Læsetid: 3 min.

'Sådan er Plejefar' ...

På en cykeltur til Himmelbjerget i påsken 1958 skulle 10-årige Danny Christensen ligge ved siden af forstanderen i gymnastiksalen
'Man har brug for, at nogen siger: Ja, det var forkert, og det var ikke din skyld, at det gik sådan,' siger Danny Christensen, der var anbragt på en lang række børnehjem, fra han var fire, til han var år.

'Man har brug for, at nogen siger: Ja, det var forkert, og det var ikke din skyld, at det gik sådan,' siger Danny Christensen, der var anbragt på en lang række børnehjem, fra han var fire, til han var år.

Morten Svenningsen

17. oktober 2011

Danny Christensen var under børneværnet, fra han var fire år, til han fyldte 19. Han har været anbragt på en lang række børnehjem: Godhavn, Julemærkehjemmet i Svendborg, Trepilelågen, Børne-psykiatrisk afdeling på Bispebjerg, Stutgården — men værst af alle var Optagelseshjemmet Infanterivej 33 i Randers.

»Det glemmer jeg aldrig, det var et voldeligt sted,« siger Danny Christensen, der i dag er 63 og bor på Bornholm.

I 1958 blev han en aften hentet i sit hjem, hvor han boede med sin mor. En værge fulgte ham til Aalborgbåden, og næste dag begyndte han på optagelseshjemmet.

»Mor havde ikke sagt noget i forvejen. På optagelseshjemmet skulle vi sige Plejefar og Plejemor til forstanderparret. Vi drenge gik i skole i byen, vi spillede fodbold, og vi var vant til at få tæsk. Det ordnede Plejefar. Hvis vi f.eks. havde pudekamp, så kom han farende og hev en af os ud på toilettet, hvor vi fik tæv.«

Til påske skulle alle drengene sammen med Plejefar på cykeltur til Gl. Ry. Danny Christensen havde glædet sig meget til at se Himmelbjerget. Om natten overnattede drengene i soveposer på gulvet i en gymnastiksal.

»Plejefar ville absolut ligge ved siden af mig, jeg var jo den nye dreng. Midt om natten vågnede jeg ved, at han lå og stønnede. Han lod, som om han snorkede, og nu ved jeg jo, at han lå og onanerede. Dengang stak han sin hånd ned i min sovepose og begyndte at nulre tissemanden, indtil han slap mig.«

Rundt omkring på gulvet lå de andre drenge og sov i deres soveposer

»Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg anede ikke, hvad der skete, og jeg var stiv af skræk,« forklarer Danny Christensen.

Næste dag ved havregrøden sagde han det til de andre drenge.

»Men det kom ikke bag på dem. Sådan er Plejefar, sagde de bare.«

Danny Christensen mener, at Plejefar må have hørt, hvad han sagde til de andre drenge. I hvert fald fik han sit livs røvfuld, da drengene kom hjem til Infanterivej 33 i Randers.

»Den aften tog han mig ud på toilettet og kastede mig op af væggen. Han stak mit hovedet ned i toilettet, så jeg ikke kunne få vejret, og jeg fik mange knytnæveslag.«

Ikke din skyld

Først inden for de seneste år er Danny Christensen begyndt at tale om sine oplevelser som anbragt barn på en række børnehjem.

»Det har gjort en usynlig, fordi man går og vender det indad.«

Også Danny Christensen føler et stort behov for en undskyldning fra staten:

»Man har brug for, at nogen siger: Ja, det var forkert, og det var ikke din skyld, at det gik sådan,« siger han.

For ham og mange andre har oplevelserne i barndommen haft konsekvenser senere i livet. Hvor omfattende er først gået op for Danny Christensen de senere år, hvor han er begyndt at tale åbent om sine oplevelser fra de ni forskellige børnehjem, han har været på.

