Nyhed
Læsetid: 5 min.

Politiet har foretaget omfattende registrering af klimademonstranter

En særlig politienhed har siden COP15 i København i 2009 gennemført en registrering af de demonstranter, som blev frihedsberøvet. Registreringen er ifølge advokater 'gået helt amok'
944 personer blev frihedsberøvet den 12. december 2009, da politiet skred til masseanholdelse af demonstranter i den største demonstration under COP15. Siden har en særlig politienhed foretaget en omfattende registrering af de anholdte.

944 personer blev frihedsberøvet den 12. december 2009, da politiet skred til masseanholdelse af demonstranter i den største demonstration under COP15. Siden har en særlig politienhed foretaget en omfattende registrering af de anholdte.

Søren Bidstrup

Indland
10. oktober 2011

En særlig 'COP15 Efterforskningsenhed' har den seneste tid indsamlet oplysninger fra ind- og udland om de hundredevis af klimademonstranter, der under klimatopmødet i København i 2009 blev frihedsberøvet af politiet. Registreringerne skal bl.a. bruges til at retfærdige danmarkshistoriens største masseanholdelse.

Det fortæller Knud Foldschack og Christian Dahlager, som er advokater for en del af de 178 sagsøgere, der sidste år fik medhold i byretten i, at frihedsberøvelserne havde været ulovlige.

Advokaterne formoder, at politiet vil fremlægge de mange registreringer i Østre Landsret, som i dag har det første af i alt 16 retsmøder om masseanholdelserne.

»Registreringerne er gået helt amok, og det tegner til at blive årtiets skandale,« mener Christian Dahlager, der anslår, at politiet må have brugt millioner på at foretage de mange registreringer.

Om en af sagsøgerne anføres det således ifølge advokaterne, at vedkommende for nogle år siden tegnede en taleboble på en Pia Kjærsgaard-valgplakat. Om en anden, at vedkommende er blevet bortvist fra Kongens Have i København, og om en tredje har politiet fundet frem til, at vedkommende fire år inden klimatopmødet har været sigtet for at deltage i et slagsmål.

»Det, som begyndte som et civilt søgsmål, hvor demonstranterne sagsøgte politiet for at erstatning for masseanholdelserne, har politiet vendt til en strafferetslignende sag, hvor de har indsamlet alt, hvad de overhovedet har kunnet finde for at retfærdiggøre frihedsberøvelserne, « siger Knud Foldschack.

Ifølge Christian Dahlager er det ligegyldigt, hvad demonstranterne tidligere har gjort. Det afgørende er, om de på det konkrete tidspunkt, hvor politiet greb ind og frihedsberøvede dem, udgjorde en fare for den offentlige orden. Alt andet end et kon-kret faremoment er derfor uvæsentligt: »Hvilken betydning har det for politiets masseanholdelser under COP15, om en person for mange år siden har overtrådt politivedtægten ved at urinere ind i en port?« spørger Christian Dahlager.

Begmand til politiet

Da byretten i december 2010 kendte samtlige masseanholdelser ulovlige og udmålte erstatning til de frihedsberøvede, var det en begmand både til politiet og til den såkaldte Lømmelpakke, som Folketinget vedtog lige før klimatopmødet. Med en skærpelse af politiloven gav Lømmelpakken mulighed for, at politiet administrativt kunne frihedsberøve personer i op til 12 timer. Politiet brugte politiloven som hjemmel til dels at sætte næsten tusind demonstranter på rad og række i såkaldte futtog i timevis, dels at køre dem ud i det til lejligheden etablerede klimafængsel i Valby.

Men den holdt ikke i byretten. Ifølge dommen fra december 2010 var det ikke lovligt, da politiet året før, den 12. december 2009, med militær præcision skød to kiler ind i den store klimademonstration for at frihedsberøve uromagere i den såkaldte sorte blok, fordi det sandsynligvis var deltagere herfra, der 40 minutter tidligere havde kastet sten mod Børsen og Udenrigsministeriet.

Over tusind demonstranter blev frihedsberøvet først på Amagerbrogade, selv om der ifølge politiets egne vurderinger kun var 2-300 deltagere i den sorte blok.

I byretssagen fastholdt kammeradvokaten, at frihedsberøvelsen af så mange var både lovlig og nødvendig, fordi politiet skulle afværge en — som det hedder i politiloven — betydelig fare for den offentlige orden. Ifølge kammeradvokaten var det endda »bydende nødvendigt« for politiet at have adgang til sådanne indgreb i fremtiden.

