Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark modtager millionregning for fejl i landbrugsstøtte

Skatteyderne skal betale regningen for, at danske landmænd har fået udbetalt 166 millioner kroner for meget i landbrugsstøtte. Regningen kan ikke sendes til landmændene selv, og nu kræver flere partier ministeren ind i sagen
Danmarks landbrug modtager hvert år omkring syv milliarder kroner   i landbrugsstøtte.

Danmarks landbrug modtager hvert år omkring syv milliarder kroner i landbrugsstøtte.

Christian Lindgren

Indland
18. oktober 2011

Danske landmænd fik 166 millioner kroner for meget udbetalt i landbrugsstøtte i årene 2005 og 2006. Det viser en ny opgørelse over Europa-Kommissionens kontrol med medlemsstaternes støttekroner. Her havner Danmark i top tre over EU-lande, der har fået for mange penge udbetalt. Overbetalingen skyldes primært, at de danske myndigheder har fejlberegnet den såkaldte arealstøtte, mener kommissionen.

»De har fundet nogle svagheder i den kontrol, der bliver lavet, og derfor skal vi betale en lille andel tilbage,« uddyber Ole Heinager, der er vicedirektør i Naturerhvervstyrelsen.

Han forventer, at der for årene 2007-2009 kommer endnu en regning på omkring 40 millioner kroner.

Men landmændene kommer ikke selv til at punge ud for efterkravet.

»Det er statskassen, der går ind og betaler,« siger Ole Heinager og forklarer, at eftersom EU's kontrol er baseret på stikprøver og overslag, kan styrelsen ikke identificere de landmænd, som har fået for mange penge. I enkelte tilfælde kan styrelsen genoptage sager og opkræve pengene direkte af landmanden, men i det store hele må staten betale for fejlene.

Styrket kontrol

Den danske kontrol er de seneste år blevet styrket, men området er så kompliceret, at det kan være svært at undgå tilbagebetalinger, mener Ole Heinager:

»EU har den praksis, at vi først kender reglerne, når de kommer på besøg. De laver nogle forordninger, som vi forsøger at fortolke og administrere. Men først når de kommer herop, kan de fortælle os, om vi har forstået reglerne rigtigt eller ej«

Flere partier kræver nu, at ministeren ser på sagen.

Enhedslistens ordfører Per Clausen kan nemlig ikke se rimeligheden i, at statskassen skal hæfte for landbrugets overbetaling.

»Det burde modregnes i næste års landbrugsstøtte. Det kan godt være, at man ikke kan finde den enkelte landmand, som har snydt. Men hvis EU's vurdering er, at reglerne generelt ikke overholdes, så er det mest rimeligt, at det modregnes landmændenes samlede tilskud,« siger Per Clausen, som dog peger på, at Danmark bør gå ind i sagen på europæisk niveau, hvis problemet i virkeligheden er, at reglerne er for ringe.

»Hvis der er tale om en fuldstændig vilkårlig kontrol fra EU's side, må Danmark protestere overfor EU. Men under alle omstændigheder er det besynderligt, at den danske stat skal betale regningen.«

Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, undrer sig også over sagen og kræver en redegørelse fra fødevareminister Mette Gjerskov (S).

»Det lyder ikke rimeligt, at EU baserer sin kontrol på et overslag. Bare fordi én landmand har begået en fejl, betyder det ikke, at resten også har. Det skal Danmark ikke finde sig i, og jeg vil bede fødevareministeren om en redegørelse. Kontrollen virker for tilfældig, og vi må have en afklaring,« siger han.

SF: Staten må betale

Sagen om reglerne lander med al sandsynlighed på ministerens bord, for også SF's ordfører Karina Lorentzen agter at drøfte spørgsmålet om EU-reglernes rimelighed med ministeren.

Hvad angår regningen på de 166 millioner kroner, kan hun dog ikke se anden udvej end at lade staten betale.

»I virkeligheden er det ikke bøndernes skyld, at der er sket en fejl. Det er ene og alene fødevareministerens ansvar, selv om det er ærgerligt at skatteyderne kommer til at betale for den forrige regerings manglende kontrol,« siger hun.

Naturerhvervsstyrelsen understreger, at millionbeløbet er en relativ lille del af de milliarder, som samlet set fordeles. Alligevel kommer beløbets størrelse også bag på seniorforsker Kim Martin Hjort Lind, som er ekspert i landbrugsstøtte.

»Man kan undre sig over, at de nye østeuropæiske lande ikke er med på listen. For hvis Danmark ikke kan leve op til reglerne med vores meget udbyggede kontrolapparat, skulle man tro, at meget få lande kunne,« siger han.

Det var i går ikke muligt for Information at få en kommentar fra fødevarerministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

skulle landbrugets kontanthjælp ikke bare afskaffes helt.

hvorfor er det landbrug, finanssektor, banker osv. ikke kan køre uden skatteborger-betalte støttehjul??

Michael jeg kan lide din holdning at alt støtte skal væk i Danmark, super god idé.

