Nyhed
Læsetid: 2 min.

Enlig mor er alligevel ikke 'gift på muslimsk'

Det Sociale Nævn i Holbæk Kommune har omstødt den kommunale kontrolgruppes afgørelse i en sag om socialt bedrageri mod 34-årig mor til tre. Kontrol-gruppens henvisning til en imams udlægning af sharialovgivningen er 'ikke relevant', fastslår nævnet
Den 34-årige mor til tre, Laily Abdeli Shired, får nu sine forhøjede ydelser som enlig forsørger tilbage, efter at Det Sociale Nævn i Holbæk Kommune har omstødt den kommunale kontrolgruppes afgørelse i en sag om socialt bedrageri.

Den 34-årige mor til tre, Laily Abdeli Shired, får nu sine forhøjede ydelser som enlig forsørger tilbage, efter at Det Sociale Nævn i Holbæk Kommune har omstødt den kommunale kontrolgruppes afgørelse i en sag om socialt bedrageri.

Indland
14. september 2011

Den 34-årige mor til tre Laily Abdeli Shired får nu sine forhøjede ydelser som enlig forsørger tilbage. Information beskrev i foråret, hvordan Laily Abdeli Shired fik frataget både de almindelige og ekstraordinære børnetilskud, børnebidrag, økonomiske fripladser i børnenes institutioner og en del af boligsikringen, fordi kommunens kontrolgruppe mente, at hun reelt ikke var enlig, men levede sammen med børnenes far Osman.

Blandt beviserne mod kvinden var en henvisning til udtalelser fra imamen Abu Bashar, der hævder, at det for muslimer »er ulovligt at få børn uden for ægteskabet«.

Men det argument blev ikke accepteret i ankeinstansen Det Sociale Nævn, som netop har ændret kommunens afgørelse:

»Vi finder det ikke relevant for afgørelsen, om parterne er gift på muslimsk,« skriver Det Sociale Nævn, der heller ikke finder det bevist, at parret skulle have fællesøkonomi, som kontrolgruppen ellers også hævdede.

Laily Abdeli Shired klagede tilbage i marts måned over, at imamens ord blev tillagt vægt i sagen mod hende. En klage, der dengang blev blankt afvist af kontrolgruppen: »Det fremgår af Abu Bashars generelle udtalelser, at det er ulovligt at få børn uden for ægteskabet. Kontrolgruppen er derfor af den opfattelse, at Laily er gift på muslimsk med Osman, da de har fået 3 børn sammen,« skrev den dengang.

Kontrolgruppens brug af imamens udlægning af muslimers giftevaner, fik flere eksperter til hårdt at kritisere den kommunale praksis, og lektor i socialret på Den Sociale Højskole Simon Thorbek, mener at Det Socale Nævns afgørelse er helt på sin plads: »Kontrolgruppen går langt over stregen ved at sige noget som helst om, hvad 'muslimske kvinder gør'. De kan lægge vægt på faktiske forhold, men at en eller anden imam siger, at kulturen er sådan og sådan, det er ganske enkelt diskriminerende,« siger han.

Information afdækkede i foråret, at imamens udtalelser stammede fra officielt undervisningsmateriale, som samtlige af landets kontrolgrupper bliver tilbudt. Kontrolchef i Høje-Taastrup Kommune Ole Seidling er ansvarlig for materialet, men mener ikke, at dommen fra Det Sociale Nævn skal have nogen indflydelse på den undervisning kommunerne får:

»Jeg mener stadig, at alle oplysninger, der har betydning for sagen, skal indgå i sagen, og hvordan dynamikkerne fungerer i det muslimske samfund har nu engang betydning. Det kan ikke stå alene, og måske er Holbæk gået for vidt i denne sag ved at lægge for meget vægt på det.«

Har I ikke et ansvar, når I underviser kontrolgrupperne i imamens udtalelser?

»Jo, men vi siger selvfølgelig også, at det kan ikke stå alene i en afgørelse. Men derfor skal kontrolgrupperne stadig have den relevante information,« siger han.

Bør ikke stoppe her

Ifølge jurist og lektor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet Nina von Hielmcrone, bør sagen dog have langt mere vidtrækkende konsekvenser:

»Afgørelsen sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt kommunerne overhovedet kan inddrage den slags. Men i praksis er kommunerne først forpligtet til at rette sig efter det, når Ankestyrelsen har udstukket nye retningslinjer på området, og det gør den først, hvis en socialminister kræver det,« siger Nina von Hielmcrone.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

hm... man kan frygte for Det sociale Nævns overlevelse på sigt, når det sådan går ind og redder en kvinde fra institutionel diskrimination. DF vil lugte blod. Med lidt held vil det parti ikke længere være tungen på vægtskålen og Nævnet kan fortsætte sit gode virke.

med venlig hilsen
Lennart

gift på muslimsk Er det afløseren for at være gift på polsk?

