Læsetid: 3 min.

Økonomer: Reformer bør indføres varsomt

R lægger både op til at øge arbejdstiden, bevare den korte dagpengeperiode og afskaffe efterlønnen, når der skal forhandles regeringsgrundlag. Men reformerne skal indføres langsomt, hvis der ikke skal opstå langtidsledighed, advarer økonomer
17. september 2011

Efterlønnen skal indskrænkes, dagpengeperioden skal ikke forlænges, og danskerne skal arbejde en time mere om ugen. Sådan lyder kravene fra Radikale Venstre, der gerne vil forene røde og blå reformvisioner, når en ny regering de næste dage skal forhandle et regeringsgrundlag på plads.

Men ifølge økonomer er det afgørende, at der tages hensyn til konjunkturerne, så der ikke pumpes for mange hænder ud på arbejdsmarkedet på én gang.

»Man skal ikke lige i morgen forøge arbejdsudbuddet med 100.000 eller 200.000 personer. Det skal være en langsom tilpasning,« siger professor i økonomi Nina Smith fra Aarhus Universitet, som advarer mod at blande »det korte og lange økonomiske sigt sammen«.

På den korte bane skal reformerne implementeres med varsomhed, men på længere sigt er hun helt enig med Radikale Venstre i, at det er hensigtsmæssigt både at arbejde mere og reducere efterlønnen.

»Det er den offensive strategi at gøre både det ene og det andet. Det giver et større investeringsrum, som er nødvendigt, hvis vi skal modernisere den danske velfærdsstat,« siger Nina Smith.

Hun bakkes op af Michael Svarer, økonomiprofessor på Aarhus Universitet:

»Alle ændringerne sigter mod at give øget beskæftigelse. Men det skal følges op af øget beskæftigelse i praksis, hvis det skal give mening,« siger han og tilføjer:

»Spørgsmålet er, hvordan overgangen bliver. Er der mange, som vil opleve langtidsledighed skubber vi folk ud af arbejdsmarkedet? Det er en svær balancegang, som man skal vurdere hen ad vejen.«

På længere sigt har de radikale dog ret i, at der behov for at tage alle midler i brug for at løfte beskæftigelsen, selv om arbejdsmarkedet ikke lige nu bugner af ledige stillinger til de nye hænder:

»Men der er ingen naturlig begrænsning for, hvor mange der kan være aktive på arbejdsmarkedet. Og der er behov for mere end en dagpengereform og en tilbagetrækningsreform, som beregningerne ser ud nu,« siger Michael Svarer.

S stoler på R

De radikale har gennem hele valgkampen gjort en dyd ud af, at de lytter til økonomerne, og det gælder også i dette tilfælde, siger næstformand Morten Østergaard:

»Hvis ikke vi får gang i væksten, er alt andet ligegyldigt, men det skal vi også, og så bliver det helt nødvendigt, at vi skaffer arbejdskraft,« siger han og garanterer, at man ikke uovervejet pumper arbejdskraft ud, der ikke er brug for.

»Debatten om efterlønnen har været ophedet, men ændringen indfases jo lempeligt over 10 år fra 2014 og skal først og fremmest sikre en varig forbedring. I forhold til de 12 minutter har vi blot sagt, at vi forstår, der i fagbevægelsen f.eks. er ideer til at skaffe milliarder af kroner. Vi har jo ikke sagt noget om, hvornår det skal gøres, men kan man nedbringe sygefraværet, lade folk gå fra deltid til heltid og veksle ferie til arbejde, så hvorfor så ikke gøre det?«

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, tør endnu ikke spå om, hvordan forhandlingerne med Radikale Venstre falder ud. Men han forventer, at der vil opstå enighed om, at reformerne skal tilpasses arbejdsmarkedet.

»De radikale er også tænksomme mennesker, som udmærket godt ved, at man er nødt til at føre en økonomisk politik, som også tager hensyn til den øvrige situation,« siger Henrik Sass Larsen.

Socialdemokraterne sigter efter at øge arbejdstiden allerede i forbindelse med de næste overenskomstforhandlinger, men Sass Larsen understreger, at det vil afhænge af den øvrige situation.

»Vi må tage bestik af konjunkturpolitikken, for det giver ingen mening at få folk til at arbejde længere eller fratage dem efterlønnen, hvis man ikke får gang i væksten. Vi kan ikke bare lægge en langsigtet plan og så køre efter den, uanset hvordan verden ser ud,« siger Henrik Sass Larsen.

mang@informtion.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man må opfordre politikerne og andre økonomer at læse professor Bengt-Åke Lundxalls kommentar i Information i torsdags - "Fejlpræmisser i økonomidebat."

Heri hedder det bl.a.:
"Den ubehagelige sandhed er, at vi ikke kan forudsige fremtiden.
Det er meget nærliggende, at der meget snart kommer et sammenbrud indenfor euro-området, som fører til en tilsvarende længere periode med stor arbejdsløshed."

http://www.information.dk/279090

De ar arbejdsmarkedesreformer der lægges op til: med senere pension, længere arbejdstid og forringelser i efterlønnen. Presser arbejdstageren unødig.
I en tid hvor man kan se at ens job ikke mere er så sikkert - samtidig med at de Radikale kræver benhård slavefogde politik - så bliver konsekvensen at lønmodtagerne vil kræve længere opsigelser - mere i løn og i øvrigt blæse på nationens sikkerhed når det handler om den enkeltes sikkerhed.

Damnark er kendt for sin flex-security model - den vil de radikale ødelægge med deres meget bastande krav om at der skal svinges med pisken over både dem i arbejde og dem der bliver arbejdsløse.

De Radikale kunne jo i stedet for konfrontationspolitik lade tilbagetrækningsreformen indgå i trapartsforhandlingerne der skal forgå, hvis man vil bevare flex-security
- ellers giver deres udsagn om at være et socalt bevidst parti ingen mening og man kan få den tanke at de går meget mere op i sine egne løn og ansættelses forhold som folketingsmedlem og minister; Altså at de Radikale i bund og grund er gemene levebrødspolitiker