Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen dropper ligestilling på de interne topposter

Kun to ud af regeringens 23 spindoktorer er kvinder, og kun tre ministerier har en kvinde som øverste chef. Eksperter er rystede
Løfterne før og under valget var større fokus på ligestilling og kvinder på vigtige poster. Det afspejler sig dog ikke i regeringens valg af særlige rådgivere – og også blandt departementscheferne er andelen af kvinder forsvindende lille.

Løfterne før og under valget var større fokus på ligestilling og kvinder på vigtige poster. Det afspejler sig dog ikke i regeringens valg af særlige rådgivere – og også blandt departementscheferne er andelen af kvinder forsvindende lille.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
1. november 2011

Regeringen har indtil videre ansat 23 særlige rådgivere, som skal være ministrenes nærmeste medarbejdere. Men kun to af dem er kvinder. Det til trods for, at statsminister Helle Thorning-Schmidt tidligere har udtalt, at hun ønskede en regering med 'reel ligestilling' og også på sit eget ministerhold har taget hensyn til kønsfordelingen. Bag ministrene står dog en hær af mænd, og på de magtfulde poster som departementschefer i ministerierne er der også ganske få kvinder. Ud af 19 departementschefer er kun tre kvinder.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er ikke just imponeret over den nye regerings ligestillingsindsats.

»Når man siger, at man vil have ligestilling i regeringen og i de ledende lag i samfundet, må man også forholde sig til de personer, der står lige bag de folkevalgte. Alle ved, at særlige rådgivere og departementschefer har stor indflydelse på den politik, der bliver ført. Det er temmelig underligt, at man ud af 23 særlige rådgivere kun har været i stand til at finde to kvinder. Med mindre man mener, at mænd har et særligt spin-gen, så er der noget helt galt,« siger hun og bakkes op af professor og ligestillingsekspert Karen Sjørup fra RUC, som er overrasket:

»Det er forbløffende få kvinder og et paradoks, at kvinder på topposter åbenbart har behov for at omgive sig med sorte jakkesæt. Det vil sandsynligvis påvirke den rådgivning, ministrene får,« siger hun.

Dobbeltmoral?

Socialdemokraterne og statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere været tilhængere af at indføre kvoter for andelen af kvinder i virksomhedsbestyrelser. Til Information udtalte Thorning-Schmidt i 2008, at der ligefrem skulle lovgives efter norsk forbillede.

»Det går for langsomt med ligestillingen i bestyrelseslokalerne. Vi har set i Norge, at det lille skub, som blev givet via lovgivning, virkede. Derfor skal vi i gang i Danmark,« sagde hun.

Under valgkampen trak S dog i land, mens SF til gengæld endnu engang gentog løftet om at tvinge andelen af kvinder på topposter op ved hjælp af lovgivning.

»Der skal ske noget på det her område, og derfor er vi klar med lovgivning,« lød det fra Pernille Vigsø-Bagge, der efter valget blev gruppeformand for partiet. Siden har SF gjort sig bemærket ved at fyre ni medarbejdere, hvoraf otte var kvinder. En af dem var højgravid, og to var på barsel. En række af deres mandlige kollegaer er til gengæld blevet forfremmet til det højtlønnede job som særlig rådgiver i ministerierne, hvor kun én af SF's ni rådgivere er kvinde. Professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, Anette Borchorst, har i mange år beskæftiget sig med køn og ligestilling. Heller ikke hun er imponeret:

»Den her regering kan ikke med stor legitimitet tale om kvoter for køn i virksomheder, når man selv har en så skæv rekrutteringspraksis. Kvinder er ligesom mænd forskellige, men når man stort set ingen kvinder har blandt rådgiverne, får man ikke mangfoldigheden i synspunkter. Det er bemærkelsesværdigt, at man ikke kan få øje på flere kvinder, for de er der jo — også blandt kommentatorerne,« siger hun.

Kan ikke se problemet

Hverken Socialdemokraterne eller SF kan dog se problemet i den skæve kønsfordeling og hæfter sig ved, at spindoktorerne kun udgør en lille del af det politiske apparat.

»Regeringen har en kvindelig statsminister, halvdelen af SF's ministre er kvinder, og vores politiske program kommer i høj grad til at styrke ligestillingen. Jeg mener derfor ikke, at vi har nogen problemer på den front,« siger SF's politiske ordfører Jesper Petersen.

— Men hvorfor er det ikke et problem, at der på regeringens topposter sidder så få kvinder?

