Læsetid: 2 min.

Hippierne har tabt til Gaden

Hvis 'Deep Throat' har ret, så har hashhandlerne på Christiania sat sig tungt på en stor del af magten og organiseret sig efter et nærmest mafiøst forbillede. Som de eneste spørger de aldrig om lov til noget
26. september 2011

Christiania har sine stærke sider. Det tiltaler mange danskere, at man kan leve på andre måder end den autoriserede, og en og anden ellers lovlydig borger sniger sig jævnligt ud i fristaden for at købe nogle gram hash til eget eller festforbrug. Det regnes ikke for den helt store forbrydelse.

Til de svagere sider hører måske hele den måde, hashhandlen er organiseret på, hvis man skal tro en henvendelse, jeg har fået, om lige præcis det. Vedkommende vil ikke have sit navn i avisen, angiveligt af frygt for repressalier, og så bliver man jo straks nysgerrig. Vi kan kalde ham Deep Throat.

Lejlighedspusherne

Nederst i hierarkiet er de unge drenge, som kaldes fidibusser. De henter mad og går ærinder for pusherne, men især henter de hash fra lagre ude i byen. De skal vise, at de er samarbejdsvillige og troværdige. Ingen andre job kan konkurrere lønmæssigt, og mange af dem bliver hængende i miljøet. Det er vejen til en karriere som pusher.

En del af de faste beboere er lejlighedspushere dvs. at de træder i karakter som sådan, hvis de møder en kunde af en vis størrelse. Andre høster kommission, hvis de henviser kunden til en pusher, og atter andre hjælper til ved at gemme større mængder hash f.eks. i en tagrende eller under noget affald og får penge for det. De 'staser', som det hedder i jargonen.

Endelig er der de pensionerede pushere, som efter måske 20 år i jobbet, har trukket sig tilbage.

De er eksperterne, der har kontakter og kan byde sig til med gode råd om de smarteste rutiner. De kan ikke finde sig til rette i andre job. Nå, ja, så er der også grossisterne, importørerne og jointrullerierne.

Angsten

Ifølge Deep Throat er der ingen, der har lyst til at være uvenner med pusherne, som nyder en særstatus. De har en repræsentant i Kontaktudvalget, men gør i øvrigt – som de eneste – hvad der passer dem, herunder med husene. Læg hertil, at den del af Christianias kunstmalere og virksomheder betaler afgifter til pusherne, som til gengæld er med til at holde liv i nogle virksomheder, hvorigennem de køber materialer til deres luksuriøse boliger.

Hippierne har tabt til Gaden, til Pusher Street, som får mere og mere magt for hver dag. De fleste har noget i klemme.

Hvis de ikke selv er med i løjerne, har de en nabo, søn, datter eller svigersøn, som er aktive i miljøet.

Derved bliver antallet af medafhængige håbløst højt. Vist er Christiania ikke Chicago og hash ikke heroin, men der er, mener Deep Throat, en kæmperisiko for børn ved at vokse op i en bydel, hvor kriminalitet i så høj grad er accepteret.

Vinduerne

Jeg har også fået en anden henvendelse – fra en navngiven christianit, som heller ikke vil have sit navn i avisen.

»Jeg vil gerne beholde mine vinduer,« siger NN, som mener, at en hård klike af magtfulde »styrer billedet af Christiania udadtil«, skønt den interne splittelse er til at tage og føle på.

Eller som Deep Throat også bemærker: Christianitterne er bange for, at deres splittelse bliver udstillet, men endnu mere bange for, at »man skal opdage, hvor infiltrerede, alle er i Gaden og dens kriminalitet«.

Det her var så et andet billede af Christiania.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Kunne man få en oversættelse?:

"Ifølge Deep Throat er der ingen, der har lyst til at være uvenner med pusherne, som nyder en særstatus. De har en repræsentant i Kontaktudvalget, men gør i øvrigt — som de eneste — hvad der passer dem, herunder med husene. Læg hertil, at den del af Christianias kunstmalere og virksomheder betaler afgifter til pusherne, som til gengæld er med til at holde liv i nogle virksomheder, hvorigennem de køber materialer til deres luksuriøse boliger."