Dette er selvfølgelig en god nyhed, men det er meget bekymrende, at kontrolchefen i Holbæk kommune står fast på, at en (obskur) imams udtalelser er skulle være relevante. Det bør fastslås én gang for alle, at det ikke er fordi, man er muslim at man også følger sharialoven. Det er jo en fuldstændig absurd tankegang og viser blot, hvor lidt forståelse der er for andre kulturer.

Anna-Marie Nyberg Kristiansen

Det skal være lige for alle, uanset om man er en dansk eller muslimsk enlig forsørger, mand eller kvinde.

Der var ikke mange der gjalpede op da en enlig dansk kvinde tidligere på året også fik sine ydelser tilbage.

DE må stå med røde øre i Holbæk

Det jeg først og fremmest mener er helt galt, det er at man hiver en religiøs leder ind for at undervise Kontrolgruppen, og at de derefter afgører en sag ud fra et religiøst synspunkt.

For det er jo det der er sket, Imamen siger at man ifølge Islam ikke kan have børn uden at være gift.
Altså må hun begå bedrageri konkludere Kontrolgruppen.

En Katolsk Præst ville sige præcis det samme.
Der findes vist ikke en eneste Religion der ikke fordømmer, børn uden for ægteskabet.

Ud fra den kontekst kan man fratage alle Religiøse enlige mødre deres forhøjede børnetilskud og tilskud til reelt enlige.

Og det havde da været kollosalt bekvemt for Holbæks Kommunekasse.

Det foresvæver mig at have hørt om en lignende sag i et Katolsk land i EU. Om det var Irland, Spanien eller Italien kan jeg ikke huske.
Hvor man også nægtede en mor tilskud, under samme påskud.

Lennart Kampmann

Det nytter ikke at tvære en enlig mor ned i sølet for så at opdage at hendes tre børn koster samfundet mere end den sparede kontanthjælp/bistand/dagpenge.

Når fratagelsen af ydelser oven i købet sker på et så spinkelt grundlag som i Holbæk, og med undertoner af diskriminering, så er det da godt at have et ankenævn.

Men kommunen burde jo aldrig have ladet det komme til det. I stedet for kan den ansvarlige passende troppe op på adressen og sige undskyld.

Med venlig hilsen
Lennart

Jeg er stolt over, at min skat går til et godt liv for hendes børn, Dan Andersen.

Og en kommune kan ikke bare bryde loven fordi, den ikke kan lide den. Vi lever i en retsstat (sådan da).

I forhold til ekstra børnepenge.
Mange af de nuværende skatteydere ville aldrig være kommet så langt i livet med uddannelse og karrierer, hvis ikke de som barn var blevet støttet. Tag selv et kig på USA. Ikke at det betyder så meget. Børn har ret til et ordentligt liv. At det så også er en god investering, at sørge for, at børn har det godt, ja det er så en anden sag.

Anna-Marie Nyberg:

Der er vist ingen tvivl om at Holbæk Kommune har det endog særdeles vanskeligt med at overholde love og regler.
De har eftehånden haft rigtigt mange sager der handlede om udspekuleret kassetænkning.

Søren Kjærsgaard er jo en ægte Venstre-mand der gerne fører sin Ministers politik ud i livet.

Dorte Sørensen

Ja det er godt , at der sidder fornuftige mennesker i nævnet samt tak til Information for at have skrevet om sagen.
Derudover kan jeg ikke lade være – da det ret ”sjovt”, at her lægges der så meget vægt på en imams ord, når tonerne ellers er adskillelse af religion og stat .

I Danmark er det íkke ulovligt at få børn uden for ægteskabet. Det er således dansk lov, der gælder her - i alle tilfælde. Og det uanset om det er ulovligt for en muslimsk kvinde at få bærn uden for ægteskab....

@Karsten - Det er ikke ulovligt for en muslimsk kvinde at faa boern uden for aegteskabet. Ikke alle muslimer foelger sharia...

Jeg påpeger blot at når noget er ulovligt i Danmark er det fordi vi har en lov som siger hvad man må eller ikke må, f.eks. køre over for rødt eller stjæle eller køre for stærkt. Hvis noget skal være ulovligt, så skal det altså være fordi der er sket en overtrædelse af gældende lov i Danmark. Og det er ikke en overtrædelse af gældende lov i Danmark at få børn uden for ægteskab.