Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Brian Mikkelsen gav garanti i det blå

Som erhvervs- og økonomiminister forspildte Brian Mikkelsen milliarder på bankgaranti — uden at læse advarende rapport, han selv havde bestilt
Indland
28. november 2011

Ministerskandaler? De kommer væltende. Ikke bare er den nuværende regering leveringsdygtig. Den forrige er det også. VK-ministrenes skeletter dratter med forsinkelse ud af skabene.

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen døjer med at forklare ministeriets indblanding i Helle Thorning-Schmidts skattesag. Og senest er det kommet frem, at Brian Mikkelsen som erhvervs- og økonomiminister forspildte mindst 2,1 milliarder af skatteydernes smertefuldt indbetalte kroner.

Det er dagbladet B.T., der har gravet historien frem. Den handler om Amagerbankens fallit. Ved den lejlighed tabte staten de mindst 2,1 milliarder kroner, fordi Brian Mikkelsen som minister inden fallitten uforsigtigt havde stillet en garanti for bankens betalingsdygtighed.

Hvad værre er: Inden Brian Mikkelsen tog stilling til, om han ville stille garantien, havde han bestilt en sagkyndig vurdering af Amagerbankens kreditværdighed. Og hvad endnu værre er: Inden Brian Mikkelsen gav garantien, læste han ikke den vurdering, han selv havde bestilt. Derved holdt han sig i uvidenhed om de mange advarsler, der stod i vurderingen. Herunder, at vurderingsmyndigheden, nemlig ’Finansiel Stabilitet’, vurderede, at Amagerbanken slet ikke stod til at redde.

Har den ikke

Nu oplyser Brian Mikkelsens ministerium, at det faktisk slet ikke er i besiddelse af kreditvurderingen af Amagerbanken. Ministeriet skriver, at det må henvise til Finansiel Stabilitet, »idet ministeriet ikke er i besiddelse af disse dokumenter«.

Den oplysning overrumpler Caspar Rose, der er professor i international ledelse og økonomi på Copenhagen Business School. Han siger til B.T.: »Det burde være en selvfølge, at de læser sådan et dokument. Jeg forstår det simpelthen ikke.«

Politikere på Christiansborg er forargede og forlanger svar fra den ansvarlige minister.

Og som om han ikke havde problemer nok i forvejen, er denne ansvarlige minister faktisk nu SF’s Ole Sohn.

Muligvis for at afspejle udviklingen i antallet af skandalesager har ministeriet i forbindelse med Sohns ankomst taget ’vækst’ ind i sit navn, således at den plagede Sohn kan kalde sig ’erhvervs- og vækstminister’.

Til B.T. bedyrer Ole Sohn, at alt er gået efter bogen, og at hans ministerium slet ikke havde behøvet at se kreditvurderingen. Søde Ole Sohn: Har du ikke nok i dine egne forklaringsproblemer? Behøver du virkelig at tage Brian Mikkelsens på dig?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Her er vi på rette vej. Vurderer O.Sohn laget på hans ministerjob og ikke 20 års velkendt viden, som vælgere har taget stilling til i en menneske alder.

" Ikke bare er den nuværende regering leveringsdygtig i regeringsskandaler. Den forrige er det også".

Det er et groft manipulerende udsagn der har til hensigt at miskriditere den nuværende regering der kun lige er tiltrådt, og som allerede har præsteret nogle meget flotte politiske resultater.

Jeg har set allerhøjst set nogle ret almindelige menneskelige fejl, hos et par den nuværende regerings medlemmer, men disse har nok så væsentligt, absolut intet har at gøre med deres embedsførelse. Forleden var det såmænd erhversministeren Ole Sohn der blev lynchet offentligt i lederen af chefredaktøren i nærværende blad, uagtet at den historie primært er af historisk interesse, og intet har med regeringen eller hans ministergerning at gøre.

