Analyse
Læsetid: 2 min.

Vidste Sohn virkelig ikke besked?

Hårdt presset måtte Ole Sohn i går erkende, at han som DKP-formand ikke kæmpede imod ordrer på tryksager til overpriser fra Sovjet. Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt han kan have været uvidende om de øvrige pengeoverførsler fra Moskva
Indland
22. november 2011
DKP’s landsmøde i Århus 1986. Partiets formand Jørgen Jensen snakker fremtid med den nye ’kronprins’ Ole Sohn. Forneden partisekretær Poul Emanuel.

DKP’s landsmøde i Århus 1986. Partiets formand Jørgen Jensen snakker fremtid med den nye ’kronprins’ Ole Sohn. Forneden partisekretær Poul Emanuel.

Erik Jepsen

I disse uger kan offentligheden følge, hvad der kunne ligne en systematisk demontering af erhvervsminister Ole Sohns (SF) troværdighed.

I går erkendte ministeren, at det ikke var korrekt, da han sidste år over for TV 2 hævdede, at han som formand for DKP kæmpede imod leveringerne af tryksager til overpriser fra partitrykkeriet Terpo Tryk i København til moderpartiet SUKP i Moskva.

Dengang forklarede han, at han fandt konceptet »ikke værdigt« og derfor satte en stopper for det, men som han sagde i aftes til Berlingske:

»Ja, de udtalelser stemmer ikke med, hvad jeg ellers har sagt. Det var upræcist formuleret. Sandheden er, at der kom millioner fra Mos-kva via ordrer.«

Ministeren forklarede også, at han »havde valget mellem at lade det hele falde eller udvikle det politiske projekt«, og at han på den baggrund »valgte det sidste«.

Spørgsmålet er dog fortsat, om ministeren som formand for Danmarks Kommunistiske Parti i årene 1987-1991 virkelig kunne være uvidende om den økonomiske støtte, som SUKP også ad andre kanaler fik ekspederet frem til sin danske aflægger i Dronningens Tværgade i København.

Fra dag ét

Jyllands-Posten og Berlingske har i de seneste uger kunnet fremlægge oplysninger, der rokker ved Ole Sohns tidligere temmelig summariske forklaringer.

Som bekendt har ministeren hævdet, at det først var, da han efter opslidende fraktionskampe i januar 1990 fik kontrol over partiets centralkomité og dermed partiapparatet, at han til fulde fik indsigt i, hvordan støtten fra Moskva kom DKP i hænde, og hvor omfattende den var. Siden det tidspunkt — altså DKP’s partikongres den 20.-21. januar 1990 — skulle Ole Sohn have arbejdet ihærdigt for at standse pengestrømmen. Det skulle være sket fra »dag ét«, som partiformanden formulerede det til TV-Avisen den 17. oktober 2011.

Så sent som i forgårs har et erindringsglimt i Jyllands-Posten fra historieprofessoren Kurt Jacobsen, der ligesom Ole Sohn var en del af fornyer-fløjen i DKP, sat spørgsmålstegn ved dén udlægning.

Kurt Jacobsen husker nu, at han i foråret 1990 — altså nogle måneder efter partikongressen — som partiavisen Land og Folks Moskvakorrespondent modtog et telefonopkald fra Ole Sohn, der bad korrespondenten om at ringe til et sovjetisk telefonnummer for at få overført et beløb til DKP.

Kurt Jacobsen overlod opgaven til sin russisktalende sekretær og gjorde i øvrigt ikke mere ved det. Men som Ole Sohn sagde i går aftes til TV2:

»Den samtale, som han heller ikke rigtig selv husker, husker jeg heller ikke.«

Ellers var det faldet

Over for Berlingske erkendte Ole Sohn desuden i går, at det er korrekt, når den tidligere redaktør af det sovjetiske propagandaskrift Glasnost i en kronik i Politiken har forklaret, at Sohn bremsede ham i at finde billigere trykmuligheder end Terpo:

»Ja, det er rigtigt. Ellers var det hele faldet. Det var den mulighed, jeg havde. Jeg valgte at udvikle det politiske projekt, og i 1990, hvor jeg fik flertallet i DKP, fik jeg lukket Terpo Tryk, solgt huset i Dronningens Tværgade og lukket Land og Folk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Undskyld - har Danmark ikke større problemer?
Hvorfor løbe efter JP, Berlingske, TV-2 og også vort licensbetalte DR for ikke at tale om Søren Pind m.fl. .

