Baggrund
Læsetid: 4 min.

Pelle Dragsted er Enhedslistens tålmodige partisoldat

Pelle Dragsted hedder manden, der af mange gives en god del af æren for moderniseringen af Enhedslisten. Han beskrives som en sindig partisoldat, der dog til tider mister blikket for, hvor politikken stopper og strategien starter
Pelle Dragsted begyndte sin karriere i Enhedslisten stort set samtidig som politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. Og han er vokset med det. 'Vi kom jo ikke ind med en færdig plan, men har også selv udviklet os selv og vores tanker hen af vejen,' siger spidskandidaten om parløbet med Dragsted.

Pelle Dragsted begyndte sin karriere i Enhedslisten stort set samtidig som politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. Og han er vokset med det. 'Vi kom jo ikke ind med en færdig plan, men har også selv udviklet os selv og vores tanker hen af vejen,' siger spidskandidaten om parløbet med Dragsted.

Sofie Amalie Klougart

Indland
15. september 2011

Forleden spurgte kommentator Thomas Larsen i Berlingske 'Hvem gemmer sig bag Johanne?' Det fik Berlingskes læsere vist aldrig rigtig svar på, men egentlig er det ret ligetil: Pelle Dragsted. Eller det vil sige, blandt andre Pelle Dragsted, og nok også i stigende grad Pelle Dragsted.

Den 36-årige pressechef og strategisk rådgiver hos Enhedslisten, der med sine seks år i partiet gives en god del af æren for, at det lille venstrefløjsparti i dag står til at få et bragende godt valg. Spidskandidaten er ikke i tvivl:

»Pelle har været helt afgørende for, hvor vi står i dag,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Han er jo ikke bare presserådgiver, men også aktivt medlem af Enhedslisten og et dybt politisk menneske. Det har været helt afgørende i det projekt, hvor vi skulle moderniseres uden at dreje til højre,« siger Johanne Smidth-Nielsen

'De gamle'

Men hvad er det, der gør, at Pelle Dragsted har kunne komme igennem med forandringerne i et parti, der ikke ligefrem har været kendt for lynfart?

Thomas Bugge har arbejdet i Enhedslisten i fire år. Han fremhæver Pelle Dragsteds ideologiske tyngde som en stor force.

»Det gør ham måske til en noget atypisk spindoktor, men den, kombineret med et brændende engagement for venstrefløjen helt generelt, gør, at han har en rigtig god relation til partiets bagland og den traditionelle venstrefløj i den,« siger Thomas Bugge.

Kommunikationsrådgiver Mikkel Skov Petersen var Pelle Dragsteds forgænger som pressechef i Enhedslisten, og de har en fælles fortid på den aktivistiske venstrefløj. Han fremhæver også Pelle Dragsteds evne til at navigere i den meget specielle organisation som Enhedslisten er. »Han forstår at få det maksimale ud af den ofte vanskelige situation. Han er jo et vildt tålmodigt gemyt, og det er i høj grad nødvendigt, da forandringer i Enhedslisten handler om det lange seje træk,« siger Mikkel Skov Petersen. Og så er han en vanvittig arbejdshest.

»Til en grad hvor man godt kunne blive bekymret for hans helbred.«

Men kan det aldrig blive et problem, at den strategiske rådgiver og pressechef, er så indrullet i partiet, at han måske ikke kan se ting oppe og udefra? Jo, siger Mikkel Skov Petersen.

»Han er en total partisoldat på godt og ondt og giver sig 120 procent for det han arbejder med. Det er jo positivt for virksomhedens drift, men også et potentielt problem for organisationens udvikling. Hvis Enhedslisten skal flytte sig for alvor, kan det være en hindring, hvis den kommunikationsstrategiske faglighed kompromitteres af det politiske engagement,« siger Mikkel Skov Petersen: »Det nytter jo ikke, hvis man alt for inderligt ønsker, at ens analyser passer.«

Johanne Schmidt-Nielsen savner ikke kritisk sans hos Dragsted. »Jeg synes, at det er en enorm styrke. Jeg ved godt, at det er mest udbredt, at de alene bliver valgt udfra deres evner udi kommunikation, men jeg ville til enhver tid vælge en, der brænder for projektet,« siger hun.

