Interview
Læsetid: 2 min.

Minister: 'Vi følger reglerne til punkt og prikke'

Selv om ny FN-rapport dokumenterer udbredt brug af tortur i de afghanske fængsler, afviser forsvarsminister Nick Hækkerup at ændre Danmarks praksis
Indland
12. oktober 2011

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er bekymret over tilstandene i de afghanske fængsler, som de beskrives i en ny FN-rapport.

Men ministeren fastholder, at Danmark overholder sine forpligtigelser til punkt og prikke

— Hvad siger det om de afghanske myndigheders evne til at overholde basale menneskerettigheder, at op mod halvdelen af alle adspurgte fanger svarer, at de har været udsat for tortur?

»Det siger selvfølgelig det, at vi stadig har en stor opgave med at uddanne afghanske myndigheder, nu hvor de danske styrker går fra at have en rolle som kampsoldater til at have en mere tilbagetrukken rolle, hvor vi skal rådgive og uddanne afghanerne i de her ting.«

— Kan danske soldater blive ved med at udlevere fanger til de afghanske myndigheder?

»Nu vil vi i Forsvarsministeriet nærstudere denne rapport og så finde ud af, hvordan vi kan sikre os mod, at sådanne overgreb begås. Men det er klart, at større overvågning af, hvad der sker med fanger i de afghanske myndigheders varetægt, kan komme på tale.«

— Men rapporten er jo ret klar på det område, i og med den opfordrer til at suspendere udleveringer af fanger?

»Som sagt, så vil vi nærstudere rapporten og finde ud af, hvordan vi skal forholde os til dens indhold, men jeg vil gerne understrege, at vi overholder alle regler til punkt og prikke, og at vi fører tilsyn med samtlige fanger, vi har ansvaret for. Og som jeg læser rapporten, er der ingen bekræftede tilfælde af tortur i de fængsler, vi arbejder sammen med.«

Fører tilsyn

— Er en begrundet mistanke ikke nok i både retslig og moralsk forstand til, at man standser udleveringer — i det mindste mens man får af- eller bekræftet påstandene om tortur?

»Danmark lever op til vores ansvar med at føre tilsyn med de to fanger, vi har ansvaret for, og sørger for, at de ikke lider nogen overlast.«

— Men har Danmark ikke også et ansvar overfor, hvordan vores samarbejdspartnere behandler fanger?

»Danmark vender ikke det blinde øje til, hvis der sker overtrædelser. Derimod arbejder vi konstant med at uddanne de afghanske myndigheder i at overholde menneskerettighederne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvordan vil den ny forsvarsminister forholde sig til the Copenhagen Process?

“The prohibition to transfer a person to a jurisdiction where he or she may be tortured is absolute in international law,” says Dr Juan Méndez, United Nations special rapporteur on torture. “The operative part of this prohibition is not the torture itself, but the very risk of torture.” And although there has been an official response to allegations of this sort, you could be forgiven for not having heard of it. Called the Copenhagen Process, it has received little publicity. Its meetings are closed. Its full membership is secret. Human rights groups such as Amnesty and other interested non-governmental organisations have been excluded.

What we do know is that it is led by the Danish government and it involves 25 nations (including the US and UK), as well as Nato, the EU, the African Union and the UN. Since 2007, these players have been pushing to establish a common framework for detainee transfers in Iraq and Afghanistan. In grim committee-speak, it aims to produce an “outcome document”, which it hopes will receive approval from the UN and individual countries."

kilde:
http://www.thebureauinvestigates.com/2011/09/02/a-charter-for-torture/

Rettelse:
Der er et citationstegn for meget til sidst. Fra - And although - til og med slutningen - and individual countries. - er The Bureau of Investigative Journalism's kommentarer.

Tom W. Petersen

Hvorfor taler Hækkerup med så meget uld i mund, så åleglat og afglidende?
Det virker ikke tillidsskabende.