Men da kammeradvokaten efter mange retsmøder omsider frafaldt bevisførelse mod hver enkelt frihedsberøvet, var slaget tabt. Ifølge byretsdommen havde politiet ikke ret til at kaste et så stort net ud efter så få. Politiet ankede omgående dommen, og det er i det lys, man ifølge advokaterne skal forstå, hvorfor COP15 Efterforskningsenheden nu har indsamlet et væld af oplysninger om de frihedsberøvede. Oplysningerne skal bruges til at retfærdiggøre det store net.

Knud Foldschack formoder, at politiet har endevendt alle de 944 frihedsberøvedes fortid, og det vil gøre det problematisk for borgere at deltage i demonstrationer i fremtiden, siger han:

»For hvis du f.eks. brokker dig over at være blevet frihedsberøvet, få strips på og sat i futtog i timevis, så bliver hele din fortid lige tjekket igennem.«

Han kritiserer også, at politiet i en civil sag har brugt strafferetlige midler med den adgang, det giver til oplysninger.

»Vi har som sagsøgere slet ikke adgang til disse kilder,« siger han.

I visse af sagerne er det noteret, om de pågældende er kendt i politiets 'demonstrationsregister' eller ej.

»Hvad er det for et register, og er det overhovedet lovligt at registrere folks demonstrationsaktiviteter,« spørger Christian Dahlager og tilføjer: »Kravet til et akut faremoment skal være opfyldt, ellers er det en grundlovsstridig ophævelse af en fredelig demonstration at frihedsberøve efter politiloven. Men politiet mener, at fordi de frihedsberøvede har gjort sådan eller været sigtet sådan mange år tilbage, så er de ikke egnet til at demonstrere og kan frihedsberøves efter lømmelpakken.«

Blandt dem, hvis fortid nu er blevet gennemtrawlet og registreret, er ifølge advokaterne så forskellige demonstranter som medlemmer af Hare Krishna, norske sygeplejersker, russiske demonstranter foruden en masse unge og ældre danskere. Blandt de 178 sagsøgere har politiet fundet frem til såkaldt »relevante« sager om 72 personer.

Bortvist fra togbane

Intetsteds på de mange sider oplyser politiet ifølge advokaterne, hvad sagerne har ført til, altså om demonstranterne er blevet dømt, eller om sigtelsen er frafaldet.

Om en af de unge danskere har COP15 Efterforskningsenheden ifølge advokaterne registreret, at sagsøgeren er »antruffet« i forbindelse med en »sag vedrørende forsøg på hærværk« i marts 2007. Senere på sommeren er vedkommende »bortvist« fra Kongens Have »sammen med andre autonome typer« som »uønskede.« Et par måneder senere »bortvist i forbindelse med uorden ved Gillelejebanen i Græsted«, og endelig er vedkommende »antruffet« i forbindelse »med 'piratfest'« i Vordingborg i februar 2009.

Om en anden ung dansker har politiet noteret, at vedkommende i 2004 har været »sigtet« efter politivedtægten efter at »have forsøgt at hænge banner op over for Domkirken i København« samt »sigtet« i 2005 for at »rive valgplakater ned på Valby Langgade«.

Om en tredje oplyser politiet, at vedkommende i maj 2005 har været »sigtet« efter politivedtægten »ved at have indladt sig i slagsmål«, og to år senere »sigtet« for vold i en sag, der førte til »buler i baghovedet samt rifter i højre side af panden« på en forurettet.

Om en hollænder har det hollandske politi oplyst, at vedkommende er ukendt i registrene. På egen hånd har COP15 Efterforskningsenheden via vedkommendes Facebook-profil fundet frem til, at vedkommende har været tilsluttet grupper, der har deltaget i »demonstrationer mod den hollandske stat og deres nedskæringer mod uddannelse«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Christensen

Endnu en gang får vi dokumenteret, at vi ikke er på vej til en politistat - vi er der allerede.

"På egen hånd har COP15 Efterforskningsenheden via vedkommendes Facebook-profil fundet frem til, at vedkommende har været tilsluttet grupper, der har deltaget i »demonstrationer mod den hollandske stat og deres nedskæringer mod uddannelse«."

Ja, det må da være mere end nok til at sætte vedkommende på tvungent tålt ophold... Vorherre bevares.

Er dette overhovedet tilladt? Er det nævnte 'demontrationsregister' overhovedet tilladt? Var det ikke præcis den slags registrering for 'lovlig politisk virksomhed', man skulle være ophørt med i 1968?

