Nyhed
Læsetid: 3 min.

Søvndals norske forbillede krakelerer

SF har siden 2007 efterlignet sit norske søsterparti med henblik på at komme i regering. Men SV i Norge har blødt stemmer siden regeringsindtrædelsen, og nu er baglandet i oprør
Villy Søvndal og SF skal passe på med at lægge sig for tæt op af Socialdemokraterne. Sådan lyder advarslen nu fra Søvndals norske forbillede — venstrefløjspartiet SV, der er kommet i regering og siden har mistet opbakning med rekordfart.

Villy Søvndal og SF skal passe på med at lægge sig for tæt op af Socialdemokraterne. Sådan lyder advarslen nu fra Søvndals norske forbillede — venstrefløjspartiet SV, der er kommet i regering og siden har mistet opbakning med rekordfart.

Jakob Dall

Indland
20. september 2011

»Vores norske søsterparti har vist, at det ikke bare kan lade sig gøre at vinde magten med en centrumvenstre-koalition. Det kan også lade sig gøre at genvinde den. Det er meget inspirerende.«

Citatet er fra september 2009, og ophavsmanden hedder Villy Søvndal.

I årevis har SF-formanden talt varmt for, at SF gør som søsterpartiet i Norge lægger sig tæt op ad Socialdemokraterne for at komme i regering.

Det lykkedes for Sosialistisk Venstreparti (SV) i 2005, og SF gentog succesen i torsdags. Men måske SF burde holde blikket fast rettet mod Norge, for der har regeringsmagten kostet Søvndals forbillede i et omfang, som betyder, at baglandet nu er i oprør.

»Du kan se, at vi kæmper for at redde stumperne nu,« sagde kredsformand i Buskerud, Gunnar Gravdal for nylig til den norske avis nationen.no kort før den nedtur, der sendte partiet ned på fire procent ved det netop overståede kommunalvalg. Et valg der kostede SV omkring 160 kommunale taburetter. Også de nationale meningsmålinger spår SV lige omkring fire procent af stemmerne.

Til sammenligning lå SF's norske søsterparti på over 12 procent forud for regeringsdeltagelsen. Med nederlaget varslede Kristin Halvorsen sin afgang som formand for SV.

Råd fra SV: Skil jer ud

Ud over regeringsdeltagelse har det altså været så som så med succeserne for Søvndals forbillede.

VS bløder nu stemmer i en grad, der får baglandet til at gøre oprør mod den lillebrorrolle, som har kostet dyrt for partiet.

»At vi går tilbage handler om, at det er de store partier, som tjener på at være i regering. Vi har set det før og kommer til at se det igen. Det er et stort problem for SV, men kan også handle om regeringsslitage,« siger kredsformand Hege Lothe fra SV i Sogn og Fjordane til Information.

Hun advarer samtidig SF mod at lægge sig for tæt op ad Socialdemokraterne:

»Det er vigtigt at skille sig ud med sine markeringer. Man skal vise, hvilke sager der adskiller partierne, så vælgerne har grund til at stemme på en,« siger Hege Lothe og tilføjer:

»Det er naturligvis vigtigt for alle partier, men især for de mindre.«

Også internt i SF er der kritiske røster efter det valgresultat, der trods udsigt til ministerbiler, har kostet partiet hele syv pladser i Folketinget. Ifølge flere af de afgående SF'ere burde partiet have været langt mere offensiv i sin valgkamp.

»Det er ærgerligt at se, hvordan Enhedslisten og Radikale Venstre vinder stemmer på det, som er vores politik, men som vi ikke må sige højt på grund af vores samarbejde med Socialdemokraterne,« siger partiets nu forhenværende udviklingsordfører Kamal Qureshi og tilføjer:

»For alle SF'ere står det nu krystalklart, at det var en fejl. Man skal ikke rende rundt og skjule, hvad der er SF's politik.«

Også veteranen Steen Gade, der endte med at få forlænget sit mandat, har ytret, at SF med sin tætte alliance med Socialdemokraterne betalte prisen for et bærende regeringsalternativ en pris, han dog selv på den uafklarede valgnat kunne acceptere.

Debat om regeringsmagt

I Norge er situationen for VS nu så grel, at flere af de norske kredsformænd opfordrer til en diskussion af, om SV fortsat skal være i regering:

»Det vil være helt naturligt at have en debat om regeringssamarbejdet på landsmødet efter valget,« siger Roy Eilertsen, kredsformand i Østfold til nationen.no.

Og tallene tyder da også på, at netop regeringssamarbejdet har slidt på Sosialistisk Venstreparti. Allerede ved det første valg i 2005 tabte VS stemmer og gik fra en tilslutning på over 12 procent til 8,8. Og siden da er det altså gået voldsomt ned ad bakke til de nuværende fire procent.

Ifølge historiker og kommentator Lars Hovbakke Sørensen er situationen i Norge meget sammenlignelig med den danske. Han peger på, at udenrigspolitikken, energi- og miljøpolitikken, socialpolitikken og den økonomiske politik som de hovedområder, hvor SV har slugt store kameler.

