Læsetid: 5 min.

Helmuth Nyborg har betalt for hjælp til forskningsartikel

Helmuth Nyborg og Jørn Ebbe Vig afviser fortsat, at der er tale om plagiat i den sag, hvor Nyborg er indklaget for UVVU. 'Hvis nogen har hugget, er det mig,' siger Vig, der erkender at have arbejdet for Nyborg
Information skrev forleden, at tre forskere har anmeldt tidligere psykologiprofessor Helmuth Nyborg til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Forskerne mener, Nyborg plagierer og vildleder i en forskningsartikel, der forudser et fald i danskernes IQ som følge af indvandring. Nyborg selv afviser anklagen.

Information skrev forleden, at tre forskere har anmeldt tidligere psykologiprofessor Helmuth Nyborg til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Forskerne mener, Nyborg plagierer og vildleder i en forskningsartikel, der forudser et fald i danskernes IQ som følge af indvandring. Nyborg selv afviser anklagen.

Erik Refner

21. september 2011

Helmuth Nyborg og Jørn Ebbe Vig erkender nu at have samarbejdet i forbindelse med den forskningsartikel, som Nyborg er indklaget til Uredelighedsudvalget (UVVU) for. Ifølge anklagen har Nyborg, der er professor emeritus i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet, blandt andet plagieret en tekst, der er skrevet af cand.oecon. Jørn Ebbe Vig, som er økonom og statistiker for Den Danske Forening. Det afviser Vig imidlertid selv at være.

Information har fundet frem til den tekst, som Nyborg angiveligt skulle have plagieret fra i sin forskningsartikel 'The Decay of Western Civilization: Double Relaxed Darwinian Selection'. Med enkelte undtagelser er tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel, som det fremgår i grafikken her på siden, identisk med den tekst, som Jørn Ebbe Vig har forfattet. Vig afviser dog fortsat at være blevet plagieret.

»Det er mig, der har skrevet af fra Helmuths formulering,« siger han til Information.

Korrigering

Tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel har overskriften 'Method and analysis' og beskriver, hvordan Nyborg korrigerer tal fra Danmarks Statistik for en såkaldt »etnisk forvirring«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michelle Poulsen

Når man kun betragter IQ som et spørgsmål om g-faktor, så er det klart at etniske danskere og mænd klarer sig bedre end deres modstykker - samfundet er jo indrettet på deres præmisser. Det er en lille ting, som Nyborg vist aldrig har forstået.
Når man læser psykologi i dag, bliver man heldigvis præsenteret for flere forskellige, og mere tidssvarende, forståelser af intelligens, bl.a. Howard Gardners 7+ af slagsen.

KOMMENTAR DER GIVER SUBSTANSEN

citat: “...Med enkelte undtagelser er tredje afsnit i Nyborgs forskningsartikel, som det fremgår i grafikken her på siden, identisk med den tekst, som Jørn Ebbe Vig har forfattet. Vig afviser dog fortsat at være blevet plagieret.
»Det er mig, der har skrevet af fra Helmuths formulering,« siger han til Information...” (citat slut)

Det er klart for enhver, der vil åbne øjenene, at jeg har afskrevet fra Nyborgs artikel-udkast og ændret på det – alene afsnitsindrykninger, der er så typiske for Nyborg og typiske for hans tid.
Skulle jeg virkelig have opøvet disse indrykninger forud, fordi nogen måske ville falde over ‘mit tyveri’ mere end et år senere? At teksterne i ‘mit stjålne’ og i 3. afsnit i Nyborgs artikel er noget nær identiske, skal du ikke bruge en ekspert for at konstatere. Det er tydeligt for enhver.
Teksten i 'mit stjålne' eller i Nyborgs artikel skulle du i stedet have fået sammenlignet med andet, jeg har skrevet (så typisk http://www.lilliput-information.com/perspektiv.pdf - der er lysår til forskel i indholdet, men omhandler samme problemstilling, stilen og sikkert også andet, jeg ikke kender udtryk for.
Skulle jeg virkelig pludselig være blevet så stor en sprogjongelør, at jeg kan skifte fra det ene til det andet? Det er udpræget nemt at finde vidner på det modsatte. ‘Nej, men det er desværre substansen. Det er derimod målet vi skal have for øje og intet andet’, synes fortsat at være gældende, jfr. Jürgen Habermas.
Tredje tekstafsnit fraregnet de sidste 6 linier – 6 linier hvis indhold jeg intet kendskab har til - i
Nyborgs artikel drejer sig udelukkende om håndteringen af befolkningsdata fra DSS og redegørelse for, hvorledes disse indpasses i annuitetsmodellen, hvilket jeg netop har rådgivet Nyborg om. Så kan det ikke være uhørt, om jeg som konsulent kontrollerede, at redegørelsen i artiklen for, hvorledes dette er sket, nu også er i orden og statisk korrekt.

‘Ellers kunne man vel finde et udvalg, der kunne afgøre, at jeg havde gjort mit arbejde halvt’.

Jørn Vig

Men hvorfor skulle man overhovedet interessere sig for fordelingen af såkaldt 'etniske danskere' (hvad er f.eks.?)

Min mors slægt kommer f.eks. fra Esbjerg, og mon ikke der på et tidspunkt har været en udenlandsk mand eller to indenom? Min fars slægt kommer f.eks. fra Frederikshavn og var fiskere, som drog til havs. Måske har der også været en udenlandsk herre indenom?

Mange danskere har jo i dag, uanset om de ved det eller ej, aner fra hollænderne på Amager, fransk-mændene i Fredericia og sikkert også andre udenlandske aner.

Nyborg synes (sådan som jeg læser denne artikel) ikke at have blik for at den demografiske udvikling for f.eks. somaliske eller tyrkiske kvinders fødselstal langsomt er ved at komme ned på det danske niveau.
Rent demografisk kan heller ikke bare fremskrive prognoserne; det kan man godt, man skal være opmærksom på de problemer der er forbundet dermed.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, Karsten: Siger du, at der nok var et par udenlandske herrer indenom hos din mors slægt, mens din fars slægt var ude at fiske, og at der også var en udenlandsk herre indenom hos dem?
Der går vildere for sig i Esbjerg og på Vesterhavet, end jeg hidtil har forestillet mig! :-)

Man skal ikke engang gå så langt, at man begynder at overveje de fejlagtige perspektiver, Karsten, Jesper og Dann. Ideologien begyndre allerede dér, hvor man accepterer etnisk forskellighed på andet end det mest overfladiske plan.

Ideologien begynder med nationalismen. Den suspekte fremmede etnicitet får man først øje på, når man betragter det som et privilegium at tilhøre sin egen nation, hvorfor de ikke-berettigede skal udelukkes fra at få del i privilegiet.
Klassebevidste arbejdere ved derimod, at det sjældent er udlændinge, der tager arbejdet fra dem: De bliver som regel fyret af pæredanske virksomhedsejere.
De vil heller ikke få øje på en dyb uretfærdighed, når en udlænding får bevilget en sølle cykel til at køre på arbejde på. De ved, hvad deres arbejdsgivere og andre danske magthavere kører rundt i.
http://www.gegenstandpunkt.com/dansk/madsen1.htm
Sagt på en anden måde: Man går først i gang med at søge efter ufordelagtige forskelle på dem og os, når man har besluttet sig for, at man vil betragte sig som DANSKER. Nationalismen kommer ikke af de pseudovidenskabelige påvisninger af raceforskelle. Jagten på disse imaginære forskelle kommer derimod af nationalismen.
http://arbejdeogrigdom.wordpress.com/racisme-2/hvor-kommer-racismen-fra-...