Baggrund
Læsetid: 3 min.

Euro-skeptiske økonomer: Vi kan sagtens stå uden for EU-pagt

Danmark kan sagtens klare sig ved at stå uden for den nye europæiske finanspagt, lyder det fra flere økonomer. Men det synspunkt bliver ignoreret i øjeblikkets ensidige EU-debat, hævder de
Medlemmerne af Europaudvalget mødtes i går for at diskutere Danmarks holdning til den nye europæiske finanspagt. Blandt de fleste danske politikere er  holdningen positiv til pagten. Men flere euroskeptiske økonomer mener, at Danmark med fordel kan stå uden for den økonomiske pagt

Medlemmerne af Europaudvalget mødtes i går for at diskutere Danmarks holdning til den nye europæiske finanspagt. Blandt de fleste danske politikere er holdningen positiv til pagten. Men flere euroskeptiske økonomer mener, at Danmark med fordel kan stå uden for den økonomiske pagt

Jakob Dall

Indland
14. december 2011

Følger man EU-debatten i disse dage, kan man få det indtryk, at meget tættere økonomisk integration og endnu skrappere krav fra Bruxelles er vejen til overlevelse for eurozonen og den eneste farbare vej for Danmark.

Men den antagelse er grundlæggende forkert, lyder det fra en række økonomer, der nu efterlyser en mere nuanceret og åben debat, hvor der også er plads til de skeptiske stemmer.

»Mit indtryk er, at langt de fleste danske nationaløkonomer deler den holdning, at Danmark sagtens kan stå uden for aftalen. Og mange siger, at det skal vi også. Først og fremmest ved at holde os fra at være bundet tættere af det europæiske samarbejde,« lyder det fra Frank Dahlgaard, cand.polit., tidligere folketingsmedlem for Konservative, underviser på Handelshøjskolen i København og stifter af sammenslutningen Nationernes Europa — EF-tilhængere imod mere union.

Han fremhæver, at Danmarks økonomi er så sund, at det ikke vil få negative konsekvenser, hvis Danmark står uden for europagten.

»Danmark er parat til at være til eksamen over for markedet 24 timer i døgnet, akkurat som vi har været de sidste 20 år. Vi kan sagtens selv, og det er den fremtrædende holdning blandt nationaløkonomer.«

Andre synspunkter

Frank Dahlgaards synspunkt bakkes op af Christen Sørensen, professor i Økonomi ved Syddansk Universitet, tidligere formand for Det Økonomiske Råd og skeptisk over for euroen fra begyndelsen.

»Vi skal stille os under den kolde bruser og stå helt uden for pagten,« siger Christen Sørensen. Han savner, at der også bliver plads til de mere skeptiske økonomer i den nuværende debat:

»Jeg synes, det er så dybt tvivlsomt, at debatten fyldes af ’eksperter’, som siger, at der ikke er anden udvej end altid at tilslutte sig.«

Han er overbevist om, at størstedelen af økonomer på tværs af politisk overbevisning er langt mere kritiske, end debatten giver udtryk for.

»Og så hiver man primært folk som Marlene Wind (EU-professor ved KU, red.) ind og udlægge situationen. Men hun er altså ikke økonom, og har ikke den fornødne indsigt. Og de får lov til uimodsagt at sige, at den eneste farbare vej er at tilslutte sig,« siger Christen Sørensen og uddyber: »Det er en måde at manipulere debatten på, når man siger, at der ikke er andre muligheder.«

Politisk dominans

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS, er ligeledes kritisk over for euroen i den nuværende situation, men kan ikke entydigt svare på, om Danmark bør tilslutte sig den nye europagt.

Ifølge ham skyldes den ofte ensidige debat, at et stort flertal blandt folketingspolitikerne er meget EU- og euro-begejstrede:

»Jeg har undret mig meget over mediebilledet den seneste tid, for her man får et meget ensidigt indtryk af europagt-debatten. Men når både regeringens og oppositionens ledere er ganske begejstrede for euroen, er det naturligt nok, at vi får serveret pro-euro-argumenterne meget ofte.«

Ifølge Christen Sørensen, kan det dog få alvorlige konsekvenser, hvis debatten fremadrettet fortsætter med at være så ensidig, som det er tilfældet nu:

»Afstanden mellem den politiske elite og befolkningen bliver større og større, for politikerne er efterhånden ude af trit med både økonomer og store dele af befolkningen,« siger han og henviser til en ny meningsmåling foretaget af Ugebrevet A4, som viser, at kun hver tredje vælger mener, at Danmark bør tilslutte sig euro-pagten.

»Men som det ser ud nu, er de mange skeptiske økonomers synspunkter ikke synderligt velkomne blandt magthaverne — eller blandt medierne for den sags skyld.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"»Og så hiver man primært folk som Marlene Wind (EU-professor ved KU, red.) ind og udlægge situationen. Men hun er altså ikke økonom, og har ikke den fornødne indsigt. Og de får lov til uimodsagt at sige, at den eneste farbare vej er at tilslutte sig,« siger Christen Sørensen og uddyber: »Det er en måde at manipulere debatten på, når man siger, at der ikke er andre muligheder.«"

Muligheden for manipulation foreligger vist, Christen Sørensen. For man er jo ikke interesseret i at høre hvad en skeptiker som du kunne bidrage med i debatten. Vi skal heller ikke høre hvad kritiske danske europaparlamentarikere siger, nej - mikrofonerne er overladt til de pæne piger og de ansvarlige drenge, så vi stille og roligt kan sejle under den hvide bro mens vi nyder en frokost for 2.

