Læsetid: 3 min.

Homo-vielser i kirken kan snart blive en realitet

Bøsser og lesbiske vil inden længe kunne blive gift i kirken. En rød regering er klar til at ændre vielsesloven, så den bliver kønsneutral – Venstre vil fritstille gruppen i spørgsmålet
Bøsser og lesbiske vil inden længe kunne blive gift i kirken. En rød regering er klar til at ændre vielsesloven, så den bliver kønsneutral – Venstre vil fritstille gruppen i spørgsmålet
21. september 2011

Om kort tid vil folkekirken kunne åbne døren for bøsser og lesbiske, der gerne vil giftes. Med en ny rød regering er der nemlig et flertal for at ændre vielsesloven, så homoseksuelle fremover vil kunne blive viet på linje med heteroseksuelle par.

Og Enhedslisten melder sig som garant for, at det sker hurtigt:

»Hvis ikke det bliver skrevet ind i det nye regeringsgrundlag, vil vi fremsætte forslaget, så snart Folketinget åbner,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Også socialdemokraternes Karen Klint forventer, at det forbud, der i dag forhindrer trossamfund i at vie homoseksuelle, snart vil være væk:

»Jeg er meget optimistisk i forhold til, at det er en sag, der vil gå hurtigt igennem,« siger hun.

SF og de radikale har tidligere meldt sig parate til at ændre lovgivningen, hvorved flertallet er på plads.

Og ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge (SF) er enig i, at muligheden for kirkelige vielser af bøsser og lesbiske vil foreligge meget snart.

»Der er ingen i det nye flertal, der vil blokere. Nu har vi talt om det her i ti år, og nu skal det på plads både af hensyn til kirken og de homoseksuelle,« siger hun.

Rette ægtefolk?

Også borgerlige røster har på det seneste talt for muligheden for kirkelige vielser af homoseksuelle. Men der er ikke enighed om, hvorvidt der skal udformes et særskilt ritual for bøsser og lesbiske, der bliver gift i kirken. Ifølge Enhedslisten skal ægteskabet være kønsneutralt:

»Det hører til gamle dage at skelne imellem, om ægteskabet er indgået mellem mand og kvinde eller mellem to af samme køn,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Venstres Kristian Jensen har dog et andet syn på den sag: »Der skal være forskel på det, der er forskelligt,« siger han og lægger sig dermed på linje med afgående kirkeminister Per Stig Møller (K), som har erklæret sig parat til at støtte et vielsesritual for homoseksuelle, dog uden at de må kalde sig ægtefolk.

»Ægteskaber er mellem mand og kvinde. Der kan godt være kærlighed mellem personer af samme køn, og der kan også godt være en kirkelig velsignelse af den, men man bør bruge en anden term,« siger Venstres gruppeformand.

Men ifølge Karen Klint, som altså vil gøre loven kønsneutral, er det slet ikke op til Folketinget at tage beslutninger om ritualerne i kirken.

»Det er biskopperne, der laver ritualerne inden for folkekirken. Hvis vi laver en kønsneutral lov, så tror jeg også, at der vil blive lavet neutrale ritualer,« siger S-ordføreren.

Biskoppen i Københavns stift, Peter Skov-Jakobsen, arbejder ifølge Pernille Vigsø-Bagge på et nyt ritual, som skal foreligge, før dronningen vil kunne skriver under på en ny vielseslov. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra biskoppen til, hvordan det nye ritual vil blive udformet, eller om der vil blive tale om to forskellige vielsesprocedurer.

Ingen tvang

Der vil dog ikke blive tale om, at kirken får pligt til at vie homoseksuelle. Karen Klint påpeger, at ingen ud over borgmesterkontoret har såkaldt vielsespligt.

Tilbage i 2006 fremsatte den daværende opposition et forslag magen til det kommende. Det blev dengang stemt ned af VK-regeringen og Dansk Folkeparti. Men siden har både Konservative og Venstre altså åbnet for kirkelige velsignelser om end ordet »ægteskab« altså fortsat bør være forbeholdt mand og kvinde. Præcis hvordan stemmerne vil fordele sig, når forslaget om den kønsneutrale vielseslov skal til afstemning i Folketinget, er svært at sige.