Pengene skal tilbagebetales gennem landbrugets organisationer, alt andet vil være urimeligt - dansk landbrug hænger jo netop sammen som ærtehalm i diverse dæknavne for det gamle Landbrugsråd - og mon ikke man vil vide at finde de konkrete landmænd, hvis 'straffen' rammer alle.

@ Michael Skaarup,

Og hvad er det for skatteborger-betalte støtter der gives til banker og finanssektor..? Bankpakkerne er for eksempel ikke en 'gave' til bankerne men et lån med pænt høj rente som staten (skatteborgerne) i den sidste ende tjener fedt på..

Og jo vi kan vel bare la' være med at betale kontanthjælp til alle der ikke selv kan klare sig.. det ville da pynte på finansloven..

Jens Overgaard Bjerre

Ondt i røven har disse godsejere og venstrefolk over de fattige som får nogle fedtede offentlige ydelser, mens de selv scorer kassen på bistandshjælp. Og oveni ødelægger de (engang) verdens reneste drikkevand. Føj for den lede.

Michael Skaarup

@Chris Green.

jeg taler imod årlige erhvervsspecifikke støtte-ordninger, og kapitaltilskud, ikke gaver, eller anden person-rettet midlertidig overlevelseshjælp..

Ang. en evt. fortjeneste ved bankpakke-cirkusset, "..som staten (skatteborgerne) i den sidste ende tjener fedt på.." - Så er det en påstand du må føre bevis for.

for at forstå din sidste linie. Så foreslår du at hvis man fjerner sociale ydelser til personer, at du så også vil fjerne ydelser til erhverslivet?
Eller det kun kontanthjælpen der skal fjernes?

@ Jens,

Hvor har du det fra.. at 'disse godsejer' har ondt i røven..??

Og har du en løsning på hvad landbruget kan gøre for at beskytte grundvandet, så er du velkommen ind på Axelborg og fortælle om det.. Jeg er sikker på Hr Børsting ville give en frokost og lytte godt efter..

Søren Kristensen

166 mio. og vi er måske 300 mio. voksne. Det er rundt regnet en halv til hver. Det har jeg ikke råd til.

Selvfølgelig vil det være rart, hvis landbrugsstøtten kunne afskaffes i EU, og det har der i Foketinget været bred enighed om i flere år.

Men at sige nej tak til 7 milliarder kr fra EU til dansk landbrug ( så de stedet bare går til nogle franskmænd eller polakker m v) er ikke klogt - navnlig ikke i dagens statsfinansielle situation, hvor S og SF ( fornuftigvis) har travlt med at trække en række valgløfter i land, som man (trods 100% kendskab til det store underskud) generøst strøede om sig med før valget.

Vores medlemsbidrag til EU bliver ikke nedsat bare fordi vi eventuelt siger nej tak til landbrugsstøtte.

I øvrigt udgør den danske eksport af føde-, landbrugs- og fiskerivarer samt agroindustrielt udstyr ca 100 milliarder kr om året - og de eksportindtægter kan vi altså slet ikke undvære her og nu.

Sabine Behrmann

300 mio. voksne i Danmark?

Søren Kristensen

Ja, det gik lidt hurtigt. Vi tager den lige igen:

Ca. 3 mio. voksne om at tilbagebetale ca. 150 mio. kr.

Altså ca. en halvtredser til hver, ikke sandt?.

Ok, så er det måske ikke så slemt alligevel, det er mere måden. De kunne i det mindste komme forbi engang imellem eller arrangere en støttekoncert eller noget.

kurt rasmussen

herregud de skylder 359.milliarder væk i forvejen skulle 166.millioner så kunne slå dem af hesten nej vel og når så sådan en klog mand som ERLING BONNENSEN VENSTREMANDvil have en begrundelse for noget der er sket i 2006-2007 ja ,ja det var dengang at man have en regering der ikke have styr på en SKID så må man forbavses,jamen hvad bliver det næste mon.

Karen von Sydow

Hold da op,
hvor er jeg efterhånden træt af at høre om landbrugets problemer.

Hele det danske landbrug er ikke bare teknisk, men også praktisk insolvent. Det er i den grad et sygt erhverv.

Hvornår ser vi en ansvarlig og nytænkende regering, der over fx en 10-15 årig periode kun gør det muligt/lovligt, at drive økologisk landbrug - for slet ikke at tale om det eksportpotentiale, der ville være i, at et helt land producerede økologiske fødevarer.

Vi skal ikke længere konkurrere på konventionel landbrugsdrift. Kom nu igang!

Artiklen er skrevet på en chikanerende måde fordi det antydes, at det er landmændene der har begået fejl. Derefter forsikres at de intet har med sagen at gøre - det er alene myndighederne - og så alligevel - måske er det alligevel landmændenes skyld.

Det burde da ikke kunne være omfattet af uklarhed hvis journalisten ønskede at opklare.

Jørgen Jørgensen

Man kan ikke identificere de landmænd, der skal betale støtten tilbage...
Mærkeligt - når det gælder alimindelige borgeres befordringsfradrag eller for lidt betalt skat er der ikke noget i vejen - dem kan man sagtens finde.
Det er ganske nemt: Deponer al din udbetalte landbrugsstøtte hos staten undtagen den, du kan gøre rede for at du har ret til.
Hvor svært kan det være?