Det er ganske vist, vi kan sagtens stå alene, sammen med usa og england, for vores nærmeste naboer er jo enten det rene skidt eller også er de for dumme til at arbejde sammen med os.

Er jeg den eneste der har svært ved at gennemskue hele miséren ?.

Skal Danmark være med til at redde r.... på stater der ikke har ageret økonomisk ansvarligt ,fordi det i sidste ende er til DK´s fordel ?.

Eller er det bare noget politikerne bilder os ind ?.

Når de faglærte økonomer er uenige; Hvad så med vi andre stakler ?.

@Carsten

Pagtens formål er ikke at redde røven på stater med manglende økonomisk ansvarlighed, men at redde røven på (franske) banker som har lånt penge ud til disse stater.

Kritikerne af euroen fik jo ret:

Den er ikke en holdbar konstruktion, fordi den rummer for store indre modsætninger og fordi EU-systemet generelt er for korrupt.

Det eneste fornuftige vil være at nedlægge euroen så hurtigt som muligt, og mens det stadig kan ske i nogenlunde ro og orden.

Dan Johannesson

DEesiger altid at "der er ikke en anden udvej end at tilslutte sig". Hver evig eneste gang vi skal have udvandet vores i forvejen semi illosoriske resterende selvstyre. EU blev, og er, opbygget af frygtretorik fra A-Z. Ikke af visioner og folkeligt engagement. Og naturligvis på ingen måde af demokrati.

Dan Johannesson

Beklager taste brøler..

Nobelprisvindende økonom: Forkert at spare sig ud af krisen

Både i Danmark og en række andre europæiske lande har regeringerne fundet sparekniven frem.

Det er den forkerte strategi, mener en af verdens mest citerede og anerkendte økonomer - amerikanske Joseph Stiglitz.

Han mener, at investeringer og vækst derimod skal i højsædet.

http://www.dr.dk/DR2/​deadline2230/2011/05/13/​171221_1.htm

At følge den nye Europagt betyder ikke nødvendigvis at Danmark formelt tilslutter sig pagten.

Herved kan vi følge Europa uden strengt taget at forpligte os på hverken Euro eller pagt:

Hvis det alligevel bliver svært for regeringen at få befolkningen, sit eget bagland og Folketinget til at acceptere Europagten, kan Danmark jo vælge ikke at tiltræde den — men bare følge den frivilligt alligevel.

Man kan jo bare følge den, ligesom vi har gjort med fastkurspolitikken, som vi aldrig formelt har tiltrådt, men i praksis har fulgt siden 1982.

Jarl Artild (15.28):
Helt enig.

Søren Lom:
Og når man redder røven på de europæiske storbanker, sker der reelt en skjult kapitaloverførsel fra staterne til markedskapitalen, hvilket nok ikke er helt tilfældigt. Finanspagtens forventede krav om snævre budgetbalancer aka gammeldags købmandsprincipper - med mulighed for straf og svie såfremt kravet udfordres, vil med stor sandsynlighed presse staternes aktiviteter tilbage og dermed give plads for 'andre aktører', altså private. Og dermed udvides det Indre Marked betragteligt; den frie kapital får sig endnu et 'mulighedsrum'.

Andre elementer i øvelsen kunne være finanspagtens cementering af en monetaristisk økonomisk politik - samt en begyndende institutionalisering af de seneste mange års neoliberalt funderede new public management som gennemgående ‘ledelsesfilosofi’ i de europæiske samfund. Alt imens medlemsstaterne efterlades med begrænset, regional indflydelse under centrale EU-myndigheders overvågning.

Finanspagten vil tilsyneladende få et fiskalt præg som indvarsler en begyndende samordning af deltagerlandenes statskasser, men givetvis draperet i så komplekse vendinger at tilstrækkeligt mange velvillige jurister kan finde tilstrækkeligt med fast grund under fødderne til at diskutere sig bort fra den besværlige samtale om national suverænitetsafgivelse.

Henrik Herløv Lund debatterede til middag i P1 finanspagten med debatredaktør Beinov fra Berlingske:
http://www.dr.dk/P1/P1Debat/Udsendelser/2011/12/20111214135549.htm

Michael Pedersen

Det er fuldstændigt surrealistisk så dårlig dækningen af krisen er herhjemme. Den er totalt ensidig og gennemsyret af en myte om økonomisk uansvarlighed i Sydeuropa som eneste årsag til krisen - og hvis man læser kommentarer på aviserne er det uhyggeligt så godt den myte passer ind i folks fordomme.

Hvis man læser den angelsaksiske presse kan man få et meget mere nuanceret billede af hvad der egentlig skete.

Et par links:
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2011/11/euro-crisis-21
https://www.nytimes.com/2011/12/02/opinion/krugman-killing-the-euro.html...
http://streetlightblog.blogspot.com/2011/09/what-really-caused-eurozone-...