Nyhed
Læsetid: 4 min.

Psykisk syge bliver snydt igen

Selv om samtlige de nuværende regeringspartier inden valget tordnede mod VKO's prioritering af somatiske sygdomme frem for psykiatrien, gør dagens finanslov ifølge Informations oplysninger stort set intet ved psykiatriens milliardefterslæb. De 217 millioner, der afsættes, hentes — trods løfter om det modsatte — fra satspuljen, der finansieres af samfundets svageste
/a> fra Billund, der begge er psykisk syge. Før valget stillede de nuværende regeringspartier Frank og Helle og andre psykisk syge danskere flere penge i udsigt. Men ifølge Informations oplysninger gør dagens finanslov stort set intet ved psykiatriens milliardefterslæb

/a> fra Billund, der begge er psykisk syge. Før valget stillede de nuværende regeringspartier Frank og Helle og andre psykisk syge danskere flere penge i udsigt. Men ifølge Informations oplysninger gør dagens finanslov stort set intet ved psykiatriens milliardefterslæb

Sofie Amalie Klougart

Indland
3. november 2011

Det er ikke nogen overdrivelse at skrive, at partierne under valgkampen stod i kø for at love helt nye tider for psykiatrien.

Samtlige de daværende oppositionspartier og dertil Dansk Folkeparti og Konservative dannede en for moderne, dansk politik usædvanlig bred alliance, der ikke blot ville gøre op med psykiatriens milliardefterslæb i forhold til de somatiske sygdomme de forgangne ti år, men desuden flytte psykiatrien fra satspuljebevillinger til finansloven.

Alligevel er der ifølge Dagbladet Informations oplysninger blot afsat 217 millioner nye kroner til psykiatrien, når finansminister Bjarne Corydon i dag fremlægger sin første finanslov, og samtlige kommer fra satspuljen, der finansieres af overførselsindkomsterne.

Hverken sundhedsminister Astrid Krag (SF) eller socialminister Karen Hækkerup (S) ønskede i går at kommentere oplysningerne, men de Radikales ny psykiatriordfører, Liv Holm Andersen, forklarer.

»Vi er i en økonomisk krise, og det ville være optimistisk at tro, at vi kunne inddrage ret mange nye initiativer allerede på denne finanslov, men dermed ikke være sagt, at vi ikke stadig har samme mål. Jeg tror ikke nogen i regeringen mener, det er godt nok endnu, og vi vil arbejde videre på at rette op på misforholdet mellem psykiatri og somatiske sygdomme, og jeg synes da det er positivt, at en så stor del af satspuljen går til psykiatrien,« siger hun.

Ifølge Informations oplysninger ligger der også i finanslovsteksten en hensigtserklæring om at øge midlerne, men både politikere fra begge fløje og organisationerne for sindslidende, pårørende og psykiatere har dog svært ved at glæde sig over satspuljebevillingen efter den massive opmærksomhed, psykiatrien fik op til valget.

Stor skuffelse

Alle parter kalder det lige så overraskende som skuffende.

»Hvis det ikke bliver til mere, er det faktisk uhyre skuffende. Pæne ord er jo ikke fem potter pis værd, hvis ikke der følger penge med. Og det dramatiske efterslæb på op mod to milliarder kroner i de ti år, hvor man har valgt at prioritere hjerte- og kræftsygdomme højere — og fred være med det — har altså haft barske konsekvenser,« siger generalsekretær i landets største pårørendeforening, Bedre Psykiatri, Thorstein Theilgaard, og peger på ventetider, manglende sengepladser og mangelfuld behandling, der i hans optik er en del af årsagen til, at mere end halvdelen af alle førtidspensionister i dag har en psykiatrisk diagnose.

Af samme grund kalder formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, det en dårlig undskyldning, at det skulle være fordi, man ikke har råd.

»Vi er med på, at der ikke er mange penge i kassen, men hvad med at man begyndte og kigge på, hvor meget det koster at betale overførselsindkomster til langtidssygemeldte og førtidspensionister, der faktisk kunne være blevet behandlet. Men vil de hellere fortsætte med det, så 'be my guest',« siger Jeanett Bauer: »Vi havde ellers en fornemmelse af, at vindene var begyndt at vende, og at man politisk havde forstået, at man ikke kan udbygge psykiatrien ved hjælp af satspuljemidler.«

Formand den største psykiatribrugerforening, SIND, Knud Kristensen, havde ikke forventet, at regeringen på så kort tid havde nået at forberede en færdig genoprettelsesplan, men er alligevel forundret over, hvor lidt det er blevet til: »Både regering og den nuværende opposition har meldt så klart ud, at vi havde vi forventet at se et første skridt. Det har jo aldrig været meningen, at driften af psykiatrien — som behandlingsgarantier og retspsykiatriske sengepladser — skulle være afhængig af sporadiske og tilfældige bevillinger fra satspuljen,« siger han.

