Nyhed
Læsetid: 2 min.

Klimaminister åbner for norsk investeringsmodel i Nordsøen

Fremover kan den danske stat være med til at udvikle teknologi i Nordsøen i stedet for at overlade hele olieudvindingen til Mærsk og de øvrige olieselskaber i DUC, mener Martin Lidegaard
Indland
18. november 2011

Olieboringerne i danske Nordsø har indtil nu været overladt til private aktører. Men det kan der blive lavet om på fra næste år, siger klima- og energiminister Martin Lidegaard op til det eftersyn af Nordsøaftalen, som han netop har annonceret.

Han lægger nu op til muligheden for at indføre en model som den norske, hvor staten i samarbejde med Mærsk og de øvrige olieselskaber investerer i nye teknologier til at øge udvindingen.

»Når vi nedsætter det her udvalg, er det netop også for at kigge på, hvad der er af muligheder og erfaringer fra andre lande, og om vi kan udvikle nye ideer. Vi synes, det giver rigtig god mening at overveje den norske model som mulighed, og derfor er vi glade for, at også A.P. Møller har sagt, at de gerne vil medvirke til at trække erfaringer ind fra den store verden,« siger Martin Lidegaard.

Den norske model går ud på, at olieselskaberne kan få skatten refunderet, hvis de til gengæld investerer pengene i udviklingen af nye udvindingsteknologier.

»For hver procent, man formår at hive op, ligger der et stort milliardbeløb, som staten får. Så kunsten nu er at få udvindingsgraden op, og det er nu, der skal investeres i ny teknologi. Og kan vi på en eller anden måde tilskynde til og i fællesskab få en større indvinding, skal vi gøre det ved at finde nogle modeller, som både A.P Møller og den danske stat har en interesse i,« siger ministeren.

Efterlyser norsk model

Selv om oliebeskatningen i Norge er noget større end i Danmark, påpeger iagttagere, at de norske selskabers incitament til at investere i olieudvinding ikke nødvendigvis bliver mindre af den grund. For til gengæld kan de norske olieselskaber få skatten refunderet ved at investere pengene.

Mange danske aktører længe har efterlyst at indføre den norske model i Danmark. Senest i går var flere både private og statslige olieinteressenter ude i medierne og efterlyse netop det:

»Det er interessant for olieselskaber at investere i Norge, selv om skatten er på 78 procent, fordi man har mulighed for at få refunderet skatten, hvis man investerer pengene i ny efterforskning. På den måde er staten en aktiv medspiller i Norge, der tager en del af risikoen, fordi man som selskab kan få tilbagebetalt sine efterforskningsomkostninger. Og det er en model, man burde overveje i Danmark, hvis man gerne vil tiltrække investeringer,« sagde Charlotte Dohm, der er partner i PwC, som rådgiver om oliebeskatning, i går til Berlingske Tidende.

Martin Lidegaards nye udmelding til Information får da også en positiv modtagelse hos olieselskabernes brancheorganisation i Danmark.

»Jeg synes, det lyder som en rigtig god idé, at man prøver at skabe en kontraktmodel, der rummer et incitament til at investere i at opnå en højere udnyttelsesgrad i Nordsøen,« siger direktør i Energi- og olieforum Peter Stigsgaard.

»Der ligger et stort potentiale i at øge udnyttelsesgraden med forskellige teknikker, og det ville være oplagt, at den danske stat lader sig inspirere af den norske model. Dermed opnår man en deling af gevinsten mellem staten, det vil sige samfundets kasse, og så de virksomheder, der vil investere derude. Så jeg kan kun støtte klimaministeren i de tanker,« siger han.Konklusionerne af regeringens ’serviceeftersyn’ af Nordsø-aftalen ventes at ligge klar i august 2012.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Man kan så håbe på, når alt olien er hentet op i en vis fart, at der ikke er behov for fossile energikilder.

Jan Christensen

staten bør ikke investere i udvinding af fossile brændstoffer. Stop olieudvindingen i Nordsøen eller brandskat de virksomheder der gør det, brug pengene til at forske i udvikling af vedvarende energi

2017 er sidste udkald ifølge IEA til at handle på klimaforandringerne. Samtidig har vi så nu en minister for en såkaldt grøn regering, som plæderer for incitament til at hive olien op i høj fart og give incitament til at gøre det endnu hurtigere end dét.

Jojo, det skal skam nok lykkes.

Hvilken gevinst er der i at give dem 0 skat? Altså jeg er sikker på olieselskaberne er tilfredse.

Der er ingen garanti for det giver afkast, tværtimod.

Er der eksempler fra Norge? Eller drømmer de radikale igen.