Læsetid: 11 min.

De nigerianske kvinder rykkede nordpå med krisen

Store summer ryger via Istedgades immigrant-sexarbejde tilbage til deres hjemlande og påvirker derved de lokale økonomier. Men skifteholdene i gaden ved banen er også et øjebliksbillede af de helt store bevægelser i den globale økonomi
Et butiksvindue på Istedgade med en afrodanser og et billede af ikonet Elvis Presley.

Et butiksvindue på Istedgade med en afrodanser og et billede af ikonet Elvis Presley.

Sofie Amalie Klougart

6. september 2011

De to kvinder, den ene sort med en pink minikjole, den anden en lille tæt roma pakket godt ind i en regnfrakke, kigger begge væk, når de i flere omgange, passerer hinanden. Den ene ser mod vinduet med de overdimensionerede dildoer og virkelighedstro silikoneskeder. Den anden mod gaden, hvor cykler med fastspændte børn og dinglende Netto-poser glider gennem sommerregnen.

Det er skiftetid på gaden. Og i Istedgades dybe ende betyder det, at det østeuropæiske daghold udskiftes af natholdet fra Afrika. Om dagen fra klokken 11-12 stykker til omkring ved 21-tiden er stykket mellem Gasværksvej og Hovedbanegården arbejdsplads for de østeuropæiske prostituerede. Men når mørket falder på, trækker kvinderne fra øst sig tilbage fra Istedgade til fordel for deres afrikanske medsøstre.

»Man kan næsten sætte sit ur efter det,« siger en politibetjent, der arbejder i området.

»Jeg tror ikke, at det som sådan er aftalt. Måske kan de østeuropæiske piger bare ikke overskue at være der, når afrikanerne rykker ind. De er ret vilde,« lyder hans ikke nærmere uddybede vurdering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Informations Anna von Sperling skriver:

”I dag sætter stadig flere nigerianere [bl.a. prostituerede] nemlig kurs mod de nye store økonomier.”

Men uanset om de nigerianske prostituerede rejser videre til BRIC landene, så skal de nigerianske prostituerede, såvel som andre prostituerede, behandles ordentligt. Også derfor må købesex ikke kriminaliseres efter valget d. 15. september.

En åben, gennemskuelig og demokratisk behandling af prostitution og deres kunder opnås nemmest og bedst ved at sikre at købesex ikke kriminaliseres. Også de udenlandske prostituerede kan bedst hjælpes når disse ikke er tvunget til at gå under jorden, hvor de bliver mere afhængig af kriminelle gangstertyper. Og som Sperling tillige skriver er mange af disse kvinder EU borgere. Man kan ikke forvente at alle disse kvinder rejser til Kina.

Mig bekendt er de klareste fortaler for en prostitution på de prostitueredes egne præmisser, og bedst i overensstemmelse med Menneskeretserklæringen, folketingskandidaterne Linda Kristiansen og Ditte Søndergaard fra Det radikale venstre.

Det gør mig ondt ikke fortsat at kunne stemme på Enhedslisten, da kun dennes Queerudvalg der støtter lovlig sexkøb, desværre ikke har fået lov til at stille folketingskandidater op.

En anden grund til at jeg for første gang i mit liv stemmer på Det radikale venstre er at jeg, godt nok i andre sammenhænge, men alligevel, altid har syntes mere om Leon Trotskys tese om at de revolutionære kræfter løfter sig i en samlet bredest mulig flok, frem for som Joseph Stalin, blot søger at tage magten der hvor man kan og blæse på risikoen for at blive omringet af fjenden senere og knust. Dvs. lad os få en samlet S, SF, EL og R til at modstå det værst tænkelig i den langt ud i fremtiden tiltagende globale krise, som jeg er overbevist om bliver værre end krisen i 30erne.

