Nyhed
Læsetid: 3 min.

Alle roser nyt energiudspil — undtagen Venstre

Fra både erhvervsliv og interesseorganisationer lyder der positive toner, efter at regeringen i går fremlagde sit energiudspil. Venstre kalder derimod udspillet alt for dyrt og alt for ambitiøst
Fra både erhvervsliv og interesseorganisationer lyder der positive toner, efter at regeringen i går fremlagde sit energiudspil. Venstre kalder derimod udspillet alt for dyrt og alt for ambitiøst
Indland
26. november 2011

Lige fra Greenpeace til Dansk Industri lyder der positive toner, efter at regeringen i går fremlagde sit energiudspil, der skal danne grundlag for de kommende ugers forhandlinger om et nyt energiforlig. Men på trods af det usædvanligt brede spektrum af positive meldinger, stritter oppositionens største parti imod:

»Det er først og fremmest et meget dyrt udspil, regeringen er kommet med,« siger Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt.

»Det efterlader en kæmpe regning til dansk erhvervsliv og de danske familier, i form af højere energiregninger. Og det vil komme til at koste titusindvis af danske arbejdspladser,« vurderer energiordføreren, der kalder udspillet en helt urimelig belastning af erhvervslivet.

Regeringen har ikke regnet på, hvor meget udspillet vil koste det danske erhvervsliv, men for en almindelig familie, der bor i et parcelhus på 130 m2, vil planen som fuldt udfaset i 2020 koste op til 240 kroner ekstra om måneden.

Hele vejen rundt

Fra miljøorganisationen Greenpeace lyder reaktionen anderledes positiv.

»Det er et godt energiudspil, regeringen er kommet med i dag,« mener klima- og energiekspert hos Greenpeace, Tarjei Haaland, der fremhæver både målsætningen om, at Danmark i 2050 skal forsynes udelukkende af vedvarende energi, samt at der lægges op til en 40 procents reduktion af drivhus-gasudledninger i 2020.

Også Dansk Energi, interesseorganisation for energiselskaber som eksempelvis DONG Energy, er positivt stemt.

»Regeringens energiudspil er meget omfattende med mange gode initiativer, der spiller godt sammen — lige fra udbygning med vindkraft til finansiering af regeringens energiambitioner,« lyder reaktionen fra Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

De samme toner udtrykker brancheorganisationen for dansk erhvervsliv, Dansk Industri. Direktør Tine Roed kalder energiudspillet ’meget ambitiøst’, og appellerer desuden til, at en ny energiaftale bliver vedtaget af et bredt flertal i folketinget:

»Den grønne omstilling, som regeringen lægger op til, vil kræve omfattende investeringer på vores virksomheder. Derfor er det altafgørende, at vi får en bred politisk aftale, som skaber troværdige og langsigtede rammer for virksomhederne og deres investeringsbeslutninger,« påpeger hun.

Og listen af positive tilkendegivelser tæller også blandt andet Vindmølleindustrien, Verdensnaturfonden, Det Økologiske Råd og Dansk Elbil Alliance.

Stadig for dyrt

Den markante opbakning får dog ikke Lars Chr. Lilleholt til at se på energiudspillet med mildere øjne.

»Det er et fuldstændigt urealistisk ambitionsniveau, regeringen lægger op til. Jeg synes, man skal være ambitiøs — men det afgørende er, at benene kan nå jorden.«

— DI’s reaktioner er positive, mens I siger, at det er alt for dyrt for danske virksomheder. Er I bedre til at vurdere virksomhedernes behov, end virksomhedernes egen brancheorganisation?

»Vi får meldinger fra virksomheder i hele landet, der siger, at ambitionsniveauet er alt for højt, og at de ikke kan betale den regning. Det er en helt urimelig belastning af erhvervslivet, med både høje energipriser og afgifter. Jeg synes, regeringen skal tænke sig godt om, for ønsker man et bredt forlig, er man nødt til at have et mere realistisk ambitionsniveau, end det regeringen spiller ud med.«

— Det var Anders Fogh, der lancerede den grønne revolution og ambitionen om at komme helt væk fra fossile energikilder. Hvorfor må det nu pludselig ikke koste noget?

»Vi har stadigvæk en langsigtet målsætning om, at Danmark i 2050 skal være fri af fossile brændsler. Men diskussionen handler nu om, hvordan man gør det, og hvor hurtigt man gør det. Her havde den tidligere regering en vision om 33 procent vedvarende energi i 2020. Den nye regering har så lige lagt tre procent oveni. Og det er de tre procent, der koster rigtig, rigtig mange penge.«

— Man kunne få den tanke, at det her er mere oppositionsdrilleri end egentlige uenigheder?