Den tidligere VKO regering var derimod selve essensen af dårlig og inkompetent embedsførelse, - ikke bare af en enkelt minister, men af alle i regeringen hvor det var en ærefuld pligt at dække over hinandes ulovligheder og kammerateri.

At et såkaldt seriøst dagblad som Information fuldstændigt har mistet evnen til at skelne mellem relativt harmløse og ubetydelige menneskelige fejl på den ene side, og på den anden side bevidste lovbrud og omgåelse af en lang række love og regler, skrevne såvel som uskrevne, er i virkeligheden den største skandale af alle.

Jeg er ikke tilfreds med Informations jounalistiske niveau, som i øjeblikket ikke er til at skelne fra den borgelige og kulørte presse, hvor alt i samfundet pr automatik deles op i sort og hvid.

Dagbladet Information skulle netop være modvægten til denne tendens, og hvem som har besluttet at fravige disse for avisen tidligere vigtige principper, står foreløbigt hen i det uvisse.

En ting er dog sikkert. Læserne af Information må forlange at denne populistiske tabloid jounalistik ophører øjeblikkeligt, - det er simpelhen for ringe!

Heinrich R. Jørgensen

Erik Jensen:
"En ting er dog sikkert. Læserne af Information må forlange at denne populistiske tabloid jounalistik ophører øjeblikkeligt, - det er simpelhen for ringe!"

Det er rigeligt med muligheder i det danske medie-landskab, for at læsere kan blive fordummet, vildledt, overlæsset med plat retorik og meget mere.

I Den mindst Ringe må man forvente en stadig bestræbelse på -- i det mindste -- ikke at blive ringere

."Branding Denmark"
Pris: Knap en milliard.
Effekt: Nada
Reaktion: Nedsættelse af et udvalg,
der skulle undersøge den manglende effekt.

Brian Arthur Mikkelsen
hører til i KlogeÅgernes superliga!
Heldigvis ser det ud til,
at selv de mest stokkonservative vælgere
har lugtet lunten......bedre sent end aldrig!
Mvh.Th

Ps. Enig i @Erik Jensens skarpe betragtninger.
Op på hesten igen, kære Information! :-)

Mener Information, at enhver ny minister som udgangspunkt skal have mistillid til, hvordan embedsværket har administreret arkivet for indkomne dokumenter under den tidligere minister?

Og hvordan kan man læse et dokument som ikke findes i arkivet?

Rehling det er en ommer.

Dorte Sørensen

Ja det er noget rod. Tænk at Brian Mikkelsen bestiller en rapport og så ingen gang har overskud til at kræve at få rapporten. Det var også en udlægnings mulighed.
Derudover er det vel positivt at Ole Sohn forsøger at beskytte sit embedsværk og ikke straks giver dem skylden. Den trafik sås alt for ofte i den Blå - sorte regering Danmark har haft de sidste 10 år.

Det viser sig jo at otte ud af 10 krakkede bankers regnskaber er godkendt uden bemærkning fra revisionen. Det viser sig at hvis banken nede i regnskabet blot har antydet at banken indgår i risicikable engagementer, så kan revisionen give banken en bemærkningfri rivisionsgodkendelse - uanset banken krakker dagen efter.

At bankerne i øvrigt bruger deres revisionsselskaber til andre forretningsmæssige opgaver, giver i mange tilfælde en uhensigtsmæssig binding mellem bank og revison.

Det have været befriende hvis en Ole Sohn, som Erhvervs- og vækstminister, havde meldt ud at regeringen ville stramme kravene til regnskabernes gennemskuelighed, evt at regeringen overvejer et centralt statsejet revisionsinstitut.

Ole Sohn har været alt for ulden i sagen om penge fra Moskva og det skader hans virke som minister. Hvis bare Ole Sohn ville sige: Ja, vi modtog penge i socialismens navn, på sammen måde som højrefløjen får støtte fra erhvervslivet, punktum.

...og naturligvis skal det fremgå af journalerne i et ministerie, hvis der er rekvireret og betalt for en særlig undersøgelse.