Selv om den nye bevilling forventes at blive gjort permanent, så kritiseres brugen af satspuljen for at være tilfældig og groft sagt at afhænge af politikernes humør på dagen, og hvad der er på mediernes dagsorden. Derudover har det fra venstrefløjen været en ofte gentaget kritik, at man lader de svageste finansiere psykiatrien, da satspuljen finansieres ved årligt at lade overførselsindkomsterne stige lidt mindre end løndannelsen generelt.

Vigtigt for Enhedslisten

Enhedslisten lover da også, at man vil gøre sit for at få regeringen til at genoverveje sine prioriteringer, når finansloven nu skal forhandles på plads.

»Hvis det her er rigtigt, så er det alvorligt problem, for der er i den grad brug for, at psykiatrien både løftes og kommer på finansloven, og det er noget, der ligger os meget på sinde, når vi går ind til de her forhandlinger. Jeg er egentlig overrasket, for der står i regeringsgrundlaget, at man vil tage fat på det her som noget af det første, og jeg mener også, at Helle Thorning-Schmidt nævnede det i sin åbningstale,« siger Enhedslistens psykiatriordfører, Stine Brix.

Som et tegn på, hvor hurtigt tiderne kan skifte, er der også kritik fra Konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær, der indtil for få uger siden var socialminister og jævnligt fik kritik for netop ikke at prioritere psykiatrien og gøre bevillingerne permanente.

»Samfundsudviklingen betyder, at psykiatrien kommet under pres, og vi er jo mange partier, der er gået til valg på at løfte niveauet. Selvfølgelig ved jeg alt om, at det er svært at prioritere, men den ny sundhedsminister har jo sagt, at det var det første, hun ville tage fat på, og så undrer det mig, at man ikke har gjort noget ved det. Man har jo været i stand til at beslutte at f.eks. fjerne loftet over børnechecken og brugerbetaling på fertilitetsbehandling, så man har jo åbenlyst prioriteret det væk, og det undrer mig såre,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Nææ det eneste de kan finde ud af, det er afgifter på mad, således at de psykisk syge (og andre der er afhængige af overførselsindkomster) får sværere ved at klare dagen og vejen. .

Jeg gætter på, at dette kan skyldes, at regeringen har taget den tiltagende kritik af psykiatriseringen og sygeliggørelsen til sig. Umiddelbart forestiller jeg mig derfor, at der en plan med ikke at give psykiatrien et decideret finansielt løft, men derimod, at vil komme mere fokus på forebyggelse og ligeledes sker en reformering af psykiatrien, hvor de folk, der reelt ikke er psykisk syge, bliver sorteret fra og kanaliseret over i andre institutioner (såsom socialvæsenet). På den måde kan vi håbe, at psykiatrien indirekte bliver bedre bemidlet, da der i sidste ende kommer til at være flere penge til svært sindslidende igen. Bare et gæt; jeg er ikke sikker.

Det manglede da bare, at det kun skulle være resten af befolkningen der skulle røvrendes af regeringens løftebrud - ligestilling, også for de psykisk syge ...

Det er sådan en "nyhed" der kan få en tillidsfuld rød vælger til at skrive "jeg fik kaffen galt i halsen", men det gjorde jeg ikke.

Jeg resignere bare og tænker, typisk socialdemokratisk forræderi, og går videre til næste nyhed.

De/vi er jo lette ofre. Problemet bliver ikke løst , men blot flyttet til andre dele af systemet. Jeg havde tæt på ingen positive forventninger til den nyvalgte regering - men selv det her overrasker mig ikke.

Hvis ikke interesseforeninger og pårørende protesterer - så kommer til at blive sådan. Dem der kommer til at lide tør/kan ikke protestere. Beløbet kunne vel retfærdigvis tages ud af de påtænkte 800 mio der ellers skal ødsles væk på såkaldt nødhjælp til afrika - der bevist er uden effekt.

