Læsetid: 3 min.

Menneskerettighedskommissær kritiserer Danmark

Efter justitsminister Morten Bødskov har afvist at gennemgå 75 sager, hvor Danmark kan have brudt Menneskerettighedskonventionen ved at nægte børn ophold, opfordrer Europarådets menneskerettighedskommissær regeringen til at ændre sin beslutning. Radikale Venstre erklærer sig enig med kommissæren og vil nu tage sagen op med ministeren
Efter justitsminister Morten Bødskov har afvist at gennemgå 75 sager, hvor Danmark kan have brudt Menneskerettighedskonventionen ved at nægte børn ophold, opfordrer Europarådets menneskerettighedskommissær regeringen til at ændre sin beslutning. Radikale Venstre erklærer sig enig med kommissæren og vil nu tage sagen op med ministeren
21. december 2011

Europarådets menneskerettighedskommissær, Thomas Hammarberg, retter nu en klar kritik mod regeringen, efter justitsminister Morten Bødskov (S) har afvist at gennemgå sager, hvor børn kan være blevet nægtet ophold i Danmark i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

»Hvis myndighederne har grund til at tro, at de kan have truffet afgørelser på et forkert grundlag, bør myndighederne sørge for at finde sagerne og rette op på fejlene,« siger Thomas Hammarberg til Information.

Spørgsmålet om, hvorvidt der er sket brud på Menneskerettighedskonventionen i sager om opholdstilladelse til børn, er opstået, efter Danmark i sommer blev dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i den såkaldte Osman-sag.

I den konkrete sag var den somaliske pige Sahro Osman blevet nægtet at komme tilbage til sin familie i Danmark, efter hun ufrivilligt var blevet sendt på genopdragelsesrejse til Kenya, og ifølge domstolen i Strasbourg var det i strid med hendes konventionsbeskyttede ret til familieliv. Siden har Udlændingeservice identificeret 75 sager, hvor børn under lignende omstændigheder er blevet nægtet at komme tilbage til Danmark, men selv om disse sager i lyset af Menneskerettighedsdomstolens afgørelse i Osman-sagen kan være blevet afgjort på forkert grundlag, vil Morten Bødskov altså ikke iværksætte en gennemgang af sagerne.

'Så godt, som man kan'

Thomas Hammarberg finder det indlysende, at »man bør se de sager igennem«. Ligesom Hammarbergs kommissariat hører også Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol under Europarådet, og Thomas Hammarberg understreger, at den internationale domstol er en helt central institution på menneskerettighedsområdet:

»Domstolen i Strasbourg har slået fast, at det var en uretmæssig beslutning at give afslag (i Osman-sagen, red.), og hvis man vil tage domstolens afgørelse alvorligt, bør man også sikre sig, at man ikke har lavet fejl i lignende sager.«

Morten Bødskov har over for Folketinget forklaret, at de 75 sager, som det umiddelbart er lykkedes Udlændingeservice at identificere, »ikke nødvendigvis udgør alle de sager, hvor dommen kan have relevans«. Efterfølgende har SF’s retsordfører, Anne Baastrup, i Information udtalt, at det vil være forskelsbehandling at gennemgå de 75 sager, fordi der altså kan »være mange flere sager, hvor der muligvis kan være fejl«.

Men dén holder ikke, mener Thomas Hammarberg:

»At der kan findes yderligere sager, som er blevet afgjort på forkert grundlag, er ikke noget argument for ikke at gennemgå de sager, man kender til,« siger han.

»Det er ofte sådan, når det kommer til menneskerettigheder, at man ikke kan rette alle fejl, men det betyder jo ikke, at man skal undlade at rette de fejl, man kan finde. Man må gøre det så godt, som man kan.«

Splid i regeringen

Som tidligere beskrevet i Information, var regeringspartierne før valget enige om, at det med SF’eren Karina Lorentzens ord var »forkasteligt«, når daværende integrationsminister Søren Pind (V) som følge af dommen mod Danmark alene ville ændre praksis fremover og ikke ville gennemgå de 75 sager identificeret af Udlændingeservice.

Men efter valget har Socialdemokraterne og SF altså ændret holdning til sagen. Det har vakt kraftig kritik fra Enhedslisten, og nu får udmeldingen fra Thomas Hammarberg også regeringspartiet Radikale Venstre til at gå imod Morten Bødskov.

»Vi vil overholde menneskerettighederne, og det indebærer også, at vi rydder op efter VKO,« siger udlændingeordfører Zenia Stampe.

»Jeg har forstået, at det kan blive svært at identificere alle sager, men jeg er enig med kommissæren i, at vi må gøre det så godt, vi kan, og gennemgå de 75 sager. Det her handler om børn, som har fået en meget hård straf, fordi deres forældre har truffet et forkert valg. Jeg vil derfor tage det op med ministeren.«

Justitsminister Morten Bødskov skriver i en mail til Information, at »Danmark tager Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol meget alvorligt«. Og mens ministeren altså ikke vil iværksætte en gennemgang af sagerne, vil han nu tage initiativ til en forstærket informationsindsats om betydningen af Osman-sagen.

»Kommer der på baggrund af den forstærkede informationsindsats henvendelse til Udlændingeservice om sager, der ligner Osman-sagen, har Udlændingeservice oplyst, at man konkret i hver enkel sag vil vurdere, om der er grundlag for at genoptage sagen,« skriver Morten Bødskov til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kristensen

Det ville gavne Danmarks internationale anseelse engang for alle at gøre op med denne mangel på respekt for menneskerettigheder, der alt for længe var den tidligere regerings varemærke. Jeg væmmes over at den nye regering pludselig har ændret mening på denne måde og har tænkt sig at fortsætte den tidligere regerings bizarre politik med at beslutte ting der ikke helt er i overensstemmelse med de konventioner, de har tilsluttet sig

Jette Abildgaard

Tusind tak til Thomas Hammarberg (der er nu noget ved de Svenskere)...,

Paa hoeje tide der begynder at komme meget mere fokus paa vort lands totale ignorance af Menneskerettighedskonventionen!!

Bare se at komme i gang med at faa ryddet op efter den tidigere regering og, kaere Danmark, det kan ikke gaa hurtigt nok......

Ogsaa kommunernes medarbejdere skal laere at rette i efter denne - og alle andre konventioner, vort land har underskrevet....NU!!!

"Men dén holder ikke, mener Thomas Hammarberg:

»At der kan findes yderligere sager, som er blevet afgjort på forkert grundlag, er ikke noget argument for ikke at gennemgå de sager, man kender til,« siger han."

Men det har den danske offentlighed allerede peget på, ikke mindst i Information.

Det hjælper ganske enkelt ikke, at konstatere, at ministeren er ny.

Såfremt han ikke har kontrol med embedsmændene i ministeriet, må han simpelthen se at få det. At embedsmænd eventuelt forsøger at dække over en langvarig praksis, som ikke overholder de konventioner, som DK har tiltrådt og ratificeret, er uakceptabelt. Så nu må Bødskov se at få justitsministeriets embedsmænds prioriteringer bragt i overensstemmelse med den overordnede lovpraksis, som er gældende. Uanset at ministeriet har en indflydelse, som måske forfægtes lige lovligt ivrigt.

Offentligheden har et naturligt krav på, at kunne forstå, hvilke prioriteringer man skal kunne følge i forbindelse med den udvikling, som vi her konfranteres med. så enkelt er det såmænd.

Vi ser derfor frem til at den ny justitsminister endelig får fastslået, hvordan magt-relationerne gebærder sig. Samt at man respekterer den fjerde statsmagt nøjere. Den opererer nemlig på vegne af en befolkning, som ønsker et transparent og især aktivt demokrati herhjemme. Justitsministeren kan så bære erfaringerne med sig til den kommende revision af Offentlighedsloven, såfremt han erkender anliggendet med den alvor, som spindiskursen har sat på tapetet.

Og! det ville da være en lise på baggrund af den forrige regerings gebærden sig, at kunne konstatere, at Bødskov kunne bibringe ministeriet en adfærd, som man kunne rose ham for. Det er ikke så vanskeligt, Bødskov, at vende skuden...

Med venlig hilsen

Vi har i tidens løb haft mange eksempler paa at toppen af embedsmænd udfører partipolitik.

Som i de fleste tilfælde af magtfuldkommenhed har de seneste ti års VKO magt ført til en selektion af de embedsmænd, med den “rigtige” ideologiske overbevisning. De er villige til at gøre alt for at fremme VKOs politik Dette er farligt for demokratiet og regeringen bør gøre alt for hurtigst muligt at få dem væk fra de centrale poster!

Jeg tror sørme 1700 'muslimer' yderligere fra i dag figurere som 'danskere' i alle statistikker, og at raten af dømte kriminelle (her eller i udlandet) blandt dem er grotesk høj i forhold til flertallet af herboende.
Nej det er godtnok ikke børn, men jeg tror ikke man skal forvente at Information sådan udbasunere det, så derfor tager vi den lige ind her :-D

Jeg tror også fortsat, at det er bedre at sige, at statsborgerskab er en medfødt ret, at spekulation i dobbelte ikke kan forekomme med DK som medaktør, og at Danmark dermed ikke anerkender statsløshed. Så slipper man for al denne uklarhed, og kan med god samvittighed gå igang med at arbejde for at implementere samme holdning i andre lande.
At Søren Krarup muligvis ville være enig er for mig ingen hindring. 'Sortepastoren' skal ikke sådan negationelt have lov at bestemme over mine holdninger !

