Læsetid: 3 min.

Den udeblevne befrielse

Anders Samuelsen snød igen for det store vidunderlige
8. september 2011

Et kort øjeblik troede seeren hjemme i stuen, at Liberal Alliances formand Anders Samuelsen alligevel var i stand til at løfte sig ud over sin jævnligt demonstrerede frenetiske selvfedme og sige noget morsomt. Noget som oven i købet i situationen lå på den flade hånd, noget som bare et sekund kunne slippe dødbideriet og bringe den politiske debat op i det lattermilde luftlag, valgkampen nu og da ville have godt af.

Skuepladsen var et af råbeprogrammerne i tv i DR-BYEN hos Clemens Kjærsgaard, hvor Margrethe Vest-ager, Johanne Schmidt-Nielsen, Pia Kjærsgaard og den gode professor Katherine Richardson blandt andet diskuterede klima.

Mestendels hvorfor Dansk Folkeparti meget typisk når det gælder de store globale spørgsmål og ikke østbanders vilde hærgen i Glostrup ikke har i sinde at røre en finger, for alting skal være, som det altid var, om så vi står i vand til halsen.

Pia Kjærsgaard mente foruden sin vripne modvilje mod de kloge, at DR burde have indbudt en forsker med et modsat synspunkt af Ka-therine Richardson.

Galgenhumor i studiet

Professoren påpegede, at det ikke er så ligetil at finde en sådan ; 98 procent af klimaforskerne er nu enige om at de store vejrforandringer, også på Amager, i forskrækkende omfang er menneskeskabte.

Richardson sagde dette med latter i stemmen, og at man sikkert også kunne finde en læge der, tror på slangemedicin.

Stemningen i studiet med adresse til Dansk Folkepartiformanden var en blanding af galgenhumor og irritation. Hvad skal man stille op med ignoranter. Oven i købet ignoranter med magt.

Så var det Anders Samuelsen, efter alle havde påhørt Pia Kjærsgaards uvidende vås, oplod røsten og udtalte nogenlunde ordret: »Jeg sagde vist før, at jeg nok var den om bordet, der ved mindst om det med klimaet. Jeg må sige, at jeg nu gerne vil dementere mit udsagn!«

Befriende latter

Hvis man kan tale om befriende latter, var der tale om noget sådant, da alle i studiet og utallige foran skærmene ude i de små kælderoversvømmede hjem, som var det med en fælles bevidsthed, fik den oplevelse, at Pia Kjærsgaard for en sjælden gangs skyld var sat skakmat med en både perfid, morsom, rammende og præcis bemærkning, som oven i købet også afdækkede som antydet afsender Samuelsens hidtil godt skjulte sans for humor og en lige så slumrende selvironi. Åh, hvor dejligt at kunne grine sammen og sammen med den selvhøjtidelige, selvgode, og selvovervurderende Samuelsen, grine af denne opblæste, magtforskruede madam Kjærsgaard og klaske sig på låret og gentage replikken til dem, der sad ved siden af og ...

Ned på jorden igen

Men så kom eftersætningen. Så kom ordene og hensigten. Så kom nedturen, der ødelagde det hele, og stemningen fes ud som luften af en gammel ballon.

»Ja, de to kvinder [Vestager og Schmidt-Nielsen] ved jo endnu mindre,« sagde Samuelsen og hævdede, at de to ikke konkret havde sagt noget om, hvad de vil gøre ved klimaet. Og det havde de netop gjort oven i købet i detaljer, og Johanne med sin omhyggelige måde at snakke på var inde på Enhedslistens gode ide om at energisikre alle offentlige bygninger og Fanden og hans pumpestok. Og lige sådan med Margre-the.

Og det hele skete lige i slutningen af udsendelsen, og DR magter ikke at lægge tid på noget, der er ved at blive spændende, så Samuelsen kørte med klatten. Som Erhard Jakobsen i gamle dag med kaninen. I sidste øjeblik op af hatten. Og det hele var igen så trist, så trist.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Ja, valgkamp er en hård branche. Desværre så jeg ikke udsendelsen. Det kunne have været morsomt at se Pia Kjærsgaards ansigtsudtryk.

Hvis Samuelsen ved mere om klimakrisen og omegn end Johanne Schmidt-Nielsen, så er det vel en slags forbrydelse, at han ikke beretter om det til sine vælgere?

Inger Sundsvald

Det var en slem skuffelse.