Kristian Jensen forventer, at Venstre vil fritstille sin gruppe, som det er tradition ved afstemninger i etiske og moralske spørgsmål. Tidligere har enkelte medlemmer af netop Venstre været med til at sikre, at homoseksuelle kan adoptere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert N Gjeertsen

I betragtning af hvor mange timers religiøs indoktrinering der finder sted i Volksskolen er
jeg mildest talt forbløffet over at der er nogen der ikke forstår Kirkens modstand mod at åbne et af dens 'Sakramenter' for folk der er 'syndere' .

Det starter sådan set allerede umiddelbart efter 'Skabelsen', hvor 'Gud' så at Adam var ulykkelig.
Derfor tog 'Gud' et af Adams ribben og skabte deraf Kvinden, for at de to kunne finde behag i hinanden .
Og derefter så 'Gud' at alt var godt .....

Læs dog den Satans bog, så vil I finde at den ikke er specielt Homo-venlig . Så hvad homo'erne egentlig vil i Kirken er mig lidt af en gåde ?

Homovielser kan sagtens finde sted fordi de ikke strider mod formålet med cølibat - at hindre barnefødsler.

Hetrovielser burde ikke finde sted - der kan henvises til, at vielse er et hedensk ritual uden hjemmel i hverken gammel eller ny testamente.

Bibelen har intet vielsesritual !

Homovielsen er ganske vist også et hedensk ritual, men det er en skærpende omstændighed, at heterovielsen lægger op til at modarbejde virkningen af cølibat - altså undgå at der fødes nye mennesker.

For fødes der nye mennesker, kommer nye sjæle til at lide under "Denne Verdens Fyrste".

Oldkirken lagde ikke skjul på, hvad der var formålet med cølibatet.

Og enhver kirkelig retning der vil påstå, at den bygger på fortællingen om Jesus fra Nazaret, må respektere Oldkirken. Andre vidner om fyren fra Nazaret kendes nemlig ikke !

Heinrich R. Jørgensen

Karen Klint:
"Det er biskopperne, der laver ritualerne inden for folkekirken. Hvis vi laver en kønsneutral lov, så tror jeg også, at der vil blive lavet neutrale ritualer"

Biskopperne har INTET med ritualer, dogmer, liturgier at gøre.

Grundlovens § 12:
"Kongen har med de i denne grundlov fastsatte indskrænkninger den højeste myndighed over alle rigets anliggender og udøver denne gennem ministrene. "

Det er "sjovt", at stort set det eneste område hvor Kongen (pt. Dronningen) er "højeste myndighed over alle rigets anliggender", er når det gælder "folkekirken". Kirkens liturgier blev ændret i 1992, ved Kongelig resolution. Ligeså blevet Bibelselskabets 1992 udgave kanoniseret ved Kongelig resolution samme år.

Hvorfor var det ikke Folketinget, der havde den tjans?

Hvorfor var der overhovedet noget der skulle kanoniseres? Betydningen af begrebet "folkekirken", der blev introduceret som med Grundloven af 1849, var at den almindelige forekommende religion som den forekom blandt fællesskabet af personer der tilsluttede sig denne. Det er "folket" (dvs. medlemmerne) der er "kirke".

Men som intet bestemmer, fordi andre bager rævekagerne.

Så meget for den Grundlovsgivne religionsfrihed...

..hov hov!
Ægteskabet er en bærende grundpille i samfundet.
Hvis alle og enhver blev gift med deres BEOSTÆR
i KIRKEN....ender det i Ragnarok. Mvh. Th

Nb. Ærindet var ikke at gøre nar af de homosexuelle, tvært imod...de har min opbakning.
Kirken kan jeg til gengæld ikke tage alvorligt. :-)

Heinrich R. Jørgensen

Måske skulle en humanistisk regering rette fokus på Oplysning og frigørelse, i første omgang?

Så kunne de bagefter tage en dødedans med den omtalte folkets kirke, der åbenbart ikke må få lov til at være folket/medlemmerne eller folkets/medlemmernes. I stedet lægges der op til magtkamp med den mest konservative og reaktionære kræfter der kan opdrives i riget. Hvilket ikke siger så lidt, må det konstateres efter 10 års galskab.

Der lægges op til overfladisk symbolpolitik og i heldigste fald en Pyrrhus-sejr.

Som Lille-Lars nævnte, da hans måtte slippe nøgler til riget, er det er værd at huske på at der er personkredse der mener, at de har ejerskab til butikken.

."Der skal være forskel, på det der er forskelligt."

De vise ord af Kristian Jensen (V), belyser sagens alvor, for selv den mest tungnemme hedning!

Gør folkekirken fri af staten.....Jo før jo bedre. Th