Har vi ikke et problem med knapt 100 mia. kr. i underskud ,arbejdsløshed osv.…..
Er det ikke vigtigere at vi debatterede hvordan vi skal få Danmark op på sporet igen.

Og hvad så? Det er da langt værre at skiftende venstreregeringer har foræret Mærsk 1000 milliarder af borgernes penge.
Naturligvis hjalp sovjet deres kommunistiske venner og hvorfor skulle de ikke det. Vi fik også penge af CIA

Hvor langt skal vi grave tilbage? Skal højrefløjen ikke også stilles til moralsk ansvar for de forbrydelser der foregik på 'vores side' af den kolde krigs skillelinje? Og burde højrefløjen ikke nagles op på sin sympati for Hitler og Mussolini i mellemkrigsårene og under 2. verdenskrig? Og hvad med Jyllandspostens sorte fortid, hvor avisen udtrykte sympati for diktaturerne i syd og enddog undskyldte de tyske jødeforfølgelser i 1938? Den moralske hellighed og hykleriet på højrefløjen er til at brække sig over.

Det er kun rimeligt, at Venstre åbner deres arkiver fra og omkring 2.verdenskrig. Venstre har ingensomhelst ret til at pege fingre af nogen, når de selv har store lig i lasten.

Og nu må Venstre stoppe med mindre de kan kritisere Sohn for at føre kommunistisk politik nu.

Absurt teater og afsløring af at man ikke forstår at skelne forskel på betalingsstrøm og driftsbogføring. Politikere bør have et grundkursus i bogholderi inden de går igang med at forvirre befolkningen. Det gælder iøvrigt også landets dommere.

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være med at bemærke den højst underlige ved, at Venstre folk med Søren Pind i spidsen kræver, at Ole Sohn bekender og bekender , når de ikke selv ønsker at opgive deres egen bestyrelsesposter ol. til Folketingets frivillige register.

Søren Pind keder sig på potten. Han må finde sig i at være sat på ventebænken og ikke genere spillerne på banen med sine evindelige tilråb og dumsmarte bemærkninger.

Johannes Nielsen

Det er jo ikke så meget Sohns handlinger som DKP-formand, der forager som de løgne han fortæller for at holde disse handlinger hemmelige.

Hvis Sohn havde stået frem som en mand og sagt: "Ja, jeg troede på et andet politisk projekt dengang og vi sagde også i min formandsperiode ja tak til støtte fra Sovjetunionen for at fremme dette projekt" så tror jeg faktisk at "sagen" havde været død og begravet nu.

Det var slemt når VK ministrene løj og snoede sig for at undgå at ubehagelige sandheder kom frem i lyset. Det er fuldstændig ligeså slemt når Ole Sohn lyver om sin fortid og Sass og Thorning - formentlig - lyver om sikkerhedsgodkendelsen.

Det er horribelt at de fleste debatører her på sitet åbenbart synes den samme uredelighed de fandt så kritisabel hos VK nu er hævet over kritik hos S-SF toppen.

Åbenhed omkring partistøtte? Venstre?

Underholdende at læse kommentarerne der før sagde at der intet var at komme med og nu da Sohn har indrømmet det ,skifter man over til "Men hvad med..."

Dorte Sørensen har i sandhed ret, når hun skriver at der er væsentligere ting at forholde sig til.

Nu er dette ikke en sag for Folketinget men medierne, og hvis Folketinget så ville bruge deres tid på fremtidens problemer istedet for afgifter på reklamer o.l. så blev vi alle gladere.

Når det så er sagt, så har Sohn skrevet sig ind i historiebøgerne som det danske svar på komiske Ali.

Johannes Nielsen ".. løgne han fortæller for at holde disse handlinger hemmelige" - mage til usaglige vås skal man lede længe efter. Hvad med at se i de 20 år gamle reviderede regnskaber inden man råber fra afgrunden af uvidenhed ?

