Interview
Læsetid: 3 min.

’Vores fokus var at trække finansloven i mere grøn og solidarisk retning’

Enhedslistens fornemste opgave i finanslovsforhandlingerne var at holde regeringen fast på det, der var den tidligere oppositions fælles gods, siger Johanne Schmidt-Nielsen. Hun glæder sig til også at forsøge at forhandle en skatteaftale på plads med regeringen
Indland
22. november 2011

Allerede på valgnatten proklamerede en sejrsstemt politisk ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, at Enhedslistens mange nye mandater skulle bruges til at holde Socialdemokraterne og SF fast på deres valgløfter.

Og netop dette mål har også været Enhedslistens udgangspunkt for den finanslov, partiet i weekenden færdigforhandlede med regeringen.

»Det er jo en opgave, som vi formulerede allerede under valgkampen — for ét er, hvad politikere lover, noget andet er, hvad de gør. Og vi havde forberedt os på, at vi skulle arbejde hårdt, for at få en socialdemokratisk ledet regering til at leve op til alle de lovende løfter, der blev givet. Her er finansloven en helt afgørende lejlighed til at kæmpe for netop det.«

Det lyder umiddelbart lidt som den omvendte verden — at I skal kæmpe for at holde andre partier fast på deres valgløfter. Er det virkelig en af jeres fornemmeste opgaver som støtteparti?

»Det er selvfølgelig kun en del af vores opgave. Du kan godt kalde det deres valgløfter, men sandheden er jo, at vi i årevis f.eks. har været enige om at få asylansøgere og afviste asylansøgere ud af centrene.«

»Men der har selvfølgelig også været nogle mærkesager, der er vigtige for os, på trods af at de ikke ligefrem er hjerteblod for Socialdemokraterne og Radikale. Her tænker jeg f.eks. på, at vi nu har givet kontanthjælpsmodtagerne ret til ferie — det koster ikke mange penge, men er en grundlæggende anderledes tilgang til arbejdsløse mennesker, end hvad vi har oplevet de sidste 10 år. Det samme er det at få genåbnet Nordsøaftalen, som Enhedslisten har kæmpet for i årevis.«

Grøn og solidarisk

Så du ser også et tydeligt Enhedslisten-aftryk på denne finanslov, og ikke blot S-SF-valgløfter, som I har hjulpet dem med at gennemføre?

»Ja, og i denne her sammenhæng giver ’hjulpet med’ ikke mening. Der har været en masse fælles gods i den daværende opposition, som vi frygtede, at regeringen ville løbe fra, når valget var overstået. Og det fik vi desværre også til dels ret i. Så da vi gik ind gennem døren til finanslovsforhandlingerne, var det med det udgangspunkt, at vi ville trække aftalen i en mere solidarisk og mere grøn retning. Og det lykkedes.«

Man plejer at sige, at første finanslov altid skal forhandles mellem regeringen og støttepartier for at vise, at der er styr på det parlamentariske grundlag. Derfor lå det måske også i kortene, at der skulle forhandles en aftale på plads med jer. Ser du de fremtidige forhandlinger blive ligeså smertefrie og ukomplicerede?

»Nu vil jeg ikke ligefrem kalde forhandlingerne smertefrie og ukomplicerede. Men det er rigtigt, at vi ikke har lavet forløbet om til et tv-drama. Og jeg har ikke trampet fornærmet ud af Finansministeriet, sådan som Pia Kjærsgaard plejede at gøre. Vi har taget diskussionerne bag lukkede døre, og det tror jeg, har skabt et bedre forhandlingsresultat.«

Ser du Enhedslisten være med i en skatteaftale — de næste store forhandlinger — hvor også den blå opposition medvirker?