»Nej, det er helt igennem alvorlig ment. Vi er bekymrede på danskernes vegne, og for den høje pris, de skal betale.«

Fra Dansk Energi lyder det, at uenighederne ikke burde være så store, at de umuliggør en bred aftale:

»Vi håber, at de politiske parter kan se, at der er mere i udspillet, der samler, end der splitter,« slutter direktør Lars Aagaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre bør holde op med at spille tøsefornærmede og se at komme i arbejdstøjet. Obstruktionen nærmer sig jo landsskadelig virksomhed. Tea-party er yderst ringe inspiration venner !! Skam jer og KOM SÅ I GANG med noget politisk håndværk.

Alle partierne måtte samarbejde
- undtagen V
- de drak te!

...jammerkomoder!

Næh. Lad dem endelig ikke komme i arbejdstøjet. Så længe de kun jamrer laver de ikke ulykker!

Heinrich R. Jørgensen

Claus Høyer:
"Obstruktionen nærmer sig jo landsskadelig virksomhed."

Det er landskadelig virksomhed, og har været partiets særkende gennem ti år. Det projekt har de haft stor succes med i perioden.

Partiet har tilmed netop haft vælgerfremgang ved det seneste valg, og er rigets største parti. Hvorfor ændre partiets politik, når den tilsyneladende er populær? ;-)

V er ikke andet end Republican Light, og de kører samme obstruktionspolitik, uden at det dog har nogen effekt.

Kør dem ud på et sidespor, det er der de hører til.

Forresten, hvis V vinder og "prisen" er et K uden for parlament, så kan jeg kun græde tørre tårer.

Kør V ud på et sidespor nu og håb, at danskerne er vågnet op om 4 år.

Dorte Sørensen

Venstre glemmer at der i dag bruges mange mia. kr. om året på olie mv. og disse udgifter er sparede penge og bør vel også trækkes fra regnskabet for husholdninger og erhvervslivet.

Derudover var det hovedsagligt Venstre der blev ved og ved at udskyde OVK s energiplaner til Connie Hedegaards store furstration.

El-prisen er i høj grad bestemt af udbud og efterspørgsel. Ikke produktionsprisen.

Derfor vil prisen ikke stige når der sættes flere vindmøller op. Tværtimod.

Det man skal sørge for er at have tilstrækkelig infrastruktur, nationalt, så der ikke bliver flaskehalse. Så gavner nationale tiltag inden for energisektoren nemlig bedst, nationalt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvornår har V senest rost noget de ikke selv har fundet på? Rønnebærrene er sure hehe

lars abildgaard

Alle børnene roste det nye klimaudspil, undtagen Venstre som var på tværs
Det var nemlig endnu ikke blevet godkendt af Mærsk....

Er det ikke bare problemet med Venstre i en nøddeskal?

Det er i hvert fald utroligt at deres nye mantra er at der ikke er noget der må koste penge.

"det må ikke koste danskerne noget"...

Hvorfor ikke? Jeg vil da gerne investere i min og mine børns fremtid, hvis ellers ideerne og planerne er gode.

Christian De Coninck Lucas

Der mangler sømandsmetaforer og jysk know-how i udspillet. Det kan enhver Fogh da se...Venstre er imod. Irrationalet, ja, men vi står ved at vi gør alt hvad landbruget beder om.

"Det var Anders Fogh, der lancerede den grønne revolution og ambitionen om at komme helt væk fra fossile energikilder."

Javist, - men det var jo kun fordi han skulle finde en "pæn" måde at undgå at skulle undskylde for VKOs slagtning af Svend Aukens visionære projekter, - alternativ energi har altid været sidestillet med kommunisme på højrefløjen ;-)

Venstre snakker om at det ikke må gøres dyrere at være dansker - men det er jo netop hvad de selv har gjort gennem 10 år ved kortsigtet bogholderitankegang, forfølgelse af den del af arbejdsstyrken der ikke var jobs til, Nordsø-aftalen fra 2003 osv.

Derfor er det vist klogt at de bliver i opposition ;o)

Når det er sagt tror jeg alligevel at vi til sidst får et bredt forlig på energi-området, hvilket vil være bedst for Danmark og danskerne fordi der er tale om gigantiske og meget langvarige investeringer.

Når man siger "global opvarmning" så tænker V på palmestrande i Danmark. Og det er der vel ingen vælgere der kan have noget imod, vel?

Søren Blaabjerg

Venstre ved man hvor man har, så godt som altid stensikkert på den forkerte side af det rigtige og ansvarlige

John Houbo Pedersen

Så glimrende Venstre ter sig, så varer det ikke længe til de kommer ud til højre!

Mon DR, som den øvrige danske presse er besat af "blå lejesvende"?
Hvorfor nævnes her intet om de positive reaktioner på udspillet - kun venstres og en enkelt oliefyrsejers negative og usaglige udgydelser.

Hvis vi ikke handler nu kommer regningen bare senere og bliver langt dyrere. Erkend tiderne skifter og vi skal leve på en anden måde end hidtil. Med den "knowhow" vi her høster, ligger der endog rigtig mange penge og venter hvis vi gør det rigtigt!

