Læsetid: 6 min.

Hvem må sidde i feminismens parnas?

Kampen om KVINFO's berettigelse ruller for tiden. Kritikere hævder, at centret lukker døren for borgerlige og anderledes tænkende. Men Kvinfo er skabt for at forandre verden, ikke for at fastholde gamle kønsroller, lyder svaret
Feminister i en nøgendemonstration, der skal symbolisere, at kvinder er 'afklædte i det patriarkalske samfund'. Det er kvinder fra kunstnergruppen Who's the Vampire, der i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, ville de sætte fokus på lønulighed mellem kønnene, ved at vandre nøgne ind i Arbejdsmarkedsstyrelsen i København.

Feminister i en nøgendemonstration, der skal symbolisere, at kvinder er 'afklædte i det patriarkalske samfund'. Det er kvinder fra kunstnergruppen Who's the Vampire, der i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts, ville de sætte fokus på lønulighed mellem kønnene, ved at vandre nøgne ind i Arbejdsmarkedsstyrelsen i København.

Kristine Kiilerich

4. november 2011

De vedstår det tit og gerne, de borgerlige feminister. Landets eneste videnscenter for køn og ligestilling, KVINFO, er også den klogeste og mest kompetente aktør på området.

Men det freder den ikke, og fra tid til anden blusser stridighederne op mellem ligestillingscentret og en skare af 'blå' feminister, der også kræver anerkendelse.

Senest bar den anonyme satireblogger Bitterfissen Bethany ved til bålet, da hun kaldte den borgerlige feminist og Berlingske-blogger Anne Sophia Hermansen for »meningsfissen«.

Herefter tog konflikten fart, da KVINFOs direktør, Elisabeth Møller Jensen, kortvarigt linkede til teksten på sin Facebook-profil til stor forargelse for de borgerlige debattører.

Herefter har de blå feminister i harmdirrende tonefald kritiseret, at en forskningsinstitution med skattepenge i ryggen henter støtte fra en anonym blogger til at more sig på bekostning af andre.

Men denne harme trækker blot veksler på et andet og vigtigere spørgsmål: Om man som ligestillingsinstitution med 30 millioner af statens kroner i ryggen har førsteret til at definere, hvad der er bedst for kvinder?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Har man fulgt blot lidt med i de såkaldt "blå feministers" skrigerier.. undskyld... skriverier, så er de lige så blå, som blå skimmelost. Groft sagt er de mere interesseret i, at fremme deres eget behov for selvpromovering i karrierefremmelsens navn. Og når nogle af dem så blogger om reality-tv set fra navlehøjde i sofaen, bliver det først rigtigt svært, at bevare respekten for disse, og at tage dem seriøst er regulært op ad bakke.

Med tiden får nogle af dem nok en bestyrtelsespost eller to...

Der er vist så som så med "queer-teoretikere i KVINFO", som der står i artiklen. Dertil står KVINFO nok lidt for fast på forskelle imellem kønnene, jvf. deres endeløse tilsvining af mænd der køber sex, og deres dybe tavshed og ligegyldighed overfor kvinder der gør ditto.

Elisabeth Møller Jensen..? Nå jo, det var jo hende, der godtede sig over Jørgen Leths prostata-cancer. Hvad vil de blå feminister dog i hendes selskab?

Inger Sundsvald

Jeg forstår ikke rigtigt, hvad disse borgerlige kvinder vil have, at KVINFO gør for dem? Hvad er det de vil have hjælp til i forhold til CEPOS? Forestiller de sig, at der skal komme nogen fra KVINFO og fortælle liberalisterne om kønsroller og ligestilling?

Hvis de borgerlige feminister egentlig ikke mener, at der er ulige forhold, at det er nødvendigt at være søstersolidarisk med hjemmehjælperen og kassedamen, at prostitution skal være lovlig og har alle mulige andre holdninger, der ikke er på dagsordenen hos KVINFO, hvorfor i alverden skulle KVINFO så bringe sådan nogle havkatte ind i hyttefadet?

Der er ikke andre kvinder, der får så megen taletid i medierne som veluddannede borgerlige kvinder.
Altså - jeg ville da heller ikke forlange, at Netto skal have et vist antal reklamer for Brugsen i deres reklamemateriale, når det nu udsendes til alle forbrugere.

