Læsetid: 3 min.

Internationale medier: Dansk højrepopulisme står for fald

Danmark står over for et paradigmeskifte på udlændingeområdet, skriver internationale medier. Hvis Dansk Folkeparti taber indflydelse, vil danskernes image blive forbedret, og resten af Europa kan lade sig inspirere, lyder vurderingen
Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, afgiver sin stemme til folketingsvalget på Gentofte Rådhus. Den internationale presse har de seneste dage glædet sig over, at hendes parti nu ser ud til at miste indflydelse.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, afgiver sin stemme til folketingsvalget på Gentofte Rådhus. Den internationale presse har de seneste dage glædet sig over, at hendes parti nu ser ud til at miste indflydelse.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

16. september 2011

Mens udlændingepolitikken ikke har fyldt meget i den danske valgkamp, står den centralt i internationale mediers dækning af valget. Danskerne gør efter 10 år op med højrepopulismen, lyder det.

»Ved dagens valg vil vælgerne formentlig give den stramme udlændingepolitik, som føres af den højreliberale regering med støtte fra DF, det røde kort,« skrev den tyske avis Die Welt i går. Avisen kaldte Dansk Folkeparti »det vel nok mest indflydelsesrige højrepopulistiske parti i Europa« og vurderede, at et regeringsskifte vil forbedre Danmarks »image i udlandet«.

De fleste andre tyske aviser betegner også Dansk Folkeparti som højrepopulistisk, og tidsskriftet Der Spiegels populære onlineavis skriver, at »den skingre Pia Kjærsgaard« har dikteret dansk udlændingepolitik og sammensat en lovgivning på asylområdet, som er »den strengeste i hele Europa«.

Også ugeavisen Die Zeit fokuserer på Pia Kjærsgaard. Hun har »forandret det engang så skandinavisk-tolerante Danmark« til en »xenofobisk grænsekontrolpost og krigsførernation«, skriver avisen i et portræt af partilederen og kalder hende den »mest succesfulde højrepopulist i Europa«.

Kjærsgaards tid forbi

Ligesom Die Welt vurderer verdens største nyhedsbureau, Associated Press, at »resultatet af valget kan påvirke Danmarks image i udlandet« ved at »reducere de negative overskrifter, som partiet (DF, red.) har skabt«.

Den svenske avis Aftonbladet peger også på, at der er behov for at genoprette et godt dansk image i udlandet.

I en leder beskriver avisen Dansk Folkeparti som »Europas mest fremgangsrige højreekstreme parti«, som har »påvirket det danske samfund og billedet af Danmark udenlands på gennemgribende vis«, men netop derfor er det ikke nogen let opgave at forbedre det danske omdømme:

»At vaske det billede af Danmark, som Dansk Folkeparti efterlader, kommer desværre til at tage tid,« vurderer Aftonbladets lederskribent.

En anden svensk avis, Dagens Nyheter, er mere optimistisk. I en leder bemærker avisen, at den danske blokpolitik under alle omstændigheder er et overstået kapitel.

»Én sag virker sikker: Pia Kjærsgaards tid i magtens inderste korridorer er forbi. Dansk Folkeparti kommer ikke fortsat til at få en bekvem rolle som regeringens støtteparti i Folketinget. Det indebærer forhåbentlig, at der ikke kommer flere skærpelser af udlændingepolitikken,« skriver avisen i en leder og konkluderer:

»Uanset udgangen bliver dagens valg derfor et dansk vendepunkt.«

Også franske Le Monde vurderer, at udlændingestramningernes tid er forbi.

»De midtsøgende radikale, som længe har været marginaliserede, har holdt fast og gjort comeback i meningsmålingerne ved hjælp af temaerne værdier og tolerance. For denne besættelse af indvandreren, som kendetegner Danmark, ender med at have en pris,« skriver avisen.

Europæisk betydning

Britiske The Guardian vurderer ligefrem, at et magtskifte i Danmark kan blive en inspirationskilde i andre lande.

