Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ministerium hemmeligholdt fangemishandling for Folketinget

Den danske Irak-bataljon rapporterede i 2004 om irakisk politis fangemishandling til Forsvarsministeriet. Men ministeriet hemmeligholdt rapporten og undlod at sætte en stopper for dansk medvirken til at tage fanger, der blev overgivet til irakerne
Den danske Irak-bataljon rapporterede i 2004 om irakisk politis fangemishandling til Forsvarsministeriet. Men ministeriet hemmeligholdt rapporten og undlod at sætte en  stopper for dansk medvirken til at tage fanger, der blev overgivet til irakerne
Indland
27. december 2011

Selv om Forsvarsministeriet i sommeren 2004 modtog dokumentation for, at fanger risikerede mishandling i irakisk politis varetægt, lod ministeriet i de følgende år den danske Irak-bataljon deltage i tilfangetagelser af irakere, som blev udleveret til politiet. Og ministeriet hemmeligholdt dokumentationen for fangemishandlingen. Det var på et tilsynsbesøg i Al Makil-fængsel i Basra i juni 2004, at den danske Irak-bataljon fik indblik i det lokale politis brutale metoder. Otte ud af 15 fanger fortalte, at de var blevet mishandlet af politiet, og flere kunne fremvise objektive tegn på mishandling i form af ar, brændemærker og beskadigede legemsdele.

Den danske bataljons militærjurist, der deltog i tilsynet, Kurt Borgkvist, siger, at fangerne efter hans opfattelse talte sandt: »Mit indtryk var, at det var helt normalt, at de var blevet banket til en eller anden tilståelse hos politiet.«

Ingen af de otte fanger hørte efter militærjuristens vurdering direkte under dansk ansvar, men den danske bataljon havde ifølge egne opgørelser på det tidspunkt udleveret 113 fanger til det lokale politi. Forsvarsministeriet var derfor klar over, at eventuelle oplysninger om irakisk fangemishandling var alvorlige, og ministeriet havde få uger forinden givet Forsvarskommandoen ordre til omgående at indberette ethvert »overgreb på en tilbageholdt, uanset om denne har været i dansk varetægt eller ej«.

Rapport overstreget

Oplysningerne om mishandlingen blev skrevet ind i en tilsynsrapport til Forsvarsministeriet. Men da Folketingets Forsvarsudvalg bad daværende forsvarsminister Søren Gade (V) udlevere rapporten, overstregede hans ministerium alle oplysninger om mishandling. Det skete med den begrundelse, at oplysningerne ville kunne skade det dansk-irakiske samarbejde.

Menneskerettighedseksperter understreger, at internationale konventioner forbyder medvirken til fangeudlevering, hvis der er risiko for, at fangerne bliver torteret.

»De her oplysninger forrykker hele diskussionen om fangeudleveringer. Hidtil har vi diskuteret, hvorvidt forsvaret burde have vidst, at der var risiko for tortur i irakisk varetægt. Nu ved vi med sikkerhed, at de meget tidligt i forløbet kendte til den risiko. Alligevel handlede man ikke på oplysningerne og forholdt endda oplysningerne for Folketinget med en meget tvivlsom begrundelse,« siger jurist i Amnesty, Claus Juul.

Det har ikke været muligt for Information at komme i kontakt med Søren Gade.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Frimann Ljungberg

Hvis det her ikke er at p*sse på de folk man har sendt i krig så ved jeg ikke hvad.
Skeletterne vælter ud af VKO's skab(e).

// Jesper

Det lader til at der virkelig er en hel del uafklarede forhold, der har offentlighedens interesse, så nu kan man vel dårligt komme uden om en undersøgelse af hele vores engagement i Irak krigen, - eller kan man?...

Hvad med en undersøgelse af hel VK0's regime?

En af de mest nederdrægtige forbrydelser en minister kan begå mod folkestyret er at lyve for de folkevalgte : Folketinget.

Det er vist dette sagen drejer sig om.

Måtte den eventuelle straf stå mål med forbrydelsens nederdrægtighed.

Jette Abildgaard

Enig med Søren Lom..

Hvad der er foregaaet under det regime er jo grotesk.....intet...absolut ingenting er blevet overholdt....

