Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen nøler med undersøgelse

I maj måned ville S og SF nedsætte en kommission, der skulle analysere årsagerne til finanskrisen, så vi fremover er bedre forberedt. Men den uafhængige kommission er ikke en del af regeringsgrundlaget — der kan ellers være god brug for den, vurderer økonomiske eksperter
Indland
6. oktober 2011

I foråret ville Socialdemokraterne og SF nedsætte en kommission, der skulle undersøge forløbet omkring finanskrisen — og så sent som i maj behandlede Folketinget et konkret beslutningsforslag fra de to partier. Målet med kommissionen var at ruste Danmark bedre til at håndtere en eventuel ny krise. Alligevel er kommissionen ikke en del af regeringsgrundlaget. Ifølge Socialdemokraternes nye finansordfører, John Dyrby Poulsen vil man lige se tiden an:

»Nu laver vi et kasseeftersyn af det hele. Derefter kan vi så tage stilling til, hvordan vi skal undersøge forløbet omkring finanskrisen.«

Nøjagtig samme melding kommer fra SF's nyudnævnte finansordfører, Jonas Dahl:

»Det, vi gør nu, er at lave et kasseeftersyn. Det tager vi så udgangspunkt i,« siger Jonas Dahl.

Det bedste forum

At det skal være en decideret kommission, der undersøger finanskrisen, er den nye regering heller ikke sikker på længere:

»Måske er en kommission ikke det bedste forum til sådan en undersøgelse. Måske kunne man lave en anden slags undersøgelse,« siger John Dyrby Poulsen, som dog fastholder, at regeringen ønsker at undersøge årsagerne til krisen. Mange andre lande — herunder Frankrig, Norge, England, Holland og USA har lavet kommissionsundersøgelser af forløbet omkring finanskrisen — og der er også god grund til at gøre det i Danmark, mener professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Jesper Rangvid:

»Man kan 100 procent sikkert bruge det til noget. Det handler ikke så meget om at kigge bagud, som det handler om at kigge fremad, så man kan reducere sandsynligheden for at komme i samme situation igen,« siger Jesper Rangvid.

Også professor Finn Østrup kalder det for 'en rigtig god idé' at nedsætte en undersøgelseskommission:

»Der er tale om en begivenhed, hvor mange danskere har tabt store penge, mistet deres job og er gået ned med virksomheder. Det er naturligvis interessant at vide, hvad der er foregået, så man kan lære af det med henblik på fremtiden.«

Flere eksperter har peget på bankernes iver efter at udlåne penge i årene op til krisen som den væsentligste årsag til, at finanskrisen ramte så hårdt i Danmark. Regler for størrelsen af bankernes egenkapital har været nævnt som en mulig løsning, fordi det vil gøre bankerne mere robuste, og det er et af de områder, en kommission ifølge eksperterne kunne undersøge mulighederne for.

Permanent

Jesper Rangvid fra CBS så også gerne, at man gjorde kommissionen permanent, så eksperterne løbende kan rådgive politikerne om, hvilke tiltag, der er brug for, hvis der i fremtiden opstår faresignaler:

»Netop for at det ikke bare bliver historieskrivning og 'hvem begik hvilke fejl', så synes jeg, at man skulle overveje at gøre det til et permanent organ ligesom Det Økonomiske Råd — det vil gøre det mere fremadrettet.«

Hverken Jesper Rangvid eller Finn Østrup har et bud på, hvorfor regeringen ikke har skrevet kommissionen ind i regeringsgrundlaget. Men i regeringens støtteparti, Enhedslisten, mener finansordfører Frank Aaen, at det hænger sammen med, at en kommission vil komme med kritik af bankpakkerne:

»Man har vel fundet ud af, at man har et medansvar for alt det, der er lavet sidenhen. S og SF er jo med i bankpakkerne og har et stort medansvar for, at det stadig ikke er lykkedes at løse bankernes problemer. Der er nye bankkrak på vej og nye bankpakker på vej. Det tror jeg ikke, de synes er sjovt at få belyst med en uafhængig kommissionsundersøgelse,« siger Frank Aaen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her