Mange christianitter, tror jeg, har stadig sådan et flippet 1968-synspunkt om hash - og tror, at det er vejen til frihed. Måske var det sådan engang; ikke længere. Hash-handlen i dag er dybt organiseret af både rockere og det medierne kalder for 'indvandrer-bander.' Og er noget helt helt andet end det som hash-handlen måske var i 1971 eller 1981...

Med det relativt høje danske forbrug af cannabis, som andrager over en milliard gode danske ubeskattede kroner, og med en forsyningssikkerhed der bevirker, at selv beslaglæggelsen af 13 tons hash ikke medfører en prisstigning på gadeplan, kan det vel ikke komme som nogen overraskelse, at indsmugling og distribution varetages af kyndige folk med et netværk og logistikken i orden.

Og ja, oplysningen om "fidibusser" er korrekt - disse knægte kan have en indkomst på over 100.000 ubeskattede danske kroner, hvilket er noget mere givende end et fritidsjob som flaskedreng.

Efter den politisk bestemte politiindsats for at komme "Pusherstreet" til livs, skete der bare det, at den centrale handel med hash blev spredt ud over hele byen, med deraf følgende "afpissen" af territorier, hvilket som bekendt har medført adskillige drab, og opblomstring af hashklubber med deraf følgende salg af også hårde stoffer - noget der var bandlyst på Christiania.

Men samfundets indsats har altså medført, at et fredeligt euforiserende stof er blevet livsfarligt for nogle, og tiltrækkende for andre kriminelle der omsætter våben og hælervarer.

Hvis man tror at handlen med hash blev kørt af flippede folk, må jeg skuffe - siden slutningen af 1970'erne har rockerbander eller bikers - ingen nævnt, ingen glemt - sat sig på handlen med hash, ved trusler, afpresning og røverier over for hashhandlere, der opererede uden den fornødne tilladelse fra, og afgift til selvsamme klubber.

Samfundets strategi over for handel med euforiserende stoffer har siden 1970'erne ligeledes været den samme.
Hele tiden mere "af det samme" - selvom det ikke virkede, hvilket man vel nogenlunde er i stand til at erkende i dag, hvor omsætningen har nået astronomiske højder, og altså med den konsekvens at folk bliver slået ihjel, ikke af cannabis, men af følgekriminalitet.

Det har bare ikke noget med Fristaden Christiania at gøre, men med kriminaliseringen af cannabis.

Måske var det på tide at en ny regering så med friske øjne på, hvorledes man kan fjerne kriminaliteten der er forbundet med hashhandlen.
Det er ikke svært hvis man udviser lidt omtanke - kodeordet er såmænd "legalisering".

PS.

Kresten Bjørnkjær - som sproglig ekvilibrist bør du vide, at "staser" er noget junkier gør, når de med en gummislange om armen forsøger at få årerne til at svulme op før de stikker nålen i armen.

Når man gemmer hash som du har beskrevet i artiklen - så "stasher" man - fra engelsk - stash - hemmeligt lager, skjult forråd.

Samfunds-ORDENS-mæssigt vinklet, synes hashen misbrugt mere af systemet end af forbrugerne.
Man har for årtier tilbage indstiftet HA-ordenen på hash-området herhjemme, og berøringsangst ladet den sejle sin egen sø naturligvis. Det var den hele politik på området. Nu jamres der over skrappe metoder, men det er tænkeligt at det i første omgang er 'nødvendige' metoder for at opretholde en slags 'fred' i de kredse ? Christiania er så med Pusherstreet den egne sø der sejles i til en vis grad.

Common Wisdom tilsiger at fratage dem - og deres nye internationale konkurrenter af alskens slags også, for der er ingen forskelsbehandling her - markedet, og så må man jo påtage sig at diskespringe kundesegmentet.

Som er stort - specielt når nu anti-alkoholkampagnerne skal til at bære den sociale indignations fascistoide potentialer til gavn for magten. Tror ikke det går med 'de fede', (de forhenværende ikke-rygere i ved). Alkohol kan alle også forarges over hvis man lige drejer den rigtigt.

Det har sgu altid væres oplagt at legalisere hashen.

Eller egentlig; det har aldrig været oplagt at kriminalisere hashen.

Men man høster jo som man sår.

John V. Mortensen

Jægersborggade turde smide pusherne ud - gjorde det. Nu skal vi se Christiania vil, tør - og har råd til at droppe handelen.

