Læsetid: 3 min.

Udlændingeservice på tilbagetog i sag om statsløse

Først hævdede Udlændingeservice, at sagen om fejlregistrering af statsløse ikke havde noget på sig. Nu lægger styrelsen op til at rette fejlen over for de statsløse, hvis børn ellers ville være afskåret fra det danske statsborgerskab, de har krav på
Information har tidligere fortalt om Mustafa og hans seks-årige søn Alland, der er statsløse kurdere fra Syrien. Da Mustafa og hans kone i 2000 kom til Danmark, oplyste de over for de danske myndigheder, at de er statsløse. Det fremgår af dokumenterne i deres sag. Men alligevel blev de registreret som syriske statsborgere. Da parret så i 2005 fik sønnen Alland blev han derfor også registreret som syrer, og så længe han ikke er registreret som statsløs, kan han ikke få del i den særlige ret til dansk statsborgerskab, som gælder for statsløse født i Danmark.

Information har tidligere fortalt om Mustafa og hans seks-årige søn Alland, der er statsløse kurdere fra Syrien. Da Mustafa og hans kone i 2000 kom til Danmark, oplyste de over for de danske myndigheder, at de er statsløse. Det fremgår af dokumenterne i deres sag. Men alligevel blev de registreret som syriske statsborgere. Da parret så i 2005 fik sønnen Alland blev han derfor også registreret som syrer, og så længe han ikke er registreret som statsløs, kan han ikke få del i den særlige ret til dansk statsborgerskab, som gælder for statsløse født i Danmark.

Sofie Amalie Klougart

26. oktober 2011

Udlændingeservice lægger nu op til en større omregistrering af de mange statsløse asylansøgere, som igennem en årrække er blevet registreret som statsborgere i Syrien og andre lande. Det fremgår af tre pressemeddelelser, som styrelsen lagde ud på sin hjemmeside i går.

Initiativet sker som følge af, at Information i løbet af sommeren og efteråret har afdækket, hvordan udlændingemyndighederne systematisk har fejlregistreret statsløse kurdere fra Syrien som syriske statsborgere. Hvor forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech tidligere på året blev afsat, fordi Integrationsministeriet mod bedre vidende havde givet ulovlige afslag på statsborgerskab til palæstinensere, der er født i Danmark og registreret som statsløse, viste det sig således, at en anden gruppe statsløse end ikke er blevet registreret som statsløse.

Så længe disse personer er forkert registrerede, vil deres børn være afskåret fra statsløses særlige ret til dansk statsborgerskab, også efter Integrationsministeriet har rettet op på den ulovlige sagsbehandling over for de personer, der faktisk er registreret som statsløse. Information har endvidere dokumenteret, hvordan de fejlregistrerede statsløse ikke har kunnet få det danske fremmedpas, de har krav på, ligesom eksperter over for Information har fastslået, at de statsløses asylsager kan være blevet fejlbehandlet, fordi myndighederne ikke har registreret dem korrekt og dermed ikke har sikret, at der bliver taget hensyn til deres statsløshed under behandlingen af deres sag.

'Gode drøftelser'

Ifølge gårsdagens pressemeddelelser har Udlændingeservice drøftet sagen med Institut for Menneskerettigheder, der ifølge sit mandat skal vejlede myndighederne i overholdelsen af internationale konventioner. På baggrund af disse drøftelser har styrelsen besluttet at »udarbejde et ansøgningsskema, som kan benyttes af udlændinge, der mener, at de er registreret med forkerte oplysninger«. Desuden har Udlændingeservice revideret det hidtil gældende pasansøgningsskema, så det nu »fremhæver de særlige forhold, der gør sig gældende for statsløse personer«.

Indfødsretsekspert Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder udtaler, at hun har haft »nogle gode drøftelser med Udlændingeservice, der nu har gjort så meget, som de selv kan gennemføre«.

Eva Ersbøll understreger imidlertid, at myndighederne ifølge Institut for Menneskerettigheder også om muligt bør finde ud af, hvem der er blevet registreret forkert, og kontakte dem, da de statsløse ikke nødvendigvis selv er klar over, at de er registreret forkert.