Også derfor støtter jeg sexarbejdernes rettigheder: Og derfor stemmer jeg på Ditte Søndergaard - folketingskandidat for Det Radikale Venstre opstillede i Københavns Storkreds - klik på:
http://www.radikale.net/dittesoendergaard

Og jeg har filmet Linda Kristiansens tale om sexarbejdernes rettigheder, Det Radikales Venstres folketingskandidat der opstiller i Sjællands Storkreds - klik på:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=en&v=Rp3tvAnpnfY

@Søren Lom. Nej så enkelt er det nok ikke. Som artiklen med al tydelighed viser så er forholdet meget mere komplekst og differentierede. At nedkoge et kompleks fænomen til en enkelt årsag – fremmer ikke forståelsen, og giver ingen anvisninger på, hvordan samfundet skal takle prostitution. For alle og enhver mener jo, at de er udset til, at blande sig i denne ømtålelige sag.

Det er og bliver påfaldende, at Anna von Sperling og Information føler sig kaldet til at føre valgkamp for højrefløjen en uge før valget.

Anna von Sperling har tidligere tilkendegivet, at hun er uenig med SFs Pernille Vigsø Bagge i sit syn på prostitution http://www.information.dk/273039#comment-386122 og Sine Plambech har længe været en darling blandt sexindustriens bannerførere, der med næb og kløer forsvarer retten til at købe sex.

Prostitution er nu ikke blot "sexarbejde", men "omsorgsarbejde", og hvem kan vel mene at der er mennesker der udnyttes i sådan en branche? Derfor kan DIIS-forskeren da også belære os om, at "Vi bør bevæge os videre end den ofte meget følelsesladede og moralske diskussion"

Jeg undrer mig generelt over denne ensidige dækning fra Informations side, og specielt med denne timing.

Lad fanden tage de sidste - og erfaringerne fra Tysklands og Hollands eksperiment med at legalisere sexindustrien - bare jeg kan fremstå original og frisindet.

Godt valg d. 15. september!

@ Nanna Kinch. Jeg tror ikke du har forstået, at en kriminalisering af prostitution, vil gøre vores samfund en lille smule mere infam, at leve i for netop de prostituerede. At tro man kan med lov afskaffe prostitution eller sex for den sag skyld, er vinende naiv. Jeg var i Oslo for nogle måneder siden, og boede faktisk i det kvarter som omtales i artiklen. De lokale gjorde mig opmærksom at her holdt de prostituerede til. Da de så min forbavselse skyndte de at tilføje – ”det er udlændinge”. Underforstået at det umoralske håndværk drives ikke af ærbare norske jenter. Men humlen ved det hele er, at prostitutionen trives lige så livligt som før forbuddet. Forskellen er bare, at miljøet er blevet mere råt, fordi det er blevet mere farligt for mellemmændene med forbuddet. Ligesom der nu er flere mellem mænd, og andre stik rent drenge for damerne, og alfonserne dvs. der er flere om at dele kagen og mindre til sexarbejderen!

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor lister Anna von Sperling rundt i den dybe ende af Istedgade og bekurer en afrikans kvinde i en lille pink minikjole og en roma (hvornår ved man, ar en roma er en roma) i regnfrakke, det er nok for at sælge aviser.

Michael Kongstad Nielsen

Nu skal jeg skrive det ordentligt: Det forekommer mig, at denne lange artikel er til for at fastholde en forargelse, en antipati
en menneskelig nedvurdering og foragt for disse kvinder, deres bagmænd og deres kunder. Mens de sunde danske pragteksemplarer kører forbi med deres fastspændte børn. Artiklen emmer af nedladenhed, krydret med lidt intellektuel gøren sig klog på hvorfor det nu kan være. Kan det modbydelige uvæsen ikke gå væk, kan vi da i det mindste tvære vores væmmelse over det ud i avisspalterne, Men det kræver lidt reseach, det er der råd for, det er altid sjovt at gå ud og lure lidt på de formastelige.

