Læsetid: 2 min.

Minister: Offentligt-privat samarbejde er fremtiden

Aftalen mellem PensionDanmark og Eksport Kredit Fonden er ifølge klima- og energiministeren et skoleeksempel på fremtidig dansk klima-politik. Oppositionen er positiv, men klandrer den nye regering for at stjæle VK's politik
12. oktober 2011

»85 procent af de penge, der cirkulerer rundt i samfundet er private. De penge kan vi simpelthen ikke undvære i den grønne omstilling, vi skal skabe, og derfor er det altafgørende, at vi får den private sektor med.«

Så klar er meldingen fra den nye klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Han applauderer derfor PensionDanmarks nye model for offentligt-privat partnerskab og garanterer, at vi kommer til at se mange lignende modeller på klima- og energifronten i fremtiden.

»Vi stræber efter samtidig at få det bedste ud af det, det offentlige kan, og det bedste ud af det, det private kan,« siger han og henviser til flere lignende projekter, herunder EcoGrid EU, hvor Bornholm som forsøgsområde går foran og får 50 procent mere vedvarende energi. Det sker i et samarbejde mellem offentlige instanser og private virksomheder som IBM og Siemens.

»Statens penge er slet ikke nok til de investeringer, der skal til. Vi kan ganske enkelt ikke undvære samspillet,« siger ministeren.

VK's lignende projekter

Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby hilser udmeldingerne om øget offentligt-privat samarbejde velkomne, men hun mener ikke, at der er meget politisk nyt under solen.

»Det er jo sådan set os, der har været drivende for, at det her overhovedet er kommet op at stå. Vi har defineret hele det offentligt-private samarbejde. Til gengæld har SF og Socialdemokraterne været modstandere størstedelen af den tid, vi sad ved regeringsmagten,« siger hun og pointerer, at SF's formand Villy Søvndal anklagede VK-regeringen for at »ville sælge statsapparatet«, da den kom med et udspil om offentlig-privat samarbejde for knap to år siden.

Ellen Trane Nørby forklarer videre, at den gamle regering fik gennemført en række initiativer, der baserer sig på offentligt-privat samarbejde.

Hun nævner blandt andet vindmølleparken ved Anholt, som også delvist er finansieret af midler fra PensionDanmark, dog uden at pensionskassen optræder som decideret bank for investorerne.

»Men det er da glædeligt, at regeringen synes, at vores projekter er gode, og at de ønsker at videreføre vores tanker. Det virker bare lidt underligt, at alt det, de i sin tid kritiserede, nu pludselig er blevet en god idé,« siger hun.

Krystalklar plan

Martin Lidegaard ønsker ikke at kommentere S og SF's tidligere kritik af VK-regeringens politik, men han understreger, at den nye regerings politik inden for energiområdet kommer til at bygge direkte videre på den indsats, som den tidligere regering leverede.

»Vi står på skuldrene af den tidligere regering, og det vil jeg gerne kvittere for, at vi kan gøre. Deres energiudspil 'Energistrategi 2050', der blev fremlagt i februar, gik rimelig langt og satsede også på vedvarende energi. De havde også tankegangen. Men vi vil gerne være lidt mere ambitiøse og lidt mere specifikke, for så tror vi på, at vi kan eskalere det privat-offentlige samarbejde i lidt højere grad,« siger han.

»Jeg kan i hvert fald sige, at den regering, der sidder nu, har en meget klar politik på området: Danmark skal gå foran. Staten og den offentlige sektor skal vise vejen. Men den grønne omstilling sker ikke uden et tæt samarbejde med den private sektor. Det står krystalklart,« siger Martin Lidegaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Jeg synes ikke det er så vigtigt hvem der har initiereret et godt projekt, når bare det får den fornødne opmærksomhed. Men det er da godt oppositionen også kan se (omend gennem tårer) en mening med det der foregår.