»Men det kræver nok nærmere overvejelser, formentlig med inddragelse af Justitsministeriet,« siger hun.

Udlændingeservice skriver da også i en af gårsdagens pressemeddelelser: »Vi overvejer endvidere, hvilke yderligere initiativer vi eventuelt kan iværksætte.«

'En tilståelsessag'

Gårsdagens udmeldinger fra Udlændingeservice kommer efter, at styrelsen siden maj har kritiseret Informations dækning og har afvist, at der skulle være noget om sagen.

Først forklarede styrelsen, at der kun kommer ganske få statsløse kurdere fra Syrien til Danmark. Da Information ud fra statistiske oplysninger så kunne sandsynliggøre, at der derimod kommer ganske mange statsløse fra Syrien, skiftede styrelsen forklaring og hævdede, at fejlregistreringen ikke er systematisk. Derefter lavede Information en stikprøve. På fire danske asylcentre fandt vi 30 statsløse kurdere fra Syrien, og hver og én var de registreret af de danske udlændingemyndigheder som syriske statsborgere.

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm har tidligere i Information opfordret udlændingemyndighederne til at tage kontakt til de statsløse personer i Danmark, der er blevet registreret forkert og muligvis ikke er klar over fejlen. Da Information spurgte daværende integrationsminister Søren Pind, om han ville følge opfordringen, svarede han imidlertid med et kort »nej«.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov, der har overtaget området efter nedlæggelsen af Integrationsministeriet. Men fra regeringens parlamentariske grundlag lyder der forsikringer for, at sagen vil blive taget op med ministeren.

»Det her er jo reelt en tilståelsessag fra Udlændingeservices side,« siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen. »Nu vil vi også sørge for, at ministeren grundigt undersøger muligheden for at finde frem til de statsløse, der kan være blevet fejlregistreret og ikke ved, at de skal omregistreres.«

Udlændingeservice ønsker ikke at kommentere sagen over for Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helt klart tak til journalisterne. Og en opfordring til den nye regering om øjeblikkeligt at nedlægge hele dette cirkus, der kaldes 'Udlændingeservice'. Det er udelukkende et påfund fra det tidligere regime, der er sat i verden for at gøre livet så surt som muligt for udlændinge.
Ud med samtlige ansatte i foretagendet, de er tydeligvis stadig præget af, at det har været Dansk Folkeparti der har styret dansk udlændingepolitik i alt for lang tid.
Udliciter eventuelt opgaven til Dansk Flygtningehjælp eller Røde Kors.

Hvad der virkelig er skræmmende ved denne sag (altså ud over praksis i Udlændingeservice!) er, at ingen andre medier har gidet at interessere sig for den. Intet på TV, intet i andre aviser, intet. Kun her på Information og takket være et par journalister, som ikke giver op. Al respekt til dem.

Jette Abildgaard

Lad os haabe, at denne regering snart indser, at det under INGEN omstaendigheder er nok at faa ny regering...embedsmaendene - ALLESAMMEN skal ogsaa udskiftes....jo foer jo bedre! Foer dette sker, er jeg bange for dette syge cirkus fortsaetter......

Tak til Geist og Dahlin...igen, igen.....

Heldigvis købte jeg Information i går og så denne artikel som også har relevans i forhold til de syriske kurdere der sultestrejkede sidste år, men som desværre ikke fik så megen opmærksomhed i medierne på det tidspunkt.

Grunden til at jeg ikke fandt den her før var nok at jeg almindeligvis søger næsten dagligt på ordene asyl og flygtning ..

Tak for optrevlingen af denne modbydelige sag dr har kostet menneskeliv, ligesom tvangsudviste irakere fra Danmark sandsynligvis også har kostet men som det nok bliver svært at få ret meget mere at vide om.
I Sverige har man nu konstateret en myrdet tvangsudvist iraker, han var lige blevet far; trist at hele norden er blevet så betændt mht. flygtninge!