Der er kun en udvej tilbage nu. Venstre og det konservative folkeparti må tvangsopløses for på det groveste og gentagne gange at have undergravet det danske demokrati.

Dette er mens Hommel sagen kører på sit højeste; fokus var på behandlingen af fanger, intet var tilfældigt og ethvert 'hukommelsestab' hos forsvaret, Søren Gade eller Anders Fogh Rasmussen bør afvises i en høring.

og vi vil ikke have en kommission, nu kan det være nok, - Uvildig Irak-undersøgelse NU!

Vores redaktør på Information har i denne fremsynede leder for et år siden, konstateret at alle partier, (igen med undtagelse af Enhedslisten) har mistet interessen for at få belyst Irak krigen.

http://www.information.dk/252087

Udrag fra lederen i Information 26 nov. 2010

"Både SF og Socialdemokraterne har tilsyneladende mistet interessen for en sag, der burde være hjerteblod for en ansvarlig (daværende...) opposition.

Bortset fra Enhedslisten stiller ingen længere spørgsmål til de ansvarlige ministre og forsvarsledelsen. Oppositionens standardsvar er blevet, at den vil iværksætte en uvildig undersøgelse, når den får regeringsmagten.

På den måde gør oppositionen sig til ufrivillig nyttig idiot i regeringens bestræbelse på at tie sagen ihjel. Det er oprivende at iagttage hos politikere, vi bør forvente os mere af.

Samtidig forsøger flere borgerlige partier og desværre dele af den øvrige presse at gøre Informations afdækning til en venstre- orienteret kampagne. Det er ikke overraskende, men helt utilstedeligt."

Jeg er bange for, at Gade nu også beslutter at han har tavshedspligt.

Det bør ikke komme bag på nogen - at ideen med den multinationale styrke i Irak - var at støtte de irakiske myndigheder.

Og at denne ene rapport ikke tilgik folketinget i sin helhed - har ingen videre betydning - folketinget havde rigelige oplysninger om situationen i Irak.

Hvis Information føler et behov for at undskylde det daværende folketingsflertal for deres mandat til Irak-missionen - så skulle man nok finde en anden vinkel eller underbygge den med andet end dette - det holder simpelthen ikke hos andre 'de sædvanlige hystader' - men Information har måske heller ikke ambitioner om mere.

ja ja, det er vel i kategorien krigsforbrydelse det her og det er vel fuldstændigt lige meget hvem der har interesse i hvad i den her sag som så mange andre som vi har været vidner til under
VKO regimet, i et demokrati skal snyd med offentlige midler, magtmisbrug og især krigsforbrydelser undersøges, ellers ku vi jo lukke og slukke i Folketinget og lave DK om til en diktaturstat, hvor lederens ord er lov?, nej vel,.. det er vi jo hellere ikke interesserede i, så er det bare at komme i gang med at få afdækket ALLE disse utroligt beskidte sager som sjovt nok først kommer frem når regimet er faldet,.. sager som ellers ville have været tiet ihjel og DK ville nok have rykket endnu længere ud i noget værre skidt med endnu flere konventionsbrud og magtmisbrug.

Men hvis de havde den her viden i 2004 jamen så er det helt hen i hegnet at de tvangshjemsendte irakiske flygtninge som havde forskanset sig i Brorsonskirken i 2009, vidende at folk blev tortureret af den ene grund at de lander i politiets varetægt dernede, i sådan sager bliver folk netop udleveret til politiet i vedkommende land, som ja,. kunne finde på hvad som helst, dem som var med til at få det igennem har da godt nok et forklaringsproblem.

VKO's afstumpethed kender vist ingen grænser, de burde at skamme sig men det er de nok for selvfede til, fy for pokker.

Lars R Hansen, det lyder lidt hysterisk!

Olav Bo Hessellund

LØGNENS ÅRTI
- det må være den mest dækkende overskrift i fremtidens historiebøger, når det gælder VKO-regimet i 00'rne.

Du har fattet at man her frikender VSKO's folketingsmandat til Irak-missionen - når påstanden er de ikke fik mulighed for at træffe oplyste valg - da man jo har hemmeligholdt denne rapport, ik, Qu?