Hvor kan vi være glade for at de populistiske Venstrefolk er sat ud af spille i en periode - mage til politisk hooliganisme, skal man lede længe efter. Problemet for dem er at de savner ministerbilerne, fokus fra medierne og deres at deres identitet er blevet reduceret til normal størrelse.

Forventelige reaktioner på Information, der bare er til at grine af.

Udfordringen for de røde fanatikere er, at hvor deres konspirationsteorier bare er ævl uden substans kommer der mere og mere substans på Ole Sohns fortid.

JP er i gang med, at gennemgå de gamle KGB arkiver i det omfang de er frigivet. Bliver spændende at se, om der er lovbrud Ole Sohn stadig kan hænges op på. Landsforræderi og eventuelt mord er endnu ikke faldet for forældelsesfrister.

Lovbrud er i den sidste ende det eneste, der er rigtig interessant. Resten er bare ideologi. Har Ole Sohn intet ulovligt gjort bør hans fortid bare være fortid. På samme måde som alle andre mennesker (ligegyldigt partifarve).

Hans Jørn Storgaard Andersen

@Johannes: Hvor vover du at kalde Ole Sohn for en løgner? Kender du ikke forskel på en politikers vurderinger af en sag og så en direkte løgn, så er det godt nok dig, der er lidt naiv ;-)
Eller hvad med at tænke på de, der udspørger Sohn - og deres formål med at forvrænge virkeligheden og historien? Det er lige før, jeg vil kalde det gold politisk propaganda af en værre skuffe, end sovjetkommunismen i sin tid harcellerede i.
Døm Ole Sohn på det, han gør i dag - længere er den såmænd ikke ...

Pudsigt at vi samme dag har kunnet læse:

Liberale skjuler deres private interesser
Publiceret: 02:47, 22. november 2011
48 folketingsmedlemmer vil ikke lægge deres bijob og økonomiske interesser frem for offentligheden

For at sikre åbenhed for vælgerne opfordrer Folketinget samtlige 179 medlemmer til at lægge deres privatøkonomiske interesser frem.

Politikerne bliver tilskyndet til at offentliggøre bestyrelsesposter, større aktieposter og andre lønnede stillinger.

Alligevel har 48 danske folketingspolitikere valgt ikke at lægge oplysningerne frem, viser en gennemgang af Folketingets hvervsregister, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er især politikerne fra Venstre og Liberal Alliance, der nægter at fortælle danskerne om deres økonomiske interesser.

32 af i alt 47 Venstre-politikere i Folketinget har undladt at levere oplysninger til registret. 7 af 9 politikere fra LA har sagt nej.
http://www.information.dk/telegram/285721

Hans Jørn Storgaard Andersen

@Line: Hvor går grænsen for den slags "efterforskninger", du beskriver?
Jyllandsposten har kun ét formål, og det er det sædvanlige: At sælge aviser.
Og den køber jeg ikke - hverken forklaring eller lokumsavis. For det er ikke journalistik, der er ren og skær journalisme, hvis du kender forskellen?
For mig at se er det ren og skær fortrængning, fordi de ikke kan finde mere snavs på den nye regering - som du lidt hånligt kalder "røde fanatikere" - uha, da for en svade i en ellers mild vintertid ...

Line - ja grin du bare mens landet har store seriøse problemer med at finde arbejde til de unge og arbejdsløse. Lad os endeligt forstyrre arbejdsministeren med inferiør fnidder. Du har ret i at lovbrud er det eneste interessante. Ud fra den vinkel ville det i det mindste have været rimeligt om nogen i løbet af de 20 år havde undersøgt sagen.

Når alt dette er sagt så skal vi være glade for at muren faldt i november 1989 - for 22 år siden. Måske havde vi ikke siddet her idag og spildt tiden med at bladre i guldnede bilag. Mit råd til dig er - se fremad. Rigtig god formiddag.

Samuelsen og Sass må være lettede over at presse-kanonen nu peger på Sohn. Sohn er jo gammel kommunist og derfor skal han naturligvis være mere hellig end jomfru maria. Han er rød,, så alt skal lægges frem. Samtidig med at alt hvad der er sort og fascistisk stadig skal være hemmeligt. Jvnf. den danske arkivlov.

