på den ene eller anden måde til alle tider.

Legalisering af stoffer er den eneste rimelige måde at behandle frie mennesker på. Lad os tage ansvar for vort eget liv tak!

Men at tro at alle problemer er løst i Holland, tyder på et ret dårligt kendskab til situationen. Det er sandt, at det er straffrit at købe pot/skunk/hash i de allerstedsnærværende coffee shops, men import og handel med større mængder er illegal, ligesom det er illegalt at dyrke cannabis. Bag den legale handel ligger der en bred og dyb kriminel underverden, og drab og forsvindinger er næsten daglige forteelser.

Henrik L Nielsen

I min optik er der ingen tvivl om at kriminaliseringen af hashen er langt mere skadelig på både det menneskelige som samfundsmæssige plan.

At det er kriminaliseret gør at brugerne ender i kløerne på skruppelløse organisationer der står bag salget, med vold, dummebøder, trusler og skyderier som følge.

Samtidig er der så meget andet der er langt mere skadeligt som er lovligt, så ethvert påstået beskyttelseshensyn synes noget søgt.

Hvis det er lovliggjort ville hash klubberne kunne reguleres og placeres hvor de ikke var til gene for naboerne, ligesom de der måtte komme ud i misbrug ville have lettere ved at søge hjælp for det, da det ikke ville stigmatisere dem som kriminelle pr. automatik.

Jeg er uenig med sognepræst Flemming Pless der ønsker at det skal beskattes "vildt". Gør man det vil der stadig være incitament for et ulovligt marked med alle de negative følgevirkninger det har.

Chris Rock har som sædvanlig sin egen indgangsvinkel på emnet ...

http://www.youtube.com/watch?v=1OnMgpkNk58

Bjarne Bisgaard Jensen

Det kunne være interessant at få undersøgt hvor meget hashmarkedet på Christiania egentlig betyder for fristadens økonomi

Niels-Holger Nielsen

Hvis det er tilladt, her på Informations debat, at promovere alternative informationskilder, så vil jeg gerne anbefale de to artikler om fristaden, dens kamp og dens jubilæum, som i dag er at finde på arbejderen.dk. Læs selv og døm selv, Information er ved at male sig selv op i et hjørne. Kan vi få den ud, eller skal vi bare lade den sidde der? Stakkels Information.

Niels-Holger Nielsen

Hvorfor bliver Dagbladet Arbejderen, og især dens ledere, ALDRIG citeret i nogen gren af dansk publicisme, som når bredere ud end til en trofast skare af støtter? Er det fordi, at det er latterligt, mod alle odds, at opretholde en alternativ avis på fjerde årti.

Aldrig i P1 Morgen, og aldrig i Informations, nu nedlagte, spalte med fed hen mod slutningen af avisen. Avisen skriver nogle af landets skarpeste og mest mundrette ledere.

Niklas Monrad

Du har ret med hensyn til den bagvedliggende problematik omkring forsyning og distribution til coffeeshops i Holland.
Men at kopiere den gode - og rette op på det dårlige ved det hollandske system, er naturligvis muligt når man kan identificere problemet og derved undgå at lave de samme fejl.