Nyhed
Læsetid: 2 min.

Rød blok lover at vende alle krigens sten

Enhedslisten er bekymret over sammenlægning af krigsundersøgelser. Men Danmarks krigsførelse skal nok blive kulegravet, forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft
Indland
13. september 2011
I en mail til Information forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, at rød blok 'ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.'

I en mail til Information forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, at rød blok 'ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.'

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Rød blok forsikrer nu, at de ikke har tænkt sig at løbe fra deres løfter om at kulegrave de problematiske sider af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Det sker, efter at Information i en leder har påpeget, hvor uklare deres meldinger har været, både i det fælles udenrigspolitiske udspil, som S, SF og R har offentliggjort, og i de udtalelser, SF er kommet med i pressen.

I en mail til Information forsikrer Socialdemokrater-nes udenrigsordfører, Mo-gens Lykketoft, at rød blok »ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.«

»Der er ingen forskel på det, vi har sagt hidtil, og det vi vil gøre,« understreger han.

Information ville gerne have spurgt ham, Radikale Venstres partiformand, Margrethe Vestager, eller SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, hvad de mere præcist er parate til at undersøge, hvis de tre partier overtager magten efter valget.

Men trods utallige henvendelser har det ikke været muligt at få nogen af dem i tale.

Til DR siger Holger K. Nielsen dog, at de udenrigspolitiske undersøgelser, rød blok har lovet, vil blive slået sammen til en samlet undersøgelse, som kommer til at fokusere på baggrunden for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og nogle af krigens konsekvenser, herunder dansk fangepolitik og Danmarks rolle i CIA's hemmelige fangeprogram.

Afviser faneflugt

Ligesom Lykketoft afviser Holger K. Nielsen over for DR, at SF løber fra de undersøgelsesløfter, som partiet har givet i årenes løb.

Blandt de ting, som oppositionen har lovet at kulegrave, er Danmarks deltagelse i Irakkrigen, Danmarks mulige medansvar for fangemishandling i Irak, Danmarks rolle i CIA's hemmelige fan-geprogram og Danmarks mulige medansvar for amerikansk fangemishandling i Afghanistan.

»Vi har ikke lovet vælgerne at gennemføre de her undersøgelser. Vi har bedt den siddende regering undersøge de her ting,« siger Holger K. Nielsen nu til DR.

»Men vi siger, at vi vil tage sagen op, hvis vi vinder valget. Der er så mange ting, der trænger til at blive undersøgt, at vi risikerer at bruge næsten al vores tid på skue tilbage. Vi er derfor nødt til at begrænse det til én samlet undersøgelse,« siger han.

Frygter langvarigt rod

Enhedslisten, der har været med til at kræve både Irak-krigen, Danmarks mulige medansvar for fangemishandling i Irak og Afghanistan samt CIA's brug af dansk territorium og faciliteter undersøgt, er ikke tilfreds med, at alle de lovede undersøgelser skal slås sammen.

»Der er brug for mindst to kommissioner, da undersøgelserne er ret forskellige« siger udenrigsordfører Frank Aaen.

»Baggrunden for Danmarks deltagelse i Irakkrigen er en meget politisk undersøgelse. Danmarks fangepolitik i Irak og Afghanistan er en helt anden boldgade og bør undersøges separat,« siger Frank Aaen.

Hvis det hele slås sammen i en samlet undersøgelse, frygter han, at det kommer til at tage 10 år, før en undersøgelseskommission er færdig.

»Det rimelige vil være, at den slags undersøgelser tager et par år, og alene af den grund bør emnerne deles op«, siger han.

Frank Aaen lægger stor vægt på, at kommende undersøgelseskommissioner får adgang til alle relevante dokumenter og adgang til at afhøre alle implicerede, både embedsmænd og politikere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fornuftige indvendinger fra Frank Aaen.

Jakob Johannsen

Det kunne være at foretrække at kortene var lagt på bordet, nypussede og klar til gennemgang, inden Helle skal udskrive valg i 2015.

Morten Thomassen

Jeg har hørt rygter om, at Søren Pind har indkøbt store mængder tændstikker og kraftige magneter. Men det er nok en and.

Kristian Rikard

Jeg synes, at det her har en tendens til at gå op i hat og briller. Vi har muligvis brug for en eller to undersøgelser (for at beskæftige nogle DJØF'ere om ikke andet - og for at kunne sige "hvad sagde vi"). Men i mine øjne er det langt vigtigere at diskutere, hvilken udenrigspolitik (eller mangel på samme), vi har fulgt i dette årtusinde.
Juristeri omkring fortidens synder er i min optik ikke lige det mest nærliggende at tage sin til. Hvis der skal være noget perspektiv i det her valg, så skal vi koncentrere os om at lave en statusopgørelse - og så se at komme videre derfra, og med de erfaringer,
vi har indhøstet.
Personligt synes jeg, at det største svigt VKO har begået, netop har været på det udenrigspoltikske område. Økonomisk har de bare været nogle
forvirrede båtnakker siden ca. 2006/07.