Det har du ret i, Lars R. Hansen; men det er også regeringens ansvar, der er interessant, det er dem, der bryder ministeransvarsloven.

Jeg tror nok jeg har fattet det som er vigtigt at fatte, Lars R Hansen, lang tid før denne artikel, ja, faktisk helt tilbage fra d. 7. oktober 2001 og der er intet der kommer bag på mig, da jeg har en uovertruffen intuitiv fornemmelse for sagens rette sammenhæng.
Jeg synes bare det er så fedt at det jeg anede bliver afsløret med beviser!

@Lars R Hansen

Du slår hovedet på sømmet. Det daværende folketingsflertal var og er den dag i dag fuldstændige ligeglade ned overtrædelser af denne karakter og de implicerede politikere var uden tvivl informeret. Tænk bare på det apparat der blev sat i værk, for at tilsværte Guldbrandsen og hans veldokumenterede film om emnet.

Alvorlighederne bliver alligevel nedtonet i pressen, og i takt med at skandalerne vælter ud af skabet, stiger antallet af danskere som ønsker Løkke tilbage, hvis man skal tro de allestedsværende meningsmålinger, der vælter frem i den blå presse.

Lugten i pressen må være ulidelig, hvor længe vil de undergrave demokratiet og støtte op om krigsforbrydelser og anden magtmisbrug?

Såfremt Venstre nu ikke længere vil akceptere, at der er tale om den syge kultur, som partiet længe har været stærkt kritiseret for, er der tale om forflygtigelse. Med andre ord om, at Venstre er grundigt gennensyret af en holdning, der peger i retning af, at går den, så går den. Men i øjeblikket er Venstres skadelige omgang med demokratiet ikke det største problem. For det kan man gøre op med senere.

Problematikken er i al sin væsentlighed, om den nye regering er i stand til at håndtere de embedsmænd, som har gået den forrige regering til hånde. Og atlså om embedsmændene er under fornuftig kontrol fra de nye ministre?

Og det kan offentligheden snildt bekymre sig om. For der er rigeligt mange eksempler på, at trafikken fra embedsmændenes side ikke tilfredsstiller den offentlighed, som er endeligt mål for embedsmændenes artikulations-mæssige finurligheder. Den er gal med PET, med justitsministeriet, med integrationsområdet, med sundhedsstyrelsen og jeg ska' gi' dig, Skaja.

Offentligheden har efterhånden en lang række af mellemværender med embedsværket - og ikke en fornuftig fornemmelse af, at den nye regering har nogen form for fornuftig kontrol med sammenhængen. Det lader foreløbigt til, at de nye ministre er i hænderne på de samme embedsmænd, som anliggendet berører. Altså at offentligheden hører den samme surdej fra de nye ministre, som vi hørte fra de forrige.

Meningen med regeringsskiftet burde vel være, at de nye kræfter kunne erstatte de løbende skandaler med en fornuftig oprydning. Men foreløbig er f.eks meddelelser fra Udenrigsministeriet af nøjagtig samme karakter, som førhen. Må vi få en forklaring på, hvorfor regeringsskiftet ikke har stillet offentlighedens oprigtige spørgsmål andre toner i sigte?...

Med venlig hilsen

"Lars R. Hansen siger:

Du har fattet at man her frikender VSKO’s folketingsmandat til Irak-missionen - når påstanden er de ikke fik mulighed for at træffe oplyste valg - da man jo har hemmeligholdt denne rapport, ik, Qu?"

At disse oplysninger er blevet tilbageholdt og ikke udleveret til Folketinget eller Forsvarsudvalget i sin helhed er ikke dermed sagt at den daværende siddende regering ikke vidste besked, men at oppositionen som kunne finde på at lave "bøvl", blev holdt ude i mørket for at slippe for hagl af kritik fra daværende opposition og offentligheden. Og det er vel bl. andet det som burde at undersøges i anledningen, hvem vidste besked og alligevel valgte at sende de irakiske flygtninge tilbage?, i det mindste kunne jo S. Gade have oplyst sine egne som var med til at træffe denne beslutning, at det var det der rent faktisk skete i Irak, ellers gør han jo dem medskyldige i noget uden deres samtykke så at sige, at de har truffet en beslutning ud fra forkerte oplysninger fordi at S. Gade ikke ville give SINE EGNE indsigt?, den har jeg lidt svært ved at tro på.