@ Karen von Sydow,

Ja hvor nemt ville det ikke være hvis alle konsumenter kun købte forsvarligt (hvad nu det er..?) producerede førevarer.. Landbruget som alle andre producerer produkter der efterspørges og til priser konsumenten er villigt til at betale.. Sværere er det ikke..

Den med 100% økologisk landbrug er desværre ikke så nemt som det lyder. I forvejen er bruget af gødning i konventionelt landbrug så hårdt begrænset at en stor del af det korn der høstes i Danmark kun duer som dyrefoder.

Karen von Sydow

Chris,
du har helt ret.

En national omlægning til økologisk landbrugs- og fiskeridrift ligger mange år ud i fremtiden; og hele det logistiske og administrative arbejde samt kampen mod den stærke, konventionelle landbrugslobby (og EU), tager næsten pusten og motivationen fra selv den mest overbeviste økolog.

Men jeg tror oprigtigt, at det er et af de områder Danmark i fremtiden skal leve af. Vi kan ikke konkurrere med hverken Brasilien, Argentina, Asien eller Afrika på sigt, når det gælder konventionel og omkostningsbillig landbrugsdrift.

Karen von Sydow

Angående udbud og efterspørgsel, så er det jo en kendt sag, at man via afgift- og momssystem kan adfærdsregulere til en vis grad.

Jens Overgaard Bjerre

@Chris Green, du spørger om jeg har en løsning på hvad man kan gøre for at beskytte grundvandet?

Ja, det har jeg. Man kunne f.eks. overholde reglerne om pesticidforbruget, som overskrider alle grænser.

Og så kunne man også udvide den 25m grænse - ja, du læste rigtigt, 25 m - der for sprøjtning op til vandboringer.

Hvorvidt godsejerne har ondt i røven af kontathjælpsmodtagerne, tror jeg egentlig ikke. de beskæftiger sig slet ikke med at tænke så lavt. Jeg er selv halv bonde.

KVS:
Vi kan ikke konkurrere med hverken Brasilien, Argentina, Asien eller Afrika på sigt, når det gælder konventionel og omkostningsbillig landbrugsdrift

GP:
Man skulle tro det var sådan - men faktisk er landbrug omtrent det eneste område hvor Danmark faktisk stadig kan konkurrere - i hvert fald siden 2009.

Ingen ved helt hvorfor. På et tidspunkt snakkede man om mærkevare-effekten (Danish Bacon o.s.v.) men langt, langt det meste svinekød sælges anonymt på lavpris-markeder i hård international konkurrence.

Mange landmænd har (efter bankens råd) forgældet sig og klattet pengene væk - men selve driften kan faktisk løbe rundt - på trods af de enorme strafrenter til netop de banker, der anbefalede den høje gældsætning.

Gør Danmark til et bedre sted - nak en bankøkonom.

Mona Blenstrup

JO der findes skam godsejere, der helt klart mener, at efter lønnen er noget skidt, den skal væk, at arbejdsløse skal i arbejde i deres landbrug og gartnerier, for de nyder bare i stedet for at yde.

Og i hans og ligesindedes optik hæmmer det landbrugets konkurrenceevne, når andre får understøttelse uden at arbejde.
forige uges landbrugsnyt indeholdt en sådan historie fra en arbejdsgiverformand inden for gartneri og skovbrug.

Michael Kristensen

Skift order landmænd ud med studerende og landbrugsstøtte ud med SU - og vupti, så er der pludselig inget problem i, at det er de studerende, der skal betale regningen som næppe har flere penge end landmændene

Beløbet er ekstraordinært højt for Danmark denne gang, men det er nu ganske almindeligt at vi og andre betaler rigtig meget landbrugsstøtte tilbage til Kommissionen.

Sverige skal fx betale næsten fire gange så meget tilbage for årene 2006-8 (Danmarks var 2006 og 2007) (se http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1191&forma...).

Meget ofte er det i øvrigt Grækenland, der skal betale tilbage. Gad vide om det også der er staten, der må puge ud for fejlberegningerne og støtten på denne måde med vilje bruges af den græske regering til at yde en (ekstra) støtte til sin landbrugssektor?

Se fx:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/284&format...
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/476&
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1470

Jens Overgaard Bjerre

Det sidste jeg hørte om var at landbruget har spekuleret med landbrugsstøtten. Og nu græder gylle, fordi de har tabt pengene. Jeg nægter at tro, at det kan være rigtigt. Så er det sgu da helt hul i hovedet at have et landbrug. Køb da varerne i udlandet og lad bønderne hente dem og fordele dem til byerne. Så ville de da gøre bare lidt gavn.

Mona Blenstrup

JO man kan i landbrugstidskrifterne finde mange konsulenter og firmaet, der rådgiver om investeringer i aktier og valuta.

Derfor er det svært at fastholde en respekt for et landbrug, der ønsker at være dels industriejere og dels aktionærer og spekulanter..