Efter at være blevet udlært som typograf udviklede Danny Christensen et pille- og alkoholmisbrug, som han er ude af i dag. Han forstår ikke, hvorfor det offentlige ikke har haft et efterværn, eller bare har undersøgt, hvad der blev af de mange børn, der havde været anbragt under deres opvækst.

»Når jeg taler om det i dag, så er folk rystede over, at det ikke er længere siden. De tror, den slags skete omkring Første Verdenskrig, men ikke i 1950'erne og 60'erne.«

Serie

De anbragte børn (2012)

I maj udkom Godhavnsrapporten, som er en granskning af en række klager over overgreb og medicinske forsøg med udgangspunkt i Godhavn Drenge og Lærlingehjem i Nordsjælland samt 18 andre børnehjem i perioden 1945-76. Skorpeskolen er ikke medtaget. I alt 99 personer er interviewet til undersøgelsen, som er den første af sin slags i Danmark.

Dermed er der sat punktum for den uværdige behandling af anbragte børn i fortiden, mener socialminister Benedikte Kiær (K), der har afvist at undskylde overgrebene.

Seneste artikler

 • Skorpeskole-elever blev aldrig spurgt om overgreb

  11. januar 2012
  Rygter om seksuelle overgreb mod elever på Det Kgl. Opfostringshus blev i slutningen af 1970’erne undersøgt af en kontorchef fra Københavns Kommune, der var medlem af skolens bestyrelse. Han valgte ikke at spørge eleverne. Det undrer i dag Claus Due, en af de børn der blev udsat for krænkelser
 • Lille Claus skulle tage alt tøjet af, sagde plejefar

  9. januar 2012
  Jeg har haft fantasier om, hvordan jeg kunne tage hævn over min plejefar, hvis jeg mødte ham igen, siger 42-årige Claus Niebuhr, der har været anbragt, siden han var seks år
 • 'Hele mit liv er bygget op med skyld og skam'

  25. oktober 2011
  65-årige Erling Betnass har været anbragt på så mange forskellige drengehjem, at han i dag ikke kan huske dem alle. Et bestemt sted kan han dog godt huske ...
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jette Abildgaard

Naar jeg laeser artiker som denne, kan jeg ikke lade vaere med at taenke paa, hvor mange boern i verden, der dagligt bliver mishandlet og oedelagt indeni og udenpaa.....for blot senere, at blive mistaenkt igen....og allermest af det offentlige system, som er saa indspist - i hvert fald i vort land, at de vil goere alt for at daekke over kolleger der har fejlet, i stedet for at give en reel hjaelp! Altsaa, paa samme maade som de daekker over hinanden i alle andre sager....

Vort land liver ofte 'solgt' som et land, hvor den offentlige service er rigtig god og, hvor alle kan faa hjaelp.....men, dette er jo netop ikke sandt, for hvis mor, far eller plejefar kender en offentlig ansat, da er det meget let at faa lagt laag over misbrug og vold som f.eks. her.....en af de ting der ville vaere mindre af, om vi i stedet for de hoeje skatter, havde selvbetaling, for en laege eller plejefar etc. som faar penge for sit job (privat betalte penge) vil ogsaa hurtigere kunne sagsoeges og, ville derfor have svaerere ved at foretage saadanne overgreb, - ville vaere mere nervoes for at goere det...

Flot af Danny Christensen at staa frem!!

Marianne Rasmussen

Ja, jeg tænker også hver gang på, hvor mange sker det for lige nu?

Det er så tabubelagt, at vi ikke får nogen anelse om det før om mange år, når nogle af ofrene tager mod til sig og fortæller.