»Man sætter ikke et samlet hold af særlige rådgivere. Det er de enkelte ministre, som vælger dem, og jeg er tryg ved, at de har truffet de valg efter bedste evne. Hos SF har vi en kvindelig partisekretær, gruppeformand og pressechef, og derfor mener jeg ikke, vi har noget problem her.«

En række ministre har endnu ikke ansat særlige rådgivere. Men selv hvis posterne skulle blive besat af kvinder, vil kønsfordelingen være skæv. Og selv om regeringen har lagt op til en række tiltag på ligestillingsområdet, så påpeger Karen Sjørup, at emnet ikke fyldte meget, da statsministeren først på måneden åbnede folketinget.

»Det kan selvfølgelig være klogt nok, når man ikke vil spille på sit eget køn som kvindelig statsminister, men hun opererer også i sin tale med et meget rendyrket og hetero-normativt familiebegreb, hvor der er far, mor og børn, som går til fodbold. Det er en maskulin og unuanceret måde at se tingene på,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stop nu det ævl...
Vælg den bedste person til jobbet uanset køn, alder osv.
At verden skulle blive bedre hvis, der var lige mange mænd og kvinder der sad alle mulige og umulige steder er jo en indbildt løgn.
Bedste person til opgaven simpet og effiktivt.

Vi må omgående forlange en undersøgelse af hvor mange kvindelige ministerchauffører regeringen råder over samt kønsfordelingen blandt sikkerhedsvagter.

Ja og hvor mange kvindelige Jord og Betonarbejdere der fixer vores veje.

Brian Pietersen

jeg kunne ikke drømme om at ansætte en kvinde frem for en mand hvis han er bare lidt dygtigere end kvinden

Brian Pietersen

eller passer bedre ind i helheden

c¨,)

Vi må omgående forlange en undersøgelse af hvor mange kvindelige ministerchauffører regeringen råder over samt kønsfordelingen blandt sikkerhedsvagter.

Det er nemt, der er ikke nogen. Men jeg har hørt om en som har søgt med den begrundelse.

Eksperter er rystede.
Vi må omgående forlange en undersøgelse.
haha

Dorte Sørensen

Kan artiklens budskab ikke læses som en understregning på at kvoter i en overgangstid er nødvendigt.
Derudover er embedsmandsstanden vel endnu ikke blevet politisk udpeget og derfor bliver udskiftet efter hver regeringsskifte. Tidligere var der da længere mellem kvindelige departementchefer og andre kvindelige leder i det offentlige. Så hvis nogen havde forstillet sig, at der nu skulle være fifti fifti så er det nok mere ønsketænkning end en praktiskmulighed. Men tak for at tage emnet op i håb om at det vil skabe en hurtigere og naturligere mere ligelig fordeling af kvinder og mænd på landets topposter. Men vi må ikke glemme at kvalifikationer og lederevner bør være det største krav til stillingsbesættelsen og ikke hvilket køn en person har.
Fx i børnehaverne har en mandlig pædagog større chance for ansættelse alene for at få flere mandlige pædagoger ind, men her tales der mærkelig nok ikke om at den mest kvalificerede skal have posten og at det må være nedværdigende for den mandlige pædagog ikke kan vide om han blev ansat alene på sit køn og ikke efter sine kvalifikationer.

Lise Østerberg Bahr

Kan man komme i praktik - nu vi pludselig får øje på de mange tomme stole med kvinder i ?

Jeg er så træt af kvinder, der insisterer på at se sig selv som en minoritet. Der er allerede en tendens til at, man som kvinde bliver taget lidt mindre alvorligt hvis man involverer sig i bestyrelsesarbejde simpelthen fordi man med al den tvungne ligestilling har skabt en forventning om, at den eneste grund til man er tilstede er fordi man er kvinde, ikke fordi man er kvalificeret.

Med tale om kvoter, procenter og at der skal være pladser kun til kvinder skaber man et billede at kvinden som inkompetent og det er helt fantastisk irriterende, at skulle arbejde imod når man knokler og er dygtig. Den her debat med kvoter og ævl har skubbet ligestillingen flere årtier tilbage, hvor det pludselig - på grund af kvinderne selv - er i orden at betragte kvinder som "de mindst egnede".

Det er et selvmål af rang.

Vi øjner allerede den næste serie af argumenter for kvoter:

Karen Sjørup fra RUC:
»Det er forbløffende få kvinder og et paradoks, at kvinder på topposter åbenbart har behov for at omgive sig med sorte jakkesæt. Det vil sandsynligvis påvirke den rådgivning, ministrene får,« siger hun.

Af dette kan man læse at nu er køn pludseligt blevet en kvalifikation i sig selv.

Det kan man argumentere dor i forbindelse med pædagoger og til nød skolelærere, men næppe i forhold til spindoktorer.