»En socialdemokratisk ledet regering kan tjene som en opkvikker for centrum-venstre-partierne på tværs af Europa, som er mislykkedes med at komme på attraktive politikker som svar på den finansielle og økonomiske krise siden 2008 eller på de vægtige spørgsmål om islam og immigration, der har overført traditionel støtte fra arbejderklassen til populistiske bevægelser på den yderste højrefløj,« skriver avisen, som placerer Dansk Folkeparti på den yderste højrefløj og kalder det »modstander af indvandring og eurofobisk«.

Spanske El Pais sætter også det danske valg ind i en europæisk sammenhæng.

»Centrum-venstres fremgang vil sætte EU's mest indflydelsesrige højreparti uden for døren,« skriver avisen i en artikel med overskriften »Det danske valg tester ekstremisternes tiltrækningskraft efter massakren i Oslo«.

På samme måde forbinder den amerikanske avis The Christian Science Monitor, der regnes blandt USA's vigtigste medier, det danske valg med Anders Behring Breiviks terroranslag i Norge. I en af de mest detaljerede udenlandske artikler om valget sammenligner avisen Dansk Folkeparti med Geert Wilders' hollandske Frihedsparti, det finske De Sande Finner og de svenske Sverigesdemokraterna og skriver, at Breiviks »syn på immigration og islam ligner Dansk Folkepartis«.

The Christian Science Monitor vurderer, at de indvandringskritiske nordeuropæiske partiers store tilslutning er udtryk for, at »det ekstreme er blevet mainstream«. Det er sket »under radaren«, men den norske massakre har ifølge avisen sat fokus på de ekstremistiske tendenser, og det danske valg er nu den første lakmusprøve på den yderste højrefløjs appel til vælgerne efter Breivik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja - disse internationale medier har virkelig fanget, at S og SF vandt valget på et radikalt opgør med VKO's udlændingepolitik - jøsses.

Rasmus Knus:

"Danmark har fået endnu en befrielsesdag"

LOL!

Jette Abildgaard

En lykkens dag for vort lille land....det er lige foer jeg faelder en taare...noget jeg aldrig have troet skulle ske! Jeg toer dog ikke tro paa noget inden vi har det paa skrift for, alle disse aar har da vaeret det allervaerste helvede, jeg troede jeg skulle opleve fra mit land!!

Jette du bor her jo ikke, så skal du prøve at vende hjem til boligboble og finanskrise....sikke et cirkus. Plus stemningen lugtede af død ræv.

Jette Abildgaard

Jesper Wendt,

Jeg kommer ikke 'hjem' for jeg ER hjemme, men jeg elsker mit lille faedreland og, der er ikke noget der goer mig mere glad end, dette skridt mit soede folk har taget, for at komme af med fascismen, hadet, racismen og alt det andet ondskabsfulde...TUSIND MANGE TAK allesammen - love you all!!!

Befriende lettelse. Så er Danmark måske ved at bevæge sig ind i dette århundrede mod lyset efter 10 års stadig tiltagende mørke. Det kan måske endda blive grønt og lidt menneskeligt igen.

Det er trist at se og høre en Løkke prøve at sælge det stykke overleverede Danmark som om, det hele bare kører. Ingen selvskabt boligboble her. Intet underskud. Det er til grin at høre ham hylde demokratiet og åbenhed. De har pisset på det i en dekade. Det eneste vi har fået er åbent had.

Det er ynk at høre ham snakke om samarbejde hen over midten og pege fingre af de radikale nu efter 10 års ørkenvandring og en blokpolitik som sjældent set før i Danmark. Er det at samarbejde at gå i krig på baggrund af et enkelt mandats flertal?! Ud med ham. Ud med DF. For alvor ud med de pensionerede mørkemænd.

Marianne Rasmussen

Min tro på danskerne er genoprettet. TAK!

