Læsetid: 3 min.

Eksperter: TV 2 udviser dobbeltmoral

TV 2 har været i Højesteret for at beskytte en kilde, som en af tv-stationens egne journalister efterfølgende selv har afsløret til flere kolleger. Flere medieeksperter peger på, at det har givet TV 2 et alvorligt forklaringsproblem
TV 2 har været i Højesteret for at beskytte en kilde, som en af tv-stationens egne journalister efterfølgende selv har afsløret til flere kolleger. Flere medieeksperter peger på, at det har givet TV 2 et alvorligt forklaringsproblem
14. december 2011

I februar fik TV 2 Højesterets ord for, at hensynet til kildebeskyttelse vejer tungere end at få offentliggjort, hvem der har lækket fortrolige oplysninger om det danske jægerkorps tilbage i 2007. TV 2’s nyhedsredaktør Michael Dyrby udtalte dengang, at han var »fantastisk glad for kendelsen«, som han kaldte ’en meget, meget vigtig afgørelse for dansk presse«. Forud for Højesterets afgørelse havde TV 2 været i byretten, som var kommet frem til, at TV 2 skulle afsløre deres kilde, men efterfølgende fastslog Østre Landsret, at TV 2 alligevel ikke kunne tvinges til at vidne i sagen. Den afgørelse blev siden anket til Højesteret, og forud for afgørelsen var Michael Dyrby ikke i tvivl om, at TV 2 var villig til at gå hele vejen for at beskytte sine kilder:

»Jeg kan slet ikke forestille mig, at det kommer så vidt. Men bliver vi pålagt at vidne, er vi klar til at gå hele vejen til menneskerettighedsdomstolen,« sagde han til Morgenavisen Jyllands-Posten i februar 2010.

Dobbeltmoral

Michael Dyrby gentog flere gange, at TV 2 ikke ville afsløre sin kilde, og det gjaldt også, da det kom frem, at TV 2’s politiske reporter Kaare R. Schou i en bog fra 2008 havde skrevet, at lækagen om udsendelsen af de danske jægersoldater kom fra Forsvarsministeriet:

»Det er muligt, at Kaare R. Skou tror, at han kan regne ud, at det hænger sådan sammen. Men han ved det ikke. Der er meget få mennesker, der ved, hvem der er kilden til den historie, og de kan tælles på en hånd. Jeg ved, hvem der har talt med hvem. Og Kaare R. Skou ved ikke, hvem kilden er. Og vi afslører ikke vores kilder på TV 2,« sagde han til Politiken i januar 2010.

I tirsdagens udgave af Ekstra Bladet kom det så frem, at TV 2’s egen journalist Rasmus Tantholdt har fortalt minimum to andre journalister, at oplysningerne om udsendelsen af det danske jægerkorps kom fra daværende forsvarsminister Søren Gades personlige rådgiver, Jacob Winther.

Oplysningen i Ekstra Bladet giver ifølge medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard et alvorligt forklaringsproblem:

»TV 2 udviser en dobbeltmoral, når de siger noget i én sammenhæng og gør noget andet i anden sammenhæng. Det virker, som om de opfører sig efter forgodtbefindende, og det er bestemt ikke noget, der gavner journaliststanden,« siger han.

Mod ledelsen

Politisk kommentator og adm. direktør i Hansen PR Lotte Hansen er enig og tilføjer, at det i andre virksomheder ville være svært at acceptere, hvis en medarbejder så tydeligt gik imod den linje, som ledelsen havde lagt.

»Situationen udstiller det dilemma, der handler om, at journalister på den ene side lever af at kunne have fortrolige samtaler med deres kilder, mens deres ledelse skal opretholde en høj moral, og det viser, hvor svært det er at være en troværdig chef i en medievirksomhed,« siger hun og tilføjer, at det virker grotesk, at TV 2’s nyhedsdirektør kan proklamere, hvor vigtigt det er med kildebeskyttelse, mens det bliver afsløret, at en af hans egne ansatte har brudt den.