Skal det være lovligt at købe sex?
Annette Rix har sandelig gode argumenter for et nej. Men det gør ikke noget indtryk.
http://go.tv2.dk/morgentv/id-45129478.html

@Inger Sundsvald,
Jeg tror du har givet et forkert link. Hele dette indslage handler jo om Joakim B. Olsens kvalme over jule-hjælp til fattige.

Hele problemstillingen med kvinfo er at deres mål hovedsagligt er berammet indenfor kvindens ret og skyldighed at være som manden i mandens verden.
Og det kan da heller ikke undre når man ser hvem som betaler og dermed sætter betingelserne for kvinfos leveduelighed.

Det flotte består i, at få kvinder til at tro det er et mål i livet uden at falde ned af stolen i latterkramper.
Et andet mål er for os mænd at få kvinderne til at smide tøjet, så vi kan falde ned af stole i latterkramper over deres tankeløshed.

Jeg vil mene enhvers frihed og naturligvis også kvindens, udspringer sig fra den grad de kan føre selvstændig energi- & pengepolitik. Er du i lommen på en række politiske mandelige idealer, så er du i risikozonen for at blive et talerør får disse idealer, jvf. kvinfo.

Derudover er jeg vanligvis enig med Sundsvald.

Inger Sundsvald

Nu ved jeg ikke så meget om KVINFO’s organisation, andet end det der står om at de får noget statsstøtte. Jeg ved derfor heller ikke hvad det er for mandlige idealer der er tale om. Ydermere er jeg ikke altid enig med Elisabeth Møller Jensen. F.eks. synes jeg ikke at det er en god idé at give en økonomisk belønning, når et universitet ansætter en kvindelig professor. De burde bare sige at der skal være så og så stor en procentdel. Men selvfølgelig er jeg overvejende enig med hende.

John Maestro

"De har fået afmaskuliniseret alt, alt for mange mænd, som nu går rundt og ikke ved hvilken rolle de egentlig skal spille."

Den udbredte tese om, at mændene er afmaskuliniserede, er, i mine øjne, helt forkert. Til gengæld er de mænd, som i forvejen ikke har mange nosser, blot trukket mere frem i offentligheden, mens dem med nosser, nærmest er røget i kategorien "hulemænd" og bliver negligeret. Den snak er så sort/hvid, som den kan blive.

Inger Sundsvald

Det kan jo godt være lidt morsomt at forestille sig, at mænd lige siden Brandes tid har disponeret helt forkert. I iveren efter at få sex uden at skulle hænge på hele baduljen med røvballegardiner og pyntepuder gik de ind for kvindernes frigørelse, stemmeret, uddannelse, p-piller m.v., og resultatet er, at magten helt er gledet dem af hænde. Det har i den grad givet bagslag. He-he ;-)

Andreas Trägårdh

Det er en myte at verden er en mandeverden og at det altid har været sådan. - Hvorfor tror I egentlig på alt det geil? Hvad får I ud af det?

Andreas Trägårdh

Hvorfor fornægter I egentlig at se realiteterne i øjnene?
kVINFO, Blå pigespejedere og debatører - I er kun robotter der drømmer!

Grethe Preisler

Føj, hvor er du altså ond, Inger! : o )

Det er da synd for den stakkels "afmaskuliniserede" mand, at han ikke kan få lov til at sætte den hjemlige dagsordenen suverænt, nu hvor han omsider er sluppet for at være alene om at tjene alle pengene til familiens underhold.

Det var der, så vidt jeg erindrer, også en del mænd, der ikke kunne i de gode gamle dage, hvor mænd var forsørgere, og deres koner var hjemmegående. Men det snakkede de ikke så højt om, for så blev de da først til grin for deres kønsfæller. "Tøfffelhelte, øv bøv bøv!"

Som min far sagde om en af sine kolleger: Hjemme hos Hansens er det ham, der bestemmer, hvor skabet skal stå. Når konen har vist ham, hvor han vil have det stående, så flytter han det derhen."

@Inger Sundsvald,
jeg forstaar aerlig talt ikke hvad dit problem er. Jeg kommenterer foelgende citat fra artiklen "Hos den borgerligt feministiske blog Damefrokosten går de ikke efter at sidde på skødet af 1970’er-feminister og queer-teoretikere i KVINFO.".

Derefter putter du et link ind, som naar man aabner det, handler om Joakim B Olsen irrellevante synspunkter vedr. jule-hjaelp.

