Cand.mag. tog fast job i Netto

Da Kristian Bennedbæk blev færdig som kandidat i dansk, filosofi og videnskabsteori, gik han direkte ud og tog vikarjob som kontorassistent og siden et fast job i Netto. Det var måske ikke optimalt for karrieren, men nogle gange må man tage, hvad man kan få, siger han
Universitetsuddannede Kristian Bennedbæk arbejder p.t. i kommunen med løntilskud. Før det arbejdede han to et halvt år i Netto.

Universitetsuddannede Kristian Bennedbæk arbejder p.t. i kommunen med løntilskud. Før det arbejdede han to et halvt år i Netto.

Jakob Dall

Indland
5. december 2011

»Jeg havde drømme om at skrive bøger og lave nye undervisningsformer. Men jeg var også nødt til at være realist. Så må drømmene vente.«

Sådan siger 32-årige Kristian Bennedbæk, kandidat i dansk, filosofi og videnskabsteori, om det at tage ufaglært arbejde, når man lige har taget en længere, akademisk uddannelse.

»Mine faglige ambitioner er ret høje. Men pludselig var jeg færdig, og jeg havde studiegæld. Så der skulle penge på bordet,« siger Kristian Bennedbæk.

Han blev uddannet fra Aalborg Universitet i 2007 og var netop flyttet til København. Der var ikke noget relevant arbejde at få, så hurtigt begyndte han at tage ufaglærte vikartjanser på kontorer. Men han havde brug for nogle flere timer for at tjene penge nok, og året efter fik han et job i Netto.

»Dengang var det dejligt at komme i gang. Der skete hele tiden noget, og jeg havde nogle flinke kolleger, som også var opsat på at lave noget socialt. Så jeg blev lidt lullet ind i, at jeg nu havde et fast arbejde. Men det var selvfølgelig også en hæmsko, at jeg kom væk fra mit faglige netværk,« siger Kristian Bennedbæk.

Han vidste godt, at det ikke ligefrem var fremmende for hans akademiske karriere, men han syntes heller ikke, der var noget nedværdigende ved at fylde varer op.

»Jeg bryder mig ikke om udtrykket ’overkvalificeret’. Det har en negativ klang. Jeg vil tværtimod sige, at jeg fandt nogle kvaliteter, som jeg ikke vidste, jeg havde,« siger han.

Han var glad for arbejdet og kollegerne og blev tilbudt et job som førsteassistent. Men efter to et halvt år i Netto, sagde han op sidste år.

»Det var ikke det, jeg var sat i verden for at lave,« som han siger.

I stedet begyndte ledighedsræset igen, og lige nu er Kristian Bennedbæk i et akademisk løntilskudsjob i Københavns Kommune. Det er mere i retning af, hvad han havde forestillet sig, at uddannelsen skulle føre til.

Men umiddelbart ser det ikke ud til, at det fører til en fastansættelse i kommunen.

Derfor vil han ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at tage ufaglært arbejde igen. Snart er der kun et halvt år tilbage af hans dagpengeperiode.

»Når der er tre-fire måneder tilbage, så tror jeg det ukritiske niveau begynder at indfinde sig igen. Men jeg ved ikke, om der er plads til mig i min gamle Netto-butik. Lige pludselig er det om at tage, hvad du kan få.«

Uddannet til arbejdsløshed

Fra 2009-2011 har 14.800 nyuddannede gået ledige i mindst seks måneder. På kort sigt mister de ledige nyuddannede 21 procent om året i løn. På længere sigt er tabet på 15 procent.
Risikoen for at stå uden arbejde syv år efter er 22 procent højere for dem, der var ledige efter endt uddannelse. Dimittendledigheden betyder et tab på 255 mio. kr. på den offentlige saldo, når der både ses på beskæftigelses- og løneffekterne

Seneste artikler

 • ’Det er bedre end at sidde derhjemme og skrive ansøgninger’

  12. december 2011
  Når det er småt med job til nyuddannede, må man jo selv finde en vej ud af ledighedskøen, tænkte Torben Slot Pedersen, journalist og cand.mag. i filosofi og etnologi. Han blev selvstændig og har netop startet sit andet firma
 • Akademikeren fandt sin plads i VVS-firmaet

  7. december 2011
  Der er masser af muligheder for akademikere i et håndværkerfirma, mener cand.scient.adm. Søren Frandsen. Han blev træt af at stå i ledighedskøen og tog job i et VVS-firma for at lave tastearbejde. I dag er han økonomiansvarlig samme sted
 • Jobcentre: Unge er klar til at tage ethvert job

  5. december 2011
  De nyuddannede ledige er bedre til at indstille sig på at tænke kreativt, når de skal finde et arbejde, end de tidligere generationer har været, vurderer jobcentre. Men omstillingen har en høj pris, vurderer arbejdsmarkedsforsker
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her