Baggrund
Læsetid: 3 min.

Camerons ’Store Samfund’ lider

Den konservativt ledede regering i Storbritannien vil udskifte ’Stor Regering’ med ’Det Store Samfund’, hvor den enkelte tager større medansvar. Men nedskæringer truer projektet
Indland
30. november 2011

Den britiske premierminister, David Cameron, har gjort det til en topprioritet at gennemtvinge en ’kulturforandring’ i landet og skabe et samfund, hvor befolkningen ikke altid forventer, at regeringen løser dens problemer, men i stedet føler sig »både fri og magtfuld nok til at hjælpe sig selv og sine egne lokalsamfund«.

Han vil — siger han — gøre op med ideen om ’Stor Regering’ og erstatte den med ’Det Store Samfund’, hvor især den frivillige sektor skal spille en nøglerolle i leveringen af de offentlige ydelser.

»’Det Store Samfund’ er ideen om, at man skubber magten og ansvaret ned på lokalniveau, hvor man forventer, at lokalsamfundet tager ansvar for de lokale værdier og leverer de lokale serviceydelser,« forklarer Angus McCabe, seniorforsker på Den Tredje Sektor Forsknings Centeret ved University of Birmingham til Information. Imidlertid har Cameron-regeringen måttet sande, at forventningen om, at den frivillige sektor og lokalsamfundene i stigende grad overtager ansvaret for lokale kriseramte offentlige servicer som biblioteker, svømmehaller og omsorgsydelser på skoler og plejehjem, ikke går så glat som håbet. Problemet er især — påpeger de frivillige organisationers interesseorganisation, Acevo — at nedskæringer som følge af den økonomiske krise har betydet, at en tredjedel af deres medlemmer meddeler, at dens tilskud er blevet beskåret med 20 procent eller mere.

McCabe bekræfter, at han indtil videre »ikke har fundet en stor appetit blandt de mindre frivillige grupper for at overtage leveringen af serviceydelser«.

»I øjeblikket følger der ikke penge med,« forklarer han og påpeger, at det af samme grund betyder, at hele ideen om ’Det Store Samfund’ anses som værende ’forbundet med nedskæringerne’.

Især Labour har beskyldt den konservativt ledede regering for at have ideologiske motiver og i virkeligheden blot ønsker at gøre staten mindre.

Civilsamfundet lever

Imidlertid påpeger McCabe, at ’Det Store Samfund’ allerede lever i bedste velgående i Storbritannien — de frivillige har bare ikke lyst til at påtage sig ansvaret for at bestyre skoler og plejehjem.

»Civil deltagelse i Storbritannien er ikke på tilbagetog. Deltagelse kan måles på forskellige måder: gennem organisatorisk vækst, den frivillige sektors totale indkomst eller individuel involvering. Alle disse mål viser, at den civile deltagelse er levende,« slår forskere fra University of Birmingham fast i rapporten ’Det Store Samfund: Civil deltagelse og staten i det moderne Storbritannien’.

Problemet er, uddyber McCabe, at Cameron-regeringen har misforstået, hvad der får befolkningen til at deltage i frivilligt arbejde.

»Den filosofiske brist ved ideen er, at regeringen ikke har forstået, hvorfor folk engagerer sig. De gør det, fordi det er sjovt, eller fordi de ser en fordel ved det. Men der er ikke noget sjovt ved at bestyre en skole,« forklarer han.

Samme kritik lyder fra professor i social politik og udvikling fra London School of Economics David Lewis.

»Pointen med den frivillige sektor, eller civilsamfundet, er, at det er et ikke-instrueret rum, inden for hvilken mennesker organiserer dem selv i efterstræbelsen af både egne og bredere offentlige interesserer. De fleste mennesker ønsker at benytte sportscentre eller biblioteker, ikke at bestyre dem. Da det Nationale Sundhedssystem blev oprettet i 1945, var det fordi datidens Store Samfund — det forskelligartede og brogede mønster af private og frivillige sundhedsudbydere — blev bedømt som værende håbløst utilstrækkeligt i forhold til at opfylde befolkningens behov,« skriver han i et blogindlæg på universitetets hjemmeside.

Regeringen har da også erkendt, at der vil være behov for at give frivilligheden et skub. Det skub er kommet i form af yderligere 40 mio. pund i støtte til den frivillige sektor, samt ordninger, der gør det lettere for folk at donere penge. Et andet tiltag er en 10 mio. pund Social Action Fund, der skal støtte frivillige tiltage rundt om i landet. Penge er dog ikke hele løsningen, og Angus McCabe forventer, at resultatet vil være broget.

»Der er store spørgsmål omkring lighed. Hvis vi ser på London, så vil der være en større chance for, at lokale i Hamstead vil overtage lokale servicer end i Hackney, hvor de ikke har ressourcerne til det,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her