Nyhed
Læsetid: 1 min.

Irak-styrke havde intet overblik over fanger

I Danmark oplyste Anders Fogh Rasmussen og Søren Gade flere gange i 2004 til Folketinget, at der blev ført tilsyn med fanger udleveret til irakisk varetægt. Men i Irak havde de danske styrker ikke styr på, hvad der blev af fangerne, fortæller militærjuristen, der skulle føre tilsynene
I Danmark oplyste Anders Fogh Rasmussen og Søren Gade flere gange i 2004 til Folketinget,  at der blev ført tilsyn med fanger udleveret til irakisk varetægt. Men i Irak havde de danske  styrker ikke styr på, hvad der blev af fangerne, fortæller militærjuristen, der skulle føre tilsynene
Indland
29. december 2011

Flere gange lovede forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forhenværende forsvarsminister Søren Gade (V) over for Folketinget, at der blev ført tilsyn med fanger udleveret af den danske Irak-bataljon til irakisk varetægt. Og flere gange forsikrede de to ministre, at de tilsete fanger ikke var kommet noget til.

Men den danske bataljon, der skulle gennemføre tilsynene, havde intet overblik over de udleverede fanger.

Da den danske bataljons Hold 3 ankom til Irak i februar 2004, var 113 fanger ifølge Forsvarskommandoens opgørelse blevet overdraget til irakisk varetægt. Men holdets militærjurist, Kurt Borgkvist, fortæller, at der ikke fandtes lister, der viste, hvor fangerne var blevet af efter udleveringen. Og de irakiske myndigheder »havde jo heller ikke styr på det«, siger han og tilføjer: »Det var ikke deres tradition«.

Militærjuristen fortæller, at han gjorde, hvad han kunne for at opspore fangerne, men svarer klart »nej« på et spørgsmål om, hvorvidt det var muligt at holde styr på alle fanger.

Pligt til at føre tilsyn

Når Anders Fogh Rasmussen f.eks. den 5. maj 2004 i Folketingssalen sagde, at den danske bataljon førte »tilsyn med de tilbageholdte, som danske styrker har overdraget til britiske styrker eller til lokale myndigheder«, var det altså kun den halve sandhed.

Generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, påpeger, at Danmark havde pligt til at føre tilsyn med, at fanger overdraget af de danske styrker blev behandlet efter konventionerne.

»Og det er klart, at den tilsynspligt kunne man ikke overholde, hvis man ikke vidste, hvor fangerne var blevet af. Det er helt fundamentalt, at man registrerer folk og følger dem.«

Jurist i menneskerettighedsorganisationen Amnesty Claus Juul minder om, at der i løbet af 2004 kom flere advarsler om det irakiske politis torturmetoder.

»Og det eneste tilnærmelsesvis valide argument til støtte for, at det alligevel var i orden at overgive fanger til irakerne, var, at der blev ført tilsyn. Men det argument ser nu ud til at falde bort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ude af øje, ude af sind.

Forsvaret havde ingen overblik, derfor kunne ministeren jo heller ikke have det. ----- Så er den hjemme Venstre.

Endnu engang kan vi konstatere at særligt Venstre regimet har vildledt Folketinget groft. Selv inden en undersøgelse er iværksat er der nu rigeligt med materiale til en Rigsret mod Fogh og Gade.

De af vores soldater, der dengang blev beroliget af Statsministerens gentagende forsikringer om, at de irakiske personer som Danmark havde ansvaret for, blev fulgt tæt for ikke at lide overlast, må uden tvivl havde det utroligt dårligt idag, da de nu kan konstatere at alle dissemennesker efterfølgende er blevet tortureret, hvilket er helt i modstrid med alle de forsikringer de fik fra deres ledelse og imod de konventioner og de krigslove de som stolte danske soldater omhyggeligt er undervist og trænet i at overholde.

For soldaterne er der nærmest tale om et æresbegreb at krigens love overholdes, og dette ualmindeligt grove tillidsbrud som Fogh og Gade er ansvarlige for, vil ingen dansk soldat kunne glemme for eftertiden.

De uhyggeligt torturede stakler, vil for evigt pine og plage deres samvittighed og ære. Det som ikke måtte ske skete - ikke pga af en utilgivelig fejl, men alene fordi det var mest praktisk i den indenrigspoliske magtkamp hjemme i Danmark

De magtliderlige og kyniske banditter som Fogh og Gade, skal derfor straffes hårdt for dette grove misbrug af vores soldaters tillid og tro på, at den øverste ledelse altid vil overholde de samme regler og love som soldaterne er sat til at forsvare i Danmarks navn.

Martin Haastrup

Tak for en utrolig flot og velskrevet kommentar Erik Jensen - som rammer hovedet på sømmet og stiller sig sundt solidarisk med dem på gulvet, som (også) er blevet forrådt - og selvfølgelig kræver lederne hårdt straffet herfor.

Der blev stillet mange spørgsmål i Folketinget om disse emner, så det er vel let at gennemgå svarene på disse og se, om svarene faktisk bragte spørgerne i ond eller god tro m h t de faktiske forhold.

( Men der kan sagtens gå noget tid med at søge hele materialet frem fra FT's arkiver og læse det hele - men det er nok ulejligheden værd. Personlig tor jeg ikke, at nogen nogensinde har troet, at menneskerettighederne i alle tilfælde blev overholdt.)

Kurt Kirkedal Jensen

Det er utroligt, men ikke forbavsende at der bliver ved med at dukke sager op om magtmisbrug, villedning og kriminelle handlinger fra den tidligere regering. De ti år med de herrer Rasmussen er de sorteste år i nyere dansk politik. Man bliver helt utilpas ved tanken om hvad dette regime har gjort ved vores land. Tidligere var vi kendt verden over som et humant, åbent, demokratisk og socialt ansvarligt land. Dette renome formåede regimet Rasmussen med god hjælp fra DF at ændre fuldstændigt. Føj for en stinker. Det værste er dog at vi tilsyneladende har fået en befolkning hvor ca. halvdelen er hamrende ligeglade.

Information : Når Anders Fogh Rasmussen f.eks. den 5. maj 2004 i Folketingssalen sagde, at den danske bataljon førte »tilsyn med de tilbageholdte, som danske styrker har overdraget til britiske styrker eller til lokale myndigheder«, var det altså kun den halve sandhed.

"overdrage til britiske styrker" Det lyder jo ikke så slemt, der er noget "gentlemen"-agtigt over det, men faktisk var de britiske styrker værre mht. tortur end amerikanerne, fortæller den britiske menneskerettighedsjurist Phil Shiner:

Phil Shiner We torture people, yet no one admits it, The Independent, 2.9.09

Phil Shiner speaks at the World Tribunal on Iraq

World Tribunal on Iraq fandt sted i juni 2005

Thomas H. Pedersen

Jamen hvem skulle danskerne så overdrage sine fanger til? og nej det er ikke krigsfanger vi snakker om..

Hanne Christensen

Irak styrke havde ikke overblik - OVER NOGET SOM HELST - ALLERMINDST OVER HVORFOR DE DELTOG I EN ULOVLIG ANGREBSKRIG - DE PAREREDE BARE ORDRE.

Sæt hele militærtoppen foran en domstol - krigen er fra A til Z ulovlig