VKO fik indført DDR stat lignende metoder.
De gjorde Danmark til det de præcis kæmpede imod. Et tit genkommende fænomen i historien.

Jens Jørn Pedersen

Hvis Politiet nu skal retfærdiggøre deres egne fejl, så er vi langt ude.

Jeg håber inderligt, at der kommer andre boller på suppen nu?

Danmark er de sidste 10 år blevet mere og mere centraliseret og statsorienteret.

SKAT har fået en mere selvstændig funktion, hvor borgerne har mindre og mindre rettigheder.

Politiet er ved at løsrive sig fra den politiske/folkelige kontrol.

Grundloven, der skal beskytte borgerne mod staten, er blevet af mindre og mindre betydning.

Jens Jørn Pedersen

Banker går ned på stribe!

Siden 2008 er 10 banker krakket.

Lederne få på baggrund af statsstøtte højere og højere lønninger. Aktionærerne får mere afkast. Banken går ned. Vi almindelige borgere betaler hele gildet.

I Nordafrika taler man om forår.

På Wall Street demonstrerer man for et financielt forår!

DET ER NU VI SKAL HANDLE!

Frej Klem Thomsen

Antageligt er der ikke nogen problemer med dansk politi som ikke kan løses ved at udskifte oppe fra og nedefter. Spørgsmålet er blot hvem og hvor mange. Der er rigeligt at tage fat på for vores nye justitsminister.

Ja tak, nu bliver det offentligt kendt at jeg har et rekreativt forbrug af cannabis. Mange tak fordi man ikke kan klage over politiet uden at have en spejlblank facade. Jeg vil nu overveje alvorligt om det er 9000 kr. værd at få vendt vrangen ud på sig selv i en retssal. Fuck retsstaten - den eksisterer ikke!

PS: "Brænd bankerne" > nu kan I få endnu en militant registrering til jeres ulovlige synderegister.

michael parly pedersen

Her er man jo her i fuld gang med, at registrere også lovlig politisk virksomhed. Tilsyneladende vil man i retten forsøge på, at tilsværte mennesker ud fra f.eks. som nævnt, demonstrationer mod nedskæringer på uddannelses området, eller andre fuldstændig banale og elementære og ganske lovlige politiske handlinger - frihedsrettigheder.

Selv det jeg sidder og skriver her, som stiller sig dybt kritisk overfor politiet snagende og måske ulovlige virksomhed, vil jo måske snart kunne blive brugt imod mig i en retssag, hvis jeg er bliver arresteret i en såkaldt præventiv anholdelse.

Man må undre sig over, at man for ganske nylig er faret så hårdt frem overfor research kollektivet Redox, at man har fået lukket deres hjemmeside ned, grundet det man mener var en overtrædelse af lovegivning med hensyn til registrering af data der vedrører folks politiske ståsted, når man tilsyneladende selv fra politiets side, i endnu større udstrækning benytter samme metoder. Med Redox tænker jeg på det der skete, efter deres afsløring afsløringen af organisationen ORG.

Det er det sædvanlige systemiske magtmisbrug fra de kongetro højreekstremisterne celler inde i politiet. Burde jo i virkligheden rydde op i disse skjulte terrornetværk. Det er en tikkende bombe at have disse militante Anders Breivik-typer rendende rundt og gøre skade på befolkningen og rigets sikkerhed.

Synd for de rigtige dygtige politibetjente; dem der har forstået hvordan politivirksomheden egentlig burde bedrives og fors'ger at udføre den som sådan. Desværre har mange taget deres afsked - af afsky eller egen nødvendighed; det er jo hverken rart eller sundt for sindet at omgås sådan psyko- & sociopatiske typer.

Så-nu blev jeg nok også registreret for at anbefale artiklen og d'herrers kommentarer.

Jeg kan levende forestille mig Venstre, DF og LA med brune skjorter foran en hel hær af disse sanktionerede voldsmænd, råbe slagord mod befolkning "skyd skyd, så skyd for satan til jernet bliver rødt!".

Det er bedre at tage retsopgøret nu og få disse politikere og korrupte politibetjente fjernet fra deres magtmisbrug og gerne sikret bag lås og slå.

Anne Marie Jensen

Jens Jørgen Pedersen

"Politiet er ved at løsrive sig fra den politiske/folkelige kontrol."

Er der en reel folkelig kontrol med ordensmagten? Og hvad med efterretningstjenesterne?

Det er efterhånden mange år siden, jeg mistede tiltroen til domstole og politi. De er og handler, efter min bedste overbevisning, som politiske organer.

Jeg tror egentlig ikke, jeg kan overraskes længere.

steffen pedersen

Kend dine rettigheder.

George Carlin har svaret:

http://www.youtube.com/watch?v=Otp2UGH32Rw

michael parly pedersen

Jeg venter nu spændt på, hvordan den nye regering stiller sig i forhold til politiets dybt kritisable metoder, men også på. hvordan den fremover vil forholde sig til, såkaldte lømmelpakker og medfølgende arrestationer af uskyldige og helt tilfældigt anholdte.

Anne Marie Jensen

Michael Parly Pedersen

Den nye regering står på et socialliberalt politisk grundlag, og deler dermed ideologi med de herskende klasser i samfundet. Den nye regering vil derfor ikke ændre det store.

michael parly pedersen

Anne Marie Jensen

Det har du anske givet ret i. Min spørgsmål var såmænd blot en slags reorisk spørgsmål, som jeg egentlig godt selv kendte svaret på.

Anne Marie Jensen

Hvis noget ændres, så skal dette ses som en gigantisk indrømmelse til Enhedslisten, der, i modsætning til samtlige andre partier, forfølger en demokrati- og rettighedsdagsorden i alle politiske sammenhænge.

Jeg tvivler kraftigt på det sker. Det ville svare til, at regeringen indførte ubegrænset dagpengeret, fjernede 24-årsreglen eller nationaliserede banksektoren. Det er simpelthen ikke i de herskende klassers og dermed den politiske elites interesse, at tilbagerulle de indskrænkninger i borgernes demokratiske rettigheder, der allerede er vundet.

Jette Abildgaard

For mange aar siden saa jeg en film med bl.a. Dustin Hoffman.....jeg husker ikke laengere titlen...

Fakta er, at handlingen i filmen er, at der over et omraade bliver brugt kemiske ''vaaben''...man forgiftede altsaa et helt omraade og, alt og alle gik totalt gak-gak!

Saadan en fornemmelse har jeg nu og, jeg har haft den laenge.....i aarevis faktisk....naar jeg kigger paa mit lille faedreland!

Det er dog kun en procentdel af befolkningen i mit faedreland der er ramt, MEN denne procentdel har, gennem de seneste 10 aar formaaet, - og forsoeger stadig, at goere helvede hedt for resten!!

Kun guderne ved, hvad ellers der er registreret og, om hvem! Gad vide, om I ville kunne genkende Jer selv, hvis I fik lov at se hvad der staar om Jer i de forskellige registre......

michael parly pedersen

Der skulle egentlig have stået retorisk og ikke erotisk eller reorisk - hvad ellers det nu var jeg fik skrevet. Er lidt snottet og tung i hovedet, så jeg håber i kan danne jer en fornuftig mening af mine skrivelser.

Søren Kristensen

Der er jo den hage ved omfattende registrering at kvaliteten af informationerne har det med at dale med antallet af registrerede. Jeg mener, hvis man mere eller mindre ubegrundet registrerer hele befolkninsgrupper, fx. på nær én, svarer det jo sådan set til at registrere stort set ingen, idet det i så fald vil være den ene ikke-registrerede der i virkeligheden skiller sig ud. Pointen er selvfølgelig at det gælder om at finde en balance og der er jeg naiv nok til at tro at både politi og efterretningsvæsen er klar over problematikken, alene af den grund alt koster penge også registrering og bearbejdning af data.

Naar folk arresteres for optoejer og haervaerk, saa er det da ganske naturligt at politiet proever at finde ud af om de ogsaa har begaaet andre lovovertraedelser...

I Danmark er der nogen regler for hvordan man kan udoeve sine grundlovssikrede rettigheder til at demonstrere, og ingen af dem godkender de metoder der blev anvendt af en stor del af demonstranterne ved COP15...

Anne Marie Jensen

Michael Parly Pedersen

Uh la-la. "Erotiske spørgsmål" giver mindelser om internettets ungdom, hvor man inden man nåede at få set sig om blev stalket af folk på diverse IRC kanaler, MSN osv. Gad vide om Ordensmagten også har registreret diverse kejtede forsøg udi net-lir.

Hvem ved? Måske er man langt mere spændende i myndighedernes øjne end ens egne. Farlig venstrekstremist med bizarre tilbøjeligheder. Jeg har da fx hørt noget om, at det var ret almindeligt at overdramatisere i forbilledet STASI's dage.

Skeletterne vælter ud af VK0 skabene, og de gamle STASI folk må sidde grønne af misundelse og se deres føreplads i borgerregistrering glide dem af hænde.
Bøde for at gå over for rødt og tegne på en plakat? Har politiet skygget folk, og givet dem en bøde for hver eneste småting?
Det her er langt langt ud over kanten.

Tom W. Petersen

Politiets funktion er at bekæmpe ulovligheder og forbrydelser (det er vel egentlig det samme).
Men hvem forfølger politiets forbrydelser?
Det er jo fantastisk uhyggeligt, at kammeradvokaten kæmpede FOR, at politiet begik disse forbrydelser.
Den sidste sikring imod politiets forbrydelser er åbenbart domstolen, som sagen har vist det.
Men de sikrer åbenbart hverken at de ulovlige registreringer fortsætter, eller at de skyldige biver retsforfulgt.
Iøvrigt er det sært, at politiet, der mangler ressourcer, har råd til at udføre dette ulovlige arbejde. For de, der gør det,får vel løn for det.
Hvad vil mon justitsministeren gøre?

michael parly pedersen

Anne Marie Jensen

Jamen, der da sikkert ingen grænser for, hvad de nu kan få gravet frem, når de nu fuldstændig uhæmmet roder rundt i ens skrivelser på facebook og alle mulige andre steder.

Og uanset om man nu ved en eventuel retssag alligevel ikke blev dømt, så kunne man jo sagtens af politiet anklager, ved denne lejlighed, have fået endevendt de mest intime og irelevante detaljer af en erotiske og private liv, for en fuld offentlighed - inklusive pressen, som måske endog skrev om det. F.eks. udlagt fuldstændig fordrejet og forskruet måde, af både pressen og politiet. Måske som en straf i sig selv, fordi man tillod sig at demonstrere en smule over klimapolitiken eller skolepolitiken.

Jan Aage Jeppesen

Peter Hansen siger:

"Er dette overhovedet tilladt? Er det nævnte ‘demontrationsregister’ overhovedet tilladt? Var det ikke præcis den slags registrering for ‘lovlig politisk virksomhed’, man skulle være ophørt med i 1968?"

Regeringserklæringen fra 1968 fastslår, "at registrering af danske statsborgere ikke længere må finde sted alene på grundlag af lovlig politisk virksomhed. ... Principielt må det erkendes, at en virksomhed, der holder sig inden for de grænser, der er afstukket af lovgivningen, ikke bør give anledning til registrering hos politiet. ..."

Et 'demonstrationsregister' der alene indeholder oplysninger om personer, der er mistænkt, sigtet, tiltalt eller dømt for at have overtrådt politivedtægten i forbindelse med en demonstration der udviklede sig voldeligt, må være lovligt såfremt registreringen ikke er foretaget ALENE på grundlag af personens politiske tilhørsforhold.

Dette hemmelige 'demonstrationsregister' må være opbygget ved at kombinere oplysninger fra afgørelsesregistret og fra det ultrahemmelige efterforskningsregister.

I afgørelsesregistret findes oplysninger om overtrædelse af straffeloven, domme, tiltalefrafald, bøder, løsladelse fra fængsler og meget mere.

I skarp modsætning hertil er reglerne for efterforskningsregisteret totalt hemmelige. Det er ikke muligt for offentligheden at erfare, hvilke typer af data politiet her gemmer, eller hvor længe. Registret er ikke omfattet af persondataloven. Den registrerede borger kan ikke engang få at vide, om han er registreret. Og det vel og mærke i et register, der opbevarer oplysninger om alt lige fra cykeltyverier til mord, herunder også mistanker og sigtelser mod borgere, som end ikke er blevet dømt.

Det vil således ikke stride mod regeringserklæringen fra 1968 i efterforskningsregistret at notere en persons politiske tilhørsforhold - f.eks. "autonom" - blot denne registrering sker i forbindelse med en mistanke om kriminalitet, for eksempel en mulig overtrædelse af politivedtægten i forbindelse med deltagelse en demonstration der udviklede sig voldeligt. At den pågældende siden er pure frikendt for at have begået noget ulovligt i forbindelse med en demonstration fører ikke til sletning af nogen oplysning i efterforskningsregistret. Disse oplysninger slettes først når vedkommende fylder 70 år og/eller et år efter vedkommende er afgået ved døden, har den tidligere justitsminister Frank Jensen oplyst, hvilket strengt taget er et brud på hans tavshedspligt.