Da jeg saa skriver at jeg tror at du har postet et forkert link, saa skriver du "Hvorfor ævler du så om “queer-teoretikere i KVINFO”.".

I dette tilfaelde fatter jeg ganske enkelt ikke hvad du mener. Har du overhovedet laest artiklen, eller skaelder du bare pr automatik folk ud?

Inger Sundsvald

Niels G Madsen
Måske skal du selv finde linket: "Skal det være lovligt at købe sex".

Linket er stadig:
Http://go.tv2.dk/morgentv/id-45129478.html

Hvis tv2 bytter rundt på linkene, så er det nok en fejl. Men kig selv efter det rigtige, hvis det ikke er for svært.

Ok Inger, jeg vil proeve at finde det rigtige link, nu hvor du ikke selv var istand til det. Men jeg syntes aerlig talt ikke at der var nogen grund til at vaere uforskammet over for mig bare fordi du er uenig med mig.

Det er ok. Jeg kan selv vaere lidt rethaverisk nu og da. Jeg kan ikke se hele indslaget lige nu da jeg er paa mobil tlf. og i byen, men jeg goer det i morgen, og vil proeve at forholde mig rationelt til det. :-)
Hilsen Niels

Majbritt Nielsen

John Maestro
Jeg ved ski ikke lige hvor feministerne har sejret af helved til.
Der er ikke engang lige løn for lige arbejde.
Så hvor er den?

Og hvis min mand i ramme alvor talte ned til mig på den måde der.
Så kan jeg bare sige, Der er andre fisk i havet. Jeg er smuttet. Hai, hai... ;) ;) ;)

Niels-Holger Nielsen

Man kan heldigvis godt støtte kampen for lighed mellem kønnene, herunder især ligelønskampen, uden at være feminist.

Michelle Poulsen

Det er noget dybt modsatrettet i at være liberal og feminist, og jeg har en stærk skepsis overfor kvinder, som f.eks. mange af vore tidligere liberale, kvindelige ministre, som taler om ligestilling, men handler undertrykkende. Det er en meget farlig cocktail, da vi endnu ikke er vant til at kalde kvinder for kvindeundertrykkende, og derfor er det svært at kritisere dem. KVINFO skal være med til at udfordre denne nye trussel mod ligestillingen, ved at være invitere disse elementer ind i en debat, og knuse dem med de gode argumenter.

Michelle Poulsen

@ Gustav Jensen

Ja, det mener jeg faktisk. Og jeg tror egentligt også jeg ville trives meget bedre i Sovjet end i vores kapitalistiske verden, så måske jeg skulle købe mig en flybillet til Nordkorea. Så slipper jeg da i hvert fald for blå egotrippende skrigehalse og deres små indignerede hankøtere ;-)

"Feminister i en nøgendemonstration, der skal symbolisere, at kvinder er 'afklædte i det patriarkalske samfund'."

Hvad betyder det overhovedet?

Afklædt i bogstavelig forstand, f,eks, i reklamer og medier?

Eller noget helt andet?

/O

Elisabeth Møller Jensen skrev på sin facebook væg:

"Tro mig. Vi er så gode til at bruge skatteydernes penge, at du tror det er løgn.
Den private sektor skal være god til at tjene penge. Den offentlige god til at bruge penge.
Og KVINFO er helt usædvanlig god til at skabe value for money."

Andreas Trägårdh

Så længe I forestiller jer at den biologiske forplantning er en personlig identitet, vil ligestilling være det i forpurer, som den uopnåelige myte den er.

Andreas Trägårdh

For at opnå ligestilling må vi opgive alle vores forskellige identiteter og hele samfundet helt og aldeles, for det er samfundet der vokser ud af konfligt, som har skabt alle de mange forskellige identiteter der netop kan opfattes som ulige. Bekæmber vi tendenser, som f.eks. uligheder i et samfund støtter vi samtidig det selv samme samfundet, det giver ikke mening.

Andreas Trägårdh

Ligestilling er det du skal tillade dig selv, ved at opgive alle identiteter og traditioner, alle holdninger, stimulanser og behov, på bålet med alle krykkerne

Andreas Trägårdh

Det sværreste ved at opnå ligestilling, er dens ubegrundethed. Ligestilling kun kan opnåes årsagsløst og dvs. helt uden anledning.

Hvis du har en grund til dette, er der tale om et skifte, og du er, ligsom politikerne og feministerne ikke længere intresseret i ligestilling.