Det vil åbenbart ikke gå væk, og det er åbenbart godt avisstof

@Nanna Kinch. Der findes masser af sociologiske reporter og analyser der bekrafter hvad jeg skrev. Men jeg skrev ellers kun hvad der er simpel logik og indlysende for enhver der besidder bare en stump forstand.
Se her:”According to one informant in Goteborg, there are probably more pimps involved in
prostitution nowadays. The informant says the law against purchasing sexual
services has resulted in a larger role and market for pimps, since prostitution cannot
take place as openly ... Informants from the Stockholm Prostitution Centre also
mention that the law has opened the door to middlemen (pimps), because it has
become more difficult for sellers and buyers of sexual services to make direct contact
with one another. ” men læs selv hele raporten:
http://www.pla.qld.gov.au/Resources/PLA/reportsPublications/documents/TH...
Du kan også læse ” The Lively Commerce – Prostitution In The United States” af Charles Winick og Paul M. Kinsie. Bogen er fra 1971, men flere af de temaer den omhandler er de same som I dag.
Debatten om sexarbejdere er altid gravalvorlig og til tider hadefuld – som modvægt imod denne tendens, kan jeg anbefale at man læser selvbiografien ”A house is not a home” af den munder og hjertevarme, bordel mutter Polly Adler.
At man ikke kan afskaffe seksualiteten hverken gennem forbud eller på anden vis, behøver jeg vel ikke dokumentere. Eller så se på de sidste 2000 års kirkehistorie. Selv da man satte folk i gabestole, piskede og brændte dem levende, kunne kirken ikke stoppe seksualiteten.

@ Claus. Tak for rapporten. Jeg kunne dog ikke finde dit citat i den, kun en kritik af den svenske lov fra Petra Østergren der, som du sikkert ved, er en stor fortaler for sexindustrien.

Det jeg efterlyser er dokumentation for, at volden er steget blandt de prostituerede i Sverige og Norge efter indførelsen af sexkøbsforbudet.

For mig vil det altid veje tungest, at der er kvinder, der tager skade - ikke mindst seksuelt - af et liv i prostitution. Jeg bekymrer mig ikke så meget for horekunder, de fleste af dem har jo alligevel adgang til sex ad anden vej.

Jeg håber meget at S-SF kommer til fornuft før de indfører deres ugennemtænkte forbud mod købesex.
Det vil skabe langt flere problemer, end det løser og virker dybest set som udtryk for en noget forkvaklet middelklassemoral inspireret af højspændte svenske feminister.
Derfor er der godt, hver gang emnet tages mere seriøst op . Oplysning og reel information er nok eneste middel mod det stupide forbud, der i øvrigt især rammer "taberne" i vores samfund.

@Nanna Kinch. Ja det er godt nok en lang rapport, og du behøver ikke læse det alt sammen igne igen. Men det jeg citerede er der selvfølgelig. Prøv af kopiere de første par ord i citatet f.eks. :”According to one informant”. Åben linket, sat ordene ind i søg og PCeren finder citatet for dig! At miljøet bliver mere råt, når man laver forbud, snydtes jeg er indlysende. Der stå mere på spild f.eks. fængselsdomme – derfor vil metoderne til, at få folk til at holde kæft, og gøre som der bliver sagt, selvfølgelig blive mere rå. Det er erfaringerne fra andre steder, og det passer også på Skandinaviske forhold. Loretta Napoleoni beskæftiger sig en del med handel af kvinder i sex industrien i sin bog ”Rugue Economics. Capitalism´s New Reality”. For mig er det tankevækkende, at hun konkludere, at i lande hvor prostitution er tilladt, findes fænomenet sex trafikking næsten ikke!

@Nanna Kinch

Jeg bekymrer mig ikke så meget for horekunder, de fleste af dem har jo alligevel adgang til sex ad anden vej.

Hvad bygger du egentlig det udsagn på?

@Søren Lom. Ja det er ikke ligefrem en menneskekærlig udtagelse af Nanna Kinch - men således er det gerne med dem der bekæmper seksualiteten. De lider generalt af menneskeforagt!