Nyhed
Læsetid: 5 min.

Helmuth Nyborg har betalt for hjælp til forskningsartikel

Helmuth Nyborg og Jørn Ebbe Vig afviser fortsat, at der er tale om plagiat i den sag, hvor Nyborg er indklaget for UVVU. 'Hvis nogen har hugget, er det mig,' siger Vig, der erkender at have arbejdet for Nyborg
Information skrev forleden, at tre forskere har anmeldt tidligere psykologiprofessor Helmuth Nyborg til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Forskerne mener, Nyborg plagierer og vildleder i en forskningsartikel, der forudser et fald i danskernes IQ som følge af indvandring. Nyborg selv afviser anklagen.

Information skrev forleden, at tre forskere har anmeldt tidligere psykologiprofessor Helmuth Nyborg til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Forskerne mener, Nyborg plagierer og vildleder i en forskningsartikel, der forudser et fald i danskernes IQ som følge af indvandring. Nyborg selv afviser anklagen.

Erik Refner

Indland
21. september 2011

Helmuth Nyborg og Jørn Ebbe Vig erkender nu at have samarbejdet i forbindelse med den forskningsartikel, som Nyborg er indklaget til Uredelighedsudvalget (UVVU) for. Ifølge anklagen har Nyborg, der er professor emeritus i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, blandt andet plagieret en tekst, der er skrevet af cand.oecon. Jørn Ebbe Vig, som er økonom og statistiker for Den Danske Forening. Det afviser Vig imidlertid selv at være.

Information har fundet frem til den tekst, som Nyborg angiveligt skulle have plagieret fra i sin forskningsartikel 'The Decay of Western Civilization: Double Relaxed Darwinian Selection'. Med enkelte undtagelser er tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel, som det fremgår i grafikken her på siden, identisk med den tekst, som Jørn Ebbe Vig har forfattet. Vig afviser dog fortsat at være blevet plagieret.

»Det er mig, der har skrevet af fra Helmuths formulering,« siger han til Information.

Korrigering

Tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel har overskriften 'Method and analysis' og beskriver, hvordan Nyborg korrigerer tal fra Danmarks Statistik for en såkaldt »etnisk forvirring«.

Ifølge Nyborg er det nemlig svært at adskille etniske danskere fra andre etniciteter, blandt andet fordi børn, der er født i Danmark, samt børn af naturaliserede indvandrere hos Danmarks Statistik tæller som danske statsborgere.

Ved at korrigere kommer Nyborg frem til det, han selv mener, er et mere korrekt billede af, hvor stor en andel af den danske befolkning, der har en anden etnisk baggrund end dansk. Samtidig bruger han modellen som fremskrivning og når frem til, at kun 60 procent af den danske befolkning i 2072 er »etnisk danske«.

Men til trods for at Vig siger, at det er ham, der har skrevet af efter Nyborg, stammer metoden og hele ideen om at korrigere tallene fra Danmarks Statistik oprindeligt fra Jørn Ebbe Vig. Han står bag en række blogs, hvor han i flere indlæg beskriver og refererer direkte til metoden og de efter hans mening fejlbehæftede opgørelser fra Danmarks Statistik.

Erkender samarbejde

I et indlæg den 14. september 2010 på bloggen Lilliput-information linker Vig til en pdf-fil, som uddyber, hvordan tallene fra Danmarks Statistik korrigeres. Det er teksten i denne pdf-fil, der stort set er identisk med afsnittet om metode og analyse i Nyborgs artikel. De to tekster adskiller sig kun ved, at ord eller sætninger enkelte steder er udeladt, omskrevet eller tilføjet. Nederst i pdf-filen angives 'J. E. Vig' som forfatter efterfulgt af datoen 9. januar 2011.

Noget tyder altså på, at Jørn Ebbe Vig har ændret eller redigeret både blogindlægget og pdf-filen. Ikke desto mindre er blogindlægget dateret til 14. september 2010, altså lidt under fire måneder før Helmuth Nyborgs forskningsartikel første gang afleveres til tidsskriftet. Datoen 9. januar 2011 i bunden af pdf-filen er ni dage, før Nyborgs forskningsartikel udkommer.

Jesper Wiborg Schneider er seniorforsker ved Dansk Center for Forskningsanalyse, Aarhus Universitet. Han finder ligheden mellem de to tekster påfaldende.

»Det er ganske enkelt få steder, de to tekster adskiller sig fra hinanden. Så det er svært at tro, at det er Nyborg alene, der har forfattet det,« siger han og tilføjer:

»Problemet er tydeligt nok. For hvis det er Jørn Ebbe Vig, der har forfattet teksten, bør han jo stå som medforfatter i Helmuth Nyborgs artikel.«

Da Information viser Jørn Ebbe Vig, hvordan de to tekster næsten er identiske, siger Jørn Ebbe Vig imidlertid, at det er ham, der har kopieret fra Helmuth Nyborgs forskningsartikel.