Vil feministerne godt forholde sig til:

1) Der er flere mænd med lederevner end kvinder, fra naturens side. Til gengæld er der flere kvinder der er bedre til børn. Det stammer helt tilbage fra hule-tiden.

2) Mange kvinder fravælger lederjobs fordi de ikke er interesserede i at klare alt det der følger med jobbet (meget overarbejde, være på 24t i døgnet, networking, evt. mange rejser, stress, presset, ansvarligheden osv.). Tilgengæld er alle disse ting noget der ligefrem appelerer til mange mænd.

3) Mange bestyrelser vil meget gerne have flere kvinder ind, da mere diversitet i en bestyrelse kun er sundt for en virksomhed. De kender bare ikke nogen der har kvalifikationerne.

Mads Kjærgård

Kvoter eller ej, det ville jo være klædeligt om man gjorde som man selv prædikede ellers er det jo ikke troværdigt. Men med mit kendskab til "ligestillingsbranchen" (har selv arbejdet der) så er det vist sjældent man gør som man selv siger, for så har man altid 1000 undskyldninger for at i "lige dette tilfælde"..........

Troels Ken Pedersen

@Lars Poulsen:

>1) Der er flere mænd med lederevner end kvinder, fra naturens side. Til gengæld er der flere kvinder der er bedre til børn. Det stammer helt tilbage fra hule-tiden.<

Heldigvis er vi ikke nødt til at behandle dine antagelser som kendsgerninger.

@Troels:

Jammen du er da velkommen til at modsvare med dokumenterede undersøgelser, hvis du mener det er muligt.

I øvrigt: Hvis nu jeg siger at mænd kan løbe hurtigere end kvinder. Er det så også nødvendigt at dokumentere dette udsagn med tilbundsgående uafhængige og videnskabelige undersøgelser?

Hmm... så vidt jeg kan læse mig frem til, så siger Jesper Petersen, at det ikke er et problem samtidig med, han understreger, det er ministrene selv, der står for ansættelsen af spindoktorer.

Jeg synes det er pinligt, at den del af regeringsapparatet ministrene selv kan ansætte, viser sig at være mænd... især for en regering, der har profileret sig med ligestilling som en værdi.

Til jer, der argumenterer med, at den bedste - i det her tilfælde en mand - skal have ansættelsen, så er det da bemærkelsesværdigt, at der tilsyneladende i dette land er så få kvalificerede kvinder.

@ Line Trasborg

Jeg kan sagtens følge din tankegang, og bliver også irriteret med jævne mellemrum.
Tror det man skal have i mente, er, at der kommer en generation efter os, der ikke vil behøve slås med ideerne om, at kvinder kun bliver ansat i ledende poster pga. køn.

Samtidig kunne et argument også være, at kvinder altid har skullet kæmpe for ligestilling, og er personligt taknemmelig for at min mor og andre som hende, gad og ønskede at ændre verden.

Kort sagt kvinder er ikke ofre... de har kæmpet for mere ligeret for kønnene i flere årtier, og vil fortsat gøre det... :-)

John Vedsegaard

Ligestilling gælder da kun i modpartens lejr..

Kvindelige synspunkter - er irrelevante, kære fru ekspert. Eller, de er ikke bedre end andre synspunkter.

Det ærgerlige ved denne prioritering - eller mangel på samme - er, at talentplejen sættes tilbage, når der kun rekrutteres fra den ene halvdel af befolkningen.

Derved taber vi dobbelt tempo. Kvinder får ikke den efaring - det er en skam for kvinder. Landet sætter kikkerten for det blinde øje, hvad angår kvindetalenter - det er en skam for landet.

Mandetalent er et udforsket emne. Det kan da noget, bevares, men hvorfor i alverden ikke trække nye opdagelser ind?

@Lars Poulsen
Du mener, at mænd har bedre lederevner. Mener du, at dette har sat sig spor i verden?
For mig at se har de hidtidige - primært mandlige - ledere haft fokus på en destruktiv materialisme, der har ført os ud i en dybt krisepræget situation - socialt, økonomisk, miljømæssigt og uddannelsesmæssigt.
Måske ville kvindernes (som du siger det) større fokus på børnene - og deres fremtidsmuligheder - føre til andre beslutninger?

