Læsetid: 3 min.

Politiet har fredet klinik for illegale indvandrere

Københavns Politi har ikke fundet udlændinge med ulovligt ophold i Sundhedsklinikken for illegale indvandrere. DF kræver handling fra justitsministeren, mens lederen af klinikken betoner, at ro og tillid er afgørende for at kunne behandle de syge
Der kommer cirka 7-8 patienter i de dage, hvor Sundhedsklinikken har åbent i tre timer. Og det kan dreje sig om alt fra infektioner i hals, ører og næse, formodede blodpropper, tuberkulose, blodmangel, grimme skinnebenssår og faldulykker, fortæller leder Vibeke Lenskjold.

Der kommer cirka 7-8 patienter i de dage, hvor Sundhedsklinikken har åbent i tre timer. Og det kan dreje sig om alt fra infektioner i hals, ører og næse, formodede blodpropper, tuberkulose, blodmangel, grimme skinnebenssår og faldulykker, fortæller leder Vibeke Lenskjold.

Helga C. Theilgaard

29. november 2011

Til trods for, at en sundhedsklinik baseret på frivillig arbejdskraft siden august har behandlet indvandrere med illegalt ophold i Danmark, har Københavns Politi »ikke konstateret udlændinge med ulovligt ophold i forbindelse med lægeklinikken.« Det fremgår af et svar fra justitsminister Morten Bødskov (S) til Folketingets Integrationsudvalg.

Og det får nu Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, til at lægge pres på regeringen.

»Det er utilfredsstillende, at der tilsyneladende ikke har været en større indsats i forbindelse med den pågældende lægeklinik,« siger DF-ordføreren og tilføjer:

»Enten har man ikke prioriteret det, eller også er der ingen, der benytter klinikken.«

Velbegrundede besøg

Ifølge Vibeke Lenskjold, der er daglig leder af sundhedsklinikken, er der nok at se til.

»Ja, jeg ved ikke, om jeg skal sige heldigvis, men der er behov for klinikken. Vi har i snit 7-8 patienter i de to dage, hvor vi har åbent i tre timer,« siger Vibeke Lenskjold, der er projektmedarbejder hos Røde Kors, som driver klinikken sammen med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp.

Og Vibeke Lenskjold betoner, at henvendelserne er velbegrundede:

»Det er ikke bare folk, der har lidt ondt, men alt fra infektioner i hals, ører og næse, formodede blodpropper, tuberkulose, blodmangel, grimme skinnebenssår og faldulykker. Det meste kan vi klare på klinikken, men andet må vi sende videre til specialister, som er en del af frivillige-netværket,« siger hun. Netværket tæller ifølge lederen op mod 100 personer heriblandt læger, jordemødre, sygeplejersker og tolke samt specialister inde for forskellige lægefaglige områder.

»Og der er mennesker på venteliste, som gerne vil hjælpe til. Det viser, at folk synes, at det er rimeligt, at alle kan få ret til at blive tilset af en læge,« siger Vibeke Lenskjold.

Af svaret fra justitsministeren fremgår det ligeledes, at Københavns Politi er ’meget opmærksom på, om udlændinge uden lovligt ophold befinder sig på bestemte lokaliteter’.

»Den konkrete håndtering i forhold til den pågældende lægeklinik vurderes løbende, herunder om der ud fra en politifaglig vurdering er grundlag for at iværksætte en indsats,« lyder det. Og netop den tilgang roses af formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, Poul Jaszczak, som er glad for, at politiet handler med, hvad han betegner som ’konduite’:

»De vurderer til enhver tid situationen og intervenerer ikke, når vi behandler folk. Det er jeg stolt over. I et civiliseret samfund bør der til enhver tid eksistere mulighed for at få behandling, hvis man har behov. Og at politiet respekterer det, ændrer ikke ved, at de har opgaver at løse. Og det regner jeg da også med, at de gør,« siger Poul Jaszczak og betoner, at der — set fra et lægefagligt perspektiv — aldrig er andre overvejelser end at give den bedst mulige behandling til mennesker, der har behov.

Tillid er afgørende

Og at politiet holder lav profil, når det kommer til sundhedsklinikken, bekræftes af Vibeke Lenskjold.

»Politiet kommer ikke, når vi har åbent, og det er jeg glad for. Folk har lov til at kunne komme til lægen — det er en menneskeret uanset, om man har lovligt ophold. Vi driver vores klinik stille og roligt, og det er godt for patienterne, som kan føle sig trygge. Det håber jeg fortsætter, for det er altafgørende for, at de kan blive ved med at stole på os og på, at de ikke bliver udleveret.«

Men politiets manglende indsats frustrerer Martin Henriksen, som nu retter henvendelse til sundhedsminister Astrid Krag (SF) for en redegørelse for omfanget af klinikkens arbejde. Men DF’eren er ikke tvivl om, hvor ansvaret for en politiindsats ligger: »I sidste ende er det justitsministerens ansvar. Så hvis han er enig i, at politiet skal gribe ind på steder, hvor der er illegale indvandrere, må han iværksætte en indsats.«

Morten Bødskov ønskede i går ikke at kommentere sagen. Fra Justitsministeriet oplyses det, at ministeren er bortrejst.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

- »Det er utilfredsstillende, at der tilsyneladende ikke har været en større indsats i forbindelse med den pågældende lægeklinik,« siger DF-ordføreren ...

Hvorfor hader disse mennesker i den grad humanisme og almindelig anstændighed?

»Det er utilfredsstillende, at der tilsyneladende ikke har været en større indsats i forbindelse med den pågældende lægeklinik,« siger DF-ordføreren …

Jamen, det ville da også være bedre om de blev brændt ... ja ikke politiet, men de der andre ... ville det ikke ?

Eller hvad forestiller ordføreren sig mon ?

Grethe Preisler

Ikke fordi der er meget at glæde sig over for tiden, men det er da rart, at vi har fået en justitsminister, der ikke opfatter jagten på afviste asylansøgere som ordensmagtens vigtigste opgave.

Og en regering med et (omend spinkelt) flertal bag sig, som ikke er afhængig af at lefle for DFs allermest utiltalende fikse ideer, hver gang der skal samles stemmer for den årlige finanslov.

Nyrup havde ret - stuerene blev de aldrig.

Disse frivillige folk fra sundhedsområdet gør en umådelige vigtig indsats for sundhedstilstanden her til lands og kampen for at holde smittefarlige og hidtil udryddede sygdomme ude.

Tak til Martin Henriksen, fordi han endnu en gang har understreget, hvor hjerteskærende langt han er fra begrebet næstekærlighed!

Karsten Skyum Larsen

Meget sympatisk, at Politiet ikke rigtigt kan finde illegale indvandrere på klinikken.
Politiet har sikkert også andre vigtigere opgaver at tage sig af her i juletiden.