»Nyborg har gennem hele efteråret været i gang med den her forskningsartikel. Og der har han jævnligt sendt mig det ene eller andet, og noget af det har jeg så brugt. Så hvis der er nogen, der har hugget noget, er det mig, der har hugget fra ham, fordi jeg syntes, hans engelsk er bedre end mit.«

Hvis du har kopieret noget fra ham, hvorfor har du så ændret i det?

»Jeg har blandt andet sat en overskrift på. Jeg brugte det til at fortælle, at det er nogle generelle problemer, som er i flere lande.«

Men det er inde i selve teksten, at der er ændret?

»Det ved jeg ikke hvorfor. Jeg kan ikke lige huske, hvis jeg har rettet noget.«

Men hvorfor ændre i det, hvis han skriver bedre engelsk end dig?

»Ingen er fuldkommen. Generelt er han bedre, men jeg har åbenbart ment, at der var steder, hvor jeg havde en bedre formulering. Det må du ikke tage så tungt, men jeg kan ikke huske, hvorfor jeg har ændret i det.«

Helmuth Nyborg afviser også at have plagieret, men siger samtidig, han har haft et samarbejde med Jørn Ebbe Vig i forbindelse med sin forskningsartikel.

»Jeg har snakket med ham om, hvilken metode han bruger, og hvordan han bruger den, og sådan har vi da snakket om tingene. Jeg synes, det er helt i orden, at han kopierer alt, hvad jeg har sagt og omvendt. Det er det, der kaldes forskningssamarbejde.«

Konsulent for Nyborg

I pdf-filen, som Vig altså efter eget udsagn har kopieret fra Nyborg, er der samtidig et link ved navn 'Read the article'. Linket er dødt, men af url'en fremgår det, at der er tale om et link til netop Nyborgs forskningsartikel 'The Decay of Western Civilization: Double Relaxed Darwinian Selection'. Noget tyder altså på, at Vig er indforstået med, at hans model og beregninger direkte indgår i Nyborgs forskningsartikel.

»Eftersom Vig har forsøgt at linke til Nyborgs videnskabelige artikel, kan det ikke vel betyde andet, end at han er helt med på det,« siger Jesper Wiborg Schneider.

På en anden blog ved navn 'Politisk ukorrekt statistik og økonomi' har Jørn Ebbe Vig ligeledes skrevet om fejlen i Danmarks Statistiks opgørelser. Nederst på siden i indlægget Nyhedsbrev fra Information om Danmark dateret 9. januar 2011 skriver Vig blandt andet: »Rettighed til at bruge modellen på danske befolkningsforhold er netop blevet solgt til internationalt forsknings- eller udviklingsarbejde.«

Information har spurgt Vig, om han har solgt modellen til Helmuth Nyborg.

»Der er vi derhenne, hvor der er tale om et klientspørgsmål. Hvem jeg handler med eller rådgiver, vil jeg ikke svare på,« lyder første svar fra Jørn Ebbe Vig.

Men da Information senere ringer op til Vig igen, fortæller han, at han faktisk har lavet konsulentarbejde for Nyborg.

»Jeg har lige talt med Helmuth, og vi er ved at slutte af med vores redegørelse til pressen om de her ting. Det er en verserende sag, og vi vil helst ikke gøre mere ud af det. Men du skal have én oplysning. Med hensyn til indhentning af de relevante data ved Danmarks Statistik, og hvordan man skal gøre brug af dem til fremskrivning og i et ret udvidet vejet gennemsnit for fødselsraterne og IQ-data, der har jeg rådgivet Helmuth Nyborg mod betaling,« siger Jørn Ebbe Vig.

Han står dog stadig fast på, at han har kopieret Nyborgs tekst og ikke omvendt.

UVVU har ikke kommentarer til sagen, så længe den behandles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det sjove er at Helmuth Nyborg ved eget eksempel beviser at IQ er faldende... i hvert fald blandt forskere.

Michelle Poulsen

Når man kun betragter IQ som et spørgsmål om g-faktor, så er det klart at etniske danskere og mænd klarer sig bedre end deres modstykker - samfundet er jo indrettet på deres præmisser. Det er en lille ting, som Nyborg vist aldrig har forstået.
Når man læser psykologi i dag, bliver man heldigvis præsenteret for flere forskellige, og mere tidssvarende, forståelser af intelligens, bl.a. Howard Gardners 7+ af slagsen.

