Læsetid: 2 min.

Rød blok lover at vende alle krigens sten

Enhedslisten er bekymret over sammenlægning af krigsundersøgelser. Men Danmarks krigsførelse skal nok blive kulegravet, forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft
I en mail til Information forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, at rød blok 'ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.'

I en mail til Information forsikrer Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, at rød blok 'ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.'

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

13. september 2011

Rød blok forsikrer nu, at de ikke har tænkt sig at løbe fra deres løfter om at kulegrave de problematiske sider af Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Det sker, efter at Information i en leder har påpeget, hvor uklare deres meldinger har været, både i det fælles udenrigspolitiske udspil, som S, SF og R har offentliggjort, og i de udtalelser, SF er kommet med i pressen.

I en mail til Information forsikrer Socialdemokrater-nes udenrigsordfører, Mo-gens Lykketoft, at rød blok »ikke har ændret en tøddel af det, vi ønsker undersøgt af brud på folkeretten og international lov.«

»Der er ingen forskel på det, vi har sagt hidtil, og det vi vil gøre,« understreger han.

Information ville gerne have spurgt ham, Radikale Venstres partiformand, Margrethe Vestager, eller SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, hvad de mere præcist er parate til at undersøge, hvis de tre partier overtager magten efter valget.

Men trods utallige henvendelser har det ikke været muligt at få nogen af dem i tale.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Johannsen

Det kunne være at foretrække at kortene var lagt på bordet, nypussede og klar til gennemgang, inden Helle skal udskrive valg i 2015.

Kristian Rikard

Jeg synes, at det her har en tendens til at gå op i hat og briller. Vi har muligvis brug for en eller to undersøgelser (for at beskæftige nogle DJØF'ere om ikke andet - og for at kunne sige "hvad sagde vi"). Men i mine øjne er det langt vigtigere at diskutere, hvilken udenrigspolitik (eller mangel på samme), vi har fulgt i dette årtusinde.
Juristeri omkring fortidens synder er i min optik ikke lige det mest nærliggende at tage sin til. Hvis der skal være noget perspektiv i det her valg, så skal vi koncentrere os om at lave en statusopgørelse - og så se at komme videre derfra, og med de erfaringer,
vi har indhøstet.
Personligt synes jeg, at det største svigt VKO har begået, netop har været på det udenrigspoltikske område. Økonomisk har de bare været nogle
forvirrede båtnakker siden ca. 2006/07.

Men sørg nu for at der ikke er nogen mulighed for at mistænke mangel på uvildighed!

VI skal ikke have en omvendt Bent Jensen her, endsige have en mulighed for at mistænkeliggøre undersøgelsen.

Ellers bliver det hele nytteløst.

Her er et område, hvor en rød regering stensikkert ikke vil få fred fra Enhedslisten. Det her SKAL kulegraves til bunds, og nej, det går ikke altså at slå det hele sammen til een stor pærevælling.

Tak til Enhedslisten!

Undersøgelseskommissioner og undersøgelser rundt omkring i verden har af og til et skær af "tak for sidst - nu er de vores tur".

Clintons "sag" i USA er et godt eksempel , hvor republikanerne gik løs på demokraternes præsident.

@Robert Kroll

Ud fra den logik skal man jo i såfald aldrig undersøge det foregående regimes magtmisbrug, og så kunne vi jo ligeså godt afskaffe rigsretten, så Folketinget ikke behøver, at sidde og udnævne dommere til den som aldrig skal lave noget.

Det er en myretue uden lige, at politikere ikke bliver stillet til ansvar for de beslutninger de træffer, både overfor vælgerne, men så sandelig også overfor loven. Fordi så får du en klasse i samfundet som står over loven som kan føre ulovlige krige, involvere sig i tortur-sager, og det ene og det andet, og så er retssamfundet ENDEGYLDIGT afskaffet. Det ville være som, at tilbagerulle historien til før retsopgøret mod Charles Den Første af England/Irland/Skotland for hans forbrydelser.

I øvrigt, hvis vi skulle følge den der "Uhh ha, det må ikke blive til tak-for-sidst" tankegang, hvorfor så have domstole eller retssystemer? Det er jo også "tak-for-sidst", at folk der laver noget skidt bliver underlagt en straf. Tvivler på du går ind for dette, derfor er mit spørgsmål, hvorfor skal det gælde alle os gængse borgere, men ikke gælde magthaverne?

Sammenligningen med Clinton-sagen er i øvrigt fuldstændig knold og tot, den havde intet med hverken krige eller magtmisbrug af gøre. Det eneste Clintons forbrydelse var, var at han løj under vidneansvar, hvilket selvfølgelig skal retsforfølges, men for pokker, at sammenligne en sag der har et par blowjobs som kerne, er sgu da at sammenligne æbler med planeter.

@Robert
Invasionen i Irak er undersøgt i både Storbritanien og i USA, muligvis også i andre lænder ....

Danmarks rolle i krigen ska selvfølgelig undersøges

Jeg ville foretrække offentlige høringer,
hvor de ansvarlige for krigsgalskaben,
transvedende skulle forklare sig..........
Og gerne med livetransmission på TV!

Socialdemokraterne lukkede selv op for posen med den aktivistiske udenrigspolitik. De har selv en del i klemme ´magtmæssigt set´.

Garanter for total åbenhed i fatale beslutningsprocesser frem mod krig, bliver de sgu´
aldrig. Det ville være naivt at forestille sig. Th

Nu bliver krig jo ikke som at vælge tv kannal, som jeg har sagt tidligere - der er kun et middel mod krig... fred!

Kunne vi have undgået de tre krige, umiddelbart ja.

Det øjeblik der er krig, så ændrer vilkårene sig. Så kan man spekulere i hvad der ellers gemmer sig, som ikke tåler dagens lys. Sandheden får vi aldrig, men vi kan tegne et Danmark i fremtiden der vil fred og dialog.

Ja, ja, lad os få noget mere papirnusseri, der kan omsættes til en politisk vandpistol. Det er præcis det vi har brug for at bruge tid og penge på ...

Kære Troels Just.

En ordinær domstol er etableret for at håndtere sager ( civile sager eller straffesager) , som kommer - den er ikke politisk nedsat med henblik på en en ganske speciel sag.

En Undersøgelseskommision af den art vi taler om, er nedsat politisk med henblik på en speciel sag eller et specielt sagskompleks - og ser man ud i verden, så er der eksempler på, at man "tryner" politiske modstandere ,oppositionspolitikere og diverse aktivister med den sags tiltag.

Clinton-eksemplet er ganske velvalgt i den henseende - havde flertallet været demokratisk i stedet for republikansk, så var han aldrig blevet generet en tøddel.