»Situationen i SV er noget, man må tage meget alvorligt hos SF, hvor man jo har skævet meget til den norske strategi,« siger han.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen bør den konstante tilbagegang for SV tænde advarselslamper i SF:

»Det viser noget om, at det er en meget farlig kurs vælgerne svigter, når man går så meget på kompromis med sine oprindelige idealer, som man har gjort,« siger historikeren.

I 2007 lød det blandt andet fra Villy Søvndal om SV:

»Deres erfaringer er entydigt gode. Med Kristin Halvorsens ord, så har SV fået mere gennemført på et år i regeringen, end de har fået de sidste 30 år i oppositionen.«

Den optimisme kan SF i Danmark ikke længere skaffe sig ved at kaste blikket mod Norge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man dropper de partipolitiske farver i artiklen, så illustrerer den en generel linje blandt dagens politikere.

De stiller ikkebare lige op og siger "dette mener jeg, og det er min og mit partis politik"

Næ - først spørger man spindoktorerne og medieeksperterne hvor vælgernes prioriteter monstro ligger - og så dropper man sine egne synspunkter og adpterer de synspunkter, som man håber fører til regeringsmagten.

( Fogh gjorde det, Søvndal gjorde det, Thorning gjorde det o s v - den ene politiker har ikke noget at lade den anden høre i denne sag.)

Og så bliver det hele en anelse utroværdigt og uægte.

Heinrich R. Jørgensen

Villy Søvndal:
"Deres erfaringer er entydigt gode. Med Kristin Halvorsens ord, så har SV fået mere gennemført på et år i regeringen, end de har fået de sidste 30 år i oppositionen."

Entydigt? Det lyder så absolut.

Det er bestemt ikke skidt at få noget udrettet, men nu SF har taget scepter og æble i besiddelse, var det måske et fremragende tidspunkt at besinde sig på at målet (og ikke midlet) er det essentielle.

Henrik L Nielsen

sf solgte ud af egne holdninger og tabte mandater for at komme i en regering der sandsynligvis bliver nød til at indgå en hel del kompromisser med højre fløjen for at overleve. Hvis ikke Villy ændrer holdning forsvinder sf snart.

Villys deroute er ikke enestående --- fin perspektivering denne artikel giver ---valgets STORE taber ved ikke, hvor meget han reelt har tabt (endnu).

Anne Marie Jensen

Vi er mange, både indenfor og udenfor SF's rækker, der efterhånden længe har advaret om et totalt sammenbrud for partiet i fald, højrekursen og udsalget fortsætter længe nok.

Forskellen på Norges og Danmarks folkesocialister er den enkle, at de danske har overtaget højrepopulismens udlændingepolitik. I Norge har ikke engang Fremskrittspartiets totale ansigtstab kunnet sende noget af den tabte opbakning tilbage til et SV, der har ydmyget og anonymiseret sig til ukendelighed i skyggen af Arbejderpartiet.

Kære SF - og måske mest venstrefløjen og baglandet i SF:

I har allerede tabt syv mandater, og det endda i et fuldstændig afgørende valg, hvor et systemskifte skulle vindes efter ti lange år. I er nødt til at spørge jer selv:

Hvor meget er I villige til at lade jer udradere?

Anne Marie Jensen

I samme åndedrag må ledelsen i Enhedslisten mindes om, at den kæmpestore bane til venstre, SF's parløb med S giver, ikke må betyde tilpasning.

En anden forskel mellem Norge og Danmark er nemlig den, at i Norge befinder EL's søsterparti Rødt sig i en tilsyneladende endeløs krise. Ergo er centrumvenstre ved magten, men venstrefløjen er nærmest udraderet.

Enhedslisten har derfor en helt historisk position, som meget let kan sættes over styr, hvis ikke der holdes en klar venstrekant mod R-S-F.

Det kan i værste fald hurtigt blive en alt-eller-intet situation for den yderste venstrefløj. Kunsten er naturligvis at kunne samarbejde. Men udsalg vil omvendt koste dyrt.

Problemet er rent ud sagt, at man er nødt til at sikre sig magten i lang tid, fordi folket skal deprogrammeres efter ti års massiv højreekstrem manipulation. Ligesom den langsomme tilvænning til et samfund, der på stående fod er blevet ret ulideligt på mange områder, vil tilbagerulningen til det behagelige og humane samfund, vi havde, tage tid. Stockholmsyndromet skal man arbejde sig ud af.

Morten Pedersen

"Folket skal deprogrammeres"
Der er godt nok lige lovligt meget kommunist-hørm over en stor del af ELs folk.
Historien burde forhindre brugen af ordet "Folket", ligesom venstrefløjen burde indse det ikke er der arbejder-partierne findes.
Jeg tror håbet skal findes i Rød Blok og så er vi godt nok nødt til at ryste støvet af os.

Niels Christensen

Allerede før SF gik i regering kunne enhver se at SV ville blive massakreret ved et kommende stortingsvalg. At SF ikke forstod det kan kun skyldes at de ikke læser norske aviser.