Læsetid: 4 min.

Staten forsøgte at få mere ud af Nordsøen

For hver krone Mærsk og de andre olieselskaber investerede i Nordsøen før 2003, fik de to en halv gange pengene igen fra staten. Derfor er det i høj grad staten, der har løbet en stor risiko, siger eksperter. Det forsøgte man allerede i 2000 at ændre på
For hver krone Mærsk og de andre olieselskaber investerede i Nordsøen før 2003, fik de to en halv gange pengene igen fra staten. Derfor er det i høj grad staten, der har løbet en stor risiko, siger eksperter. Det forsøgte man allerede i 2000 at ændre på
24. november 2011

Klima- og energiministeren siger det. Den borgerlige opposition siger det. Og også fra finansverdenen lyder det, at man, når aftalen om Nordsøens olie skal ses efter i sømmene, ikke må forringe vilkårerne for de store olieselskaber, der udvinder olien. Ellers kunne virksomhedernes risikovillighed og lyst til at investere i ny teknologi fordufte, lyder argumentet.

Men realiteten er, at det er den danske stat, der hidtil har betalt for en meget stor del af de investeringer, der har været i forbindelse med olien i Nordsøen.

Et fradrag på 250 procent betød i praksis, at staten næsten intet fik ud af den olie, selskaberne hev op af Nordsøen, fordi staten skulle betale så stort et fradrag tilbage til selskaberne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Men til gengæld fik vi verdens grimmeste betonklods af en opera med dollargrin på forsiden og et udhæng som en tankstation fra '80-erne.

Dorte Sørensen

Interessant oplysning – og tak for den.
PS: hørte i P1-morgen, at den tidligere socialdemokratiske energiminister og senere EU- kommissær Poul Nielson er ude at kritiserer aftalen – med billedet af en hundehvalp der lagde sig ned – dvs. staten lag sig ned for Mærsk.

Staten forærer Mærsk rettighederne til olien
Staten, og dermed skatteborgerne, betaler for investeringerne
Mærsk skovler penge ind

Hvordan fanden er det lorte system kommet i stand, og hvem er de idioter der sidder med ansvaret for det?

Christian de Coninck Lucas

Det er simpelthen for dårligt at vores politikere beskytter en branche, som igen og igen har snydt, svinet, bestukket og korrumperet siden John D Rockefeller satte det meste af USAs olieproduktion under personlig administration.

Og nå ja, så har de sammen med amoralske politikre og tænke tanke startet krige for olie men solgt det til verden som kamp for frihed.

Shell og Chevron har muligvis ikke BP-Mobil-Exxon's rygte men det er stadig ikke godt.

I mean, for fucks sake, these are the Bilderberg people.

Hi Dorte -

Du har tidligere skrevet at du er ordblind. Hvis du bruger Firefox, så kan du prøve:

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/dansk-ordbog/

Den officielle beskrivelse:

"About this Add-on

Denne udvidelse indeholder samme stavekontrol fra stavekontrolden.dk, som er indbygget i de danske versioner af Firefox og Thunderbird, og som også kendes fra LibreOffice og OpenOffice.org. Med udvidelsen kan du få dansk stavekontrol, selvom du bruger Firefox eller Thunderbird på et andet sprog end dansk. Vi anbefaler desuden Dictionary Switcher til hurtigt at skifte sprog, hvis du har ordbøger på flere forskellige sprog installeret."

Den sikrer at ord er stavet korrekt, men den garanterer ikke for at man har brugt det korrekte ord eller at ordet er korrekt bøjet. Desuden er der en del ord og sammensætninger som den ikke genkender og derfor ikke godkender. Men den forhindrer almindelige stave- og sjuskefejl, og er således et meget nyttigt redskab.

Søren Kristensen

Se på fotoet. Se på fotoet igen. Skuespilhuset, som ligger overfor Operaen, ligner sådan en platform. Nu forstår jeg udformningen, dvs. kommentaren. Tror jeg nok.

John Vedsegaard

Mon det så, i den sidste ende, ville have været billigere slet ikke at udvinde olien. Vi skal jo yderligere også betale for en efterfølgende oprydning, måske havde det været bedre at forære hele nordsøen til for eksempel Norge..