Det eneste offentligt tilgængelige er nemlig den såkaldte "Forskrift for Det Centrale Kriminalregister", hvor der meget informativt står at læse, at efterforskningsregisteret optager "oplysninger af politimæssig betydning". Typerne af relevante oplysninger fremgår af et "bilag 1", der selvfølgelig ikke er offentligt tilgængeligt. Angående sletningsreglerne for efterforskningsregisteret oplyses det, at de "skal ske efter de i bilag 2 fastsatte regler", som ligeledes er hemmelige.

Det er selvfølgelig kritisabelt, at den myndighed der foretager den hemmelige registrering også selv afgør hvilke oplysninger de anser for relevante at registrere.

Der er utilstrækkelig parlamentarisk kontrol med efterforskningsregistret for kontroludvalgene har ingen mulighed for at gå ind i de enkelte registreringer for at afgøre om den er sket i overensstemmelse med de hemmelige retningslinier.

michael parly pedersen

Jan Aage Jeppesen

Tusind tak for de meget konkret oplysninger/fata om de forskellige registre, de er uhyre oplysende og meget anvendelige.

Morten Thomassen

Vi skal have en forfatningsdomstol NU!

Grundloven og alle andre love, er ikke det papir værd de er skrevet på, uden en instans vi som borgere kan gå til når vore rettigheder trædes ned i sølet.

Vi må konstaterer at der er kræfter i politiet og hos anklagemyndigheden, der arbejder ihærdigt på at gøre Danmark til en politistat. Sandsynligvis sker dette i nært samarbejde med dele af den økonomiske elite her i landet.

Hvis ikke denne aktivitet modarbejdes under den nuværende regering så har Enhedslisten min fulde opbakning til at sparke taburetterne væk under den såkaldte røde regering.

Jesper Frimann Ljungberg

Der er jo flere problemer i det her.

1) Hele registrerings delen hvor man åbenbart bruger mere eller mindre hemmelige/lovlige/ulovlige database med registreringer af borgerne baseret på bla. politisk overbevisning.

2) At politiets top åbenbart går efter manden og ikke bolden i den her sag. Det virker mere som om at man bevist prøver at sende en meddelelse til offentligheden, at hvis man bruger sine rettigheder og endda er så fræk at insisterer på at det man har gjort er lovligt. Så er der en pris at betale.

3) Det er stadig ikke blevet klart belyst HVORFOR, politiet valgte at agere som de gjorde. Der er jo ikke proportionalitet mellem den magtudøvelse man udøvede og så den forseelse der blev udført.
Især set i sammenhæng med de klare systematiske forsømmelser man lavede, og også set i lyset af at man ikke logistisk var gearet til en sådan aktion.
Der er jo en åbenlys logisk selvmodsigelse i politiets argumentation. Hvis man kunne identificere en gruppe ballademagere, således at man kunne lave en knibtangs manøvre så man kunne fange disse i folkemængden. Hvorfor magtede man så ikke at sortere åbenlyse almindelig mennesker fra ?

4) Hvad er det for en præcedens, som det her sætter for os som samfund ? Kan politiet nu også afspærre boligområder og sætte alle beboere i futtog mens man gennemgår dem og deres egendele for ulovligheder ?

5) Er det OK for os som samfund (Blå/rød blok er jo sådan set underordnet) at man bruger ordensmagten politisk på den her måde ?

Der er et kæmpe oprydnings arbejde her, og for at sige det lige ud en hel del skår der skal klinkes, før store dele af den danske befolkning igen kan se på politiet som deres beskyttere (som det bør og skal sig være).

// Jesper

Det er de rene stasi metoder. Men det var vel at forvente med tanke på at lovgivning som lømmelpakken ligger sig så tæt op af den politiske ånd fra DDR som det er muligt i et såkaldt demokratisk samfund.

Jesper Frimann Ljungberg

@Jan Aage Jeppesen

Tak for din gode gennemgang.

Mht. registrering af politiske forhold. Så er der sådan set ikke noget galt i at skrive det ned i en Database. Der er jeg sådan set enig med dig i.

Problemet ligger så i, hvordan man bruger data.
For at "Regeringserklæringen fra 1968", skal give mening, vil jeg mene at man ikke må kunne bruge parti tilhørsforhold som nøgle, da dette så vil være at lave en 'registrering' af borgere udelukkende på baggrund af politiske tilhørsforhold.

Og 10 til 1 på at sådanne restriktioner er der ikke indbygget i diverse registre, hvilket i praksis vil sige at man registrere på baggrund af politisk tilhørsforhold, race, alder,køn etc etc. etc.

IT er et farligt redskab.

