Læsetid: 2 min.

Bred kritik af Ligestillingsudvalg

Folketingets nyoprettede Ligestillingsudvalg skal kun tage sig af køn og ikke af spørgsmål om diskrimination på hverken etniske eller seksualitetsrelaterede spørgsmål. Det vil et bredt flertal ændre
24. november 2011

At Folketinget omsider har fået et egentligt Ligestillingsudvalg er et kæmpe fremskridt — men der er plads til forbedring. Sådan lyder det fra et bredt politisk flertal. Udvalget skal nemlig kun beskæftige sig med ligestillingen mellem køn og ikke taget stilling til diskrimination i spørgsmål om etnicitet eller seksuelle præferencer.

»Det er en meget konservativ tilgang til ligestilling kun at se på køn. I min optik er ligestillingsbegrebet også omfattet af etnicitet og seksualitet, så udvalgets område burde udvides,« siger SF’s ordfører Özlem Cekic. Samme toner lyder fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

»Det er et problem, at området er så snævert, at det kun omhandler mænd og kvinder. Nu skal vi se, hvordan udvalget fungerer og så må vi tage spørgsmålet om en udvidelse op,« siger ligestillingsordføreren.

Venstres Fatma Øktem anfører, at udvalget følger ministeriets ressort.

»Vi har flader, hvor vi berører andre områder — det kan ikke undgås. Men jeg har svært ved at se, hvordan man kan udvide udvalgets arbejde, for det bliver svært at afgrænse,« siger hun.

Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti ser gerne, at udvalget kan tage spørgsmål op, som ikke kun handler om køn.

Næstformand positiv

»Hvis der er ligestillingsspørgsmål, som eksempelvis handler om indvandrere, så skal det selvfølgelig også tages op. Når vi drøfter homoseksuelle og vielser ligger det i Kirkeudvalget, men jeg bliver da også spurgt til det, og jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke også skal kunne forholde os til den slags i Ligestillingsudvalget,« siger hun og påpeger endvidere et emne som prostitution, som udover at have sociale aspekter også bør være et område, som det nye udvalg bør kunne arbejde med.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff betoner, at kønsdiskussionen er »et kæmpestort område«.

»Men for min skyld kan udvalget sagtens også behandle både etnisk og seksuel ligestilling,« siger han.

Hvis et bredt flertal i Folketinget ønsker at udvide et udvalgs arbejdsområde skal det godkendes i Udvalget for Forretningsorden, hvor Folketingets ledelse — præsidiet — er repræsenteret, lyder det fra Folketingets næstformand fra SF Holger K. Nielsen.

Han ser positivt på ønskerne: »Det lyder meget fornuftigt, og hvis der er bred enighed om det, vil jeg støtte en udvidelse af området,« siger han.

Præsidiets radikale næstformand, Marianne Jelved, tvivler dog på, at det kan lade sig gøre at udvide udvalgets arbejde, fordi det er knyttet til ligestillingsministerens område.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Var det ikke Özlem Cekic, som ikke kunne give hånd til em mand?

Og er det ikke smart at vente med at dryfte ligestilling, til kvinderne fra det farmøse hotel, har set sig i stand til at være lige med os andre og Özlem Cekic og andre med samme problematik har fået ligestillet sig nok til at give hånd til en mand?

Eller hvordan har man tænkt sig at ligestille kvinderne som kæver særstilling?