Martin Jeppesen

Den triste sandhed er vel at der er flere stemmer i at være tvær og umedgørlig, end at erkende at man bare er halvvejs enig med noget udspil der kommer fra S. Er det virkelig det V's vælgere ønsker? Et parti, hvis eneste oppositionsstrategi er uenighed?

Nikolaj Petersen

Alle jeres ytringer mod venster blæser i vinden...
at i hopper på regeringens "energiudspil" forstår jeg ikke, Informations akademiker segment læsere kan åbenbart ikke gennemskue en skjult afgift i grønne klæder, intet tyder på at de afgifter som de afkræver samfundet bliver omsat til forskning eller investeringer, jeg stemmer ikke på venstre men at dæmonisere debatten ud i beskyldninger om at de alene bærer ansvaret for vores allesammens energifråds Christ en gang hykleri, vi kan ikke få grønnere energi! for at opnå dette kommer vi til at forurene meget mere end vi gør nu! vi skal derimod nedbringe vores energiforbrug ved en konstruktiv omlægning af vores vaner, holdningsændringer til den næste generation som nok skal finde vejen ud af olieafhængigheden på den ene eller den anden måde, at i tror det bliver uden en gigantregning for det her er umådelig arrogant venstrefløjs utopi

Alle roser energiudspillet undtagen Venstre. Fint det er så regeringen, enhedslisten, energi (alternative)- og miljøorganisationer samt - meget overraskende - DI (til trods for flere enegritunge virksomheder taber stort - nogle vil formentlig flytte væk fra Danmark). DI må formentlig være årsagen til den ikke-repræsentative overskrift, da alle de andre støtter ikke er særlig overraskende. Vi mangler at høre fra DA, Danske Erhverv og de mindre organisationer. DI har været meget tvetydige siden Karsten Dybvad kom til som formand og den senest udmelding om at de energituge virksomheder ikke vil miste job i forhold til udspillet er jo direkte forkert - jvf. bl.a.Ålborg Portland . DI varetager ikke medlemmernes interesser denne gang.

Brian Pietersen

Nikolej

venstre er kortsigtet uansvarlig politik, som jeg ikke vil støtte.

Man kan så håbe at der er nok der ikke vil støtte dem, også i fremtiden.

Det er nemt at glaedes paa Danmarks vejne over saa visionaert et udspild. Men vi skal jo huske, at
de fleste forbrugsvarer som vi har, efterhaanden kommer fra Kina og andre lande som ikke har samme grad af fossilfri energiforsynning. Skulle vi ikke gaa hele skridtet og afgiftsbelaegge alle disse "urene" importer. Ellers sender vi jo bare bolden videre , mens vi vasker vores haender og blaaoejede tror vi goer en forskel.

Venstre har siden valget ikke været at finde andre steder end i sladder pressen og på de blå medie kanaler... hver gang kun for at nedgøre personer i eller den politik som den nye regeringen fører...

Sagligheden i deres fremturen har sandelig været mere end svær at få øje på og politiske alternative løsninger er heller ikke ligefrem blevet lagt frem så alt i alt må man konstatere.. At trods et lille mandat fremgang så har de intet nyt at byde på....

Tværtimod kan man sige at på trods af de havde magten i 10 år og førte en rendyrket liberal højre politik er det eneste opnåede resultat fordømmelse i udlandet og et statsunderskud som sparker røv..

Så det eneste der står tilbage som Venstre fakta er deres slogan ; Venstre ved man hvor man har...

Nikolaj Petersen

Jeres skinhellige kommentarer omkring venstre er så dobbeltmoralske som noget kan være, jeg gir peter guldmand ret i at det har intet med partipolitik at gøre det her, en gang venstrefløjs protektionistik pladder skal man lede længe efter og jeg stemmer som sagt ikke venstre men kigger indad mod mig selv og os allesammen der sætter os ind i vores biler og handler ind og bruger vores klodes ressurser
uden omtanke, alle er skyldige i miljøpolitikken selv ikke venstre eller andre partier kan ændre vores ingroede vanemønstre og fremover vil den siddende regering agerer på nøjagtig samme måde som de sidste 10 år, fjern dog høet i jeres ører og miljøblåret fra øjnene

Nikolaj Petersen: den samme tomme snak fra Venstre: ingen fælles løsninger på nogetsomhelst!!!
Selvfølgelig skal et regeringsbærende parti gå foran med konstruktive løsninger på presserende problemer og ikke overlade det til "den enkelte" , om han gider skrue ned for bilparken eller ej.
Ansvarsforflygtigelse af rang!!
Skal vi også vente på, at bønderne "bliver klar" til at skrue ned for pesticidtilsviningen af vores jord, så vi kan få ren drikkevand igen??
Grow up!!