OK så, de psykisk syge bliver snydt igen, med 900 millioner ekstra ??
Inden I snakker om løftebrud, så nævn én VKO finanslov hvor psykiatri´en blev tilført en milliard. Det kan ikke være svært, I har ti at vælge imellem, hvilket år ?
dokumentation: http://www.information.dk/telegram/283967

Henrik Stæhr:

Nu bliver disse 800 mill. jo taget fra Satspuljemidlerne, altså fra andre, der også gang på gang, er blevet røvrendt af systemet.

De fodrer hunden med dens egen hale.

Henrik Stæhr:
OK så, de psykisk syge bliver snydt igen, med 900 millioner ekstra ??(HS)

Men det er da pænt af dig at bevilge 100 mill. til den gode sag.

Selv Enhedslisten har ikke det store fokus på problemerne i Psykiatrien.

Medlemsbrev fra EL om Finansloven.

Det er ingen hemmelighed, at vi havde håbet på et rent rødt flertal, bestående af S, SF og Enhedslisten. I stedet har de radikale fået stor indflydelse, og det har sat sit præg på den nye regerings grundlag. Men det gør bare vores arbejde endnu vigtigere. Finansloven skal trækkes til venstre – til gavn for miljøet, almindelige lønmodtagere, udsatte grupper, asylansøgere, studerende, vuggestue- og børnehavebørn og mange flere, der forhåbentlig skal opleve forbedringer af deres liv og velfærd.
( fra EL´s brev til medlemmerne)

Mit svar tilbage til EL.

Det er til min store forundring at I, i disse sammenhænge, altid glemmer at nævne samfundets absolut svageste, De Psykisk syge og De Udviklingshæmmede.
De bliver altid reduceret til "udsatte grupper" i sætter aldrig navn på dem, hverken i valgkamp eller her.

Man nævner ofte, bevidst, kun det som kan skabe overskrifter og som berører de bredeste masser.

For hvem faen gider at snakke om Psykisk syge og Udviklingshæmmede?

Faktisk er det Özlem Cekic fortjeneste, at der denne gang er mediefokus på de Psykisk syge.

Torben K L Jensen

Tag lige at læse den nye lov.der udkom for et par
timer siden.900 mio. på finansloven og ikke fra
satspuljen.

Måske skulle man tage debatten på de konkrete områder, i stedet for at fokusere på bevillingerne.

Med en psykisk syg teenager i familien, ved jeg om nogen hvad jeg taler om, og det er IKKE midler der mangler.

Det er heller ikke engagerede og dygtige medarbejdere.

Og det er SLET ikke bureaukrati skal jeg hilse at sige.

En veritabel hær af sagsbehandlere, en konstant skiften programmer (han fyldte 18, og så starter man naturligvis HELT forfra), for så er det ikke længere ungdomspsykiatrien. Dertil en uendelig stribe af overdragelser af andre årsager.
Møder med oftest over 6 deltagere og så videre.

Hvis vi blot kunne komme op på at 50% af pengene gik til fagligt relevante udgifter ville der være tilstrækkeligt med midler i systemet.

Jens Overgaard Bjerre

"Samtlige de daværende oppositionspartier og dertil Dansk Folkeparti og Konservative dannede en for moderne, dansk politik usædvanlig bred alliance, der ikke blot ville gøre op med psykiatriens milliardefterslæb i forhold til de somatiske sygdomme de forgangne ti år, men desuden flytte psykiatrien fra satspuljebevillinger til finansloven.

Alligevel er der ifølge Dagbladet Informations oplysninger blot afsat 217 millioner nye kroner til psykiatrien, når finansminister Bjarne Corydon i dag fremlægger sin første finanslov, og samtlige kommer fra satspuljen, der finansieres af overførselsindkomsterne."

Det er rent forrædderi, det er ikke politik.

HVOR ER DEN ENHEDSLISTE HENNE?

Lise Østerberg Bahr

Måske det har byttet nogle af Bjørn Lomborgs 9 mio. kr. - der ikke tilføjes hans "job" i Copenhagen Consessus Center - og overført nogle af disse kroner til Psykiatrien ?

Elijah Ali Nesrual

et storslået euthanasi-program vil både spare penge og give en masse job .med det sammenrend af rascister og levebrødskriminelle der sidder i den bande der kalder sig for folketinget
vil det sikkert ikke være sværere at skaffe flertal for det end det er vedblivende at overtræde menneskeretigheder med det argfument at vi jo lige skal have det igennem på bandemødet