KOMMENTAR DER GIVER SUBSTANSEN

citat: “...Med enkelte undtagelser er tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel, som det fremgår i grafikken her på siden, identisk med den tekst, som Jørn Ebbe Vig har forfattet. Vig afviser dog fortsat at være blevet plagieret.
»Det er mig, der har skrevet af fra Helmuths formulering,« siger han til Information...” (citat slut)

Det er klart for enhver, der vil åbne øjenene, at jeg har afskrevet fra Nyborgs artikel-udkast og ændret på det – alene afsnitsindrykninger, der er så typiske for Nyborg og typiske for hans tid.
Skulle jeg virkelig have opøvet disse indrykninger forud, fordi nogen måske ville falde over ‘mit tyveri’ mere end et år senere? At teksterne i ‘mit stjålne’ og i 3. afsnit i Nyborgs artikel er noget nær identiske, skal du ikke bruge en ekspert for at konstatere. Det er tydeligt for enhver.
Teksten i 'mit stjålne' eller i Nyborgs artikel skulle du i stedet have fået sammenlignet med andet, jeg har skrevet (så typisk http://www.lilliput-information.com/perspektiv.pdf - der er lysår til forskel i indholdet, men omhandler samme problemstilling, stilen og sikkert også andet, jeg ikke kender udtryk for.
Skulle jeg virkelig pludselig være blevet så stor en sprogjongelør, at jeg kan skifte fra det ene til det andet? Det er udpræget nemt at finde vidner på det modsatte. ‘Nej, men det er desværre substansen. Det er derimod målet vi skal have for øje og intet andet’, synes fortsat at være gældende, jfr. Jürgen Habermas.
Tredje tekstafsnit fraregnet de sidste 6 linier – 6 linier hvis indhold jeg intet kendskab har til - i
Nyborgs artikel drejer sig udelukkende om håndteringen af befolkningsdata fra DSS og redegørelse for, hvorledes disse indpasses i annuitetsmodellen, hvilket jeg netop har rådgivet Nyborg om. Så kan det ikke være uhørt, om jeg som konsulent kontrollerede, at redegørelsen i artiklen for, hvorledes dette er sket, nu også er i orden og statisk korrekt.

‘Ellers kunne man vel finde et udvalg, der kunne afgøre, at jeg havde gjort mit arbejde halvt’.

Jørn Vig

Men hvorfor skulle man overhovedet interessere sig for fordelingen af såkaldt 'etniske danskere' (hvad er f.eks.?)

Min mors slægt kommer f.eks. fra Esbjerg, og mon ikke der på et tidspunkt har været en udenlandsk mand eller to indenom? Min fars slægt kommer f.eks. fra Frederikshavn og var fiskere, som drog til havs. Måske har der også været en udenlandsk herre indenom?

Mange danskere har jo i dag, uanset om de ved det eller ej, aner fra hollænderne på Amager, fransk-mændene i Fredericia og sikkert også andre udenlandske aner.

Nyborg synes (sådan som jeg læser denne artikel) ikke at have blik for at den demografiske udvikling for f.eks. somaliske eller tyrkiske kvinders fødselstal langsomt er ved at komme ned på det danske niveau.
Rent demografisk kan heller ikke bare fremskrive prognoserne; det kan man godt, man skal være opmærksom på de problemer der er forbundet dermed.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, Karsten: Siger du, at der nok var et par udenlandske herrer indenom hos din mors slægt, mens din fars slægt var ude at fiske, og at der også var en udenlandsk herre indenom hos dem?
Der går vildere for sig i Esbjerg og på Vesterhavet, end jeg hidtil har forestillet mig! :-)

Romanerne (helt kvarterer ved Folehaven), polakkerne på Lolland.

Man skal ikke engang gå så langt, at man begynder at overveje de fejlagtige perspektiver, Karsten, Jesper og Dann. Ideologien begyndre allerede dér, hvor man accepterer etnisk forskellighed på andet end det mest overfladiske plan.

Ideologien begynder med nationalismen. Den suspekte fremmede etnicitet får man først øje på, når man betragter det som et privilegium at tilhøre sin egen nation, hvorfor de ikke-berettigede skal udelukkes fra at få del i privilegiet.
Klassebevidste arbejdere ved derimod, at det sjældent er udlændinge, der tager arbejdet fra dem: De bliver som regel fyret af pæredanske virksomhedsejere.
De vil heller ikke få øje på en dyb uretfærdighed, når en udlænding får bevilget en sølle cykel til at køre på arbejde på. De ved, hvad deres arbejdsgivere og andre danske magthavere kører rundt i.
http://www.gegenstandpunkt.com/dansk/madsen1.htm
Sagt på en anden måde: Man går først i gang med at søge efter ufordelagtige forskelle på dem og os, når man har besluttet sig for, at man vil betragte sig som DANSKER. Nationalismen kommer ikke af de pseudovidenskabelige påvisninger af raceforskelle. Jagten på disse imaginære forskelle kommer derimod af nationalismen.
http://arbejdeogrigdom.wordpress.com/racisme-2/hvor-kommer-racismen-fra-...