Læsetid: 3 min.

Ændring af Flygtningenævnet skal øge retssikkerheden

Dansk Flygtningehjælp og Udenrigsministeriet skal nu igen udpege medlemmer af Flygtningenævnet. Endnu et klart signal om, at den nye regering vil rulle dansk udlændingepolitik tilbage til tilstanden før 2001, mener Venstre
Dansk Flygtningehjælp og Udenrigsministeriet skal nu igen udpege medlemmer af Flygtningenævnet. Endnu et klart signal om, at den nye regering vil rulle dansk udlændingepolitik tilbage til tilstanden før 2001, mener Venstre
5. oktober 2011

På linje med nedlæggelsen af Integrationsministeriet synes også en anden af de mange ændringer på udlændingeområdet, som den nye regering vil gennemføre, at have stor symbolkraft: Helle Thorning-Schmidt-regeringen vil føre asylmyndighedernes øverste instans, Flygtningenævnet, tilbage til den sammensætning, nævnet havde under Poul Nyrup Rasmussen — før VK-regeringens omfattende stramninger på området.

Ifølge det regeringsgrundlag, der blev offentliggjort mandag, skal Flygtningenævnet således udvides med repræsentanter for Udenrigsministeriet og Dansk Flygtningehjælp.

Radikale Venstres integrationsordfører Marianne Jelved forklarer, at hensigten er at »øge retssikkerheden for asylansøgere«.

»Udenrigsministeriet har viden om forholdene i de lande, flygtninge kommer fra, og Flygtningehjælpen har stor viden om asylsagsbehandlingen generelt. Det vil forbedre sagsbehandlingen.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Fint. Det lyder fornuftigt. Og »De hensyn, der ligger bag den foreslåede fremtidige sammensætning af Flygtningenævnet, beror på politiske overvejelser og henhører under Folketinget. Formandskabet skal dog bemærke, at nævnet med sin nuværende sammensætning fungerer godt og hensigtsmæssigt. Det er formandskabets erfaring, at det er en styrke og giver bredde i nævnets arbejde, at en flerhed af synspunkter indgår i beslutningsprocessen.« beskriver meget fint, hvad vi har brug for ikke kun i denne sammenhæng men i alle sammenhænge i Danmark. "En flerhed af synspunkter" - jeg ved godt at den slags kompleksitet var for meget for VKO, men ikke desto mindre var og er den absolut nødvendig.

Hvis der er nogen, som har været inhabile i denne sag, er det da embedsmændene fra Integrationsministeriet. De har således opereret under nogle meget klare politiske instrukser om, at antallet af opholdstilladelser til flygtninge skulle begrænses mest muligt.

Og en embedsmand i Integrationsministeriet, som ikke ville rette sig efter dem, havde næppe siddet længe i sin stilling. Så de har selvfølgelig rettet ind efter de politiske signaler og optrådt som regeringens og folketingsflertallets forlængede arm snarere end lovens neutrale vogtere.

Ja, Karsten Lauritzen har talt, men han har allerede glemt, at hans partikammerat Birthe Rønn jo netop måtte forlade Integrationsministeriet for det modsatte af hvad Karsten Lauritzen nu påstår.

Hvis 10 års objektivitet har kunnet medføre så mange sager og konvetionsbrud, så behøver Karsten Lauritzen ikke forklare, hvad han forstår ved objektivitet andet end, at objektivitet i 10 år i Integrationsministeriet har bestået i, at kunne tælle til 90 som betaling for enhver Finanslov siden 2002.

Torben Pedersen

"Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen er fortsat bekymret for, at særlig Dansk Flygtningehjælp vil have svært ved at træffe objektive afgørelser "
Og 5 minutter efter at jeg er færdig med at grine, må jeg så spørge Karsten Lautzen, hvornår integrationsministeriet i hans (samt hans forgængere i VOKs) tid har stået for nogen som helst objektiv behandling af noget som helst.

>>>>Da VK regeringen i 2002 foreslog at fjerne Udenrigsministeriet og Dansk Flygtningehjælps repræsentanter i nævnet, skrev nævnets formandskab i et høringssvar:

»De hensyn, der ligger bag den foreslåede fremtidige sammensætning af Flygtningenævnet, beror på politiske overvejelser og henhører under Folketinget. Formandskabet skal dog bemærke, at nævnet med sin nuværende sammensætning fungerer godt og hensigtsmæssigt. Det er formandskabets erfaring, at det er en styrke og giver bredde i nævnets arbejde, at en flerhed af synspunkter indgår i beslutningsprocessen.«<<<<

Med den i sin tid afgivne salut fra nævnets formandskab, er det tankevækkende i lyset af manglende sager før 2002 og de mange efterfølgende under VKO, og nogle endda Grunlovstridige siden 2002 opståede sager, at Karsten Lauritzen bare kalder det et løftebrud, og ikke tænker over, at en fair og fast udlændingepolitik, ikke er det samme som at A, B og F skal fortsætte VKO's ulovligheder, for at undgå blå bloks evindelige argumentation om løftebrud.

Mandatar Torben Wilken

Denne ændring måtte jo komme. Partiet Venstre har naturligvis svært ved at erkende, at nu vendes bøtten og det VKO har gennemført siden 2002 bliver vejet på en brevvægt. Anstændigheden skal komme tilbage. Bemærk den konstruktive kritik fra VKO udebliver! De burde tage sig sammen og så holde kæft indtil de ser hvad ændringerne medfører. Stor tak til den nye linie.