.. så må det jo være fordi at de BEVIDST prøver at lave en Ronald Reagan for at kunne hævde "plausible denial", ja ja den kender vi godt.

.. glemte.. hvis jeg personligt havde været ledt bag lyset og havde været med til at sende flygtninge til Irak hvor de var bleve tortureret, jamen jeg ville da være rasende på vedkommende som havde tilbageholdt disse oplysninger for mig, hvor er ramaskriget fra hans egne hvis det er sådan det forholder sig?

Jomen, problematikken burde jo faktisk være til at forstå for Venstre-politikerne og den nye regering: Alle vi andre forudsættes at opføre os på en måde, som ikke sætter os ud i, at forvolde verden. Altså at vi alle forsøger at undgå at strække juraen til det yderste. Og eventuelt over stregen.

Den almindelige dansker må kunne forvente, at såvel politikerne som embedsmændene har den fornødne respekt for deres danske offentlighed, at man ikke geråder sig ud i fiflerier. Så enkelt er det såmænd. Men desværre ser det ud til at offenligheden (dig og mig) overhovedet ikke kan stole på, hvad embedværket og politikerne foretager sig. Et ord er ikke et ord. Og den situation er simpelthen årsagen til, at befolkningen er såre utilfreds med tingenes tilstand.

Såfremt et regeringsskifte end ikke rykker ved sammenhængene, er det nødvendigt at protestere. Hvad i hele hule forestiller politikerne i sammenhæng med embedsmændene, at vi er parate til at akceptere?

Jeg har på fornemmelsen, at den danske offentlighed særdeles gerne ser, at regeringsskiftet meeget snart manifesterer sig. Og ikke mindst som et opgøt med de tendenser, som Venstre tabte magten på. Men det betyder naturligvis, at embedsværket forstår, at den almindelige danskers vilkår kan afspejle sig i en genopretning af den fornuft, som ser det som sit objektiv at strække sig i retning af fiflerier...

"Det skete med den begrundelse, at oplysningerne ville kunne skade det dansk-irakiske samarbejde."

Det såkaldte forsvarsministerium driver udenrigspolitik, det er da interessant, og så er det vel positivt at man er så glade for "samarbejde" at man undlader at fortælle det til andre. Hvornår mon de begynder at drive inderigspolitik?

Hvornår får Guldbrandsen den officielle undskyldning af den danske stat?

Mon ikke de har tænkt på det fremtidige dansk-irakiske handelssamarbejde.

Der er gået forvrøvlet spin i vores politikere, simpelthen. Vi (dig og mig, altså offentligheden) må ikke sætte nogen dagsordener længere. Hvad der må siges og i særdeleshed, hvad vi ikke må snakke om, er blevet et anliggende for kommunikationens-eksperter, hvis udkomme er betinget af, om de kan tale tingenes tilstand hen - eller ned.

Men det gode ved den absurde situation er, at offentligheden skræmmer magt-relationerne. De ansætter flere og flere til at undgå den naturlige dialog med offentligheden. Dét har man et godt dansk udtryk for: magt-arrogance.

For det er dig og mig, som betaler for, at nyttige idioter får sig et udkomme på at forsøge at gøre vores fornuftige opfattelse suspekt. Men hvorfor i alverden må danskerne ikke give udtryk for, at vi opfatter tingenes tilstand korrekt? I Information f.eks. Og hvorfor i alverden mødes vi med en hær af ideologiske bortsnakkere, snarere end af en oprigtig dialog? Det er simpelthen en gang gas, som politikerne stiler op med. Er man bange for at møde sin befolkning på lige vilkår? Har magt-relationerne sluppet sit fundament? Vi undrer os...

Med venlig hilsen

Lars R.

Jeg forstår det ikke. Hvis folketingsflertallet får en ufuldstændig rapport kan de ikke lave en kvalificeret beslutning. De er derfor frikendt for ansvar i de uheldige konsekvenser netop fraværet af visse oplysninger afstedkom.

