Læsetid: 3 min.

Spørgsmålet er, om folkestyret overhovedet er et folkestyre

Der var fest hos Dansk Folkeparti på valgaftenen, selv om DF'erne mente, at de har givet de borgerlige meget uden at få noget igen
Indland
16. september 2011

Musikken spiller og svinestegen er på bordet. Det går dårligt for Dansk Folkeparti, men der er alligevel fest og farver på denne aften i landstingssalen.

»Vil I ikke have et stykke steg,« spørger partiets næstformand, Peter Skaarup, de udsendte fra Dagbladet Information.

»Slaget om Danmark« står der på en plakat i Landstingssalen på Christiansborg.

Det slag har Dansk Folkeparti tilsyneladende tabt denne gang: Ingen tror længere på den borgerlige regering, og de borgerlige har længe set ud, som om de skammer sig over Dansk Folkeparti:

»Vi har hjulpet dem gang på gang,« siger Peter Skaarup. »Og vi har ikke fået meget igen.«

De borgerlige partier har under valgkampen ikke rigtig kæmpet for at bevare det borgerlige flertal. De har opgivet VKO-alliancen:

»De har solgt lidt af deres sjæl,« siger Christian Langballe, der efter alt at dømme kommer i Folketinget efter valget.

Langballe finder det komisk, at de konservative har kastet sig i armene på de radikale uden at vinde noget på det. Den konservative leder er ifølge Langballe til grin.

»Se, hvordan det er gået: De radikale er stormet frem på den flirt, og de konservative er kun gået tilbage.«

Christian Langballe smiler, inden han igen bliver alvorlig:

»Hvis de radikale går så stort frem, som det ser ud til, er det et nederlag for os. Det er klart. Det er vores hovedfjende.«

Substans

Det er sidste aften i folkestyrets tjeneste for Søren Krarup. Han kom ind i Folketinget for 10 år siden ved det valg, han siden har udråbt til systemskiftet. Med et nik rejser han sig fra bordet for at forklare, hvad der er sket:

»Systemskiftet er ikke rullet tilbage,« siger Krarup: »Valget i 2001 var et opgør med 100 års undertrykkelse af det danske folk. Det krævede sin selvopretholdelse og selvbevaring tilbage. Folket satte en grænse for EU og for indvandring. Det viste sin selvbevaringsvilje«

- Men ved dette valg har folket ikke talt om udlændinge og EU overhovedet. Hvordan forklarer du det?

»Det her valg har overhovedet ikke handlet om substansen,« siger Krarup. »Substansen i folket, folkets selvforståelse, har været trængt i baggrunden af ligegyldige temaer.«

Det rejser ifølge Krarup spørgsmålet om, hvorvidt det danske demokrati fungerer:

»Spørgsmålet er,« siger han, mens sangerinden når frem til omkvædet i »Black Velvet«, og Morten Messerschmidt med armen om ryggen på sin kæreste passerer forbi, »om folkestyret lever op til det, som kræves af folkestyret. Det er viljen til at være repræsentativ for folket.«

Søren Krarup lægger ikke skjul på, at han forlader politik som en desillusioneret mand: Folketinget vil ikke opsige de konventioner, som giver statsløse ret til opholdstilladelse i Danmark. Og de folkevalgte bliver yngre og yngre. Dér må Krarup ryste på hovedet:

»De kommer jo ind i Folketinget uden nogen erfaring fra et almindeligt arbejdsliv. De har ikke lavet andet end fiksfakserier i deres ungdomsafdelinger.«

Skræmmekampagne

Peter Skaarup ser ikke valget 2011 som udtryk for, at folkestyret er i krise: Han siger, at Dansk Folkeparti har udfordret sine kernevælgere med tilbagetrækningsreformen, og det har været »for let for fagbevægelse og S og SF at køre en skræmmekampagne imod os«.

Men Dansk Folkeparti vil også gerne være et »ansvarligt parti«, forsikrer Skaarup. Det er lige så vigtigt for den danske nation at sikre velfærden økonomisk, som det er at sikre Danmark mod for meget indvandring. Det bliver bare ikke belønnet lige så meget af vælgerne.

Men klokken er kun lidt over otte på valgaftenen, Dansk Folkeparti er aldrig gået tilbage ved et valg. Peter Skaarup tror heller ikke, det kommer til at ske denne gang: »Lad os nu se, om vi ikke ender på status quo. Det tror jeg.«

»Dyrene vores ansvar«, står der på en anden plakat på væggen. Nu synger sangerinden »I'm loving angels instead«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Krarup udtaler sig med vanlig selvcentreret arrogance.

Bare fordi hans parti kom til magten, betegner han det som et "systemskifte". Og bare fordi hans parti bliver stemt ud af regering, så er der straks noget fundamentalt galt med folkestyret.

Det bliver rart, ikke blot at slippe for DFs regeringsindflydelse, men især at slippe for den varme luft som udgør Krarups retorik.

Heinrich R. Jørgensen

Søren Krarup har aldeles ret, når han siger at folkestyret har fejlet, idet det der må forlanges af de folkevalgte har en vilje til at repræsentere folket.

Det er sørgeligt, at en begavet mand som Søren Krarup, efter årtier som aktiv politisk aktør, ikke har forstået hvad der mentes med det. Endsige hvorfor det måtte fordres.

Det har intet med den jordbundne, uoplyste nationalisme at gøre, som han ihærdigt har promoveret. Havde han fattet hvad Oplysningstiden gik ud på (i stedet for at harcellere mod hvad han aldrig har forstået) og tænkt en anelse mere abstrakt, havde han fattet.

Heinrich R. Jørgensen

Fantastisk artikel, Rune Lykkeberg har begået. Dansk Folkeparti er pastiche, plathed og populisme, og alt der begynder at ligne noget der kunne udvikle sig til noget smukt, forkvakles.

PS: Svaret er "nej".

Spørgsmålet er om partiet skal udstoppes og udstilles på nationalmuseets oldtidssamling?