»For os er det overhovedet ikke afgørende, hvem der er med. Men indholdet er derimod afgørende, og hvis regeringen mener det, når de i regeringsgrundlaget skriver, at det skal være en skattereform, der skaber mere lighed i det danske samfund, så vil vi da rigtig gerne være med. Jeg har umiddelbart lidt svært ved at se, hvordan det skal forenes med Margrethe Vestagers ønske om topskattelettelser. Men bare rolig, vi har mange gode ideer,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Det er altid rart når der er sammenfaldende ønsker hos flere partier, så er det nemmere at finde sammen om noget konstruktivt. Enhedslisten er jo ikke et parti, der har helt vilde samfundsomstyrtende krav på social- og sundhedsområdet og til grøn politik. Nej, EL ligner her nogle ganske almindelige S- og SF-vælgere og politikere.

Alle ved hvad der er rigtigt og anstændigt i forhold til de dårligst stillede, og især i valgkampene kommer alt det gode og rigtige til udtryk. Selv Venstre har i diverse valgkampe lovet genopretning på psykiatriområdet, skoler, toiletter, plejehjem og jeg ved ikke hvad. Her kan man tale om løftebrud i lange baner.

Søren Kristensen

- Hvordan føltes det at lave finansloven?

Synes nu godt EL kunne have trukket ldt hårdere.

Anders Sørensen

@Søren Kristensen: "Det blev lige nøjagtig så hårdt som ventet. Men vi tager een finanslov ad gangen, og så må vi se, hvad der sker. Lige nu skal vi bare have lov at nyde sejren"

Søren Kristensen

@ Anders Sørensen

- Tak herfra og tilbage til studie og en vejrudsigt - hvad har til os i aften Anja von ...

Man er nøjsom, når man er tilfreds med at fastholde andre partiers politik.

Det er en kedelig historisk tendens med den omvendte centrifugalkraft hos politikere, der lever af det, som trækker alle partier på den tidligere venstrefløj, ind mod det til højre vandrende centrum.

Tom W. Petersen

Poul Simonsen
Jeg går ud fra, at det er EL, du mener "er tilfreds med at fastholde andre partiers politik".
Men det er EL jo netop ikke.
Det var bare, hvad der kunne lade sig gøre i denne første omgang.
Om "EL kunne have trukket lidt hårdere", som Torben Skov siger - og hermed opnået endnu mere, må meningen vel være - vil jeg da gerne høre noget nærmere om. Jeg har ikke overværet forhandlingerne. Men Torben ved måske noget om det?

Tom W. Petersen
Jeg har heller ikke været en flue på vægen i Finansministeriet og derfor ville det selvfølgelig blive ret teoretisk at vurdere, om EL har trukket det der var muligt.
Men vi kan formentlig ikke være uenige om, at mulighederne denne gang, er/var langt størrer end den vil blive, når de borgerlige partier har sundet sig, og byder sig til.
Det er jeg sikker på regeringen vil udnytte.
Alternativet er, at Enhedslisten næste gang vil afskrive det hele, for at være inde i varmen. Og hvad skal vi egentlig med et parti, der ligner de andre?

Dan Johannesson

Syntes der er mange sure mænd og auto-brok responser på debatten i dag. Den finanslov vi ser nu er et kvantespring væk fra VKO helvedet og imod et Danmark hvor man igen kan være glad for at sige hvor man kommer fra, efter i et kvælende pre-fascistisk årti at have flovet sig.

Og så er denne her sætning da vidunderlig: "Men det er rigtigt, at vi ikke har lavet forløbet om til et tv-drama. Og jeg har ikke trampet fornærmet ud af Finansministeriet, sådan som Pia Kjærsgaard plejede at gøre."

Ha ha ha, kostlig og intelligent betragtning. Der er politikere på borgen igen, i stedet for kun pattebørn og US lejesvende. Endelig.

Enhedslisten kunne overhovedet ikke holde til at vælte regeringen ved den første finanslov - så de fik lidt "krummer" uden betydning.

Det er de radikale, der styrer økonomien - og det bliver de ved med.

Enhedslisten må pænt sige ja til at sluge kameler et par år endnu.

Enhedslisten kunne overhovedet ikke holde til at vælte regeringen ved den første finanslov - så de fik lidt "krummer" uden betydning.

Det er de radikale, der styrer økonomien - og det bliver de ved med.

Enhedslisten må pænt sige ja til at sluge kameler et par år endnu.

Søren Kristensen

Vores fokus var... og hvem ved måske er det stadig.