// jesper

@ Markus Lund
"Jeg vil nu overveje alvorligt om det er 9000 kr. værd at få vendt vrangen ud på sig selv i en retssal."

Markus, - du må ikke give op! Det er så vigtigt at denne sag bliver gennemført med flest muligt antal sagsøgere, - om den så skal gå hele vejen til menneskerettigheds-domstolen, ønsker jeg at sagsøgerne holder fast og vinder. Jeg ved det kræver en masse af jer, der sad dér på den frosne asfalt og i burene i Valby.

Jeg ved det, fordi jeg er mor til en af jer. Og jeg vil sådan ønske at politiet (igen) får at vide, at sådan behandler man ikke folk. Politikerne må tage Lømmelpakken af bordet og lave terrorloven om. Det kan kun gå for langsomt!

Mon Foldager bruger samme iver for at finde den bortkomne rapport, som vil afsløre hvem der tilbage holdte og kørte rundt med en flyttemand i mange timer?

Thorsten Overgaard

Jeg giver hermed tilladelse til at Politiet registrerer at jeg har linket til denne artikel på Facebook.

Underlig selvmodsigende metode først at anholde folk, og så først efter en frifindelse begynde at efterforske om anholdelsen var lovhjemmelig.

Politie må jo kun anholde lovlige demonstranter på konkret mistanke, og den kan man vel næppe påstå at have været til stede eller foreliggende som politiets viden, når det først er efter en frifindelse af den anholdte, at politiet konkret prøver at finde viden om den anholdtes fortid.

Den viden skulle jo have været tilstede som en begrundelse inden andholdelsen.

Må jeg erindre om en lovgivning der blevt i DK efter 9-11 i USA? Disse love sætter gang på demokratiet, rets-beskyttelsen og de almindelige domstole ud af kraft. Og giver stort set al magt til enten stats-ministeren eller justits-ministeren eller dem begge i forening.

Det er mit klare indtryk af det her, at politiet forsøger at bruge de love der blev vedtaget i 2002 mod de her folk.

Motivet til at anholde folk i december 2009 er da meget enkelt, politiet ville prøve deres nye magtmiddel.
Og det ville de, fordi de ville have en general-prøve på, hvordan masserne kan pacificeres, hvis det engang skulle komme til demonstrationer af dem vi nu ser i f.eks. Yemen og USA. Eller hvis det skulle blive nødvendigt at bryde en strekje....eller en blokade ved en strejke...

Ang. 1968-erklæringen siger denne jo klart at man ikke må registrere ALENE på grundlaf af ens politiske tilførsforhold. Man må altså ikke registrere Knud, fordi han medlem af DKP, Enhedslisten eller SF. Men hvis Knud f.eks. deltager i en demonstration, som medlem af Enhedlisten, vendt mod nedskæringerne i uddannelserne i Danmark, må man godt registrere ham. Eller hvis Knud deltager i et møde i Ungdoms-huset hvor der også deltager autonome, ja så må man gerne registrere Knud. Selvom Knud deltager i mødet som repræsentant for Enhedslisten.

Desuden fortsatte registreringen af folk som udøvede lovlig politisk virksomhed i hvert fald op til 1978-1979, og måske helt op til murens fald i 1989-1990.

Vibeke Nielsen

Det eneste, der for mig har nyhedsværdi i denne sag, er, at de efterforsker personer, der rejser klagesager imod politiet, som om de var kriminelle. Gad vide om de gør det samme med skadelidte i andre sagstyper, fx sager om vold mod personer, som tilhører befolkningsgrupper størstedelen af etaten ikke identificerer sig med eller som dæmoniseres i pressen - fra flygtninge til prostituerede?

Hvad der til gengæld slet ikke kommer bag på mig er, at politiet eksempelvis bruger Facebook-relationer til mistænkeliggørelse af borgere. Af egen erfaring fra en sag, hvor jeg afgav vidneforklaring ved jeg at det er ganske vist. Hele miljøer bliver mistænkeliggjort på baggrund af deres Facebook-relationer. Dybt dybt irrationelt.

Gad vide hvor stor en post på politiets budget, alle betjent-timerne på Facebook udgør? Det er jo absurd teater. Det kan i den grad undre, at højrefløjen, der går så højt op i at begrænse de offentlige udgifter, ikke siger stop en halv til de helt ekstreme omkostninger til meningsløs efterforskning og registrering, som politiet må have.

@Uni Machanga

Man behoever ikke vaere ansat i politiet for at synes a lovovertraederes skal undersoeges for hvad de ellers har lavet... Det er standard procedure ved enhver anholdelse at den anholdtes baggrund kigges paa...