Var vi fortsat som før, havde jeg mistet al tiltro til fornuften - det havde været lige så trist som da Bush blev genvalgt.

Søren Blaabjerg

Enig i, at det afgjort mest opløftende ved dette valg er, at DF er blevet lempet ud på et sidespor. Må de hvile i frred!

Kun én "lille" ting mangler, nemlig at nøglepartiet Det Radikale Venstre opgiver sin hidtidige såkaldte "midtsøgende", dvs. asociale linie, der i øvrigt stadigt også i alt for høj grad præger Socialdemokratiet, når det gælder lighed og hensyntagen til samfundets svageste og mest udsatte grupper.

Det er da glædeligt at udlandet er så optimistisk på vores vegne. Dog er DF stadig det tredje-største parti, med en beskeden tilbagegang, hvilket jeg har meget svært ved at se et decideret opgør i.

Bjarne Bisgaard Jensen

Det var på tide at få DF parkeret. Dog stadigvæk bekymrende at det er det 3. største parti i DK At der vil indfinde sig lidt ydmyghed i partiet er nok for meget at forvente

Vi kan først fejre Danmarks frihed, når de sære og udanske medløbere hos DF (Dumhedens Fanebærere) er tilbage ved deres fulde fem. Det eneste positive ved dette valg er, at kartoffeltuden mister lidt indflydelse, men langt fra nok.

Inger Sundsvald

Det er ikke spor bekymrende at DF er det tredjestørste parti, så længe de ikke er dukkeførere i statsministeriet. Det finder medierne forhåbentlig snart ud af.

Hvis DF vil have ”indflydelse” i fremtiden og vise sig som et ansvarligt parti, så er de jo velkomne til at stemme for det der bliver lagt frem.

Mon ikke vi får et nyt valg inden for to år?

Alle erfaringer viser, at der ikke kan bygges en langsigtet politik på de to 'højdespringere' Radikale og EL. S og SF's resultater var ikke imponerende. SF, som fik drøje hug, vil blive mast i et regeringssamarbejde med S. Ikke at et nyt valg om et par år vil flytte meget. Det danske demokrati er desværre i sigende grad uregertbart.

Thorvald Andersen

Det er da godt at udlandet har fundet en anledning til at glæde sig på vores vegne. Bare de nu ikke glæder sig for tidligt!

Vores statsminister siger Danmark og danskerne i hver anden sætning hun udtaler, og anstrenger sig i det hele taget for at please Dansk Folkepartis vælgere hver gang hun åbner munden.

Personligt har jeg mere end svært ved at se Helle Thorning-Schmidt, som den person, der kan og vil føre vores nation bort fra Dansk Folkepartis farlige og ubehagelige værdipolitik.

John Houbo Pedersen

Det vigtigste er at DF har mistet sin rolle som tungen på vægtskålen. Nu har de anstændige muligheden for at ignorere de uanstændige!

Langballe og Krarup har jo forladt scenen, og Dansk Folkeparti er jo nødt til at have mindst én Landsbytosse på Tinge, for at kunne skabe kontrast til de andre DF´ere således at de fremstår som forstandige og velovervejede.

Derfor træder nu Odense´s Alex Ahrendtsen ind på Tinge, han er mindst lige så skør som de to gamle tilsammen.

Inger Sundsvald

Nu skal medierne lige vænne sig til at det ikke er Pia K. der styrer statsministeriet. Efterhånden bliver de skøre vel henvist til afdelingen for spøg og skæmt.

Sikke megen tom retorik der er om dette valg.
VKO blev ved magten ved at lege socialdemokrater.

S-SF fik magten ved at lege DF'ere.
DF er nødt til at opfinde nye groteske stramninger for at lave en kant til S-SF.

Rasmus Knus skriver, at det 15.9.11 er en ny befrielsesdag.

Jeg kunne ikke være mere enig. Endelig er det slut med 10 års reformløs socialdemokratisk politik, og nu træder den økonomiske ansvarlighed i karakter.