»Det var satset at køre med høj cigarføring i Højesteret, når man selv var en del af problemet,« siger hun.

Jesper Højbjerg Christensen, som er kommunikationsrådgiver og adjungeret professor på Copenhagen Business School, er heller ikke i tvivl om, at sagen er uheldig for et TV 2, som til daglig lever af at have høj troværdighed:

»Det er en pinlig sag, og det burde føre til selvransagelse omkring retningslinjerne internt på tv-stationen. For ledelsen er det svært, fordi de skal give klart udtryk for reglerne, men samtidig være loyal over for deres ansatte,« siger han

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Michael Dyrby eller Rasmus Tantholdt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvem siger, at samtlige medarbejdere ved en stor medieorganisation som TV2 skal opføre sig som uniformerede får?

Der er brug for lige nu og her, at vi alle får så meget at vide som overhovedet muligt.

Rasmus Tantholt har brudt et codex. Derfor bliver han hængt ud som forrædder. Det er som historien om den romerske budbringer, der bliver ombragt, fordi han bragte budskabet. Kejseren havde ikke andre ved hånden at lade sin vrede gå ud over. Og så henrettede han postbudet.

Fuck kildebeskyttelse i den slags spinn- og disinformations-sager - frem med sandheden! Blæs i fløjten, alle der kan komme afsted med det! Beskyt til gengæld kilder og vidner, der tør udlevere magten og dens misbrug ... mod magten og dens misbrug.

Lakajen Dyrby har altid været en joke, og at nogen ekspert mener, at TV2 lever af at have en høj troværdighed, er en endnu større joke!

Kan man overhovedet tale om moral i denne sammenhæng?
For at være dobbeltmoralsk må man først have en moral. Moral er noget med ære, troskab og medmenneskelighed - det ser man da ikke meget af, nogen steder, efterhånden!

"Det virker, som om de opfører sig efter forgodtbefindende, og det er bestemt ikke noget, der gavner journaliststanden,"

nej nej nej, det er helt forkert, det virker som om de agerer politisk, og det er lige hvad de gør. Der er ingen grund til at pakke det ind. Luk den TV station, den sku aldrig ha set dagens lys. Det er en møgspreder.

Martin Sørensen

Venstre news denmark eller tv2 news. man tænker sit når man ser dem komme med deres særige tv2 news måde at gøre det på. der står venstre venstre venstre og atter venstre i det budskab der kommer ud. så det er ikke mærkeligt at tv2 har gjort som de gjore de har bare ville beskytte deres politiske venner i venstre

Dorte Sørensen

Ja det er unægtelig en meget dårlig sag både for den daværende regering og for TV2.
Men det mest ubehagelige er ,at den daværende regering og DF først forsøgte at tørre lækagen af på Frank Aaen eller andre fra oppositionen ,der sad i Det Udenrigspolitisknævn (eller hvad det hedder) - Bare ærgerligt for den daværende regering og DF ,at Det Udenrigspolitisknævn ikke var blevet orienteret om sagen på det tidspunkt som TV 2 bragte nyheden om jægersoldaterne.

Ligeledes viser det sig nu at Jacob Vinther muligvis ikke var med i det fly som TV2 journalisten referer til – så er kilden snare forsvarsminister Søren Gade selv .
Ja mystikken breder sig.

Morten Kjeldgaard

Selvfølgelig er det Søren "Far her" Gade der er kilden: det kan ikke være andre. Og igen-igen afsløres det, at den såkaldte "kildebeskyttelse" benyttes af magthaverne til at plante opportune nyheder i en logrende presse, så de sammen kan bedrage befolkningen. Penge skal jo tjenes. Klichéen om den såkaldt "fjerde statsmagt" er til helt grin. Der er kun én statsmagt, og medierne betjener den savlende og villigt.