Hvis politiet havde registreret de her ting UDEN at der var en anledning til det var det en anden sag, men her er der en selvforskyldt grund.

Der er en raekke grupperinger i de her organisationer der bruger vold og haervaerk som deres metoder, og lige saa snart det er tilfaeldet, saa er det ikke politiske organisationer laengere, men simple kriminelle grupper der selvfoelgelig skal overvaages af politiet.

Fredelige politiske demonstrationer er en ting, men lige saa snart man begynder paa vold eller haervaerk har det intet som helst med demonstrationer at goere.
Naar en ellers lovlig demonstration bevaeger sig ind i det omraade, saa kan politiet erklaere den for oploest (somskete her), og derefter er det op til folk at forlade stedet. Saadan er loven bare her i landet...

Politiet synes ude af stand til at prioritere deres resourcer på en fornuftig måde. I dette lys er det jo til at forstå, hvorfor andre sager må syltes, og borgerne føler at politiet ikke har tid til at passe deres almindelige arbejde. Det kunne være interessant at vide hvor mange resourcer dette cirkus har kostet, Masseanholdelser, retsager, erstatninger, særlige undersøgelser og flere retsager. politi, militær og banker opfører sig som om de har ubegrænsede midler til rådighed, og det skyldes jo nok at, det er dét de har.
Lorteland.

Robert N Gjeertsen

"Politie må jo kun anholde lovlige demonstranter på konkret mistanke"
Forkert, Politiet må anholde hvemsomhelst nårsomhelst . Jeg ved ikke vor du har den vildfarelse fra at 'konkret mistanke' er et begreb der stadig finder anvendelse . Faktisk kan Politiet nu om dage tilbageholde dig UDEN at du er anholdt .. Ja du er naturligvis de-facto anholdt, du får i hvert fald tæsk hvis du prøver at gå, men du er ikke så anholdt at du kan klage over det bagefter . Og hokus pokus, Dansk politi foretager aldrig uberettigede anholdelser , det viser tallene fra Politiklagenævnet selv .

Robert N Gjeertsen

@ Henrik :
Du begår den fejl at tro at Politiet har de samme prioriteringer som dig .
Det er ganske almindeligt i befolkningen, folk TROR jo faktisk på at Politiet findes for at beskytte DEM !

@Morten Lynge

Har du nogen ide om hvad du snakker om?

@robert
Mehe, det skyldes nok bare at jeg er naiv nok til at tro at politiet skal følge (og prioritere efter) indholdet i loven om politiets virksomhed.

Jeg deltog ikke i demoen 12.12.09, fordi jeg forventede at netop en masseanholdelse af fredelige demonstranter ville finde sted; det 'lå i luften' dengang og med flere fortilfælde det efterår - og jeg er blevet for gammel til den slags. Jeg havde/har ingen illusioner om politiets hensyntagen til demonstranterne i en sådan anholdelse - og som bekendt opførte politiet sig modbydeligt.

Er jeg paranoid - eller bare mere snusfornuftig end så mange andre?

Jeg ved ikke, om jeg vil deltage i fremtidige demonstrationer - politiet skal garantere demonstranternes sikkerhed, men gør det præcist modsatte. Lad os se om den nye regering kan få ryddet op i etaten...

Jette Abildgaard

Noget tyder paa, det er ved - saa smaat - at gaa op for mit lille folk, hvad det var de har vaeret udsat for gennem de seneste 10 aar!

Trist - trist - trist!!!!!

Robert N Gjeertsen

Morten Lynge har tilsyneladende ikke forstået at DOMSTOLENE HAR KENDT ANHOLDELSERNE ULOVLIGE .
Og i øvrigt blev folk bare omringet og erklæret anholdt .

Nej, han aner ikke hvad han taler om, eller også har han opholdt sig så længe i Malaysia at han ikke længere kan skelne .

@ Henrik Darlie :
Jeg troede også engang på al det der propaganda .
Så så jeg Ole Qvist køre rundt på fortorvene omkring Byggeren og tæve kvinder med barnevogne ..

Niels G Madsen

@Morten Lynge,

Du har ikke sat dig ind i de faktiske begivenheder. Politiet erklærede ikke demonstrationen for opløst. Det sked uden advarsel ind og "klippede" ca. 1000 tilfældige mennesker ud af optoget. Jeg var ca. 20 meter foran det foreste "klippepunkt", så jeg ved hvad jeg taler om.

Niels G Madsen

Sked = Skred

Sider