Processen

Alle dem, Information har talt med, er enige om, at Pelle Dragsted har været helt central for den moderniseringsproces, der til dels er at takke for paritets succes for tiden ikke mindst efter katastrofevalget i 2007.

»Han var med til at strømline og professionalisere kommunikationen. Og så kunne han se, hvordan man spillede Johannes talenter bedst. Men det har være et triumvirat, at Pelle, Johanne og Per Clausen,« siger Mikkel Skov Petersen. Thomas Bugge fremhæver hans evne som 'oversætter' i den process. »Ofte har f.eks. årsmødeudtalelserne det med at blive noget paroleagtige. Der er Pelle skarp til at se, hvordan de både kan omsættes til hverdagspolitik, og kan gøres mere alment forståelige,« siger Thomas Bugge.

Egentlig forandring?

Og så bliver der skabt et talsmandshierarki og Johanne Schmidt-Nielsen får den nye funktion som ordfører. »Det er store ting i Enhedslisten, men det er jo til dels proforma. Det ændrer ikke noget grundlæggende ved strukturen, og der er stadig kollektiv ledelse. Reelt betyder det bare, at Johanne svarer på flere spørgsmål.«

En anden kilde tæt på partiet, der ønsker at være anonym udtrykker det mere krads. »Jeg ved ikke, om man kan tale om en egentlig fornyelse. Der blev jo ikke gjort op med strukturen, eller ændret i nogen ordlyd. Man kan måske hævde, at det, de gjorde, var at frisætte folketingsgruppen. At man lagde et snit mellem dem og baglandet, så man ikke skulle kæmpe med de gamle røster.«

Konflikterne?

Men hvor står Pelle Dragsted selv på de potentielt store stridspunkter i parteret såsom EU, finanslovensdiskussionerne, aktivistisk udenrigspolitik, spørgsmålet om man er et akademiker- eller arbejderparti osv. Mikkel Skov Petersen mener, at han er svær at placere på nogle fløje eller akser i paritet.

»Pelle har lært sig at ligge in the middle of the road. Han er tålmodig og villig til at indgå kompromiser.« En anden kilde betoner Pelles 'gode øre' mere negativt:

»Han har hele tiden forstået at placere sig der, hvor han skulle være.«

Kandidat?

De seneste dage har Berlingske bragt en række artikler, hvor de har gravet i forskellige Ø-kandidaters fortid og blandt andet fremhævet støtte til oprørsbevægelser som FARC og PFLP. Også Pelle Dragsted har skulle forholde sig til sin fortid, blandt andet da B.T. i 2009 bragte en række artikler, hvori det fremgik, at Dragsted havde været anholdt under demonstrationer, havde en dom for politisk hærværk fra 1998, og at han havde optrådt maskeret på Anti Fascistisk Aktions fødselsdagsvideo. Dragsted har flere gange taget afstand fra sine tidligere holdninger til selvtægt og vold, men spørgsmålet er, hvordan det har påvirket hans karriere. I hvert fald kunne man spørge, hvorfor Pelle Dragsted bliver i kulissen i en tid, hvor der stadig flere steder sættes spørgsmålstegn ved, om Enhedslisten har gode kandidater nok til deres succes? Thomas Bugge er tilfreds med, at manden bag succesen indtil videre bliver bag den. »Jeg kan sagtens forestille mig ham i folketinget en dag, hvor han helt sikkert vil gøre det fremragende, men jeg er glad for, hvor han er i dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

erik mørk thomsen

mon ikke Enhedslisten fremgang skyldes, at SF , med Pia Olsen og Sten Gade linie, er kommet så langt til højre, at vi, der eller har stor respekt for det arbejde, som nogle SFer laver, og normalt ville stemme på dem, ikke vil gøre det, fordi Pia Olsen og Sten Gade så vile udlægge, som en opbagning, til deres højre småborgellige linie.

Morten Thomassen

Mon ikke Enhedslistens fremgang også skyldes, at EL stemte for Libyen missionen, har givet folketingsgruppen mulighed for at stemme for finansloven og har fået nye visionære kræfter både på valgplakatterne og i sekretariaterne. Der blæser nye vinde og luften føles frisk og klar.

Mærkelig artikel. Hvorfor denne sovs af mistænkeliggørelse?
Politik handler i stor stil om kommunikation, EL har folk til at sørge for kommunikation, stor overraskelse?
Hvad er problemet?