Læsetid: 2 min.

Den nye nr. 2 i SF

Den kun 26 årige Thor Möger Pedersen bliver nr. 2 i SF og får plads i regeringens magtfulde koordineringsudvalg
Den kun 26-årige Thor Möger Pedersen bliver nr. 2 i SF og får plads i regeringens magtfulde koordineringsudvalg
3. oktober 2011

Den nye skatteminister Thor Möger Pedersen bliver den yngste minister hidtil i Danmarks historie.

Han er blevet kaldt manden bag SF's forvandling fra et fløjparti til nu at være et regeringsparti.

Som kampagnekoordinator var han strategen bag SF’s kanonvalg i 2007, hvor partiet mere end fordoblede sit mandattal. Nu kommer han til at indtage en helt cenral rolle i den nye regering, hvor han udover at blive skatteminister også bliver en del af regeringens koordinationsudvalg. Det betyder i praksis, at han overhaler den nye erhvervsminister og tidligere gruppeformand, Ole Sohn, i rækkefølgen internt i pariet og i statsrådsrækkefølgen, hvor han bliver nummer syv.

Koordinationsudvalget består af inderkredsen af de tre nye regeringspartier. 

Thor Möger skal nu tage plads i dette magtfulde organ som den ene af to SF'ere sammen med partileder og udenrigsminister, Villy Søvndal, selv om han ved det netop overståede folketingsvalg ikke blev valgt ind og kun fik 684 peronlige stemmer.

Den moderne socialist

Men Thor Möger skiller også vandene på venstrefløjen, hvor han igen og igen har måttet forsvare partiets højredrejning. Det fik ham i foråret til at kritisere det, han kaldte dogmatisk 70'er-venstrefløjstankegang blandt kritikerne.

»Jeg er træt af, at man som socialist skal stå på mål for synspunkter, som var gældende for ens parti for 30, 40 eller 50 år siden,« sagde han til Information i foråret og understregede behoet for en modernisering:

»70’erne var ingen facitliste, og hvis vi gør socialismen til noget statisk, bliver det dogmatisk,« sagde Thor Möger Pedersen, der hellere vil fokusere på, hvad SF kan være i fremtiden end hvad det har været.

»Hvis vi fokuserer på 70’erne, svigter vi den fornemmeste opgave, vi har som socialister; nemlig at tage lederskab for samfundet i dag og skabe konkrete forandringer i dag. Det ærgrer mig enormt meget, at debatten på venstrefløjen ofte kammer over og bliver forfladiget. Det er altid lettere at få folk til at diskutere, hvordan SF er anderledes i dag end i 70’erne, mens det er sværere at få folk til at forholde sig til, hvad der kan gøres nu og her.«

I april 2010 blev han valgt som næstformand i SF på partiets landsmøde efter indstilling fra partiledelsen og formand Villy Søvndal, hvilket fik flere kritikere til at påpege, at det ikke var ledelsens job at udpege og indstille kandidater.

Den nye stilling som skatteminister byder hurtigt på store udfordringer, da et af de første punkter på dagsordenen for den nye regering bliver at gennemføre en skattereform, der skal sænke lønnen markant på arbejde, som flere kilder har kunnet erfare de senste dage.

Privat danner han par med en anden SF'er, Nanna Wersterby. Parret fik sidste år datteren Bjørk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer