Læsetid: 3 min.

Kommission kan ramme Løkke

Ifølge Skat Københavns direktør søgte Venstres daværende skatteminister aktivt at skade Thorning gennem skattesagen. Har Løkke mon kendt til det? Det er et naturligt spørgsmål for undersøgelseskommissionen
Så stolt poserede Lars Løkke med sit drømmehold af nyudnævnte V-ministre den 8. marts i år. Nu har den Løkke nærtstående Troels Lund Poulsen bragt Løkke i nærheden af en meget grim sag.

Så stolt poserede Lars Løkke med sit drømmehold af nyudnævnte V-ministre den 8. marts i år. Nu har den Løkke nærtstående Troels Lund Poulsen bragt Løkke i nærheden af en meget grim sag.

Christian Als

3. december 2011

Man måber. Skattedepartementschef Peter Loft har forklaret, at han alene gik ind i Helle Thorning-Schmidts skattesag for at sikre, at den blev korrekt behandlet. Nu viser det sig, at Lofts indblanding måske snarere gik ud på det modsatte: At ramme Thorning gennem en belastende afgørelse. Og at Lofts daværende minister, Troels Lund Poulsen (V) og dennes spindoktor Peter Arnfeldt søgte at presse Skat til at omgøre afgørelsen til skade for Thorning.

At det forholder sig sådan, fremgår af den redegørelse, som direktør Erling Andersen, Skat København har afgivet til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF). Det er forståeligt, at disse afsløringer fik ministeren til at bede departementschef Loft om en supplerende redegørelse. Og da denne redegørelse snarere er afglidende end opklarende, har regeringen ikke haft anden mulighed end at foreslå en undersøgelseskommission til at afklare sagens faktiske forløb. Med Venstres hastige tilslutning til forslaget, er kommissionen en realitet.

Og for partiet Venstre meget tænkeligt en uhyggelig realitet. For den kan suge fhv. statsminister og nuværende statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen ind i en uafvaskelig skandale.

Aktiv indgriben

Af skattedirektør Erling Andersens redegørelse fremgår, at departementschef Loft gentagne gange har søgt at gribe aktivt ind i sagsbehandlingen i Skat København, bl.a. med et forslag om at afkræve Helle Thorning-Schmidt en redegørelse. Om dette forslag skriver direktør Andersen:

»Jeg er lodret imod. Mener ikke, at der på nogen måde er fagligt grundlag for det, men produktionsdirektøren (i departementet, red.) betoner, at det er et meget udtalt ønske fra departementschefen.«

Meget værre bliver det, da Skat er ved til at nå frem til afgørelsen om, at Thornings mand ikke er skattepligtig. Ifølge skattedirektør Andersen sker der under et møde om sagen dette:

»Departementschefen udleverer et notat til mig. Det er uden angivelse af, hvem der har forfattet det. Jeg spørger selvfølgelig Peter Loft om dette, men får at vide, at det ved han ikke. Det er bare ’dukket op’.«

Og videre:

»Han beder os om at læse notatet og tage det med i overvejelserne. I notatet vurderes forskellige aspekter i forhold til skattepligt, men med en samlet konklusion om, at Kinnock må være skattepligtig til Danmark.«

Andersen oplyser, at han efterfølgende af sine embedsmænd får oplyst, at »notatet ikke bruges, da forudsætningerne i notatet ikke er korrekte i forhold til de faktiske omstændigheder i skattesagen.«

Fra V’s pressetjeneste

Om det samme forløb forklarer departementschef Loft:

»Jeg mener, jeg fik notatet udleveret af skatteministeren eller hans særlige rådgiver Peter Arnfeldt. Jeg er ikke bekendt med, hvorfra notatet stammede — muligvis fra Venstres pressetjeneste. Da notatet efter min erindring alene indeholdt de udsagn, der havde været gengivet i pressen, fandt jeg det naturligt at overdrage det til Skat København som led i presseredskabet.«

Disse to forklaringer rimer ikke.

Politisk dynamit er skattedirektør Andersens redegørelse om forløbet, efter at skattedepartementet er blevet bekendt med den afgørelse, som Skat vil træffe — til gunst for Thorning. Hans meddirektør bliver ringet op af fagdirektør Nordland, der er tæt på ministeriets ledelse: »Han fortalte hende, at departementschef Peter Loft, særlig rådgiver Peter Arnfeldt og skatteminister Troels Lund Poulsen angriber Skat København.«

Stiller stadig spørgsmål

Efter afgørelsen er sendt til Thorning, bliver Skat bedt om flere oplysninger, »da skatteministeren skal have et notat, da han og den særlige rådgiver stadig sætter spørgsmålstegn ved Skat Københavns afgørelse«.

Siden får skattedirektør Erling Andersen oplyst, »at skatteministeren har prøvet at få Skat Københavns afgørelse omgjort. Det er undersøgt, om Skatterådet kan tage sagen op, hvilket dog er opgivet. Departementschef Peter Loft har sagt endegyldigt nej til dette.«

De belastende dele af Andersens udsagn afviser Peter Loft.

En kommissionsundersøgelse vil afdække dette, og formentlig meget mere.

For Venstre er sagen livsfarlig. Hvis Troels Lund Poulsen har optrådt så aktivt, risikerer han Rigsretten. Han kan i givet fald få følgeskab.

Det indlysende spørgmål: Er det tænkeligt at Troels Lund Poulsen ville satse så meget på at skade oppositionens statsministerkandidat — uden at Troels Lund Poulsen søgte dækning hos sin partileder, den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen? Og måske tillige andre førende Venstre-folk?

Udspørgningerne i undersøgelseskommissionen foregår under vidneansvar.

Der er noget pudsigt i, at en regering, der er snublet i så mange fadæser, kan få pusterum ved en muligvis kriminel handling begået af forgængeren.

Du kan læse Erling Andersen og Peter Lofts redegørelser til skatteminister Thor Möger Pedersen i deres helhed her.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kunne jo overveje at lave en speciel Venstre afd. i et af statsfængslerne.

Hvis der så yderligere, som lovet, bliver nedsat en kommission, der skal kulegrave grundlaget for Irak-Krigen, så kunne der blive trængsel i en sådan afdeling.

Drømmene kan de da ikke tage fra en.....

Ærlig talt hvilke "fadæser" er det, den nuværende regering er "snublet i" under sin kun 2 måneder lange regeringstid? Andet end dårlig presseomtale og deraf logisk følgende dårlige meningsmålinger?

Måske det var tid til en smule selvransagelse i medierne og herunder faktisk også i Information?

Journalist Rehling er sent ude. For de fleste andre har Venstres fiduser været åbenbare i over et år. Fire potentielle forbrydere på rad og række til punkt og prikke.

Luften gik spøjst nok pludselig ud af ballonen på den "valgkamp" for Løkke og Venstre og deres "utrolige fremgang i meningsmålingerne" som JP har haft kørende på prominent plads på deres netside de sidste par dage.

David Rehling skriver.:

- Der er noget pudsigt i, at en regering, der er snublet i så mange fadæser, kan få pusterum ved en muligvis kriminel handling begået af forgængeren.

Hvilke "fadæser" er det David Rehling tænker på.?

Er det Sohn-sagen.?

For er det det, så må jeg sige, at hvis der er nogen der er snublet i denne "fadæse", så er det Information.

Abonnent Jørgen Garp har i artiklen - Båndsløjfen om Ole Sohn - og i efterfølgende kommentar i går, jo forbilledligt kastet sig over substansen i sagen og efterladt Information med en fadæse i rygsækken.

Michael Kristensen

Løkke kan umuligt være uvidende om, hvad der har foregået - ligesom han helt sikkert også har været vidende om Rønn Hornbecks fadæser. Men så kan man jo passende stille hende for Rigsretten sammen med de andre slyngler, når de alligevel er igang.
Dette må være det nærmeste vi kommer på Watergate i Danmark

Martin Sørensen

Domino brikkerne falder en efter en i venstre, og for hver brik så kommer vi nærmere løkke, hvad der står i notatet er mere og mere ligegyldigt, kun forfatterens indentitet og, hvem der beordrede at notatet skulle skrives er intresant faktisk så kan hele denne sag koges ned til det enkle spørgsmål. hvem skrev torning notatet, og hvem beorede at det skulle skrives, og godkente at det blev skrevet, Det er ikke en kompliceret sag nej denne sag er meget enkel.

Michael Kongstad Nielsen

Her er et par fadæser, som flere indlæg prøver at glemme:
Ingen undersøgelse af krigene.
Ingen mindretalsmulighed for undersøgelser i Folketinget.
Forhøjelse af billetpriserne på offentlig transport.
Undladelse af at stemme for Palæstinas optagelse i Unesco.
Et regeringsgrundlag tilpasset de radikale.
Tænk selv efter, hvad der ellers er.

Man skal nok ikke falde i den grøft, at man efterligner den borgerlige presse med hensyn til fortielser og bortforklaringer.