Bemærkede da jeg var til 40-års fødselsdag, at priserne på hashen var kr. 100 og op. Det er ca. 3 gange så dyrt, som sidst jeg havde lyst til en pibe.
Så her er åbenbart tale om en brance, der har haft indtægtsfremgange som offentlige chefer og direktører i erhvervslivet.

Sørgelig at Christianias fællesskab ikke "beskatter" fortjenesten - det kunne sikkert give mere end "folkeaktier".

Men de helt vandvittige profitter og skatteborgernes nyttesløse udgifter til politi, domstole, fængsler m.v., understreger behovet for, at politikerne snarest legaliserer og evt. afgiftsbelægger hashen.

Jeg synes det er store ord at tage i sin mund at der er "en kæmperisiko for børn ved at vokse op i en bydel, hvor kriminalitet i så høj grad er accepteret." Nu er jeg tilfældgivis selv vokset op på Christiania, og det har ikke gjort mig hverken mere eller mindre kriminel end folk "udefra". Af min generation af Christianiabørn har folk så ukriminelle karrierer som læge, pædagog, filmproducer, operasanger etc. Der er nogle Christianiabørn der bliver mere eller mindre indfiltrede i det kriminelle hashmiljø, men efter min opfattelse er langt størstedelen af aktørerne i miljøet IKKE vokset op på Christiania. Vi har trods alt set bagsiden af medaljen, og den er ikke køn...

Dertil vil jeg nævne at selvom en del mennesker derude har tråde i miljøet på den ene eller anden vis, findes der mange Christianitter der absolut intet har med det at gøre, og ønsker de kriminelle typer hen hvor peberet gror. Men ja, de er bange.

Hvilket leder mig til kommentaren om Jægersborggade: for det første har jeg heller ikke hørt pusherne er væk derfra? For det andet; at bede folk smide pusherne væk er jo at opfordre til selvtægt. Børnefamilier og pensionister (ja nogle af hippierne er gamle efterhånden) skal jo ikke til at udføre politiopgaver. Eller skal vi bede familierne på indre Vesterbro om selv at fjerne ludere, pushere osv. fra Istedgade?

Jeg ser også legalisering som et muligt værktøj, en afkriminalisering af markedet ville gøre en stor forskel. Og tænk på alle de dejlige skatte- og afgiftskroner man kunne få oven i hatten.

Jeg behøver hjælp til at forstå noget:

Christiania har i årtier været erklæret for "junkfri zone", dvs ingen kokain, speed eller heroin på menukortet.

Men hvis den regel er indført af christianitterne af idealistiske grunde, hvordan kan reglen så opretholdes, hvis hensynsløse pusherbander kan gøre som det passer dem?

jean-pascal danos

Jeg tror at her er det vigtigt at se Christiania for det det er. En del af Danmark, alt det Vi ser på christiania er bare en karikatur af det der sker i Danmark.
På en måde har den danske samfund, rigtigt nok, og for den sag skyld, den vestlig model, solgt sin idealer til profiten. Det er det vi kan se over det hele i media,
Christiania er bare et spejl af os.
lade os tage ansvar for vores idealer, hvis det er det vi/jeg ønsker.
I øvrigt, er det nok meget rigtigt at meget af Christiania er mere eller mindre "afhængig" af narkotika markedet. Og det er igen en opfordring til "samfundet" at få gjorde noget ved den eksisterende situation angående "narkotika" og loven.
Tak for en dejlig og ægte artikel

Tine Sørensen

Kære Bjørnkjær.
Kunne vi dog bare have den fælles interesse i - at bevare Christiania som ide og ikke ødelægge den som mulighed. Vi har noget virkelig ekstraordinært i Christiania. Don't spoil it!!!!
Og naturligvis skal vi altid kunne diskutere og kritisere elementer ved Christiania. Præcis som ved resten af samfundet. Christiania har om nogen taget et opgør i øjenhøjde med hårde stoffer. Totalt prisværdigt!!!
Mht hash'en så er det så indlysende et meget meget bredt samfundsanliggende. Det er ikke på nogen måde rimeligt, at Christiania skal være sit eget og samfundets politi. De folk, der styrer den forretning er benhårde. Det er mafia. Med alt hvad dertil hører af trusler og angst. Og det er manipulation fra politisk side, at "forveksle" Christianias identitet som fristed, - med et fristed for kriminalitet. Det linger faktisk et ønske..... og en undskyldning.... dårlig....!!!