Copenhagen Business School, er heller ikke i tvivl om, at sagen er uheldig for et TV 2, som til daglig lever af at have høj troværdighed"

TV2 lever af reklamer, subsidier fra den danske statskasse og en gigantisk hob af letkøbte danskere, som både vil underholdes og samtidig forestiller sig at få daglige nyheder af kvalitet - men i realiteterne bliver kørt på røv og albuer rundt i en tilskuerdemokratisk manege. Helt som forventet, da man i sin tid anbragte en personage som Schleimann i spidsen for projektet. Trods de fine taler om konkurrence til fremme af nuancering og alsidighed, var intentionen jo ikke ligefrem at øge folkeoplysningsniveauet, snarere at sænke det - således at borgere blev forbrugere og kritisk tænkning et abstrakt som kun tåbelige smagsdommere beflitter sig med.

Kurt Kirkedal Jensen

Det mest rystende i denne sag er at TV2 forsøgte at sælge budskabet om at én fra oppositionen var lækagen. Tænk at et medie vi er tvunget til at betale til kører denne sag, som så mange andre, som et partipolitisk indslag til gavn for deres venner i venstre. Efter min mening burde hele ledelsen fyres, og dømmes for magtmisbrug og for at medvirke til vore soldater var udsat for unødig fare. Hvem f... kan nogensinde tage dette medie alvorligt?

Dansk Journalistforbund - fagforbundet for journalister og kommunikatører, må virkelig komme på banen nu..

Dansk Journalistforbund udpeger den komite, der uddeler Cavlingprisen.!

Hvilken pris vil Dansk Journalistforbund tildele TV2..?

"sagen er uheldig for et TV 2, som til daglig lever af at have høj troværdighed"

lever af høj trøværdighed, haha, man skulle tro udttalelsen kom fra en spindoktor.

De lever af statsstøtte, har altid gjort det, og der er ikke noget der ser ud til at ændre dette - Høj troværdighed pffftt.. som om nogen ku leve af det.

Kirsten Svejgaard

@Jens Falkesgaard

Jeg har forlængst spurgt min TV-leverandør, om jeg kunne få TV2 fjernet fra min "pakke", når den nu skulle være betalingskanal, og jeg alligevel næsten aldrig så TV2. Det var (som jeg havde forventet) ikke muligt.

At TV2 skulle stå for "høj troværdighed" er jo helt til grin.

Det er vel det man kan kalde for en omvendt bondefangeri.

At den snu bonde narer den naive bybo.

Venstre - det gamle bondeparti.

Kurt Kirkedal Jensen

Er der nogen her der kan forklare mig hvorfor dagbladet BT ikke for længst er politianmeldt, og for den sags skyld også TV2 fox. Dagbladet BT som jeg uden blusel vil kalde det kriminelle dagblad, har vidersolgt (via deres avis) informationer som de var helt på det rene med var ulovlige. De har modtaget oplysningerne og vidersolgt dem. Mig bekendt har vi en lov i Danmark hvor hæleren er lige så skyldig som stjæleren. Det vil sige når den der overbringer personlige oplysninger om en trediemand, de ulovligt har svindlet sig til, er modtageren, der ovenikøbet sælger den videre, vel kriminel. Eller hvad. I min bevidsthed er der ingen tvivl

Gå ind og klag til TV2' seernes redaktør.
Jeg ved udmærket godt, at TV2 vil skide på, hvad vi som seere mener. Hvis de tog os alvorligt, havde TV2s bestyrelse, for lang tid siden afskediget Michael Dyrby. Men det kunne jo være, at bestyrelsen vågner op, hvis der nok der brokker sig over, at TV2 nyhederne har en landsforræder som redaktør

http://sr.tv2.dk/skriv-til-seernes-redaktoer/

Journalisternes højt besungne kildebeskyttelse begynder med at de selv kan holde mund. Kan de ikke det og beskytte kilderne, hvorfor tror de så at andre kan. Det kan jo være livsfarligt for en kilde at tro på kildebeskyttelse, når journalisterne går og plabrer til venner og bekendte.