De har godt nok været desperate i Venstre, men ligefrem gå så langt at forsøge et statskup, tsk tsk.

Så vittigheden om at Løkke aldrig havde tænkt sig at udskive valg, var nok ikke helt ved siden af alligevel.

peter fonnesbech

Når man er en potentiel kronprins i partiet, vil man naturligvis meddele sin viden om denne sag til
"" Kongen " helt uformelt.

Lars Løkke må have vidst hvad der foregik.

Alt andet ville være utænkeligt i det politiske spil, men om det nogensinde kan blive bevidst er en helt andet sag.

Jens Jørn Pedersen

Jeg tror, at man i almindelighed står sig godt ved at undersøge Muldvarpen (Lars Løkke) og kompaner (lakajer).
Det ser meget ud som den afgåede regering med flertal fra VKO laver undergravende virksomhed.
For mig at se, så har den nuværende regering ikke nogle personsager. Og det bliver mindre og mindre sandsynligt, at de har det, som tiden går.

Mere og mere peger i retning af, at person(sagerne) som vi har set dem i pressen er spind fra især Venster og måske med Muldvarpen i spidsen.

Jens Jørn Pedersen

"Der er noget pudsigt i, at en regering, der er snublet i så mange fadæser, kan få pusterum ved en muligvis kriminel handling begået af forgængeren."

Spørgsmålet er, hvem har personsager. Man skal passe på med boomerags, de er tænkt til at komme tilbage!

Jens Toft Ravn Pedersen

Sikke et fotografi af karriereklubben - stedet hvor sleske planer udtænkes.. Levebrødspolitikere som igen og igen viser sig at være styret af magtliderlighed. Men hvorfor er klubbens lige så liderlige spindoktorer ikke også med på billedet?

Jeg ved ikke om Asger Aamunds ideer, til hvordan politikernes saglighed og faglige styrke hæves markant, er de rigtige, men har da ret i, at der snart bør gøres noget drastisk.

Kirsten Stausholm

Selvfølgelig er Lars Løkke og chefstrategen Claus Hjort involveret. De har sandsynligvis også været medvirkende til at beslutte, hvornår BT skulle lække skattepapirerne - så sent som muligt op til valget, selvom BT øjensynligt har haft oplysningerne i et år...

Christian Olesen

Billedet af en højrefløj, som i en rus af magtfuldkommenhed, ikke skyede nogen som helst midler for at bevare regeringsmagten og for at sætte den politiske dagsorden, tegner sig tydeligere og tydeligere. Løgn, bedrag og krænkelser af demokratiets bærende spilleregler har været regelen snarere end undtagelsen,

- Troels Lund sagen
- Amadillo sagen
- Oversættelsessagen
- Lækagesagen
- Ole Sohn "sagen"
- Overvågningen af Sass-Larsen
- Plantningen af usande indvandrerfjenske historier i pressen kort inden forrige valg
-Løgnene som første til dansk deltagelse i invationen af Irak
-Løgnene om CIA flyvningerne
-osv osv osv

For mit eget vedkommende vil der gå mange år inden jeg igen får tillid til VKO, PET og den blå presse. Mage til mangel på respekt for demokrati og retssikkerhed skal man kigge længe efter.

Christian Olesen

Så i øvrigt lige i magisterbladet, at FET søger hele 4 "indhentere", dvs spioner. Overvejer at søge stillingen, så der kan komme lidt ballance i det hele!!!

Vi må takke de højere magter for at OVK regeringen ikke fik gennemført deres nye offentlighedslov, hvor der ikke ville have været aktindsigt i de væsentligste dokumenter imellem Troels Lund Poulsens ministerium og Skat københavn. En rigtig stinker.
§ 24 var en del af VK’s bud på en ny offentlighed. Heri fremgik, at retten til aktindsigt ikke skulle omfatte:
1) Interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem et ministeriums departement og dets underordnede myndigheder i forbindelse med ministerbetjening.
2) Interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem ministerier indbyrdes i forbindelse med ministerbetjening.
http://www.information.dk/285915

John Houbo Pedersen

Hvis VKO vandt valget var alt dette ikke kommet til offentlighedens kendskab, og ingen chance for udrensning. Nu bliver der kø ved håndvasken for at få "Rene hænder". Måtte man bede om at få anstændigheden tilbage!!

Fotoet , som viser Løkkes drømmehold efter at de har været hos dronningen, kunne man kalde "" Operation Rene Hænder ".

Man skulle så lige påføre de herrer ministre nogle handsker.