Jeppe Brogård:

Der rekrutteres netop fra HELE befolkningen. Ellers ville der jo overhovedet ikke være en eneste kvinde på de omtalte stillinger.
Problemet er bare at der ikke er kvalificerede kvinder, der er villige til at betale "prisen"
Ganske som til de tunge poster i erhverslivet.
Har du aldrig tænkt over at kvinder ofte siger de gerne vil arbejde med mennesker især børn. Det bliver man altså ikke direktør eller departementschef af.
I dag er det faktisk de kvalificerede mænd der bliver diskriminerede. Er du en kvalificeret kvinde, er du stort set sikke på at gøre karriere,,,,hvis de altså vil betale prisen.
Eva Bertram :
Jeg ved ikke hvem der har bedst lederevner.
Men enhver der, som jeg går ind for et velfærdssamfund ,er vel i grund og bund også materialist. Hvis ikke kunne vi jo afskaffe alle velfærdsydelser.
Er kvinder da ikke materialister ?
Jeg mener da ellers at kvinder er stærkt over-repræsenteret i forbrugshysteriet.
Åben dine øjne næste gang, du går en tur i byen. Prøv at estimere hvor mange m2 "kvindehylder" der findes i forretningerne i forhold til m2 mandehylder.
Eller er kvindernes 200 par sko ikke et udtryk for materialisme ? Eller de falske bryster og farvet hår ?
Ja, man kan blive ved. Listen er uendelig.

@ Jens Sørensen

Min kommentar var til Lars Poulsen, der mener, mænd har de bedste lederevner.
Der er i hvert fald flest mandlige ledere og beslutningstagere, og i mine øjne er mange af deres beslutninger destruktive.
Det handler ikke om at købe sko, men f.eks. om at bygge en Femern-forbindelse til 38 milliarder eller kampfly til over 30 milliarder.
Vi kan ikke vide, om en overvægt af kvindelige beslutningstagere ville træffe mere fornuftige beslutninger - vi har ikke oplevet det endnu.

Eva,

Har du hørt om Thatcher, Golda Meir og Ghandi ?

Vedr. Femern-forbindelsen har den nuværende regering for at opsige kontrakten med Tyskland. (hvilket jeg håber). Lad os se om Helle Thorning Schmidt gør det. Jeg tror det næppe, desværre.
Ligeledes er kampflyene vist ikke købt endnu.
Personligt vil jeg også beskrive mange af Pia Kjærsgårds meninger/beslutninger som destruktive.
Og iøvrigt skrev jeg jo netop, at jeg ikke tager stilling til om mænd eller kvinder er de bedste ledere.

Feuerstahl,

Jeg ved ikke om du laver fis eller om du bare ikke kender noget til verdenen.

Under alle omstændigheder:

Når kvinder siger de vil arbejde med børn, betyder det jo at deres arbejde er med børn. Og det gør dem iike til direktørerer hos Mærsk eller AP møller.
Når mænd siger de kan lide fodbold betyder det ikke de arbejder med fodbold, blot at de godt kan lide fodbold som hobby. I deres arbejdsliv kan de sagtens være direktører i Danske Bank eller NOVO.
Forskellen mellem de 2 udsagn burde være klar for enhver.

Kan du rent tekninsk forklare mig hvordan man kan ansætte en kvinde, hvis man overhovedet ikke tager en eneste kvinde i betragtning til jobbet ?

Vedr. ambitionsniveau:
Kan du venligst forklare mig hvorfor f.eks. stort set alle nyuddannede kvindlige jurister søger ind i det offentlige ? Samt hvorfor mange af de relativt få kvindlige jurister i det private ofte søger over i det offentligemed de langt kortere arbejdstider.?

At kvinder tjener mindre end mænd for det samme arbejde/ lige arbejde er tilbagebevist adskillige gange. Du skulle følge lidt med.
Både SFI samt lønkommissionen har fastslået at dette er tilfældet.
At en sygeplejerske M/K tjener mindre end en bankdirektør har vel intet at gøre med kønsdiskrimination at gøre. Eller at en økonom tjener mere end en SOSU assistent.

Er du heller ikke vidende om at staten og private virksomheder bruger millioner på at fremme kvinders karriere muligheder på bekostning af mænd ?
Eller hvad med universiteternes og kommunernes måde at rekruttere personale på ?
Mange kvinder bl.a. Lene Espersen og Nina Smidth, har jo åbent indrømmet at det har hjulpet dem i deres karriere at være kvinde.
Læs mere på "charter for flere kvinder i ledelse"

Hvad er i øvrigt sandsynligheden for at en totalt ukendt person bliver formand for Socialdemokraterne efter Lykketoft ?
Den er vel stort set 0....med mindre man er en kvinde.

Vedr. bilererne...Prøv at se hvor mange kvinder der kører bil.
Og stereo-anlæg er lidt billigere end samtalekøkken samt indretning i bedste "Bo Bedre" stil.

Et link vedr. ligeløn

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/10/31/033712.htm

Hvor bl.a det berømte 18% skydes ned.