"vi følger reglerne til punkt og prikke"

Det er så stor en løgn at man må håbe at der sidder er stort ildelugtende aftryk af den i Hækkerups mund. Og hvis det man gør, virkelig er at følge reglerne, så var det måske på tide at holde op med det.

»Danmark vender ikke det blinde øje til, hvis der sker overtrædelser. Derimod arbejder vi konstant med at uddanne de afghanske myndigheder i at overholde menneskerettighederne.«

"Systematisk tortur", ja det går bare derudaf, de er søreme lærenemme de afghanere. Nu mangler de bare at lære at sløre deres forbrydelser ligeså godt som danske politikere.

Hækkerup mig her, og hækkerup mig der. Bvadr.

Philip C Stone

Hækkerup er en sand Venstremand.

»Som sagt, så vil vi nærstudere rapporten og finde ud af, hvordan vi skal forholde os til dens indhold, men jeg vil gerne understrege, at vi overholder alle regler til punkt og prikke, og at vi fører tilsyn med samtlige fanger, vi har ansvaret for. Og som jeg læser rapporten, er der ingen bekræftede tilfælde af tortur i de fængsler, vi arbejder sammen med.« (Nick Hækkerup).

Lyder unægteligt som forsvarsministeren har været til konsultation hos sine embedsmænd. Og fået at vide, hvad han skulle spise medierne af med. Men det forholder sig stadig sådan, at medierne er offentlighedens forlængede arm, samt at vi selv danner os såvel en mening som en holdning til anliggendet omkring kenventionsbruddene. Det drejer sig jo fortsat om legitimiteten af de krigs-handlinger, som den forrige regering indvolverede DK i...

Med venlig hilsen

Nick Hækkerup spiller blot videre på AFR falske melodi fra den hemmelige krig.

"Jeg vil gerne helt generelt slå fast, at regeringen fra første færd har lagt afgørende vægt på, at alle skal leve op til deres internationale forpligtelser, herunder Genèvekonventionerne, og jeg tror, det er rigtigt at sige, at Danmark internationalt har ry for at være et land, der om nogen står vagt om Genèvekonventionerne og lever op til dem.
Jeg må derfor også tilbagevise direkte eller indirekte påstande om, at regeringen på forhånd skulle have vidst - for slet ikke at sige accepteret - at tilbageholdte i Afghanistan ikke ville blive behandlet ordentligt af de amerikanske styrker.
Jeg vil gerne understrege, at regeringens holdning var, er og fortsat vil være, at uanset formel status som krigsfanger eller ej skal tilbageholdte personer behandles humant. Dette indebærer selvsagt, at tortur eller anden form for mishandling ikke må finde sted, og det er i øvrigt noget, den amerikanske regering helt har tilsluttet sig.
Det afgørende for regeringen er, at USA har forsikret om, at alle tilbageholdte under alle omstændigheder skal behandles humant og på en måde, som er i overensstemmelse med principperne i tredje Genèvekonvention.
De konkrete omstændigheder i forbindelse med videregivelsen af tilbageholdte til amerikansk varetægt i Afghanistan i foråret 2002 vil blive nærmere beskrevet i den redegørelse, som regeringen har bebudet vil komme om kort tid. Jeg vil dog allerede nu slå fast, at jeg ikke har haft nogen informationer om, at de tilbageholdte, som danske styrker overdrog til amerikanske styrkers varetægt, skulle være blevet udsat for tortur eller mishandling."

Tænk sig, at embedsmændene har så meget magt. Men de har jo nok bildt ministeren ind, at det var eneste måde hvorpå de danske soldater kunne forblive i Afghanistan indtil 2014. Og det står vel i regeringsgrundlaget ;-)

Hvor er det dog heldigt og bekvemt,
at der er så langt til Afghanistan.

Afstanden gør at torturofrenes skrig,
kan afskrives som......ehh...fuglekvidder.

Hvad fanden skal vi med en ny regering,
der agter at fortsætte den danske medvirken
til TORTUR...?