Hans Jørgen Lassen

Line spekulerer på

" om der er lovbrud Ole Sohn stadig kan hænges op på"

Hvilke lovbrud har du i tankerne? Mig bekendt er Sohn da ikke blevet beskyldt for at have begået noget ulovligt.

Det er jo ikke ulovligt, at et parti modtager støtte, og det er heller ikke ulovligt, at en kunde efter indbyrdes aftale betaler en særdeles god pris.

Konklusionen er - sagen hviler ikke på et legitimt fundament og bør afvises. Iøvrigt er den forældet ifølge dansk lovgivning. Der er ikke mere st diskutere - det burde juristerne Hjort Frederiksen, Pind og Løkke have som ryggradsviden. Måske er deres skolepenge spildte.

Dorte Sørensen

Stig Rasmussen
Ole Sohn har hele tiden sagt at DKP modtog partistøtte fra Sovjet – som alle andre europæiske kommunistiske partier fik – Ole Sohn har bl.a. fortalt det i en bog i 1990érne Nu siger han, at han åbenbart ikke har været klar nok i nogle af hans seneste udtalelser – MEN hvis det nu skal være målet for minister så skulle de fleste af de tidligere VK – regeringers minister været gået af frivilligt.
Er vi ikke kørt ud over grøften i denne sag.

Johannes Nielsen

# Leif Mønniche

"mage til usaglige vås skal man lede længe efter. Hvad med at se i de 20 år gamle reviderede regnskaber inden man råber fra afgrunden af uvidenhed ?"

Jeg har ikke tænkt sig at åbne et eneste af DKPs, KGBs eller DSBs regnskaber. Det er slet ikke nødvendigt for Sohns eget udsagn om at hans første version af historien var upræcis er i mine ører politikersprog for "ja, jeg løj".

Søren Kristensen

I sammenligning med de øvrige politiske problemer det samarbejdende folkestyre står overfor på det økonomiske-, såvel som på det værdipolitiske og det miljømæssige område er dette et af de absolut alvorligste. Rart at se hvordan oppositionen omsider er trådt i karakter. God jagt.

En ting er hvad Tante Berlinger og JP skriver – det er hvad man kan forvente. Skuffende er det imidlertid at se Morten Thing tone frem i TV nyhederne som en integrerede del af det skingre kor der nu jager Ole Sohn imod hans politiske grav. Tror Morten Ting og andre venstrefløjs debatøre med ham at de fredes, af højrefløjens brune fraktion fordi de agere nyttige idioter for dem. Når man er færdig med Ole Sohn bliver det såmænd deres tur. Et godt råd til Ting og de andre klasseforrædere der i disse dage vælter ud af skabene – ihukom Martin Niemöller´s kloge digt:
”Først kom de for at tage kommunisterne men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.
Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.
Da de spærrede socialisterne inde protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.
Da de spærrede jøderne inde protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.
Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.”

Johannes Nielsen - "... er i mine ører politikersprog for “ja, jeg løj” - sikke noget vås - du argumenterer ikke objektivt. "I dine ører" - jeg har aldrig hørt magen til vrøvl.

Johannes Nielsen: jeg vil give dig ret, men man er efterhånden så dødtræt af, at der ingen somhelst selvransagelse er i blå blok. De kommer afsted med den ene dårlige sag efter den anden ved blot at sige: ingen kommentarer og lukke i og lukke af og ingen journalister graver videre der!!
men jeg skal love for , at meningsdannerne graver og graver, når det gælder røde politikere!!
Det er sandt for dyden ikke iorden!! Man skal finde sig i at høre på en Søren Espersen angribe på nedladende vis trods det, vi ved, at han selv har flirtet kraftigt med Nazismen. etc etc.
Der er lækket fortrolige oplysninger fra Skat under Troels Lund Poulsen etc.......ingen graver ordentligt, men lader blå køre løs på en 20 år gammel sag!!! Det har jo intet med ordentlig demokrati at gøre, at den ene fløj har så stor magt over medierne!!