Hvorfor er det så ikke godt at dette folketingsflertal bliver 'frikendt'? Hvem skulle have interesse i at anklage nogen der var ført bag lyset?

Det er i øvrigt overhovedet ikke til at holde styr på alt det her lort - Grevil sagen har vi ikke hørt til i et stykke tid.

Det var dengang det 'stolte danske forsvar' med dets 'hæderkronede traditioner' ikke alene forfalskede en oversættelse til arabisk - men var så eklatant og overraskende inkompetente at vælge en automatisk internet oversætter (Google translate el. lgn.)

Hvis man nogensinde har set en maskinoversættelse af komplekst materiale fra dansk til engelsk, så kan man vel forestille sig hvor horribel en dansk/arabisk oversættelse må tage sig ud. Hvad tænkte de? Disse mennesker der 'handler million dollar equipment' - og som vi har hældt millioner af kroner i at uddanne.

Sry - for denne ukonkrete reflekteren - men ærlig talt ???

Bitterironisk kan man sige at der er een indbygget fordel ved de dumme svin vi har - de er dumme, meget dumme - skræmmende hysterisk inkompetente og dumme, både den politiske 'elite' og vores 'allerbedste'.

Tjah, det er allesammen nogle kønne helte, lige fra minister til menig. Man skal love for, de har gjort en forskel dérude - og sikken én - familien ér blevet underrettet …

Erik Jensen skrev:

"Det lader til at der virkelig er en hel del uafklarede forhold, der har offentlighedens interesse, så nu kan man vel dårligt komme uden om en undersøgelse af hele vores engagement i Irak krigen, - eller kan man?…"

Sådan her "kan man":

Pt. afventer man formuleringen af kommissoriet for den undersøgelseskommission, der iflg. regeringsgrundlaget skal nedsættes.

En militærforsker sagde i Information:

»Når der er rod i papirerne fra Irak, kan man jo ikke have absolut tillid til undersøgelsen,« siger han. »Det betyder, at der senere kan dukke ting op, som burde have været inkluderet i undersøgelsen, og desværre betyder det også, at det er nemt for en ondsindet person at få noget til at forsvinde.«

http://www.information.dk/288319

Indlæg bliver bare fjernet uden begrundelse.

Nu skete det igen. Det her er ikke off topic:

Ja skeletterne dukker et efter et ud af skabene. Nu kan man se mere klart hvad den borgerlige politik egentlig går ud på.

Problemet er at politikerne efterhånden har fået opdraget vælgerne til at tro at der er andre sager, der er langt vigtigere end retspolititiske og demokratiske spilleregler og konventioner, nationalt som internationalt.

Desværre her den nuværende regering ikke vist sig handlekraftig nok til at gøre op med den politik. De løber efter de vildførte vælgere frem for at vise hvad en ordentlig politik går ud på.

Hvis alle disse betændte sager ved et mirakel skulle resultere i rigsretssager - hvilket har værre odds end ti lottogevinster i træk - så må vi forberede os på en strøm af Gonzaleske "I do not recall". Det liberale, "repræsentative" "demokrati" har altid været og vedbliver at være den største løgn, man kan forestille sig.

Danmark skal holde fingerene væk fra krig - det gjalt Iraq, Afganistan og Libyen og det gælder fremover. Når vi alligevel beslutter at deltage, så må vi acceptere, at soldaterne arbejder under et enormt pres, at beslutninger tages i et splitsekund af folk under et ekstremt pres. At tro man kan bede soldater under beskydning danne rundkreds, slå op i folkeretten, kontakte ambassaden osv. for at høre om man gør det rigtige før man beslutter sig for handling er naivt. Om man skyder de forkerte i landkrigen, får de forkerte fængslet eller bomberne i Libyen rammer uskyldige er lige slemt, men er en del af krigens væsen. Hvis man ikke vil acceptere sådanne hændelser - så skal man heller ikke acceptere at gå i krig. Krig har sin egen logik og den handler ikke om at overholde regler men om at vinde.

Peter Hansen,

at dele af denne rapport ikke frigives til folketinget - kan udmærket begrundes - og
jeg kan ikke se hvordan det skulle udgøre et brud på ministeransvarsloven.