Men sørg nu for at der ikke er nogen mulighed for at mistænke mangel på uvildighed!

VI skal ikke have en omvendt Bent Jensen her, endsige have en mulighed for at mistænkeliggøre undersøgelsen.

Ellers bliver det hele nytteløst.

Her er et område, hvor en rød regering stensikkert ikke vil få fred fra Enhedslisten. Det her SKAL kulegraves til bunds, og nej, det går ikke altså at slå det hele sammen til een stor pærevælling.

Tak til Enhedslisten!

Undersøgelseskommissioner og undersøgelser rundt omkring i verden har af og til et skær af "tak for sidst - nu er de vores tur".

Clintons "sag" i USA er et godt eksempel , hvor republikanerne gik løs på demokraternes præsident.

@Robert Kroll

Ud fra den logik skal man jo i såfald aldrig undersøge det foregående regimes magtmisbrug, og så kunne vi jo ligeså godt afskaffe rigsretten, så Folketinget ikke behøver, at sidde og udnævne dommere til den som aldrig skal lave noget.

Det er en myretue uden lige, at politikere ikke bliver stillet til ansvar for de beslutninger de træffer, både overfor vælgerne, men så sandelig også overfor loven. Fordi så får du en klasse i samfundet som står over loven som kan føre ulovlige krige, involvere sig i tortur-sager, og det ene og det andet, og så er retssamfundet ENDEGYLDIGT afskaffet. Det ville være som, at tilbagerulle historien til før retsopgøret mod Charles Den Første af England/Irland/Skotland for hans forbrydelser.

I øvrigt, hvis vi skulle følge den der "Uhh ha, det må ikke blive til tak-for-sidst" tankegang, hvorfor så have domstole eller retssystemer? Det er jo også "tak-for-sidst", at folk der laver noget skidt bliver underlagt en straf. Tvivler på du går ind for dette, derfor er mit spørgsmål, hvorfor skal det gælde alle os gængse borgere, men ikke gælde magthaverne?

Sammenligningen med Clinton-sagen er i øvrigt fuldstændig knold og tot, den havde intet med hverken krige eller magtmisbrug af gøre. Det eneste Clintons forbrydelse var, var at han løj under vidneansvar, hvilket selvfølgelig skal retsforfølges, men for pokker, at sammenligne en sag der har et par blowjobs som kerne, er sgu da at sammenligne æbler med planeter.

@Robert
Invasionen i Irak er undersøgt i både Storbritanien og i USA, muligvis også i andre lænder ....

Danmarks rolle i krigen ska selvfølgelig undersøges

Ellers så står vi på slotspladsen indtil vi får retfærdighed.

Jeg ville foretrække offentlige høringer,
hvor de ansvarlige for krigsgalskaben,
transvedende skulle forklare sig..........
Og gerne med livetransmission på TV!

Socialdemokraterne lukkede selv op for posen med den aktivistiske udenrigspolitik. De har selv en del i klemme ´magtmæssigt set´.

Garanter for total åbenhed i fatale beslutningsprocesser frem mod krig, bliver de sgu´
aldrig. Det ville være naivt at forestille sig. Th

Nu bliver krig jo ikke som at vælge tv kannal, som jeg har sagt tidligere - der er kun et middel mod krig... fred!

Kunne vi have undgået de tre krige, umiddelbart ja.

Det øjeblik der er krig, så ændrer vilkårene sig. Så kan man spekulere i hvad der ellers gemmer sig, som ikke tåler dagens lys. Sandheden får vi aldrig, men vi kan tegne et Danmark i fremtiden der vil fred og dialog.

Ja, ja, lad os få noget mere papirnusseri, der kan omsættes til en politisk vandpistol. Det er præcis det vi har brug for at bruge tid og penge på ...

Kære Troels Just.

En ordinær domstol er etableret for at håndtere sager ( civile sager eller straffesager) , som kommer - den er ikke politisk nedsat med henblik på en en ganske speciel sag.

En Undersøgelseskommision af den art vi taler om, er nedsat politisk med henblik på en speciel sag eller et specielt sagskompleks - og ser man ud i verden, så er der eksempler på, at man "tryner" politiske modstandere ,oppositionspolitikere og diverse aktivister med den sags tiltag.

Clinton-eksemplet er ganske velvalgt i den henseende - havde flertallet været demokratisk i stedet for republikansk, så var han aldrig blevet generet en tøddel.