Leif Højgaard

Jette - ...allermest af det offentlige system, som er saa indspist... - hvor er jeg dog enig i denne antagelse. Der burde indføres en Smily ordning og meget mere fokuseret ansættelses- og opfølgningspraksis indenfor dette område, som har været 'betændt' ihvertfald siden Peter Sabroes tid i forrige århundrede. Jeg bliver ligesom Jer andre syg indeni af at læse om disse stakkels ofre for voksnes beskidte overgreb på de værgeløse ofre. Desværre er de 'pæne' og veluddannede folk oftest de værste og med en vis indflydelse i establishment, således at man hvis man virkeligt engagerer sig målrettet i disse sager risikerer at få ødelagt både sit eget og sin families liv på grund af chikane og forfølgelse med bagvask af det 'offentlige system' indtil man er så træt og mør at man giver op og resignerer. Lad os nu få gennemført en grundig undersøgelse af uhyrlighedernes omfang, så at vi kan blive befriet for disse ynkelige personager.

Leif Højgaard

PS -
Peter Sabroe( (1867 - 1913) var en dansk redaktør, politiker (S) og børneretsforkæmper. var samtidens mest kendte og omstridte menige folketingsmand. Grunden til dette var, at han på sine rejser rundt i landet afslørede de ofte forfærdende forhold, som forsømte børn og unge levede under.

Som medlem af Tyendekommissionen afdækkede han misbrug af tjenestefolk på landet. Sabroe holdt også et vågent øje med børnehjem og opdragelsesanstalter.

Jette Abildgaard

Leif Mønniche,

Netop Leif.....jeg kender til danske kommuner det stadig sker i. Problemet kommer jo, naar der netop er offentigt ansatte (ofte laerere) indvolveret i disse sager....fordi de efterhaanden er blevet saa dygtige til at daekke over hinanden, at saadanne sager meget sjaeldent kommer frem, bl.a. fordi akter, hvori det vil fremkomme hvad der skete dette barn, paa ''mystisk'' vis ''bortkommer''! Og, det danske system er skruet sammen paa en maade, saa alminvelige borgere netop skal bryde ammen elelr opgive....hvilket de fleste goer...heldigvis kun ve fleste, men hvad med alle de andre....som Danny herialle aarene hn har faaet oedelagt sit liv??

Man burde maaske undre sig over, hvorfor ikke en eller anden indenfor dette system, bryder ud og hjaelper disse misbrugte borgere, men de er bange for deres stillinger, netop p.g.a. chefer med en magt saa stor, at de er klar over, at hvis de hjaelper, saa vil deres eget liv ogsaa blive oedelagt!

Lige netop derfor boer HELE systemet i vort land aendres, saa ALLE - uanset stilling, kun kan sidde i stillingen et vist antal aar.....det ville ikke faa det til at stoppe, men det ville formindskes...

Hvor mange paedofile er der blandt offentligt ansatte?? Hvem undersoeger noget saadant? Ingen, vel? Og ofte er det de selvsamme mennesker, som virker som baade ''social raadgivere, laerere, staevningsmaend, skraldemaend etc.....altsaa mennesker, der har let adgang til boern og unge mennesker og, samtidig ved, at deres kolleger vi daekke over dem hvis de bliver opdaget.....

Velkommen til vort lille ''velfaerdssamfund''!

Leif Højgaard

Hvis man har begrundet mistanke, er der ikke andet at gøre end at skrive en politianmeldelse. Men de fleste afholder sig desværre fra at 'blande' sig i andres sager på grund af bøvlet med at skulle gennem afhøringer og vidneskranker. I værste tilfælde kan man komme ud for at blive anklaget for injurier eller det, der er værre, f.eks pengeafpresning - især hvis der er tale om folk 'højt på strå'.

Jens Overgaard Bjerre

Forståelsen for hvad det vil sige at være en 'Orphan', altså en forældreløs, er meget lille her i Danmark. I England og andre steder, er der en meget større forståelse for hvad det vil sige, at være væk fra sine forældre og i bestemte år af sin opvækst. Det kan være utroligt ødelæggende for ens selvværd og medfører som oftest depressioner, som kræver medicinering og behandling, hvis vedkommende skal have en chance for at fungere. Desværre forfølger det personen hele livet igennem og deres børn bliver også påvirket af den psykiske ødelæggelse. Der burde være foreninger for 'orphans', hvor man kunne snakke med andre om disse specielle opvækstforhold og de ofte frygtelige konsekvenser det kan have.