Esben Maaløe,

Fordi denne ene rapport ikke var folketingets eneste kilde til viden om situationen i Irak - denne ene rapport var uden videre betydning - folketinget var oplyst om situationen.

Peter Hansen,

at dele af denne rapport ikke frigives til folketinget - kan udmærket begrundes - og
jeg kan ikke se hvordan det skulle udgøre et brud på ministeransvarsloven.

Esben Maaløe,

Fordi denne ene rapport ikke var folketingets eneste kilde til viden om situationen i Irak - denne ene rapport var uden videre betydning - folketinget var oplyst om situationen.

Dan Johannesson

Føj Søren Gade, skam dig. Hvad i alverden bilder du dig ind?

Niels-Holger Nielsen

Ufrivilligt komisk?

"Det bør ikke komme bag på nogen - at ideen med den multinationale styrke i Irak - var at støtte de irakiske myndigheder."

Meget morsom kommentar.

Til Dan Johannesson herover:
Dan. Sagen er, at Søren Gade formentlig følte sig som medlem af et broderskab med en højere mission. Derfor er han også i dag en ensom mand, der gemme sig for pressen. Det står i stærk kontrast til hans stærke trang til at være på i medierne i sin ministertid.
Hvis du træder et skridt tilbage og ser på tingene vil du se en ret stor gruppe, et broderskab, dannet omkring Anders Fogh og Lars Løkke:
Altså Gade: hvis misdæd vi er ved at få rullet op.
Claus Hjort: Førte Folk og folketing bag lyset, opgav falske statistikker om beskæftigelse, og fik folk til ulovligt at slette sporene i arkiverne.
Løkke: Anslaget mod primærdemokratiet ved at gennemføre kommunalreformen på falske forudsætninger. Overbetaling af privathospitalerne
Sander: Forskning ændres fra tanke til faktura, Penkowa-sagen.
Thor Pedersen: Vi kan købe hele verden. Fiflen med sine private besiddelser.
Hvilshøj: En af arkitekterne bag kommunalreformen
Kjer Hansen: Der ikke så noget galt i at den økonomiske ulighed øgedes.
Tørnæs: Hvis ægtefælle drev landbrug med ulovlig arbejdskraft.
Karen Jespersen: Professionel fremmedhader
Bendt Bendsen: Ulovlig modtagelse af gaver (=korruption), ulovlig brug af offentlige midler. Forfalskning af dokumenter overfor Ombudsmanden.
Lene Espersen: Deltager i dækmanøvrene omkring overbetaling af privathospitaler.
Brian Mikkelsen: Afsløret som apartheid-sympatisør af PET.
Haarder: Har som integrationsminister holdt ulovligheder i ministeriet skjult og misinformeret folk og folketing.

Opbakning til deres gøren og laden havde dette broderskab af Dansk Folkeparti, hvor man først og fremmest er sin egen mening nær, og dernæst skeler til hvad der kan give stemmer, og kun undgår at forbryde sig, hvis det har alvorlige konsekvenser.

Så Dan. Gade var en del af et broderskab der bildte sig ind, at de var urørlige - og det har holdt stik endnu, da.

Martin Haastrup

'Folk som hader fremmede'

'VKO'en som legede med ilden'

'Luftkastellet som blev sprængt'

---oOo---

BLIV VED INFORMATION! - DET NYTTER!!

DE RYSTER I DERES BUKSER!!!

Haastrup. Jeg er helt enig med dig. Og det er heldigvis mange. Journalisterne på disse spor har færten, og de gør det godt. Vores støtte skal de have at mærke.

Dan Johannesson

@Lars Dahl, tak for den fremragende opsummering.

Hans Jørgen Lassen

Lars,

du glemte Bendtsens overtrædelse af våbenloven, og det var ikke en privat forbrydelse, men foregik i ministerbil.

Og så var der Trolex Lund Poulsen, med det dyre ur.

Og sådan kan man blive ved.

Lars R. Hansen siger:

"at dele af denne rapport ikke frigives til folketinget - kan udmærket begrundes"

kun når det ses gennem din optik, og bestemt ikke, hvis jeg bruger min egen, for her har krudt og kugler, krig og ballade, ikke en større gyldighed end folketinget.