Sagens kerne er vel, og det er grunden til at der holdes liv i historien at - ud over Ole Sohns kreative omgang med både sprog og sandhed - er der er mange mennesker som føler ubehag ved at have en reformeret kommunist til at lede landet lissom man ville føle ubehag ved at have en reformeret nazist i samme position.

Det er godt med et stærkt demokrati med en regering, der ikke lader sig stresse af journalister og desillusionerede politikere - man mærker klart hvordan VKO folkene nærmest er ved at få abstinenser over at de ikke sidder på bænken og bestemmer farten. Det er rart at tempoet bliver sat ned så at vi almindelige borgere nu igen kan følge med - jeg mener der er intet der haster og med lidt mere ro over lovgivningsarbejdet kunne man forestille sig en bedre kvalitet i det ‘færdige produkt’ til en kærkommen forandring fra de sidste 10 års hæsblæsende rationalisering hvor de fleste af os er blevet blæst af banen af det rejsende reformcirkus.

Johannes Nielsen

# Leif Mønniche

"sikke noget vås - du argumenterer ikke objektivt. “I dine ører” - jeg har aldrig hørt magen til vrøvl."

Nu må du snart holde op med at svine mig til på den måde - man kan vel godt forvente vis anstændighed på trods af uenigheder.

Vi har at gøre med en mand - Ole Sohn - som først fortæller een historie om sin tid som formand i DKP og så senere fortæller en anden og temmelig anderledes historie.

Det er da for f¤#&"¤&#" ikke nødvendigt at grave i gamle arkiver for at konstatere at manden ikke i begge tilfælde har holdt sig strengt til sandheden.

Sovjetunionen havde som den første og førende proletarstat en hel klar forpligtigelse til med alle midler at hjælpe proletariatet overalt i verden, imod udbytterne og undertrykkerne. Det er der intet mystisk i. Husk på hvilken kræfter økonomiske, politiske og økonomiske der havde rottet sig sammen imod proletariatet overalt hvor der var mulighed for udbytning. Hver gang proletariatet forsøgte at kaste åget bort, dukkede USA og deres nyttige idioter op – dødens lejesvende! Tænk på Vietnam, tænk på Chile, El Salvador, Indonesien!
Ser man problematikken ud fra USA´s globale støtte til kapitalens magt elite så er Sovjetunionens støtte til de udbyttede (og det glæder også danske arbejdere og vores familier) et moralsk imperativ. Ser man derimod på problematikken ud fra et nationalistisk perspektiv så fremstå Sohn og DKP som forrædere imod systemet – og gud ske lov for det!

Johannes Nielsen - jeg har ikke yderligere kommentarer. God formiddag.

Hvem får den eftertragtede opkogspris.
Utroligt at hele den danske journaliststand i den grad bortser fra at Ole Sohn sagen er opkog af gamle nyheder fra år 2001:

>>Af papirerne fra de sovjetiske arkiver fremgår det bl.a., at der har været udbetalinger til DKP-lederne Knud Jespersen og Jørgen Jensen, ligesom DKPs sidste leder, Ole Sohn, står som modtager af store beløb fra Moskva tre gange i løbet af 1989. Det var i 1989, at DKP ifølge papirerne fik 3,67 mio. kr., svarende til 4,42 mio. i 1998-kroner.
»Han siger selv, at han ikke har fået penge i hånden, men at DKP har fået dem via overfaktureringer til sit trykkeri. Det kan godt være, det er rigtigt. Jeg kan bare se, at Ole Sohn ifølge arkivet har fået penge, og det er rigtig mange«, siger Morten Thing.

»Amerikanerne prøvede noget tilsvarende, da Atlantpagten var lavet. De prøvede faktisk at udarbejde materiale for at få danskerne over på deres side, men materialet var så ringe, at danskerne grinede af det. Så fandt man på, at det var meget bedre at få Jørgen Schleimann og alle disse folk til at lave det og betale det«, siger Thing.<<
Citater fra:
http://politiken.dk/kultur/boger/ECE7112/moskva-fy

Kurt Jacobsen anmelder Things bog den 1/6/2001:
http://www.information.dk/55065
>>Ikke desto mindre kendte Ole Sohn både vejene for og betydningen af de finansielle transaktioner. Således fik han i slutningen af 1980’erne forhindret, at den lokale afdeling af det sovjetiske pressebureau, APN, flyttede ordrer væk fra DKP’s Terpo Tryk efter at have indhentet langt billigere tilbud fra andre trykkerier.<<

Det der har gjort Ole Sohn forsvarsløs og Morten Ting til en nyttig idiot for den brune fraktion er, at de ikke har indset at højrefløjen ren faktisk fører klassekamp!

