Læsetid: 5 min.

Kvinder er en god forretning

Hvis kvinder får bedre adgang til uddannelse, sundhed, lån, jord, landbrugsstøtte og jobs, kan det forbedre levevilkårene i de fattigste lande med op til 25 procent, vurderer Verdensbanken i en ny rapport. Men udviklingseksperter advarer mod alt for ensidig bistand til kvinder
I den nye World Development Report præsenterer Verdensbanken kvinderne som den uudnyttede ressource og nøglen til mere effektiv fattigdomsbekæmpelse i Den Tredje Verden. På billedet ses bonden Najjemba Teopista fra landsbyen Kasaayi i Ugandas Kayunga-distrikt.

I den nye World Development Report præsenterer Verdensbanken kvinderne som den uudnyttede ressource og nøglen til mere effektiv fattigdomsbekæmpelse i Den Tredje Verden. På billedet ses bonden Najjemba Teopista fra landsbyen Kasaayi i Ugandas Kayunga-distrikt.

Sean sprague

19. september 2011

Kvinder er blevet et buzz word i udviklingspolitikken. Siden midten af 1980'erne er en stadig større del af ulandsbistanden blevet øremærket til kvinder ud fra devisen, at hvis en kvinde klarer sig godt, klarer hele hendes familie sig godt. Mange ngo'er har målrettet deres projekter til kvinder, mange regeringer har fulgt trop, ikke mindst med mikrokreditter til kvinder. Nu har også Verdensbanken opdage, at det er en rigtig god idé at satse på kvinderne, når der skal skabes resultater i Den Tredje Verden. Flere udviklingseksperter advarer imidlertid mod at målrette ulandsbistanden alt for meget mod kvinder, bl.a. fordi kvinderne har svært ved at bygge videre på den succes, de opnår.

»Man skal ikke tro, at det er et trylleformular at rette bistanden til kvinderne. Det er rigtigt, at kvinderne ofte er meget entreprenante, men det er de færreste, der formår at forvandles deres personlige succes til større projekter, som kan skabe jobs og udvikling i lokalsamfundet,« siger Stig Jensen, leder af Afrika-studier på Københavns Universitet.

»Erfaringen fra Afrika viser, at det er meget få af de afrikanske kvinder, der har samme drive som Agnes i Matador

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Rasmussen

Et gammelt ord siger: Uddan en kvinde, og man uddanner et samfund. Uddan en mand, og man uddanner et individ.

At det betaler sig at fokusere på kvinderne i udviklingslandene er absolut ikke noget nyt, men man må ikke glemme resten af samfundet. Mændene kan reagere voldsomt, hvis de føler sig holdt udenfor. Den vestlige verden har det med at tromle ind over disse lande uden respekt for deres egen kultur og værdier,

Majbritt Nielsen

Tja, mænd reagere allerede voldsomt i vesten. Kvidner der tager en uddannelse der er længere end SOSU assistenten er åbentbart skyld i tabermænd a la carte. ;)

Så må verdensbanken virkelig være langt bag ud i deres analyser. Det er jo gamle nyheder, der arbejdes kraftigt på i Afkika. En stor del af Millienium Goal der blev fastsat for en god del år tilbage.