Marianne Mandoe

Det er vist gået mange helt hen over hovedet at KVINFO er en forskningsinstitution.

Så vidt jeg erindrer så kræves der visse kvalifikationer, ud over at kalde sig selv "liberal feminist" for at blive medlem af en forskningsinstitution.

Formelle kvalifikationer er en af de vigtigste.

Så jeg forstår ikke rigtigt hvad det er de "liberale feminister" brokker sig over.
Hvis det var så vigtigt for dem at blive en del af KVINFO så kunne de jo erhverve sig de kvalifikationer der kræves.

Er det ikke det Liberalister kræver af alle andre i liberalismens hellige navn?

Lise Østerberg Bahr

OG de samme der tillades de videnskabelige studieinstitutionspladser, samt -do legater/fondsmidler m.v. -

Hænderne der "beredvilligt" deler ud af disse goder, sidder jo på de samme personer der sidder i betydningsfulde i bestyrelser og på andre poster i Elitens Magtparadis - hvor menigmand frk. Jensen og Fru Hansens datter eller søn ingen normal (til)gang har !

Jeg tror udelukkende modstanden mod KVINFO består i ,at de ikke er saglige og bygger deres viden på forskning, men kun på politiske holdninger.
Med andre ord - spild af penge.

Marianne Mandoe

@ Lise

Så vidt jeg ved er der endnu ikke blevet født nogen med en uddannelese i enten kønsforskning eller sociologi endnu.

Ikke at jeg siger at det aldrig kan ske. Hvem ved hvad gen-forskning kan føre til.
Men indtil da så synes jeg de "liberale feminister" skal lever præcist det de præker.
Nemlig at har man den rigtige uddannelse (hvilket jeg ikke har set nogen af dem have) så kan man hvad man vil.
Har man IKKE den rigtige uddannelse.... så må man bare finde sig i hvad verden byder en.

Lise Østerberg Bahr

@Marienne Mandoe.

Du misfortolker - orddrejer meningen:

AD genforskning; skal vi nok regne med at alt vil kunne komme til at ske engang, hvis vi ikke alle råber vagt i gevær - jo der har du nok (desværre) ret !

MEN retur til problematiseringen:
og ad. min TOLKNING af problemstillingen:

Jeg har udtrykt mig BILLEDLIGT - og disse SØLVskeer i en nyfødts mund, er jo ikke noget babyer reelt har i munden når de fødes, det ved enhver vel - der har set en nyfødt, og kæret sig om dem. Men ORDET har betydning - Det er vel velkendt, at ELITEN der føder deres børn; jo har meget lettere ved at komme IGENNEM til de gode uddannelser, (nogle - ja jeg kender selv nogle af disse) - skal sparkes af familien eller ´"hjælpes" til disse gode uddannelser, så de ender i de gode jobs, de gode bestyrelsesposter etc. - ELITEN ved jo - om nogen - hvem nu står for tur til disse "god post" - i hvert fald bedre end frk. Hansen - der kommer fra den 2-værelses med hjemmegående mor/ ledig mor - og eller deleværelse med bror ! (der er en årsag til deres daglige tilværelse) ! UDDANNELSE !

ENIG ??

Marianne Mandoe

@ Lise

Jeg tror ikke du forstår min pointe.

De "liberalistiske feminister" påstår de er meget selv-drevne og kan hvad de vil.
Men de vil samtidig lukkes ind i en forskningsinstitution uden at have de rette kvalifikationer. Netop fordi de er kvinder og "liberale feminister". Altså have særstilling fordi de er "liberalistiske feminister", ikke fordi de har kvalifikationerne.

Men samtidig taler de for at kvinder IKKE skal have særstilling og skal have kvalifikationerne til at gøre alt muligt andet.

Jeg kan lugte hykleriet helt til Brussels.

Lise Østerberg Bahr

@Marianne Mandoe:

Underforstået:

Det er nok også kun få få forundt, at komme med i /deltaeg i denne og andre "Elite-Foreninger" som KVIDFO jo er - og do. gør sig jo også gældende i andre lande) !

Lise Østerberg Bahr

Marianne Mandoe:

Du har sat mit navn på en kommentar hvor JEG ikke hører til:

Forhold dig til MINe kommentar(er) og lad være med at MIXE div. "kommentaristers" kommentarer med min - TAK

Kommentar-ORDET VAR U D D A N N E L S E ::::

Sider