Hans Jørgen Lassen

Niklas har foretaget en Gallopundersøgelse og er nået frem til:

"der er mange mennesker som føler ubehag ved at have en reformeret kommunist til at lede landet "

Tjah, nu er det jo ikke nogen forbrydelse, ja en ikke umoralsk eller syndigt hverken at være eller have været kommunist.

Derimod er det en overtrædelse af landets love at lave "kreativ bogføring" og vildlede folketinget.

Der er mange mennesker, som føler ubehag ved at have en person, der har overtrådt landets love, til at lede landet.

Det sidste må du jo tage op med Helle Thorning Schmidt ...

Søren Kristensen

Præcedens: Må man minde om at tidligere nazist Kurt Waldheim også havde besvær med at gøre rede for sin fortid i detaljer og at det ikke forhindrede ham i at være FNs generalsekretær fra 1972 - 83. Årsagen skal sikkert findes i det forsonende klima der herskede i Europa i slutningen af forrige århundrede.

Dorte Sørensen

Undskyld Niklas Monrad - men skal Thorning nu også tage ansvar for Fogh Rasmussens ukorrekte oplysninger og kreative bogføring i Skatteministeriet først i 1990érne?.

Per Holm Knudsen

@ Johannes Nielsen

Hvad er det, som Sohn siger som er væsentligt anderledes?

Bortset fra det, så nævn blot én politiker, der ikke enten har været upræcis eller har løjet Sohn har så absolut ingen pligt til at foretælle en tøddel om DKPs forhold. Og lad os så for en ordens skyld få samme detaljerede oplysninger om Venstres og Konservatives økonomi, som jo i den grad ligger hen i fortielse og dunkelhed.

Ole Sohn er og bliver en helt. At tage roret og koldblodigt forblive på kommandobroen for 'den humaniske skude' mens skibet gik ned fortjener ros og anerkendelse.

Til Leif Mønniche:

Men måske ikke "den humanistiske skude" havde været bedre tjent med en person, der ikke sigtede mod nærmeste rev?

Jan Aage Jeppesen

Claus Oreskov udfolder den rene tro:

"Sovjetunionen havde som den første og førende proletarstat en hel klar forpligtigelse til med alle midler at hjælpe proletariatet overalt i verden, imod udbytterne og undertrykkerne. Det er der intet mystisk i."

Ja, tænk på den store hjælp det polske proletariat modtog fra Sovjetunionen i september 1939. Opgaven var faktisk så stor, at man delte den med Nazityskland for hurtigt at få bugt med den undertrykkende polske fascisme.

Et eksempel på hvad princippet om, at alle midler er legitime kan føre til.

Måske var pagten mellem Hitler og Stalin ikke særlig mystisk, for Stalin havde længe anset den demokratiske socialisme for en større trussel mod proletariatet end nazismen. Stalin havde dekreteret at hovedfjenden var det tyske socialdemokrati, som han kaldte socialfascister - og så er det jo nærliggende at samarbejde med den knapt så farlige nazisme.

Enhver ideologi som legitimerer anvendelse af alle midler for at nå dens mål skal fordømmes alene af denne grund.

Det erkendte Aksel Larsen efter Sovjetunionens væbnede overfald på Ungarn i 1956 og afsløringerne af Stalins forbrydelser samme år. Hvis Ole Sohn havde haft samme moralske habitus, mod og integritet som den navnkundige Aksel Larsen, var han aldrig blevet kommunist.

Man kan nok ikke bebrejde den unge Ole Sohn at han ikke besad samme format som den begavede Aksel Larsen, der først efter et kvart århundrede som formand for DKP, plaget af en voksende tvivl, nåede frem til at forkaste kommunismen af moralske grunde.

