Læsetid: 3 min.

København skal genanvende livets byggesten

Eksperter opfordrer København til at begynde at genanvende fosfor, en af lives byggesten, i stedet for at brænde det af. Stoffet er grundlæggende for alt liv, men sådan som vi bruger det i dag, risikerer vi allerede om 100 år, at verdens få fosforminer vil være udtømte
Der var store planer om en fornyelse af Amagerforbr©°nd°©ingen. Nu er planerne skrottet, og eksperter opfordrer samtidig til at genanvende det vigtige fosfor.

Der var store planer om en fornyelse af Amagerforbr©°nd°©ingen. Nu er planerne skrottet, og eksperter opfordrer samtidig til at genanvende det vigtige fosfor.

Erik Refner

15. december 2011

Som det er i dag brænder København den fosfor af, der kommer fra det organiske affald i byen. Indtil i mandags så det ud til, at byen ville fortsætte med det i mange år frem. Men nu åbner Teknik- og Miljøudvalget for at, man skal gå andre veje. Med kommunens beslutning om ikke at støtte et stort forbrændingsværk er der åbnet op for øget genanvendelse.

»Manglen på fosfor risikerer at blive en bombe under verdens fødevareforsyning,« siger Henrik Hauggaard-Nielsen, seniorforsker på Risø DTU. Han er en af de mange forskere, der arbejder på forskellige metoder til at genanvende den fosfor, som vi i dag lukker ud i havet eller dumper som slagger i vejbelægningen.

Når en by som København brænder det organiske affald af, så går næringsstofferne tabt.

»Hvert år går næsten 10.000 tons fosfor tabt i de danske forbrændingsanlæg,« vurderer professor Lars Stoumann Jensen fra Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet (KU-LIFE). Det svarer nogenlunde til den mængde, vi årligt importerer som foderfosfat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu