Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF vil øge Danmarks klimaambitioner markant

I en ny klimaplan kræver SF en fordobling af Danmarks målsætning for reduktion af CO2-udslip. S er positive, grønne organisationer jubler men finansieringen er mildt sagt usikker, siger klimaministeren
Indland
14. september 2011

Hvis oppositionen vinder regeringsmagten ved valget i morgen, så skal en fordobling af Danmarks klimaambitioner skrives ind i regeringsgrundlaget. Sådan lyder kravet fra SF, der i en ny klimaplan kræver Danmarks mål for reduktion af CO2-udledningen reduceret med 40 pct. for den kvotebelagte sektor og 30 pct. for den ikke-kvotebelagte sektor.

I dag har Danmark kun forpligtet sig til at reducere med 20 pct. men en markant forøgelse af ambitionsniveauet er nødvendig, siger SF's formand Villy Søvndal.

»I forhold til klimaet er det nødvendigt. Men samtidig indeholder det den fordel, at man udvikler de områder for fremtidens teknologi, som også kan give os arbejdspladser.«

I planen sætter SF mål for en række forskellige områder. Blandt andet vil man udvide udbygningen af vindenergi med endnu en havvindmøllepark af samme størrelse som den, der allerede er planlagt ved Kriegers Flak. Man vil indføre en aftagepligt på biogas for kraftvarmeværkerne og forpligte større staldbrug på at omdanne gylle til biogas i 2020. Desuden vil man fordoble energisektorens spareforpligtelse allerede fra 2013 og fastlægge en række målsætninger for transportsektoren

Og så vil man indføre en klimalov, der sætter løbende og bindende mål for, i hvilken takt målsætningerne skal indfris.

»En klimalov er et gammelt SF-forslag, som også de radikale og Enhedslisten senere har taget til sig. Og jeg tror også, at Socialdemokraterne er til at snakke med,« siger Villy Søvndal.

Hos flere grønne organisationer jubler man over forslaget.

»Det ser ud til at være det mest ambitiøse og konkrete klimaudspil, der er leveret af de politiske partier. Der er et kæmpe plus for klimaindsatsen, hvis der, som SF lægger op til, bliver sat helt konkrete mål for reduktion af Danmarks eget udslip af drivhusgasser, og målet om 40 ptc. er på linje med de mest ambitiøse af vores nabolande«, siger klimakoordinator John Nordbo fra Verdensnaturfonden WWF.

Også Martin Lidegaard, formand for den grønne tænketank CONCITO, er begejstret.

»Ambitionsniveauet er rigtig og præcis det, som videnskaben anbefaler, at vi skal gøre. Det er en rigtig god dag for klimaet, hvis det her bliver gennemført.«

Hos Dansk Energi erklærer adm. direktør Lars Aagaard sig enig i retningen i udspillet.

»Den grundretning, der er i udspillet, er vi grundlæggende enige med. Men så kommer de til at øve sig lidt mere med finansieringen. Under alle omstændigheder skal man tidligt i gang, hvis man f.eks. vil omstille kulkraften i byerne til biomasse. Hvis de virkelig mener det her, så skal vi have en plan for, hvordan man vil gøre det, allerede inden for ganske få måneder efter valget,« siger han.

Minister afviser forslag

Hos den muligvis kommende regeringspartner, Socialdemokraterne, vil politisk ordfører Henrik Sass Larsen ikke love en ubetinget opbakning til SF's udspil.

»Vi er enige i, at vi skal have en fast målsætning og 40 pct. er et ambitiøst og ikke et totalt urimeligt bud. Men vi vil gerne have undersøgt alle detaljer i de virkemidler, de foreslår, før vi kan lægge os fast,« siger han.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) afviser derimod udspillet kontant.

»Enten har SF brugt en anden regnemaskine eller også har de et pengetræ stående, som vi ikke har,« siger hun med henvisning til, at SF-planen vil blive dyr at gennemføre. Blandt andet vil en ny havvindmøllepark ifølge Lykke Friis koste 10-15 mia. kr.

