Læsetid: 1 min.

Ivar Nørgaard er død

Idealistisk, pragmatisk S-minister blev 89 år
Idealistisk, pragmatisk  S-minister blev 89 år
5. november 2011

Der lå noget af en pointe i, at statsminister Jens Otto Krag fik udnævnt Ivar Nørgaard til minister for europæiske markedsanliggender. Derved blev Nørgaard manden, der sammen med Krag godt otte måneder før den ratificerende folkeafstemning i 1972 signerede Danmarks optagelsespapirer til Fællesmarkedet.

Eftersom Nørgaard var skeptikeren i den duo, tilgodeså Krag dermed modstanderne i partiet, samtidig med at han klart forpligtede sin markedsminister på sagen. Det har de sikkert begge moret sig over. Nørgaard, hvis slagfærdighed var lige så hurtig og præcis som hans præstationer ved bordtennisbordet i Christiansborgs kælder, hvor han tævede dusinvis af modstandere til at give omgange, døbte tidligt de dengang nidkære EF-tilhængere i Venstre: flommeeuropæere. Selv var Nør- gaard idealistisk pragmatiker og alt andet end fanatisk. Et sjældent intelligent menneske, hvis faglige dygtighed vakte respekt både blandt politiske modstandere og journalister.

Nørgaard var søn af den livslange socialdemokratiske sognerådsformand i Lyngby og blev tæt og naturligt knyttet til sit parti. Lighed og retfærd lå ham stærkt på sinde. Som ung var Nørgaard medstifter af Frit Forum og bekendte sig dermed til partiets venstrefløj. To år efter i 1947 blev han cand.polit. Siden ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, forstander for Esbjerg Højskole og chefredaktør for partiavisen Aktuelt. Kort sagt en karriere efter partibogen, som siden bekræftedes af næsten 30 års medlemskab af Folketinget 1966-94 og kronedes af flere ministerposter 1965-82 på det økonomiske område under både Krag og Anker Jørgensen.

Ivar Nørgaard var også en meget vittig og charmerende mand. Med sin let tilbagelænede lattermilde, sprogligt stringente attitude, tolkede nogle denne adfærd som arrogant. Det var Nørgaard ikke. Han var et venligt og hjælpsomt menneske, der bare havde svært ved ikke at se komikken. Det hårdtpumpede var ikke hans stil. Ej heller magten når magten markerede sig for tydeligt, hvilket af og til bragte ham på halvdårlig fod med de mere hårdtslående og direkte i det dengang store parti.

Ivar Nørgaard var et smukt eksempel på den gode tillidsmand. Han blev 89 år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mathine Lotus Rasmussen

En af de ægte Socialdemokrater. Der er meget få tilbage, og ingen af dem sidder i regeringen.
Synd og skam.

Æret være dit minde, Ivar.