Sohns naive beundring for Sovjetunionen og folkedemokratierne stod han dog ikke alene med i tiden helt frem til kommunismens definitive sammenbrud. De Radikale kan bebrejdes den samme blåøjede naivitet:

"De Radikale havde i den grad tilpasset sig Warszawapagtens frontstat DDR, at de efter Murens fald slet ikke kunner få sig selv til at afbryde kontakten med deres samarbejdspartnere i det østtyske bondeparti (DBD).

Dette parti stod under enhedspartiet (SED's) kommando, og næsten alle funktionærerne var gamle trænede Stasi-agenter. Under tvangskollektiviseringen havde DBD været med til at udslette den frie bondestand.

Da miljøminister Lone Dybkjær i februar 1990, en måned efter at borgerretsbevægelsen havde stormet Stasi-hovedkvarteret, var på besøg i DDR, førte hun samtaler med DBD-formanden Günther Maleuda om dansk udenrigspolitik.

Som om intet var hændt, enedes Dybkjær og Maleuda om at bevare og udbygge de tætte forbindelser mellem deres to partier. Og i juni samme år talte Maleuda på De Radikales traditionelle grundlovsmøde i Osted ledsaget af Ernst-Otto Christalle (Stasi-dæknavne: "Egmont", "Harry", "Paul" og "Werner")."

(Citeret fra bogen "Ugræs - danske Stasi kontakter", 1999, af M. Herborg og P. Michaelsen).

Der er nok ikke ret meget at bebrejde Ole Sohn andet end at beklage, at han ikke langt tidligere gennemskuede det moralske fallitbo han blev bestyrer for og drog de samme konsekvenser som Aksel Larsen havde gjort mere end 30 år tidligere.

Ruben Michelsen

Det er en kendsgerning, at pressen stadig skriver om DKP, Ole Sohn, og moskva-guldet her 20 år efter DKP´s opløsning.
Hvorfor gør pressen det ?
Tja, en mulig forklaring kunne være, at flere tidligere DKP´ere sidder i folketinget. Og DKP´s sidste formand er endda blevet minister.
(Alle selvfølgelig lovligt valgt/udnævnt)

Jeg tror, at mange mener, at DKP begik landsforrædderi i årene fra 1945-1991.
Ikke juridisk, men moralsk.
Og der er ikke nogen forældelsesfrist for slags.

Line Trasborg - ☺

Ruben - der er ikke nogen der kan huske så langt tilbage som 1945-1991. Mon ikke vi skulle den sidste tid her før ww3 bryder ud til at samle kræfter til en tid der får alt andet til at blegne ?

Hans Jørgen Lassen

Ruben mener,

"at DKP begik landsforrædderi i årene fra 1945-1991."

Hvordan?

Ruben glemmer samtidig bekvemt, at det var samtlige andre "demokratiske" partier, der groft ulovligt og uden sidestykke i nyere tid overtrådte grundloven ved i 1941 at forbyde DKP og sørge for, at et større antal medlemmer blev internerede/fængslede.

Denne svinestreg har aldrig fået konsekvenser for de involverede.

Så det var altså de "demokratiske" partier, der begik ulovligheder. Og det er rent juridisk. Det moralske behøver vi slet ikke at komme ind på.

@ Hans Jørgen,

Så fordi man (under besættelse) sørgede for, at et større antal DKP medlemmer blev internerede/fængslede, så mener du at man kan retfærdiggøre det Sovjetiske regime.

Det er lidt i stil med at sige “Du har givet dine børn en lussing, så du har intet at lade mig høre for at lænke min kone til radiatoren og banke hende med et dækjern”

Hans Jørgen Lassen

Niklas,

jeg har sådan set ikke på noget tidspunkt udtalt mig om det sovjetiske regime. Hvor har du dog det fra?

Men derimod har jeg henledt opmærksomheden på det danske "demokratiske" regine. På danske demokratiske partiers udemokratiske og ulovlige fremfærd.

Disse demokratiske partier har ubestrideligt begået en grov, grov ulovlighed. Over for DKP.

Men hvad det skulle have med Sovjet at gøre, kan jeg ikke lige se. Det kan du åbenbart.

Hans Jørgen Lassen

regine! Ha, det skal selvfølgelig være "regime".

Sider