»Det er flotte ambitioner at have. Men hvis man ønsker at være mere ambitiøs, skal man også fremlægge konkret finansiering. Man kan ikke bare starte med at skrive, at det bliver en god forretning, der nærmest finansierer sig selv,« siger Lykke Friis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt i endelig kommer med det. Bedre sent end aldrig...

Klima og energiteknologi er nøglen til Danmarks fremtid.

Thomas Meinert Larsen

Rigtig positivt at SF kommer med nogle rigtig ambitiøse udmeldinger på klima-området, og rigtig ærgerligt at regeringen blot skyder det ned med henvisning til at "det bliver for dyrt".

Vores børn kommer til at leve med resultatet af de energipolitiske beslutninger som vi tager i dag, og de skal leve med fremtidens klimaforandringer som vil blive forstærket i takt med at verden fortsat afbrænder fossile brændsler, herunder især kul. Det er muligt at vi (nutidens borgere) får den billigste energi ved at fortsætte med at fyre med kul, olie og gas, men det bliver vores børnebørn som i fremtiden betaler regningen, når stadigt hyppigere skybrud medfører oversvømmelser i vores baghave. Dertil kommer de katastrofale konsekvenser i form af sult og hungersnød, som vi påfører befolkningerne i verdens fattigste lande, når hyppigere oversvømmelser og hedebølger underminerer deres landbrugsproduktion.

I en nylig undersøgelse har CONCITO iøvrigt dokumenteret at danskerne gerne vil betale lidt mere for strømmen, hvis det kan sikre mindre CO2 udledning...og dermed en bæredygtig energiforsyning.

Lad os nu komme igang med at få indfaset mere vedvarende energi (sol, vind, geotermi, bølge mv)

Thomas Meinert Larsen

Iøvrigt ærgerligt at Klima ikke har været mere centralt i valgkampen. Måske fordi løsningerne er en kende for tekniske (og kedelige), både for politikere og medier.

Måske vi kan få lidt input om dette på næste lørdags (24 sept) debat "Hvorfor har klima ikke spillet en større rolle i valget?" mellem Margrethe Auken (SF), Peter Hummelgaard Thomsen (DSU) og Martin Lidegaard (Concito). Se www.klimabevaegelsen.dk

Det er grunden til, at jeg, der traditionelt burde støtte et parti som SF, aldrig mere kan stemme for dem.

Når man med spredte ben er hoppet på Al Gore-klima-løgnen, kan jeg aldrig stole på disse folk mere. De er blevet tjenere for globalsternes svindelnummer, de er nu ludere i dette udspekulerede 'pornokrati', hvor man får modstandere og kritikere til at udføre ens beskidte arbejde.

Klimasnakken er et mega-svindelnummer. Vi taler ikke længere om miljø og forurening. CO2 er blevet til et giftstof og global opvarmning er nu DIN skyld. Vedkend dig din skyld, føl dig skyldig og betal, betal, betal !!

Morten Hansen, og din (u)logiske forklaring på gletchere smelter i rekord tempo?

Morten Hansen er nok Bjørn Lomborg i forklædning.

Selv hvis der ikke er tale om sandheden om klimaet, vil det være en fordel, at vi indretter os, som om det passer.
Iøvrigt koster det jo ikke en skid at lægge om! Det er bare noget, vi lader som om, fordi vi har en patologisk trang til at ækvivalere alt i priser. Græs på taget af huse koster prisen på græsfrø og jord.

Som i de fleste andre sagsområder er SF kommet sent ind i valgkampen mht. klimaspørgsmålet. "Fair Forandring" og de 12 (meget luftige) minutter har slugt al energi; men i går advarer de så mod de radikales økonomiske dagsorden og i dag snupper de en pæn bid af enhedslistens klimapolitik; disse krampagtige forsøg på at hente lidt hjem af det tabte er ret ynkelige og gennemskuelige.

Hvis man vil noget andet end den linje, Løkke har udstukket, står valget mellem B og Ø. Så enkelt er det.