@Bo
Det er noget frygteligt spekulativt konspiratorisk sludder, at embedsapparatet under VK regeringen skulle være rekrutteringsmæssigt tilpasset de borgerliges holdninger generelt set (spindoktorer selvklart undtaget).

Har du nogen antydning af hugfast bevis for din påstand eller er det blot en del af det evindelige korstog uden substans mod ens politiske modstandere ??

"»Hvis myndighederne har grund til at tro, at de kan have truffet afgørelser på et forkert grundlag, bør myndighederne sørge for at finde sagerne og rette op på fejlene,« siger Thomas Hammarberg til Information."

Det er da indlysende, og mere end det. Det er også et værn mod vilkårlig magtmisbrug og en forudsætning for at vi kan have tillid til myndighederne.

Jeg fatter ikke at en SFer som Baastrup kan argumentere som hun gør. Hun skifter underskrevne forpligtelser ud med en søgt og korrumperet politisk bekvemmelighed, og dermed opnår hun at krænke både min retfærdighedssans og min intelligens. Hvis SF vil forstå hvorfor de mister opbakning, så kan de sandsynligvis bruge Baastrups udtalelse som en delforklaring.

Jeg forstår ikke den nye regering gør sig så store anstrengelser for, at de kan kritiseres for de samme narrestreger den gamle regering gjorde sig skyldig i.

Hvorfor synes SSF det er så interessant, at lege VKO? Tror de, de er bedre til det?

Vil du acceptere dette? Ville du acceptere at staten tvangsseparerer dig og dine børn? Jeg ville ikke og jeg kan heller ikke respektere det!

Vi er nogle stykker der har lavet en side på facebook der hedder "Danmark skal overholde FN's Børnekonvention" - og vi håber at så mange som muligt vil bidrage med at dstyrke dette krav.
Også gerne komme med deres egen historie og tidligere sager..

Jette Abildgaard

Pia Qu,

PIa....en god ide, som ogsaa jeg gerne vil stoette, men jeg naegter konsekvent at oprette en Facebook side!? Er der andre muligheder??

Faktisk aner jeg at der er ved at blive mobiliseret et eller andet, så jeg poster gerne info så snart jeg ved noget Jette Abildgaard.

Vi har skrevet nogle appelbreve og sendt til bl.a. udlændinge- og integrationsordførerne, samt justitisministeren bl.a.
Du burde kunne læse dem selv hvis du ikke er på facebook, ved søgning på google. Ellers skriv dit eget...

Så kan du skrive læserbreve, blogge og meget andet, men det ved du selvfølgelig nok selv :)

Juliana Rasmussen

Heldigvis kan jeg sige at jeg er halv en anden nationalitet som ikke er dansk.
Er så flov over at intet har ændret sig fra den sidste regering til nu, hvad angår børns rettigheder til et liv hos dem som kender dem bedst. Og vil deres børn.

Juliana Rasmussen

Har de siddende politikere som træffer disse horrible afgørelser selv været børn. Eller er de kloninger af den forrige segment af plasthjerter.

Georg Christensen

Danmark, har ikke brug for en flok "idioter", som glædelig bare følger VKO regimet`s tankeløse værdiløsheder.

Danmark i en "globaliseret" verden, bør, som en lille nation, opføre sig "troværdig", og imødekommende overfor alt "udefrakommende".

Den gamle danske VKO model (vi er os selv nok) i nydelsens stund, med "egen tilfredsstillelse", er forlængst "fortid".

Hvis vores politikere, ikke vil følge med, så hjælper vi "folket", dem gerne i demokratiet`s navn, og her er både Araberne og Russerne på vores, (det Europæiske folks side). Det er jeg sikker på.

NB: Det Arabiske forår er slet endnu ikke forbi, det er kun lige begyndt. Vi, "det Europæiske folk", ærger os over vores politikeres manglende forståelse, overfor "LIVET´s" eksistensberettigelse...

Jette Abildgaard

Juliana Rasmussen,

Jeg er alvorligt bange for at administratorerne af , Danmark, - som landet er blevet efter 10 - 15 aars vanvidsstyre, - er bedoevende ligeglade med baade du, jeg og alle disse boern......:(:(