At Anders Samuelsen, efter selv ærligt at have erklæret sig helt blank og som den der vidste mindst om klima, pludselig trak dette tilbage – lige i hælene på at Pia Kjærsgaard tydeligt havde demonstreret at hun i hvert fald vidste endnu mindre…

I nogle korte sekunder troede jeg at manden alligevel kunne sige noget både begavet og humoristisk – og så hægtede han sig gudhjælpemig på ignoranten.

Sikke en fuser!

Heinrich R. Jørgensen

Det lyder som om Anders Samuelsen har opfundet et særegent og muligvis originalt stunt -- at være ufrivillig morsom med halv skrue.

Det er på sin vis et yderst præcist kunstnerisk udtryk, der udtrykker hans personlighed på sublim vis.

Måske bliver det en klassiker? En Samuelsen? Kunstgrebet, at lade en underfundig spydighed følge af en retorisk mavepumper?

Inger Sundsvald

Det var med garanti ufrivilligt. Han opdagede først da han havde sagt det, at det kunne lyde som om det var møntet på Pia K. I virkeligheden havde han stået med et fraværende blik under debatten om klimaet og havde sikkert gjort sig en forestilling om at det Johanne og Margrethe havde sagt måtte han hellere forsøge at skyde ned. Ikke med facts, men ved bare at sige at det var noget sludder.

Lene Timmermann

Det synes at være LA-kandidaternes adelsmærke IKKE at vide ret meget om de fleste væsentlige samfundsemner - og iøvrigt heller ikke finde det umagen værd at sætte sig ind i dem.

LA appellerer til et vælgersegment bestående af yngre, som har er vellønnet job (eller forventer at få det), som fokuserer på egne individuelle rettigheder fremfor samfundets bedste. Derfor beskæftiger partiet sig ikke med emner, der falder uden for den snævre personlige interessesfære.

Men der er dog håb, for en enkelt LA-kandidat lover at gøre en kolossal indsats, når hun kan hæve sin løn for det. Nemlig Thyra Frank, som er citeret for denne bemærkning: "Lige så snart at jeg kommer ind i Folketinget, vil jeg sætte mig ind i tingene."

Lars Peter Simonsen

Det er utroligt, alle disse skattenægtere har næsten alle fået en god uddannelse eller haft gavn af andre, skattebetalte samfundsgoder. Føj, si'r jeg bare...

Inger Sundsvald

Jeg har altid haft Simon-Emil Ammitzbøll som en klar vinder, når det kommer til at optræde som en opblæst, arrogant, nedladende og uforskammet nar, men det vil jeg gerne trække tilbage. Han må deles om førstepladsen med Anders Samuelsen.

Han blev helt forvirret da alle lo og måtte så lige forsøge at redde situationen. Det var så kikset at det blev morsomt i sig selv.

Tænk at erklære sig uvidende om klima, og undskylde sig med at de jo ikke er så mange i partiet, og så i løbet af udsendelsen at blive så klog, at man kan vurdere at hverken andre politikere eller en forsker som Katherine Richardson var kommet med noget brugbart.

Synd for Anders Samuelsen, at Jacob Haugaard ikke fik gennemførst sit valgløfte:

– Folk uden humor, skal tildeles mellemste invalidepension!

Må jeg hermed takke Metz for, at han nåede at trække vejret flere gange under skrivningen (afsnit), det gør altid teksen mere 'indtagbarlig'.

Du strøer godt nok om dig med superlativer, Georg Metz:
- frenetiske selvfedme
- selvhøjtidelige, selvgode, og selvovervurderende

Et barnligt ordsprog lyder "Det man siger er man selv". Sjældent har det været mere sandt end i dette tilfælde...

Kristian Rikard

Jeg læste med stor glæde AS ugentlige indspark, da han sad i Bruxelles. Men siden han vendte hjem til andedammen, er han i mine øjne blevet symbolet på en person, som har toppet og udtømt sine evner til det maksimale allerede. Set i et amfundsperspektiv, tor jeg egentligt, at alle havde været bedst tjent med, at han var vedblevet med at sidde i Bruxelles, som en relativ anonym radikal :-(

Søren Lom

Jaja, jeg ved godt, at denne kronik af Metz er fra 2011. :)

Men jeg så debatten med Catherine Richardson og Pia Kjærsgaard. Jeg anede ikke, den var foreviget på youtube. Tak! Den er hermed gemt.