Læsetid: 2 min.

R stiller sociale 2020-krav

Radikale Venstre lancerer nye sociale krav kort før forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag. Blandt andet kræver partiet en forpligtende fattigdomsgrænse indført
Radikale Venstre lancerer nye sociale krav kort før forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag. Blandt andet kræver partiet en forpligtende fattigdomsgrænse indført
20. september 2011

Hvis Radikale Venstre skal deltage i en ny regering, vil partiformand Margrethe Vestager møde op til forhandlingerne med en stribe nye krav på det sociale område. Partiet lancerede for en uge siden en 'Social 2020-plan', hvor der afsættes en pulje på fem milliarder kroner til indsatsen. Penge, der blandt andet skal bruges på at nedbringe antallet af fattige ved at indføre en forpligtende fattigdomsgrænse, som kan kaste lys over uligheden i Danmark.

»Én ting er at lave en økonomisk plan med mål for 2020. På præcis samme måde synes jeg, det er afgørende, at vi også sætter os nogle sociale målsætninger, fordi det holder os fast på at bekæmpe fattigdom og gøre sociale fremskridt,« siger R-formand Margrethe Vestager, som peger på, at partiet som følge af de hårde økonomiske reformprioriteringer også vil have råd til at løfte det sociale område markant.

»Nu må vi se, hvordan vi kommer igennem med vores øvrige økonomiske politik. At vi kan afsætte fem milliarder til det sociale, afspejler, at vi har et noget spidst økonomisk reformprogram, som er udtryk for en prioritering. Nogen skal lige synke en ekstra gang, når de hører om alle reformerne, men de betyder langt bedre muligheder for at investere i uddannelse og målrettet social indsats,« siger Vestager.

Penge ikke afgørende

Idéen om at indføre en fattigdomsgrænse bakkes op af hele oppositionen.

»Vi er enige om, at fattigdommen skal bekæmpes, og at der skal indføres en forpligtende fattigdomsgrænse. Det har vi i oppositionen ønsket længe, og derfor er det fint, at Radikale Venstre tager det op igen,« siger Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen, som dog ikke vil love, at der kan afsættes fem milliarder:

»Man kan diskutere beløbet. Men vi er enige om at ville afskaffe de fattigdomsskabende ydelser, styrke psykiatrien og lave en særlig indsats for de mest udsatte grupper. Jeg vil dog ikke på stående fod tilslutte mig et beløb på fem milliarder kroner.«

Heller ikke SF's socialordfører, Özlem Cekic, tør lægge sig fast på beløbet, men deler de radikales ambitioner: »Det afgørende er ikke, hvor mange penge der skal til. Det afgørende er, om vi kan blive enige om indholdet, og her er det ikke min oplevelse, at vi er særlig uenige,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Det måtte jo komme på et eller andet tidspunkt, opgøret med de fattigdomsskabende ydelser og den ignorante socialpolitk, for så vidt der har været tale om en egentlig poltik og ikke kun bortforklaringer. Spændende at det er De Radikale der presser på, det lover godt for fremtiden når nu de øvrige kommende reteringspartier allerede er socialt indignerede.

Søren Blaabjerg

Det første skridt må da vist være at ophæve de forringelser på dagpengeområdet, som Det radikale Venstre tidligere har aftalt med den forrige regering. Det kan ikke være meningen at først gør man folk fattige, for at man så derefter kan hjælpe hjælpe dem, fordi man synes det er synd for dem.

Hanne Christensen

Jeg synes, det er helt fantastisk.

Det glæder mig, hvis DRV nu endelig vender tilbage til et spor med social balance og anstændighed.

Jeg vil nu nærlæse deres 2020-plan. Håber, at det betyder, at deres 2015-plan skrottes, for den var ikke værd at samle på.

Det er jo påfaldende, hvis det "kun" koster 5 mia. kr. at løfte fattige ud af fatigdommen. Min vurdering er, at tallet lyder rimeligt fornuftigt. I dag udgør kontanthjælpen under 3 % af de samlede sociale budgetter. Derfor har jeg gentaget og gentaget, at opgøret med fattigdommen ikke er et økonomisk spørgsmål, men derimod udtryk for et menneskesyn.

Nu mangler vi, at De Radikale gør op med kontrolmanien og pipfuglekurser. Her kan spares så mange penge, at det alene kan finansiere de 5 mia. kr.

Der hvor det koster - på kort sigt -, er, når der sættes mere fokus på uddannelse og efteruddannelse. Det koster. Men på lang sigt vil det være en gevinst, for de ledige bliver mere arbejdsmarkedsparate og får forhåbentlig en mere indholdsrig lediggang.

Også øvrige på arbejdsmarkedet bør tilbydes mere efteruddannelse til sikring af, at vi ikke er fagligt nedslidte som 60-årige og derfor efterlønsparate.

Jeg tror det er vigtigt, at ældre bliver længere på arbejdsmarkedet og er enig med De Radikale i deres synspunkter her. Men det skal følges op af efteruddannelse. Ligeledes bør førtidstildeling gøres langt lempeligere. Det giver ingen mening, at piske syge og halvsyge ældre rundt til den ene arbejdsprøvning efter den næste. Hvis syge ældre ønsker det, skal de have en let adgang til førtidspension.

Hidtil har det ikke været muligt at blive enige om at fastlægge en fattigdomsgrænse. Heller ikke om hvilken metode, den relative(teoritiske) eller den faktiske.
Endnu et eksempel på at Radikale trækker S-SF ind over midten.
Keep up the good work, R.

Hvis det bliver til noget, er det spændende, hvad en fattigdomsgrænse skal bruges til, f.eks indtægtsregulering af ydelser fra skatteborgerne til den enkelte borger, både direkte ydelser, fradrag og gratisydelser.
Altså hele tankesættet bag velfærdsstaten.

De vil jo ikke afskaffe satspuljen, der jo nettop tager penge fra de dårligs stillede, og det vil ikke forbavse mig, om de hele skal finansieres med øremærkede penge fra netop satspuljen.