Læsetid: 3 min.

Danmark gemmer på Stasis nordiske hemmeligheder

I Danmark har regeringen og PET endnu ikke overdraget Stasis efterretninger om danske agenter til det centrale Stasi-arkiv i Tyskland. Det bliver en sag for justitsministeren, mener Socialdemokraterne
Hvis Danmark vælger at udlevere de hidtil hemmeligholdte Stasi-efterretninger om danskere, kan det afsløre navnene på omkring 20 formodede agenter. 
 Arkiv

Hvis Danmark vælger at udlevere de hidtil hemmeligholdte Stasi-efterretninger om danskere, kan det afsløre navnene på omkring 20 formodede agenter.
Arkiv

Reinhard Krause

29. september 2011

Stasi-arkivet i Berlin har 180 reolkilometer stikkerrapporter om borgere i Øst- og Vesttyskland. Men der mangler nogle vigtige dokumenter i det store koldkrigsarkiv, mener en række forskere, som vil have de såkaldte Rozenholz-arkiver ind på hylden til resten af de historiske akter i Tyskland, hvor offentligheden kan få adgang til materialet.

Rozenholz-materialet eksisterer kun samlet hos CIA. Men hos PET i Danmark ligger en del af det, ligesom også efterretningstjenesterne i Finland, Sverige og Norge er i besiddelse af den bid, som omhandler egne borgere.

Arkivet indeholder blandt andet navne på Stasi-agenterne i Norden.

»For Danmarks vedkommende drejer det sig om godt og vel 20 formodede agenter, og det er primært agentsager fra slutningen af 80'erne,« forklarer Thomas Wegener Friis, der er koldkrigsforsker på Syddansk Universitet.

Sammen med en række nordiske og tyske kolleger opfordrer han nu regeringerne i Norden til at udlevere materialet til Tyskland.

»Det vigtige for os er at skaffe et overblik over de nordiske Stasi-netværker,« siger han og forklarer, hvordan der tilsyneladende er gået mange år, hvor Danmark trods gode intentioner ikke har overladt dokumenterne til Tyskland.

Velvilje i 2000

Ifølge oplysninger, som i denne uge kom frem på en konference i Gotland, erklærede alle nordiske lande med undtagelse af Island sig allerede for 11 år siden parate til at overdrage arkiverne til Tyskland. Det skete som svar på en henvendelse fra det vesttyske kanslerkontor, som i vinteren 2000 efterlyste dokumenterne hos de nordiske ambassadører i Berlin.

»Og kravet blev mødt med en velvilje, der var et modigt åbenhedsskridt. Desværre blev det så aldrig rigtig til noget,« siger Thomas Wegener Friis.

Hvorfor dokumenterne aldrig blev udleveret fra Danmark til Tyskland, er uvist, og PET har ikke ønsket at kommentere sagen over for Information.

Når Danmark overhovedet er i besiddelse af materialet, er det fordi, CIA overdrog det i midten af 90'erne. Amerikanerne har den mikrofilm, som overlevede, da Stasis udenrigstjeneste brændte resten af arkivet i 1989. Den indeholder oplysninger om mere end 300.000 personer, som Stasi registrerede uden for DDR.

»Af mange regnes det for en af CIA's største triumfer og et af Stasis største nederlag, fordi de tilranede sig navnene på alle agenter og personer, som har interesseret tjenesten uden for Østtyskland,« siger Thomas Wegener Friis.

CIA besluttede senere at udlevere oplysningerne til de landes efterretningstjenester, som registreringerne handlede om. Altså fik Danmark de danske informationer, mens Tyskland kun fik de Vesttyske. I Sverige har en bog om emnet for nylig skabt stor debat, og materialet kan potentielt skabe debat i andre lande også. Sagen om den danske koldkrigsforsker Bent Jensen, som beskyldte den tidligere Information-journalist Jørgen Dragsdahl for at være KGB-agent, illustrerer det personfølsomme potentiale i efterretningsarkiver fra den kolde krig.

»Men Tyskland har strenge regler for, hvordan materialet skal håndteres. De er meget opmærksomme på personfølsomme informationer, og folk har personligt kun adgang til egne stasi-akter. Derudover har forskere og graverjournalister adgang til materialet, hvilket er vigtigt,« siger Thomas Wegener Friis, som vurderer, at oplysningerne nu er så forældede, at de betyder mere for historieskrivningen end for personerne i akterne.

Politisk granskning

Forskernes opråb får Venstre til at opfordre PET til at gennemgå dokumenterne med henblik på en udlevering tilbage til Tyskland. Med mindre der er følsomme oplysninger i dokumenterne, der kan skade Danmarks interesser, skal de udleveres, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

»Vi skal selvfølgelig have afdækket alt, hvad der foregik under Den Kolde Krig. Både for historiens skyld, men også så man er med til at sikre, at det ikke sker igen,« siger han og bakkes op af Ø, SF og R.

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, opfordrer den kommende justitsminister til at se på sagen.

»Den nye regering vil selvfølgelig kigge på, om ikke det er mest hensigtsmæssigt, at dokumenterne kommer retur til Tyskland, så offentligheden kan få kendskab til det. Det må være en sag for den kommende justitsminister at finde ud af,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvad pokker er det at den tidligere VK regering vil skjule! Så snart de fik magten i 2001 blev SR regeringen tilsagn fra året før om en udlevering af Stasi arkiver m.m.ignoreret, og først nu hvor VKO har mistet magten kommer sagen frem igen. Må den nye regering holde, i det mindste mere end et år, så bestræbelserne på mere åbenhed i PET ikke igen saboteres af en ny borgerlig regering som gerne ser fortidens synder helt glemt for eftertiden, noget som de og deres bagland ret sikkert stor andel i.

Jette Abildgaard

Erik Jensen, pens. tjenestemand,

Skal vi gaette paa, at det VKO skulle bruger de gamle papirer til, var at finde opskrifter paa hvordan man hurtigst muligt, billligst og mest effektivt oedelaegger et land og et folk??

Saa kan vi jo bagefter overveje, om dette lykkedes for dem...

mystisc” er det dog at kun få, offentlig, ytrer tvivl på meldingerne fra nittenfirserne, som hævdede communismens ophør.

for hvor sandsynligt lyder det lige, hvis flertallet i lande med fællesejede produktionsmidler godvilligt ville nogle forandringer mht. det ?

----------------

også capitalisterne bør tænke på:

de kan næppe narre alle hele tiden;
og de får nok store vanskeligheder med at forsøge
at bortforklare overfor de mange.