Jakob Schmidt-Rasmussen

Det er kun et par år siden, at Pædofilgruppen holdt møder i lokaler, som den lejede af Københavns Kommune...

Kinsey, som er de fleste sekual-"eksperters" guru, var i direkte kontakt med en pædofil mand, MENS den pædofile mand begik flere hundrede seksuelle overgreb mod børn, som han beskrev i dybt perverse, "videnskabelige" detaljer for Kinsey...

Jonna Markussen

Lad os så få den børneombudsmand.Kik til Sverige og se at han og hans stab har uhindret adgang til at tale med de anbragte børn uden der sidder andre overvågerende voksne ved siden af.Han lover anonymitet og overholder den. Hvorfor nægter Danmark at have en børneombudsmand????Hva´ skyldes angsten?

Jette Abildgaard

Ja Jonna Markussen.

En ombudsmand for boern ville vaere en god ide...hvis blot vi saa kunne vaere sikre paa, at denne ville vaere mere uvildig end ham vi har for voksne.....

Jette Abildgaard

Jakob Schmidt-Rasmussen,

Hold da op........igen......hvad vil der ske, hvis alt det hele kommer frem??

Her i Irland tog det mere end 20 aar at lave en nogenlunde sammenhaengende rapport og, i foerste omgang ville staten her, ikke hoere tale om at laegge sager an, men de kom og, saa vidt vides koerer nogle af dem stadig...et organiseret misbrug begaaet af kirkens, og dermed skolens ansatte, gennem naesten hele landets levetid!!!

Hvor slemt er det reelt i vort land tror du? Hvem toer begynde at lave en dansk rapport og, skal den ogsaa tage20 aar at lave?

Jette Abildgaard

Leif Mønniche,

Jeg laeste lige lidt om Peter Sabroe og, pludselig forstod jeg hvorfor jeg fornemmede en klokke der ringede, da jeg laeste navnet...han kom jo netop fra det omraade hvor ogsaa jeg kommer fra, saa jeg har helt sikkert hoert om ham foer i tiden :)

Jeg forstaar desvaerre godt, hvorfor han kom til at kaempe for boerns rettigheder...lige netop p.g.a. af de omraader han beboede...i det 'gode' Jyske!

Jeg har ingen personlige erfaringer, men en meget taet relation var lige ved at have, og gaet hvor akterne er henne!! Jamen, de er jo soerme 'ikke ekisterende' og, jeg kan fortaelle dig, at en anmeldelse af noget saadant bestemt IKKE er velset i det 'gode' Jylland.....faktisk bliver HELE systemet i landet, ved med at daekke over det/gemme det vaek resten af dit liv....og, du skal ikke engang begynde at taenke paa at tage en saadan sag gennem retten.....vel lille Danmark!?

Menneskerettighedskonventionen...HerreGud....den bestemmer 'vi' jo selv om 'vi' vil foelge i Jylland!!!

Ups o)o)...dette er vist netop en af de kommentarer, der boer kopieres over paa en usb...mon ikke o)!!

Kære Danny.
Tak for din historie om optagelseshjemmet i Randers. Jeg var på hjemmet fra 1961-1972. Har også mange dårlige minder fra stedet, men fortrængte dem i mange år. Det var ikke kun drengene "Plejefar" gik efter. Pigerne skulle også stå model til hans perverse tilbøjeligheder.
I de senere år, hvor alt det med pædofili og omsorgssvigt mod børn er kommet frem, tænker jeg med gru på min barndom på Hjemmet. Hver gang får jeg ondt i maven og tænker på hvorfor sådan et møgsvin skulle have lov til at ødelægge min barndom og meget af mit voksenliv.